Raskrinkavanje.ba

Raskrikavanje.rs: Informer i analitičari u strahu od opasnog „kritičkog mišljenja“

Program „Tabla“, za koji je USAID u Bosni i Hercegovini nedavno otvorio konkurs, a koji je namijenjen obrazovnom sistemu u BiH i Republici Srpskoj, na "Informeru" je opisan kao "rušenje Milorada Dodika i ukidanje Republike Srpske".

Partnerski portal iz Srbije - "Raskrikavanje.rs" - objavio je analizu "Informerovog" članka koji govori o navodnom rušenju Milorada Dodika i ukidanju Republike Sprske. Analizu prenosimo u cjelosti: 

Raskrikavanje.rs:

Informer navodi:

„Strogo poverljivo: Opasni planovi vašingtonske administracijeAmeri daju 8 miliona dolara da sruše Srpsku i DodikaAmerička vladina agencija za međunarodni razvoj (USAID) izdvojila je osam miliona dolara za projekat unitarizacije BiH i ukidanje Republike Srpske!“ 

Iako bi se očekivalo da Informer odmah potom objasni na osnovu čega ovo tvrdi i ponudi dokaze, to se ne dešava. Novinar se poziva na sajt Russia Today koji navodi da je svrha projekta „razvoj kritičkog mišljenja studenata u BiH kao i poboljšanje njihovog učinka u egzaktnim naukama“ i nastavlja: 

„Međutim, u Banjaluci tvrde da su ove pare namenjene za prljavu kampanju čiji rezultat treba da bude BiH u NATO i brisanje RS sa političke karte!“

Ko to tvrdi u Banjaluci?

Informer citira Stašu Košarca, Dodikovog saradnika u stranci, tačnije predsedavajućeg Poslaničkog kluba njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Parlamentu BiH.

 „Vidljivo je da određene agencije u sastavu ili pod patronatom zapadnih institucija ubrizgavaju određena sredstva da bi probudile politički bunt. Tako je bilo pre izbora za Predsedništvo BiH, tako je i sada…“, rekao je Košarac Informeru.

 Drugi „analitičar“ na čijem mišljenju baziraju tvrdnju da Amerikanci po ko zna koji put ruše Dodika je Dževad Galijašević, koga domaći prorežimski tabloidi često citiraju i nazivaju stručnjakom za bezbednost. Iz njegove izjave vidi se da je naročito zabrinut zbog „razvoja kritičkog mišljenja“ koje je jedan od ciljeva USAID projekta. 

„Razvijanje kritičkog mišljenja“ je razoran strateški program promene političke i državotvorne svesti. Reč je o pokušaju dugoročne destrukcije svesti o nužnosti borbe za slobodu (...) Amerikanizacija BiH, ali i Srba u RS, podrazumeva dugoročno razaranje srpskih nacionalnih osećanja i uvlačenje RS u EU i NATO“,

smatra on. Kredibilitet ovog čestog Informerovog analitičara je, međutim, više puta osporen. Novinari sajta Raskrinkavanje.ba, koji se bavi proverom tvrdnji u tekstovima drugih medija, nekoliko puta su dokazali da Galijašević širi teorije zavere i lažne vesti, da su njegove tvrdnje nepotkrepljene i paušalne, kao i da njegova ekspertiza iz oblasti bezbednosti nikad nije dokazana. Više o tome možete pročitati u tekstovima „RTRS, Sputnik i „eksperti“ za teorije zavjera“, „Lažni terorizam i eksperti koji to nisu“ i „Galijaševićev desetogodišnji terorista“.

Šta podrazumeva USAID program?

Program „Tabla“, za koji je USAID u Bosni i Hercegovini nedavno otvorio konkurs, namenjen je obrazovnom sistemu u BiH i Republici Srpskoj. Kvalitetnije obrazovanje i izgradnja veština za 21. vek, kako se navodi, studente će osposobiti za tržište rada, što je važno i za dodatno približavanje zemlje evroatlantskim integracijama. Najšire definisano, cilj je da studenti napreduju u razvoju kritičkog mišljenja i u veštinama koje se tiču prirodnih i tehničkih nauka. Fokus će biti, kako stoji u tekstu projekta, na treninzima i edukaciji samih nastavnika i profesora, koji kod svojih učenika i studenata treba dalje da razviju kritičko razmišljanje i veštine neophodne za posao.Osim modernizacije samog obrazovnog plana i programa, ideja je da, kako definiše projekat, 100 škola dobije novu opremu za laboratorije ili kabinete. Detaljan opis projekta možete naći ovde. 

Ovim programom USAID-a bavio se i Russia Today, sajt ruske državne televizije na koji se tabloid poziva, ali RT ni izbliza nije pojednostavio stvari koliko Informer. U tekstu između ostalog navode da „eksperti smatraju da Vašington koristi bosanski obrazovni sistem da usmeri mlađe generacije ka američkim vrednostima“. Prema mišljenju njihovih analitičara, jedan od razloga zašto Vašington ulaže u programe u BiH je da odvuče zemlju od navodnog ruskog uticaja, kao i zbog toga što se vrh Republike Srpske suprotstavlja ulasku zemlje u NATO, pre svega Dodik koji je donedavno bio na njenom čelu.

USAID: U Informerovom tekstu samo dve tvrdnje tačne

Iz USAID-a u Bosni i Hercegovini za Raskrikavanje navode da je Informer tačno napisao jedino da je iznos 8 miliona dolara i da je cilj razvoj kritičke svesti. Ideja za projekat je, kako objašnjavaju, nastala pre par godina zbog toga što je primećeno da su kompanije u oblasti biznisa i industrije imale poteškoća da nađu studente obučene za posao u oblastima koje se brzo razvijaju, poput IT industrije. Drugi problem je bio to što u dosadašnjem načinu predavanja, profesori jednostavno prenose informacije studentima, umesto da ih uče kako da razmišljaju kritički, rešavaju probleme i primenjuju naučeno na nove situacije. Ovaj projekat bi, kažu, trebalo da reši ove probleme pre svega kroz obuku predavača, a napominju i da će na projektu sarađivati upravo sa BiH institucijama (poput fakulteta) koje za to budu zainteresovane. Inače, Informer je mnogo puta imao slične tekstove.

Obzirom na analizu portala "Raskrikavanje" , članak "Informera", ali sve članke koji su istu vijest prenijeli, ocjenjujemo kao dezinformaciju i teoriju zavjere.

(Raskrikavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 22.05.2019

Informer: OPASNI PLANOVI VAŠINGTONSKE ADMINISTRACIJE! Ameri daju 8.000.000 dolara da sruše Srpsku i Dodika!

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) izdvojila milione za razvoj 'kritičkog mišljenja' u BiH!?! Banjaluka tvrdi da je ovo samo maska za pok...

  • Teorija zavjere
  • Dezinformacija
Teorija zavjere 23.05.2019

Pravda: ОПАСНИ ПЛАНОВИ ВАШИНГТОНСКЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ! Амери дају 8.000.000 долара да сруше Српску и Додика!

Америчка владина агенција за међународни развој (УСАИД) издвојила је осам милиона долара за пројекат унитаризације Босне и Херцеговине и укидање Репуб...

  • Teorija zavjere
  • Dezinformacija
Teorija zavjere 23.05.2019

Nasa borba: OPASNI PLANOVI VAŠINGTONSKE ADMINISTRACIJE! Ameri daju 8.000.000 dolara da sruše Srpsku i Dodika!

Američka vladina agencija za međunarodni razvoj (USAID) izdvojila je osam miliona dolara za projekat unitarizacije Bosne i Hercegovine i ukidanje Repu...

  • Teorija zavjere
  • Dezinformacija
Teorija zavjere 22.05.2019

Srbija danas (.com): DODIK GLAVNA META! Stigli AMERIČKI MILIONI za rušenje Republike Srpske

Američka vladina agencija za međunarodni razvoj (USAID) izdvojila je osam miliona dolara za projekat unitarizacije Bosne i Hercegovine i ukidanje Repu...

  • Teorija zavjere
  • Dezinformacija