Raskrinkavanje.ba

Pseudonaučni savjeti: Recept s anonimnih portala ne liječi miome i ciste

Pojedini portali godinama objavljuju recept za smjesu koja se navodno koristi za liječenje mioma i cisti, a koja se pravi od sastojaka iz domaćinstva. Ipak, efikasnost ovakvog recepta u liječenju nikada nije ni ispitivana te ne postoje nikakvi naučni dokazi da on može izliječiti miome i ciste.

Foto: Freepik.com

Na portalu Savjeti za zdravlje 23.11.2022. objavljen je članak o receptu za smjesu koja navodno, između ostalog, liječi miome i ciste. Članak je naslovljen:

RECEPT KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Uklanja sve neugodne mirise, smanjuje sekret, koristi se za liječenje mioma i cisti…

Recept uključuje prirodne sastojke koji se uglavnom mogu pronaći u domaćinstvu. U članku se navodi:

Potrebno vam je:
– 1 kg meda
– 15 limuna (izblendanih bez kore)
– 400 gr čuvarkuće (sitno nasjeckana ili izblendana)
– 15 čehna bijelog luka (sitno nasjeckanih ili izblendanih)
– 400 gr orahove jezgre (usitnjena)
(...)
Primjena:

Uzimajte ovu smjesu svako jutro po jednu kašiku na tašte tj. prije doručka ili čaja.

Bitno je naglasiti da se uz ovaj recept mogu liječiti bolesti kao što su ciste i miomi.

Nadalje se u članku objašnjava šta navodno znači različita boja menstrualne krvi te se objašnjava u kojim bi situacijama trebalo kontaktirati ginekologa/inju, a u kojima se nešto smatra “normalnim stanjem”. 

Nadalje se u članku objašnjava šta navodno znači različita boja menstrualne krvi te se objašnjava u kojim bi situacijama trebalo kontaktirati ginekologa/inju, a u kojima se nešto smatra “normalnim stanjem”.

Tvrdnje da ovaj recept navodno liječi miome i ciste dijeli se na pojedinim portalima godinama. Neki takvi članci su obrisani, a neki portali koji su ih objavljivali više ne postoje. U vrijeme pisanja ove analize postojalo je više od 30 članaka koji sadrže ove tvrdnje, a najstariji je objavljen na portalu Balševizam 1. marta 2019. godine.

Šta su miomi i ciste?

Miomi su izrasline koje se formiraju u ili na materici. Mogu biti različite veličine, a uglavnom se radi o benignim izraslinama. Kako se navodi na stranici medicinske institucije Mayo Clinic, miomi ili fibroidi materice “nisu povezani s povećanim rizikom od raka materice i skoro se nikada ne razvijaju u rak”. Miomi su česta pojava koja nekada može proći bez ikakvih simptoma, dok u nekim slučajevima može izazvati simptome poput obimnih i dugih menstrualnih ciklusa, karličnih bolova, kao i bolova u leđima i nogama. Još uvijek nije poznato šta tačno uzrokuje stvaranje mioma, a Mayo Clinic navodi određene faktore koji na to mogu uticati, poput genetskih promjena i hormona. 

Ciste su šupljine tkiva membrane ispunjene tečnošću, vazduhom ili drugim supstancama. One mogu nastati gotovo svugdje u tijelu. Časopis koji se bavi medicinskim temama Healthline objašnjava da postoji veliki broj različitih vrsta cisti, ali da su uglavnom benigne. Uzevši u obzir ton članka i činjenicu da se svi drugi navodi odnose na biološke žene, autori/ke članka vjerovatno misle na ciste koje se pojavljuju na jajnicima. Ciste na jajnicima česta su pojava, a kako Mayo Clinic ističe, najčešće su bezopasne i uzrokuju malo ili nimalo neprijatnosti. Ipak, postoje i situacije u kojima se ove ciste mogu uvrnuti ili pući, što može izazvati ozbiljne simptome. 

Kako se liječe miomi i ciste?

Postoji niz različitih tretmana za miome i ciste. U nekim slučajevima tretmani nisu neophodni, dok je u nekima preporučljivo hirurško odstranjivanje izraslina. 

Kada je riječ o miomima, Mayo Clinic navodi da postoje lijekovi koji mogu pomoći u smanjivanju mioma, ali ih ne mogu u potpunosti otkloniti. Pored toga, u tretiranju mioma koriste se i neinvanzivne procedure poput ultrazvučne hirurgije, blago invanzivne metode te operativnih zahvata uklanjanja. 

Slični tretmani dostupni su i za ciste. Kako objašnjava Mayo Clinic, način tretiranja cisti na jajnicima zavisi od starosne dobi, kao i veličine i položaja ciste. U ovom slučaju su, takođe, dostupni određeni lijekovi, kao i operativni zahvati. Kontracepcijske pilule te medicinski zahvati laparoskopija i laparotomija koriste se u tretiranju cisti na jajnicima, navodi Healthline

Da li navedena smjesa liječi miome i ciste?

Smjesa meda, limuna, čuvarkuće, bijelog luka i oraha nije lijek za miome i ciste. Zapravo, učinkovitost ove smjese nije nikada naučno ispitivana u te svrhe. Google pretraga ove tvrdnje ne daje rezultate koji bi pokazali da je ovakva smjesa ikada bila predmet naučnog istraživanja u svrhu liječenja ovih izraslina.

Dakle, ne postoje nikakvi naučni dokazi koji ukazuju na to da se smjesom iz ovog recepta mogu “liječiti bolesti kao što su ciste i miomi”, kako se to tvrdi u pomenutim člancima. Isto je i s tvrdnjom da ova smjesa “smanjuje sekret”.

Iako se to u članku ne precizira, uzevši u obzir kontekst i druge navedene tvrdnje, navod da ova smjesa “uklanja sve neugodne mirise” vjerovatno se odnosi na polne organe bioloških žena. Ipak, ovakva tvrdnja sama po sebi je neutemeljena, budući da je bilo kakav neprijatan vaginalni miris posljedica nekog medicinskog ili drugog stanja te nije samo po sebi nešto što se može “ukloniti” na ovaj način. 

USA Fibroids Centers (Centri za miome SAD-a), na zvaničnoj stranici opisani kao “nacionalna mreža ambulantnih medicinskih centara specijalizovanih za nehirurško liječenje mioma materice”, navode da neki preparati kućne radinosti mogu pomoći s ublažavanjem simptoma i smanjenjem mogućnosti da miomi rastu. Ipak, malo je vjerovatno da će učiniti da miomi nestanu. Ovi centri, takođe, ističu da neki od takvih tretmana, poput određenih biljnih preparata, potencijalno mogu biti i opasni.

Postoje određene studije koje su proučavale efekte nekih fitohemikalija koje se mogu pronaći u određenoj hrani na tkivo materice. Među njima su proučavani i bijeli luk, orasi i limun koji su pokazali moguće benefite u ublažavanju simptoma. To je, ipak, daleko od toga da ove namirnice mogu liječiti miome i ciste.

Ovaj recept uglavnom je objavljivan na posve anonimnim portalima čiji se članci dijele na velikom broju naizgled nepovezanih Facebook stranica (1, 2, 3, 4). Na taj način ove tvrdnje dolaze do velikog broja čitatelja/ki.

Budući da sada nije moguće utvrditi gdje je prvi put objavljena tvrdnja da se smjesom limuna, bijelog luka, meda, čuvarkuće i oraha “mogu liječiti bolesti kao što su ciste i miomi”, sve njene objave ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti. Ovim tvrdnjama dajemo i ocjenu pseudonauka.

Napomena:

16.12.2022: Portal Novosti je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

19.12.2022: N-Portal je takođe ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

20.12.2022: Članak objavljen na N-portalu (.info) na našoj web stranici greškom je spojen na profil portala N portal (.rs). Ocijenjeni članak naknadno je spojen na profil portala koji ga je objavio.

21.12.2022: Portal Prirodni svijet je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno.  

29.12.2022: Portal Edijaspora je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno.  

17.2.2023: Nekoliko anonimnih portala objavilo je pseudonaučnu tvrdnju da smjesa čuvarkuće i kestenovog meda liječi ciste i miome. Shodno činjenicama navedenim u analizi, ovu tvrdnju ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i pseudonauku.

20.2.2023: Portal Prirodno bilje je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno.  

26.5.2023: Novi članci u kojima se tvrdi da smjesa limuna, meda, čuvarkuće, bijelog luka i orahove jezgre liječi miome i ciste objavljeni su u januaru (1), februaru (1) i aprilu (1, 2) 2023. godine. Shodno činjenicama navedenim u analizi, i ove objave ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i pseudonauku.

Tokom marta, aprila i maja 2023. godine devet portala (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9) objavilo je članke u kojima se tvrdi da se “kombinacija meda i čuvarkuće pokazala efikasnom kod svih vrsta cisti u organizmu a posebno na ženskim organima i dojkama”. U naslovima sedam članaka tvrdi se i da će ova kombinacija pomoći korisnicima/ama da se riješe cista i miona “zauvijek”, dok je u naslovima preostala dva članka (1, 2) naslov naizgled nepovezan s tekstom te se u njemu govori o uklanjanju masnog tkiva na tijelu. 

Kako je u ovoj analizi objašnjeno, ne postoje naučni dokazi da prirodni lijekovi ove vrste mogu izliječiti ova stanja. Google pretraga ne daje rezultate koji bi ukazali na to da je kombinacija meda i čuvarkuće ikada naučno ispitivana u svrhe liječenja ovih izraslina (link). Shodno navedenom, članci u kojima se tvrdi da je kombinacija meda i čuvarkuće “lijek” i da se “pokazala efikasnom kod svih vrsta cisti u organizmu a posebno na ženskim organima i dojkama” dobijaju ocjene prenošenje lažnih vijesti i pseudonauka.

29.5.2023: Portal Prirodno bilje je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno.  

2.6.2023: Portal Zdravlje i priroda je ispravio netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno.  

12.7.2023: Na Facebooku se dijeli članak portala Brze novosti koji je objavljen 2.8.2022. godine. U članku se tvrdi da smjesa meda, limuna, čuvarkuće, luka i orahove jezgre može liječiti ciste i miome kod žena. Ove tvrdnje objavljene su i u članku portala Prirodna medicina 17.5.2023. godine. Korisnici/e Facebooka dijelili/e su sliku naslova članka na portalu Brze novosti i ostavljali/e link članka u komentarima ovakvih objava (1, 2). Shodno činjenicama navedenim u analizi, i ove objave dobijaju ocjene prenošenje lažnih vijesti i pseudonauka.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 20.11.2022

Provjerene-vijesti: RECEPT KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Uklanja sve neugodne mirise, smanjuje sekret, koristi se za liječenje mioma i cisti…

Brojnim ženama problem predstavlja pojačana kiselost sekreta, a samim tim dolaze i neugodni mirisi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.11.2022

N-portal.info: RECEPT KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Uklanja sve neugodne mirise, smanjuje sekret, koristi se za liječenje mioma i cisti…

Recept koji svaka žena mora da zna… Brojnim ženama problem predstavlja pojačana kiselost sekreta, a samim tim dolaze i neugodni mirisi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 30.03.2022

Domaći kolači: Recept koji svaka žena treba da zna: Uklanja sve neugodne mirise, smanjuje sekret, koristi se za liječenje mioma i cisti

Brojnim ženama problem predstavlja pojačana kiselost sekreta, a samim tim dolaze i neugodni mirisi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 25.07.2021

Balkan Plus: RECEPT KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Uklanja sve neugodne mirise, smanjuje sekret, koristi se za liječenje mioma i cisti…

Brojnim ženama problem predstavlja pojačana kiselost sekreta, a samim tim dolaze i neugodni mirisi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 01.03.2019

Balaševizam: LIJEK KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Uklanja neugodne mirise, smanjuje sekret i LIJEČI MIOME!

Brojnim ženama problem predstavlja pojačana kiselost sekreta, a samim tim dolaze i neugodni mirisi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 24.03.2021

Pozitiva: – RECEPT KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Uklanja sve neugodne mirise, smanjuje sekret, koristi se za liječenje mioma i cisti…

Brojnim ženama problem predstavlja pojačana kiselost sekreta, a samim tim dolaze i neugodni mirisi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 14.06.2021

Domaći kolači: Recept koji svaka žena treba da zna: Uklanja sve neugodne mirise, smanjuje sekret, koristi se za liječenje mioma i cisti !

Recept koji svaka žena mora da zna…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.11.2022

Priroda lijek: RECEPT KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Uklanja sve neugodne mirise, smanjuje sekret, koristi se za liječenje mioma i cisti…

Recept koji svaka žena mora da zna…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 24.07.2021

Portal novosti: RECEPT KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Uklanja sve neugodne mirise, smanjuje sekret, koristi se za liječenje mioma i cisti…

Recept koji svaka žena mora da zna…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 30.10.2022

Edijaspora (.info): RECEPT KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Uklanja neugodne mirise, smanjuje sekret, koristi se za liječenje mioma i cisti…

Recept koji svaka žena mora da zna…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 20.11.2022

Jedna istina: RECEPT KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Uklanja sve neugodne mirise, smanjuje sekret, koristi se za liječenje mioma i cisti…

Recept koji svaka žena mora da zna…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 11.11.2022

Kreativna: RECEPT KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Uklanja neugodne mirise, smanjuje sekret, koristi se za liječenje mioma i cisti…

Recept koji svaka žena mora da zna…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 04.12.2022

Zdravi savjeti: RECEPT KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Uklanja sve neugodne mirise, smanjuje sekret, koristi se za liječenje mioma i cisti…

Brojnim ženama problem predstavlja pojačana kiselost sekreta, a samim tim dolaze i neugodni mirisi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 14.11.2022

Zdravo-prirodno: RECEPT KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Uklanja sve neugodne mirise, smanjuje sekret, koristi se za liječenje mioma i cisti…

Recept koji svaka žena mora da zna…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 20.11.2022

Mala kuharica: RECEPT KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Uklanja sve neugodne mirise, smanjuje sekret, koristi se za liječenje mioma i cisti…

Brojnim ženama problem predstavlja pojačana kiselost sekreta, a samim tim dolaze i neugodni mirisi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 15.07.2021

Recipes-Advices: RECEPT KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Uklanja Sve Neugodne Mirise, Smanjuje Sekret, Koristi Se Za Liječenje Mioma I Cisti

Recept koji svaka žena mora da zna…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 26.10.2021

Jedna istina: Recept koji svaka žena treba da zna: Uklanja sve neugodne mirise, smanjuje sekret, koristi se za liječenje mioma i cisti

Recept koji svaka žena mora da zna…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 23.09.2022

Jedna istina: RECEPT KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Uklanja sve neugodne mirise, smanjuje sekret, koristi se za liječenje mioma i cisti

Recept koji svaka žena mora da zna…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 28.12.2021

Mirisi cvijeća: Recept Koji Svaka Žena Treba Da Zna: Uklanja Sve Neugodne Mirise, Smanjuje Sekret, Koristi Se Za Liječenje Mioma I Cisti

Brojnim ženama problem predstavlja pojačana kiselost sekreta, a samim tim dolaze i neugodni mirisi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 28.09.2022

Mirisi cvijeća: RECEPT KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Uklanja Sve Neugodne Mirise, Smanjuje Sekret, Koristi Se Za Liječenje Mioma I Cisti

Recept koji svaka žena mora da zna…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 28.06.2021

SVI RECEPTI SU ZA 5: RECEPT KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Uklanja sve neugodne mirise, smanjuje sekret, koristi se za liječenje mioma i cisti

Recept koji svaka žena mora da zna…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 25.12.2021

Priroda portal: RECEPT KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Uklanja sve neugodne mirise, smanjuje sekret, koristi se za liječenje mioma i cisti…

Recept koji svaka žena mora da zna…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.02.2022

Delta portal: RECEPT KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Uklanja Sve Neugodne Mirise, Smanjuje Sekret, Koristi Se Za Liječenje Mioma I Cisti

Recept koji svaka žena mora da zna…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 02.08.2022

Brze novosti: RECEPT KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Uklanja Sve Neugodne Mirise, Smanjuje Sekret, Koristi Se Za Liječenje Mioma I Cisti

Recept koji svaka žena mora da zna…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.01.2022

Aktuelne teme u svetu: RECEPT KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Uklanja sve neugodne mirise, smanjuje sekret, koristi se za liječenje mioma i cisti…

Recept koji svaka žena mora da zna…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.01.2022

Kuharske čarolije: RECEPT KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Uklanja neugodne mirise, smanjuje sekret, liječi miome…

Recept koji svaka žena mora da zna…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 22.11.2022

Prirodni svijet: RECEPT KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Uklanja sve neugodne mirise, smanjuje sekret, liječi miome i ciste…

Recept koji svaka žena mora da zna…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 05.11.2021

Aktuelni 24: RECEPT KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Uklanja sve neugodne mirise, smanjuje sekret…

Recept koji svaka žena mora da zna…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 20.08.2021

Aktuelne teme u svetu: RECEPT KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Uklanja sve neugodne mirise, smanjuje sekret, koristi se za liječenje mioma i cisti !

Recept koji svaka žena mora da zna…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.07.2021

Zdrav Svet: RECEPT KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Uklanja sve neugodne mirise, smanjuje sekret, koristi se za liječenje mioma i cisti…

Brojnim ženama problem predstavlja pojačana kiselost sekreta, a samim tim dolaze i neugodni mirisi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 23.09.2022

Mala kuharica: RECEPT KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Uklanja sve neugodne mirise, smanjuje sekret, koristi se za liječenje mioma i cisti

Recept koji svaka žena mora da zna…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 29.01.2022

Portal zdravlja (Zdravlje portal): RECEPT KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Uklanja sve neugodne mirise, smanjuje sekret, koristi se za liječenje mioma i cisti…

Brojnim ženama problem predstavlja pojačana kiselost sekreta, a samim tim dolaze i neugodni mirisi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 29.04.2022

Medicina i priroda: RECEPT KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Uklanja sve neugodne mirise, smanjuje sekret, koristi se za liječenje mioma i cisti…

Brojnim ženama problem predstavlja pojačana kiselost sekreta, a samim tim dolaze i neugodni mirisi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 06.01.2023

Prirodni svijet: FANTASTIČAN PRIRODNI RECEPT: Kombinacija ova dva sastojka pomoći će vam da se riješite ZAUVIJEK cista i mioma!

Ovim člankom ćemo vas upoznati sa jednom vrlo efikasnom mješavinom listova čuvarkuće i prirodnog meda.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 01.02.2023

GT1: FANTASTIČAN PRIRODNI RECEPT: Kombinacija ova dva sastojka pomoći će vam da se riješite ZAUVIJEK cista i mioma!

Ovim člankom ćemo vas upoznati sa jednom vrlo efikasnom mješavinom listova čuvarkuće i prirodnog meda.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 24.01.2023

Prirodno bilje: FANTASTIČAN PRIRODNI RECEPT: Kombinacija ova dva sastojka pomoći će vam da se riješite ZAUVIJEK cista i mioma!

Ovim člankom ćemo vas upoznati sa jednom vrlo efikasnom mješavinom listova čuvarkuće i prirodnog meda.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 19.05.2023

Mirisi cvijeća: PRIR0DNI RECEPT: Evo Kako Da Se Riješite Masnog Tikva Za Samo Na Tijelu

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 21.05.2023

SVI RECEPTI SU ZA 5: PRIRODNI RECEPT: Evo Kako Da Se Riješite Masnog Tikva Na Tijelu

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 10.06.2021

Zdravlje priroda (.com): ZBOGOM CISTAMA I MIMOMIMA: Ova 2 SASTOJKA pomoći će vam da ih se riješite ZAUVIJEK

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 17.05.2023

Prirodna medicina: RECEPT KOJI SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA: Uklanja sve neugodne mirise, smanjuje sekret, koristi se za liječenje mioma i cisti…

Recept koji svaka žena mora da zna…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti