Raskrinkavanje.ba

Pseudonaučni savjeti za “čišćenje svih otrova” iz organizma

Portali godinama objavljuju članke u kojima Milica Vujić, predstavljena kao ”ljekar prirodne medicine”, daje smjernice kako “očistiti tijelo od svih otrova” i “teških metala”. Njeni savjeti, međutim, odnose se na zdrave životne navike i nisu od pomoći u slučaju trovanja teškim metalima.

Photo: user14908974, Freepik

Na Facebook stranici Prirodna medicina i liječenje 6.10.2023. podijeljen je članak uz sljedeći opis: 

MILICA VUJIĆ, LJEKAR PRIRODNE MEDICINE: Evo kako da za 5 dana očistite tijelo od svih otrova! (VIDEO)


Članak je objavljen 8.7.2023. na portalu NovostiInfo. U njemu svoje iskustvo i savjete kako da se “organizam očisti od teških metala” dijeli Milica Vujić, “ljekar prirodne medicine, energoterapeut, instruktor joge i kondicioni trener.” 

Prema njenim riječima sve počinje čišćenjem crijeva prirodnim putem. Evo kako da očistite organizam od teških metala za samo pet dana:
1. Izbacite iz ishrane bijelo brašno i šećere.
2. Pijte mnogo vode (našem tijelu je voda neophodna)
3. Jedite povrće koje sadrži mnogo vode (lubenica, krastavci, paradajz i td)
4. Jedite zeleniš (zelena salata, svež spanać)

Članak je s istim opisom podijeljen i 9.10.2023. na Facebook stranici Prirodni lijekovi za liječenje. Ove objave su u vrijeme pisanja analize ukupno imale 431 reakciju, 46 komentara i podijeljene su 135 puta. 

Članak je originalno objavio Stil Kurir 3.3.2022. s linkom na snimak originalnog intervjua s Milicom Vujić, objavljenog 15.12.2021. godine na YouTube kanalu Glas javnosti. Od tada ga je prenijelo mnoštvo portala. 

Prema profilu na društvenoj mreži LinkedIn, Milica Vujić je “konsultantica za ljepotu i zdravlje”. Trenutno radi za kompaniju “I’m Resource”, koja se, prema navodima jedne od stranica, bavi “holističkim tretmanom s mikroorganizmima” te prodaje proizvode za kosu i kožu. Ove proizvode Vujić spominje i u videointervjuu:

Pre dve godine sam sasvim slučajno čula za taj detoks kose a ustvari to je mnogo više od detoksa kose sa tim proizvodima I’m Resource koji čiste naš organizam kroz naš skalp, koren kose i kroz našu kožu, kroz lice. To je jedan tretman gde osoba legne kao u spa tretmanu i terapeut nanosi te proizvode. 

Vujić se na LinkedInu spominje i kao vlasnica i osnivačica neimenovane kompanije na domeni zdravotelo.net. Domena trenutno nije aktivna. 

Vujić u originalnom intervjuu zapravo ne daje “recept za detoks”, već savjetuje gledateljima i gledateljkama da kupe njen “program detoksa”, koji traje pet dana. Za osobe koje “ne mogu priuštiti” taj program ona daje neke generalne smjernice, koje su autori članka na portalu Stil Kurir saželi u četiri upute za “čišćenje organizma od teških metala”.

Voditeljica: Rekli ste da proces čišćenja creva traje pet dana otprilike. E sada, jel’ možemo za naše gledaoce da otkrijemo ukoliko neko, ne mogu baš ni svi da dođu, jel’ tako, do tog momenta, da priušte sebi da im neko na kućnu adresu donosi sve već gotovo i napravljeno, da date neke smernice, savete, šta u tih pet dana treba da urade. 

Vujić: Pa, eto, znači, za ljude koji ne mogu da priušte sebi taj komplet program, oni mogu da uzmu te biljne tinkture i biljne formule za čišćenje creva koje ja pravim od biljaka sa naših prostora. To je jako povoljna varijanta, znači, to može svako sebi da priušti. I znači, pošalje im se program, oni to pročitaju, mi se stalno čujemo tokom tih pet dana i nakon toga dobiju još jedan program, neki saveti o ishrani što mogu da kasnije… da kasnije...

Voditeljica: Da, što mogu kasnije da primene u svakodnevnom životu, jel’ tako, svakoga dana?

Vujić: Da, a neke osnovne smernice koje bih ja rekla svakom, ko možda nije još spreman na takav korak je da se ujutru počne dan sa čašom tople vode (...) To je neki najosnovniji savet koji mogu da dam i takođe da ujutru jedu voće, mogu da kombinuju voće, ali ništa teško jer organizam do 12 sati eliminiše hranu. Znači, tek od 12 sati kreće taj unos hrane (...) 

Trovanje teškim metalima

U članku, kao i u originalnom snimku, ne precizira se od kojih se otrova, odnosno “toksina” navodno čisti organizam. Govori se uopšteno o “teškim metalima”, što je fraza koju često koriste razni “gurui zdravog života” kako bi promovisali svoje “detoks” programe i proizvode.

Teški metali” je kolokvijalni naziv za grupu metala koji imaju veliku gustoću. Često se povezuju s kontaminacijom, toksičnošću i ekotoksičnošću. Ovaj termin, međutim, uključuje različite elemente u zavisnosti od toga u kojoj disciplini ili na kojoj regulatorskoj listi se nalaze, a sam termin teško je definisati i u hemiji. 

Neki teški metali su neophodni za metaboličke procese i prirodno se nalaze u organizmu, a neki ne. Do trovanja teškim metalima dolazi izlaganjem većoj količini ovih elemenata. 

Prema članku na stranici jedne od najboljih klinika i medicinskih naučnih centara u SAD-u, Cleveland Clinic, osvježenom 2022, najčešći teški metali koji uzrokuju trovanje su olovo, merkurij, arsenik, kadmij i talij. 

Možete se otrovati teškim metalima tako što ste im izloženi. Teški metali nastaju prirodno unutar Zemljine kore. Svaki dan dolazimo u interakciju s malim količinama teških metala, kao kada provjeravate temperaturu svojim termometrom koji koristi živu. Do trovanja teškim metalima dolazi kada metali uđu u vaše tijelo. To se može dogoditi ako ste izloženi velikoj količini metala, uključujući: konzumiranje puno hrane koja sadrži metale (riba), vodu za piće iz starijih vodoopskrbnih sistema, rad s metalima na poslu, uzimanje lijekova ili dodataka prehrani s visokim sadržajem metalnih elemenata, rukovanje metalima ili proizvodima napravljenim s velikom količinom metala (poput boje ili pesticida) bez korištenja lične zaštitne opreme.

Kako članak dalje navodi, trovanje teškim metalima je rijetko. U slučaju trovanja, ono je lako uočljivo, s obzirom na to da ima ozbiljne simptome, koji uključuju bol u stomaku, groznicu, dehidraciju, dijareju, osjećaj slabosti, mučninu ili povraćanje, grebanje u grlu i utrnulost ruku i stopala. U ozbiljnijim slučajevima osoba će primijetiti aritmiju, gubitak pamćenja, poteškoće s disanjem i slično. 

Da li je “detoks” potreban?

Trovanje teškim metalima ozbiljno je stanje koje je potrebno čim prije tretirati. Ukoliko dođe do trovanja teškim metalima, kako se navodi u članku Cleveland Clinic, ono se liječi lijekovima, a ne ishranom:

Liječenje trovanja teškim metalima varira ovisno o vrsti metala koji se nakupio u vašem tijelu. Cilj je tretmana uklanjanje metala iz vašeg tijela. Liječenje može uključivati:

uzimanje kelata za uklanjanje toksičnih metala iz vašeg tijela kroz urin,
pumpanje želuca (ispiranje želuca),
hemodijalizu ukoliko dođe do otkazivanja bubrega,
lijekove za liječenje simptoma.

Za neke metale, poput kadmija, ne postoji efikasan tretman za uklanjanje iz tijela. Istraživanja su u toku kako bi se pronašao lijek za trovanje ovim metalom.

Na stranici Centra za rak Univerziteta u Teksasu, MD Anderson Cancer Center, članak iz oktobra 2020. objašnjava neke od najčešćih mitova o “detoksu” ili “čišćenju otrova” iz organizma. Najveći od njih jeste da je “detoks” putem ishrane (ili uzdržavanja od ishrane) potreban organizmu. 

Vašem tijelu ne treba program detoksikacije. Dizajnirano je da samo radi detoksikaciju. Toksini u vašem tijelu dolaze u dva oblika: endotoksini — nusproizvodi koje stvara vaše tijelo, poput mliječne kiseline, uree i izmeta​​​​​​; egzotoksini — toksini koji dolaze izvan vašeg tijela. To uključuje hemikalije iz proizvoda za čišćenje i kozmetike, zagađivače iz zraka ili vode i pesticide u hrani.

“Jetra je naša mašina za detoksikaciju. Napravljena je za to", kaže specijalist za rak jetre i hirurg Thomas Aloia, M.D.  “Detoksikacija normalnih stvari koje jedemo, udišemo i unosimo dio je njenog posla i održava nas u životu”.

Članak također navodi da “detoks” ne može pomoći tijelu, s obzirom na to da ako oštetite jetru, nijedan je detoks ne može spasiti. Ovakvi “programi” mogu biti i opasni po organizam, kako se u članku dalje navodi, s obzirom na to da “detoks” dijete i programi nemaju strogi monitoring niti su im potrebna odobrenja vlade, kao što je slučaj s lijekovima. 

Ukoliko dođe do trovanja teškim metalima, potrebno je, prije svega, osobu ukloniti iz okruženja u kojoj je izložena teškim metalima, a zatim potražiti liječničku pomoć. Ukoliko dođe do druge vrste trovanja, naprimjer, sredstvima za hemijsko čišćenje, otrovnim isparenjima, hranom, alkoholom i slično, također je potrebno osobu ukloniti iz kontakta s otrovom te potražiti liječničku pomoć. Medicinsko osoblje će zatim osobu tretirati različitim lijekovima, u zavisnosti od vrste trovanja, dobi i zdravstvenog stanja osobe, ali i drugih faktora. 

Shodno navedenom, tvrdnja da se uz pomoć savjeta iz analiziranih članaka mogu “očistiti svi otrovi” i “teški metali” iz organizma za pet dana dobija ocjenu pseudonauka.

Napomena

29.11.2023. U prvobitnoj analizi greškom nisu povezani svi ocijenjeni članci, što je naknadno ispravljeno. 

Nakon objave analize portal Stil je ispravio netačne navode te stoga dobija i ocjenu ispravljeno.

1.12.2023. Nakon objave analize portal Alo je ispravio netačne navode te stoga dobija i ocjenu ispravljeno. Članak portala Stil je prvobitno pogrešno povezan sa portalom Kurir što je naknadno ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 09.10.2023

techsbangla: MILICA VUJIĆ, LJEKAR PRIRODNE MEDICINE: Evo kako da za 5 dana očistite tijelo od svih otrova!

Kada je imala samo 20 godina, Milicu su savjetovali da pije lijekove kako bi regulisala svoje hormone. Ona kaže da je tada započelo njeno buđenje i os...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 08.07.2023

Portal novosti: MILICA VUJIĆ, LJEKAR PRIRODNE MEDICINE: Evo kako da za 5 dana očistite tijelo od svih otrova! (VIDEO)

Kada je imala samo 20 godina, Milicu su savjetovali da pije lijekove kako bi regulisala svoje hormone. Ona kaže da je tada započelo njeno buđenje i os...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 25.09.2022

ESrebrenica: Savjeti dr Milice Vujić kako da očistite organizam za nekoliko dana

Milica Vujić je lekar prirodne medicine, energoterapeut, instruktor joge i kondicioni trener. Njeno buđenje počelo je onog trenutka kada je saznala da...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 03.03.2022

Označi (.net): (VIDEO) MILICA VUJIĆ, LJEKAR PRIRODNE MEDICINE: Evo Kako Da Za 5 Dana Očistite Tijelo Od Svih Otrova!

(VIDEO) MILICA VUJIĆ, LJEKAR PRIRODNE MEDICINE: Evo kako da za 5 dana očistite tijelo od svih otrova!

 • Pseudonauka
Pseudonauka 03.03.2022

Dnevna doza: (VIDEO) MILICA VUJIĆ, LJEKAR PRIRODNE MEDICINE: Evo kako da za 5 dana očistite tijelo od svih otrova!

(VIDEO) MILICA VUJIĆ, LJEKAR PRIRODNE MEDICINE: Evo kako da za 5 dana očistite tijelo od svih otrova!

 • Pseudonauka
08.04.2022

Zdrav Svet: MILICA VUJIĆ, LJEKAR PRIRODNE MEDICINE: Evo kako da za 5 dana očistite tijelo od svih otrova! (VIDEO)

MILICA VUJIĆ, LJEKAR PRIRODNE MEDICINE: Evo kako da za 5 dana očistite tijelo od svih otrova! (VIDEO)

Pseudonauka 09.12.2022

Moje Zdravlje: MILICA VUJIĆ, LJEKAR PRIRODNE MEDICINE: Evo kako da za 5 dana očistite tijelo od svih otrova! (VIDEO)

MILICA VUJIĆ, LJEKAR PRIRODNE MEDICINE: Evo kako da za 5 dana očistite tijelo od svih otrova! (VIDEO)

 • Pseudonauka
Pseudonauka 03.03.2022

Dobar Dan: MILICA VUJIĆ, LJEKAR PRIRODNE MEDICINE: Evo kako da za 5 dana očistite tijelo od svih otrova! (VIDEO)

MILICA VUJIĆ, LJEKAR PRIRODNE MEDICINE: Evo kako da za 5 dana očistite tijelo od svih otrova! (VIDEO)

 • Pseudonauka
Pseudonauka 03.03.2022

Agro info: OČISTITE TELO OD OTROVA! Srpska doktorka prirodne medicine apeluje: Ovo će vas PREPORODITI za PET dana!

Priroda je naš moćni saveznik, a da je moguće izbeći lekove, pokazuje i primer Milice Vujić, lekara prirodne medicine, energoterapeuta, instruktora jo...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 03.04.2022

Najbolja narodna muzika: (VIDEO) MILICA VUJIĆ, LJEKAR PRIRODNE MEDICINE: Evo Kako Da Za 5 Dana Očistite Tijelo Od Svih Otrova!

(VIDEO) MILICA VUJIĆ, LJEKAR PRIRODNE MEDICINE: Evo kako da za 5 dana očistite tijelo od svih otrova!

 • Pseudonauka
Pseudonauka 20.10.2022

Moje Zdravlje: MILICA VUJIĆ, LJEKAR PRIRODNE MEDICINE: Evo kako da za 5 dana očistite tijelo od svih otrova! (VIDEO)

MILICA VUJIĆ, LJEKAR PRIRODNE MEDICINE: Evo kako da za 5 dana očistite tijelo od svih otrova! (VIDEO)

 • Pseudonauka
Pseudonauka 03.03.2022

Alo: LEKAR PRIRODNE MEDICINE MILICA VUJIĆ Ovo je najlakša metoda da za 5 dana očistite telo od svih otrova

Uvek dan da se počne sa čašom tople vode ili dve. To je ono što direktno dobijamo od Boga

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 03.03.2022

Novi: MILICA VUJIĆ, LJEKAR PRIRODNE MEDICINE: Evo kako da za 5 dana očistite tijelo od svih otrova! (VIDEO)

Kada je imala samo 20 godina, Milicu su savjetovali da pije lijekove kako bi regulisala svoje hormone. Ona kaže da je tada započelo njeno buđenje i os...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 03.03.2022

Stil: MILICA VUJIĆ, LEKAR PRIRODNE MEDICINE: Evo kako da za 5 dana očistite telo od svih otrova! (VIDEO)

Kada je imala samo 20 godina, Milicu su savetovali da pije lekove kako bi regulisala svoje hormone. Ona kaže da je tada započelo njeno buđenje i osveš...

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 04.03.2022

Narodni portal: (VIDEO) MILICA VUJIĆ, LJEKAR PRIRODNE MEDICINE: Evo kako da za 5 dana očistite tijelo od svih otrova!

Kada je imala samo 20 godina, Milicu su savjetovali da pije lijekove kako bi regulisala svoje hormone. Ona kaže da je tada započelo njeno buđenje i os...

 • Pseudonauka