Raskrinkavanje.ba

Ratko Mladić nije “dobio ulicu u Beranama”, niti ima indicija da će je dobiti

Brojni mediji u regionu izvijestili su da je ulica u Beranama nazvana po Ratku Mladiću, što se nije desilo. Neki su, pak, ovu dezinformaciju formulisali kao najavu da Mladić “dobija ulicu u Beranama”, čime su svoje čitatelje/ke takođe naveli na pogrešan zaključak.

Na portalu Vijesti (.ba) 5.2.2021. godine objavljen je tekst pod naslovom:

Ratni zločinac Ratko Mladić dobija ulicu u Beranama

Kao izvor, naveden je portal eSpona, a u uvodnom dijelu teksta se objašnjava da je Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova usvojio prijedlog da jedna ulica u Beranama dobije naziv po Ratku Mladiću. 

U tekstu se dalje navodi da je riječ o savjetodavnom tijelu, a da će konačnu riječ dati nadležno ministarstvo:

Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova većinom glasova usvojio je predlog da jedna ulica u Beranama ponese ime generala Ratka Mladića- bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske i haškog osuđenika, dok prijedlog da jedna od ulica dobije ime Pavla Đurišića nije dobio većinsku podršku članova Savjeta.

Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova broji sedam članova: Goran Kiković, Petar Labudović, Bogdan Fatić, Fahrudin Hadrović, Draško Došljak, Miloš Raković i Zoran Milović.

Saznanja Espone potvrdio je Goran Kiković- predsjednik Savjeta, koji je saopštio da se radi, kako je kazao, o savjetodavnom tijelu koje nema pravo odlučivanja, već, mišljenje o predlozima prosljeđuje nadležnom Sekretarijatu, a da konačnu riječ o dodjeli imena ulica ili njihovom preimenovanju donosi nadležno Ministarstvo

Identičan ili neznatno izmijenjen tekst, sa istim informacijama i istom tvrdnjom u naslovu, objavljen je na portalima Bišćani, Balkantimes press, Exkluziv (.net), Direktno.

U članku se podsjeća na član 10. Zakona o spomen-obilježjima Crne Gore u kojem se propisuje kome nije dozvoljeno podizanje spomen-obilježja. Između ostalih, kako se navodi, tu su i lica koja su  osuđena “za krivično djelo protiv čovječnosti ili drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom ili je proglašeno ratnim zločincem“. Pod spomen-obilježjem smatra se naziv javne ustanove, javnog preduzeća, naselja i javnog objekta (ulica, trg, put, park, česma i drugo), prenose Vijesti (.ba).

Novinska agencija Republike Srpske (Srna) je 5.2.2021. godine objavila svoju vijest, koja sadrži isti naslov i sličan tekst - ali bez objašnjenja da Zakon o spomen-obilježjima zabranjuje podizanje spomen-obilježja licu koje je osuđeno za krivično djelo protiv čovječnosti ili proglašeno ratnim zločincem. 

Taj tekst su prenijele Nezavisne Novine, RTRS, BN Televizija, Katera, Skener info,  E Brčko, Info Bijeljina, Istok .

Vijest ove novinske agencije prenio je i portal Preokret. Međutim, za razliku od navedenih medija čiji naslovi sadrže tvrdnju da “Mladić dobija ulicu” (sa ili bez znaka pitanja na kraju), u naslovu ovog portala stoji da je riječ o mogućnosti da se to desi.

SKANDALOZAN PRIJEDLOG U CRNOJ GORI: Ratko Mladić bi mogao dobiti ulicu u Beranama!?

Portal Klix je istog dana objavio članak u kom se navodi da je ulica u Beranama već nazvana imenom Ratka Mladića:

U Beranama ulica nazvana po ratnom zločincu Ratku Mladiću

Imenovanje jedne od ulica u Beranama u Crnoj Gori po osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću izazvala je reakcije u ovoj državi. Među njima su i oni koji smatraju da je za ovaj neprihvatljiv čin odgovoran potpredsjednik vlade Dritan Abazović.

U tekstu se prilično neprecizno navodi da konačnu odluku donosi resorno ministarstvo, a da Savjet daje mišljenje.

Naslov i uvodni dio teksta su u međuvremenu izmijenjeni, pa članak više ne sadrži ove tvrdnje, ali je moguće pronaći sačuvanu objavu na Facebooku koja pokazuje kako je članak prvobitno bio naslovljen.

 

Prvu verziju Klixovog članka sa tvrnjama da je ulica već nazvana po imenu Ratka Mladića prenijeli su portali RTV BPK Goražde  i Goražde online, koji nisu naknadno mijenjali prenijeti tekst. 

Pored ovog članka, Klix je istog dana prenio i izjavu Željka Komšića povodom inicijative da ulica u Beranama dobije ime po Ratku Mladiću. U ovom tekstu se, takođe, navodi da je ulica već tako “nazvana”, kroz indirektnu tvrdnju da je Komšić reagovao na takvu vijest: 

Komšić o Mladićevoj ulici u Beranama: Oni koji su to predložili nisu ništa bolji od zločinaca

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić reagovao je na vijest da je jedna ulica u Beranama u Crnoj Gori nazvana po ratnom zločincu Ratku Mladiću, rekavši da oni koji su to predložili nisu ništa bolji od zločinaca.

Na kraju teksta stoji podsjećanje u kojem se spominje “odluka”. 

Podsjetimo da je ova odluka o nazivu ulice u Beranama uslijedila dva dana nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko dao rok od tri mjeseca Narodnoj skupštini Republike Srpske da poništi odlikovanja ratnim zločincima.

Tekst je opremljen fotografijom ispod koje je navedeno:

"Komšić je naglasio da je ova ulica dokaz da zlo još nije umrlo (Foto: T. S./Klix.ba)"

Član Predsjedništa Bosne i Hercegovine Željko Komšić inicijativu da Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama komentarisao je prilikom obilježavanja godišnjice stradanja civila na Markalama. Nakon našeg upita, portal Klix nam je ljubazno ustupio audio zapis pomenute izjave, čijim preslušavanjem smo utvrdili da Komšić ni u jednom trenutku nije ustvrdio da je ulica nazvana po Ratku Mladiću. Komšiću je postavljeno pitanje da prokomentariše zahtjev visokog predstavnika Valentina Inzka upućen Narodnoj Skupštini Republike Srpske da se “ukinu odlikovanja ratnim zločincima” i informaciju da je Savjet za dodjeljivanje imena ulica “tražio” da se jednoj ulici u Beranama dodijeli ime Ratko Mladić, na šta je odgovorio:

 Vi vidite da to zlo nije umrlo i kad mislite da je kraj. I vjerovatno to je sudbina i bivših nekih generacija koje su živjele na ovim prostorima. Kad se mislilo posle Drugog svjetskog rata da je to zlo fašizma uništeno nije.Kad smo pomislili krajem 95. kada je završen rat, pogotovo početkom 96, kada je sve izgledalo tako optimistično, jer je bitno bilo da prestane ubijanje i kada smo se nadali da će neka normalnost u glavama ljudi da zavlada, bar u smislu odnosna prema zlu i zločincima, prevarili smo se.  I dalje imamo posla, nažalost, sa istim politikama, istim projektima, oni su nekad slabiji, nekad jači, nekad isplivaju na površinu pa ih više nije ni stid da kriju to zlo iza kojeg stoje ili koje su počinili. U taj kontekst možete staviti priču i o Mladiću i odlikovanjima ratnim zločincima...

Ni u vijesti agencije Fena u citatu u kome se prenosi Komšićeva izjava, takođe, nema dokaza da je on ustvrdio da je ulica nazvana imenom Ratka Mladića. 

Novinska agencija Fena takođe je prenijela izjavu Željka Komšića o prijedlogu da Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama u članku čiji naslov navodi na zaključak da je ulica već imenovana. U tekstu se, pak, objašnjava da je riječ samo o inicijativi.  Fena je ovaj tekst, u formi statusa,  objavila i na svojoj Facebook stranici.

Komšić: Imenovanje ulice po Mladiću uvreda za sve žrtve genocida

 

 

Feninu vijest sa identičnim naslovom prenijeli su N1 (BiH), Vijesti (.ba), Bošnjaci (.net), Notra (.ba), te BH glas.

Fokus je Fenin tekst opremio nejasnim naslovom u kome se, slično naslovu Srne, implicira da će ulica izvjesno tako biti nazvana.

Komšić se povodom najave da će u Beranima jedna ulica nositi ime Ratka Mladić

Agencija Anadolija je, pak, 5. februara objavila tekst u kome prenosi reagovanja Bošnjačke stranke iz Crne Gore na prijedlog da Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama. Tekst je opremljen naslovom:

Bošnjačka stranka: Zbog skandalozne odluke o davanju imena ulici po ratnom zločincu srami se cijela Crna Gora

Ovaj tekst prenijeli su Haber i Bošnjaci.net

U članku su prenesene poruke Bošnjačke stranke koje su saopštene na konferenciji za medije. Već na početku teksta je objašnjeno da je riječ o prijedlogu, no nije objašnjeno ko odlučuje o tome da li će ulica na kraju biti tako nazvana - to jest, da navedeni Savjet opštine Berane nije taj koji je donio - ili koji uopšte može donijeti - “odluku o davanju imena”.

Bošnjačka stranka Crne Gore osudila je danas odluku Savjeta za dodjelu imena ulica i trgova u Beranama, da odobri predlog kojim se traži da presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić dobije ulicu u ovom gradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Dan kasnije, portal Sandžak(.rs) je prenio izjavu Gencija Nimanbegua, narodnog poslanika Albanske liste, koji je govorio na pomenutoj  konferenciji. Tekst je naslovljen:

KONFERENCIJA BOŠNJAČKE STRANKE I ALBANSKE LISTE POVODOM SRAMNOG IMENOVANJA ULICE U BERANAMA

U tekstu se navodi da je riječ o “odluci skupštinske većine”

Sramna odluka lokalne skupštinske većine u Beranama da nazove jednu ulicu po osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, sramna je provokacija i prijetnja Bošnjacima u Crnoj Gori.


Šta su činjenice?

 

Prve informacije o inicijativi da jedna ulica u crnogorskoj opštini Berane dobije ime po Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske koji je prvostepenom presudom suda u Haagu osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti, inicijalno su objavljene u crnogorskim medijima. 

Portal eSpona je 5.2.2021. objavio tekst pod naslovom: “Mladić, naprijed! Đurišić, stoj!”, u kom se navodi da je Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova većinom glasova usvojio takav predlog. U tekstu je naglašeno da se radi o savjetodavnom tijelu, iz čega se jasno može zaključiti da usvajanjem prijedloga nije došlo do stvarne promjene imena ulice:

Saznanja Espone potvrdio je Goran Kiković- predsjednik Savjeta, koji je saopštio da se radi, kako je kazao, o savjetodavnom tijelu koje nema pravo odlučivanja, već, mišljenje o predlozima prosljeđuje nadležnom Sekretarijatu, a da konačnu riječ o dodjeli imena ulica ili njihovom preimenovanju donosi nadležno Ministarstvo.

Dijelove ili cijeli tekst ovog članka prenijeli su i drugi mediji, prvo u Crnoj Gori (RTCG, Portal Analitika, Pobjeda), pa zatim i u regionu. Za razliku od medija u BiH, crnogorski mediji su u naslovu naznačili da je riječ o prijedlogu ili zahtjevu.

Portal Pobjeda je 5.2.2021. u tekstu o ovoj temi prenio izjavu Dragoslava Šćekića, tadašnjeg predsjednika Opštine Berane, koji je u međuvremenu imenovan za vršioca dužnosti direktora Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore. Šćekić je poručio da ovaj prijedlog nema njegovu podršku, ali ni zakonsko utemeljenje:

-Predlog nema utemeljenja u zakonu. Iznenadio sam što Savjet nije sagledao svu zakonsku regulativu da li neki predlog može da se proslijedi dalje na javnu raspravu. To je savjetodavno tijelo u lokalnoj samoupravi koje bira Skupština opštine. Savjet odlučuje o predlozima građana, udruženja i nevladinih organizacija- precizirao je Šćekić.

Pojašanjava da prema proceduri Sekretarijat za sport i kulturu raspisuje javnu raspravu na kojoj takođe mogu da predlažu nazive ulica i građani i udruženja.

-Opštinski tim nakon toga odlučuje koje će predloge uputiti predsjedniku Opštine koji procjenjuje koje će finalne predloge uputiti Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta na saglasnost.

Ovo je samo savjetodavni dio koji prenosi predloge udruženja ili pojedinaca a ne neko tijelo koje može o tom pitanju da odlučuje - naveo je Šćekić.

Određena lica, kako je dodao, ne mogu biti predložena jer ne ispunjavaju zakonske uslove.

Šćekić smatra da je predsjednik Savjeta Goran Kiković (DF) previdio zakonsku proceduru, jer, pojašnjava, ulice ne mogu biti nazvane po osobama koje su i dalje žive ili od čije smrti nije prošlo 50 godina.

Šćekić je poručio da neće potpisati prijedlog da Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama, ukoliko mu takav prijedlog bude upućen nakon javne rasprave.

Na zvaničnom sajtu Opštine Berane 5.2.2021. objavljeno je saopštenje povodom spornog prijedloga u kojem se ističe da Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova ne donosi odluke, već prihvata i konstatuje prijedloge pojedinaca, grupe građana ili udruženja.

 „Povodom netačnih natpisa o davanju naziva ulica u Beranama, a radi tačnog i preciznog informisanja javnosti koristimo priliku da saopštimo da Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova u tom pravcu ne donosi nikakve odluke, već isključivo prihvata i konstatuje predloge pojedinaca, grupe građana ili udruženja, odnosno, svih onih koji budu to željeli da urade na javnoj raspravi, kada bude raspisana i održana.

Takođe, zakonske odredbe za davanje imena naselja ili ulica su jasne i precizne, i čudi nas da je Savjet i razmatrao pojedine prijedloge, koji ne ispunjavaju osnovne zakonske pretpostavke.

Na kraju, pozivamo medije i javnost da se ne opredjeljuju na osnovu pojedinačnih predloga, koji nemaju zakonsko utemeljenje, kao i da se ne bave predlozima koji još uvijek nisu ušli u zvaničnu proceduru“, stoji u saopštenju za javnost Opštine Berane.

U tekstu objavljenom istog dana, portal Vijesti (.me) je naveo da je prijedlog došao od Srpskog monarhističkog pokreta. U ovom tekstu je pojašnjeno da Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta utvrđuje da li je prijedlog u skladu sa zakonom te, ako jeste, vraća ga Skupštini Opštine (SO) na donošenje konačne odluke.

U istom tekstu se prenosi izjava predsjednika Skupštine Opštine Berane Novice Obradovića (Demokratska Crna Gora) koji je rekao da, dok je on čelu SO-a, neće dozvoliti da se na skupštinskim zasjedanjima nađe bilo koja odluka koja nije zakonita.

 

Oprečne tvrdnje o tome kako je prijedlog prošao dalje 

 

Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Opštine Berane broji sedam članova. Većina medija koja je pisala o pomenutoj inicijativi navela je u izvještajima i njihova imena. To su Goran Kiković, Petar Labudović, Bogdan Fatić, Fahrudin Hadrović, Draško Došljak, Miloš Raković i Zoran Milović. Da bi prijedlog prošao dalje, potrebna su četiri glasa.

Portal Vijesti (.me) u pomenutom tekstu piše da članovi Savjeta na potpuno različit način objašnjavaju kako je prijedlog da Ratko Mladić dobije ulicu usvojen i proslijeđen na dalje odlučivanje. 

Miloš Raković (Demokratska Crna Gora) je za Vijesti (.me) rekao da je bio uzdržan od glasanja.

Naveo je i da je bio protiv toga da se uopšte glasa o tim prijedlozima i da ne zna kako je vođen zapisnik sa sjednice.

"Ja sam bio uzdržan od glasanja i na prvoj narednoj sjednici tražiću da se pročita zapisnik sa ove sjednice Savjeta i ako se u njemu pojavljuje da sam ja glasao za, biću protiv tog zapisnika", rekao je Raković.

Petar Labudović (Socijalistička narodna partija - SNP) rekao je za Vijesti (.me) da je Srpski monarhistički pokret imao čak 47 prijedloga, te da se tu “praktično glasalo ‘u neznanju’ i da će tražiti da se sve vrati na ponovno glasanje”.

Zoran Milović, koji je u Savjetu ispred građana, izjavio je da uopšte ne zna da je postojao prijedlog da se ulica u Beranama nazove po Mladiću.

Tri člana Savjeta ispred Demokratske partije socijalista (DPS), Bogdan Fatić,  Fahrudin Hadrović i  Draško Došljak, istog dana su se obratili javnosti saopštenjem koje je objavljeno i na sajtu DPS-a.

Na sjednici Savjeta, na kojoj se glasalo o prispjelim prijedlozima, bili su prisutni svi članovi Savjeta, a zapisnik je vodila pravnica iz skupštinske službe Jasmina Đukić. Nas trojica, članovi Savjeta u ime Demokratske partije socijalista smo jasno i nedvosmisleno upozorili predsjednika Savjeta i sve članove da dio prispjelih prijedloga nije u skladu sa članom 10 važećeg Zakona o spomen- obilježjima. Međutim, i pored našeg insistiranja, predsjednik i članovi Savjeta iz beranske aktuelne vlasti, koji su izabrani od strane SO Berane, su pristupili glasanju o spornim prijedlozima,  koji, ističemo, nijesu u saglasju sa aktuelnim Zakonom.

Pomno smo pratili i vodili lične zapisnike, a vjerujemo da neće i ne smije biti krivotvoren zvanični zapisnik, o načinu glasanja po svim, pa i ovim nezakonitim prijedlozima.

Sedmi član Savjeta, predsjednik Goran Kiković (Nova), kako prenose Vijesti (.me), nije mogao da potvrdi da li je prijedlog Savjeta proslijeđen beranskom Sekretarijatu za kulturu, sport i NVO, ali je naveo ga je on potpisao.

Iako su u svojim tekstovima prenijeli izjave koje sadrže dodatne informacije i kompletno objašnjenje situacije (uključujući i način na koji se odlučuje kako ulice dobijaju ime u opštini Berane), portali  Izdvojeno (.ba), BH  magazin, Index (.ba), Novinska agencija Patria i  Alo su, ipak, u naslovu netačno izvijestili da Mladić „dobija ulicu u Beranama“

SRPSKA CRNA GORA: Ratni zločinac Ratko Mladić dobija ulicu u Beranama (Izdvojeno (.ba))

SRPSKA CRNA GORA: Ratni zločinac Ratko Mladić dobija ulicu u Beranama (BH magazin)

Na čast Crnoj Gori: Ratni zločinac Ratko Mladić dobija ulicu u Beranama (Index (.ba))

Ratni zločinac Ratko Mladić dobija ulicu u Crnoj Gori? (Patria)

RATKO MLADIĆ DOBIJA ULICU U BERANAMA? Reakcije su brojne, mnogi ovaj predlog smatraju neprihvatljivim (Alo)

S druge strane Faktor, Sandžačke i Tuzlainfo, čiji tekstovi takođe sadrže informacije koje u potpunosti osvjetljavaju ovu priču, u naslovu govore o “mogućnosti” da ulica u Beranama dobije ime po Ratku Mladiću.

 Na čast Crnoj Gori: Ratni zločinac Ratko Mladić bi mogao dobiti ulicu u Beranama? (Faktor)

Ratni zločinac Ratko Mladić bi mogao dobiti ulicu u Beranama? (Sandžačke)

Neka nova Crna Gora: Ratni zločinac Ratko Mladić bi mogao dobiti ulicu u Beranama? (Tuzlainfo)  

Doprinos dezinformisanju javnosti povodom ovog slučaja, kako se vidi iz ranijeg teksta, dala je i Bošnjačka stranka. Na Facebook profilu stranke 5.2.2021. godine objavljen je post u kome se navodi da je Savjet donio “odluku da odobri” imenovanje ulice po Ratku Mladiću. Činjenica je, pak, da ovaj Savjet ne može odlučiti da odobri samu promjenu naziva ulice, već samo takav prijedlog može uputiti u dalju proceduru. 

‼️RATKO MLADIĆ JE PRESUĐENI RATNI ZLOČINAC I GRAĐANSKA, EVROPSKA I MULTIETNIČKA CRNA GORA NEĆE DOZVOLITI DA NJEGOVO IME NOSI NI JEDNA ULICA U NAŠOJ DRŽAVI

🔶Osuđujemo skandaloznu odluku Savjeta za dodjelu imena ulica i trgova u Beranama, da odobri da presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić dobije ulicu u ovom gradu.

🔶Pozivamo partije koje učestvuju u radu SO Berane, a koje u svojim programima ističu da se zalažu za evropske i građanske vrijednosti, a čiji su članovi glasali ZA, da se jasno ograde od ovakvih stavova i da saopšte da li je za njih Ratko Mladić heroj ili presuđeni ratni zločinac.

🔶Ovakvi potezi, koji vraćaju u devedesete godine su prevaziđena i promašena politika.

Bošnjačka stranka je istog dana održala konferenciju za medije o čemu je izvijestila  Agencija Anadolija u svom članku.  Dok se u Facebook objavi pogrešno navodi da je Savjet ”odobrio da Ratko Mladić dobije ulicu” u tekstu objavljenom na zvaničnom sajtu stranke stoji da je Savjet “odobrio prijedlog” kojim se to traži. 

Na Facebook profilu stranke objavljen je snimak konferencija na kojoj se u više navrata govorilo o “odluci Savjeta” da Ratko Mladić dobije ulicu u ovoj opštini, uključujući i tvrdnje da je riječ o “odluci skupštinske većine”:

Današnju pres konferenciju smo sazvali povodom skandalozne odluke Savjeta lokalnog parlamernta vlasti u Beranama da se jednoj ulici u tom gradu da naziv po presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću. (Portparol BS, Adel Omeragić)

(...)

Bošnjačka stranka snažno protestvuje i osuđuje ovakav sraman čin skupštinske većine lokalnog parlamenta u Beranama. (...) Znam da danas cijela Crna Gora se srami ovakve odluke skupštinske lokalne većine u Beranama. (Poslanik BS, Ervin Ibrahimović)

Nakon pitanja novinara, rečeno da je Savjet ipak samo “savjetodavno tijelo koje predlaže”. No, ova stranka je na svojoj Facebook stranici objavila snimke sa konferencije uz opise u kojima se ponavlja konstrukcija “odluka o davanju imena” (1, 2, 3).


Budući da je Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Opštine Berane savjetodavno tijelo, ono kao takvo nije moglo donijeti odluku da Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama, već je Savjet prijedlog prihvatio i proslijedio u dalju proceduru koja podrazumijeva nekoliko koraka. Konačna odluka nije donesena a izjave čelnih ljudi Opštine Berane o nezakonitosti prijedloga upućuju da se to vjerovatno neće ni desiti. Stoga tvrdnju da je Komšić reagovao na vijest da je “ulica u Beranama nazvana po ratnom zločincu Ratku Mladiću”, koja je objavljena na portalu Klix, ocjenjujemo kao dezinformaciju, budući da je Komšić zapravo reagovao na vijest da je uopšte pokrenuta takva inicijativa. Istu ocjenu dajemo i člancima u kojima se navodi da je riječ o prijedlogu, a u čijim naslovima stoji da Ratko Mladić “dobija” ulicu.

Drugi članak portala Klix, koji je u međuvremenu izmijenjen i više ne sadrži netačne tvrdnje, dobija ocjene greška i ispravljeno. Ocjenu greška dobijaju i portali Goražde online i RTV BPK Goražde koji su prenijeli ovaj tekst. 

Ocjenu klikbejt dobijaju članci čiji naslovi impliciraju da je Komšić govorio o “imenovanju ulice” kao o nečemu što se već desilo iako se u tekstu navodi da je riječ o inicijativi, a korišteni citati ne potvrđuju da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine koristio takvu formulaciju.

Zbog prenošenja netačnih tvrdnji koje su iznesene na konferenciji za medije Bošnjačke stranke, ocjenu greška dobijaju članci Agencije Anadolija, te portala Haber, Bošnjaci.net i Sandžak(.rs) 

Prijedlog da Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama nije u skladu sa Zakonom o spomen-obilježima Crne Gore, na što su upozorili pojedini mediji ali i tadašnji predsjednik ove opštine. O njegovoj zakonitosti mišljenje će dati Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore, ukoliko mu taj prijedlog bude proslijeđen.

Ipak, bez obzira što je gotovo izvjesno da neće biti usvojen, budući da je prijedlog prošao u dalju proceduru, naslovi u kojima se mediji izvijestili da bi “Mladić mogao dobiti ulicu” nisu sasvim pogrešni - iako bi takav “rasplet” događaja bio u neskladu sa zakonom, te bi takva odluka gotovo sigurno bila poništena.

Napomena

10.6.2021. Članak portala Hayat je u međuvremenu izmijenjen i sadrži tačne informacije pa dobija i ocjenu ispravljeno.

 

Pogledajte originalne članke
Dezinformacija 05.02.2021

Katera: Ратко Младић добија улицу у Црној Гори

Савјет за давање приједлога назива насеља, улица и тргова већином гласова усвојио је приједлог да једна улица у Беранама понесе име генерала Ратка Мла...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 05.02.2021

Skener info: Ratko Mladić dobija ulicu u Crnoj Gori

Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova većinom glasova usvojio je prijedlog da jedna ulica u Beranama ponese ime generala Ratka M...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 05.02.2021

Izdvojeno: SRPSKA CRNA GORA: Ratni zločinac Ratko Mladić dobija ulicu u Beranama

Predsjednik Savjeta Goran Kiković, kazao je da je odluku donijelo savjetodavno tijelo, koje nema pravo odlučivanja, već, mišljenje o prijedlozima pros...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 05.02.2021

IndexBA: Na čast Crnoj Gori: Ratni zločinac Ratko Mladić dobija ulicu u Beranama

Presuđeni ratni zločinac Ratklo Mladić, osuđen između ostalog i za genocid u Srebrenici, uskoro bi u crnogorskoj općini Berane mogao dobiti ulicu.

 • Dezinformacija
Dezinformacija 05.02.2021

Nezavisne: Ratko Mladić dobija ulicu u Crnoj Gori

PODGORICA - Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova većinom glasova usvojio je prijedlog da jedna ulica u Beranama ponese ime gene...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 05.02.2021

Banjaluka Info: Ratko Mladić dobija ulicu u Crnoj Gori

Opštinski Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova većinom glasova usvojio je prijedlog da jedna ulica u Beranama dobije ime genera...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 05.02.2021

Bišćani: Ratni zločinac Ratko Mladić dobija ulicu u Beranima

Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova većinom glasova usvojio je predlog da jedna ulica u Beranama ponese ime generala Ratka Mla...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 05.02.2021

RTV TK: Komšić o Mladićevoj ulici u Beranama: Oni koji su to predložili nisu ništa bolji od zločinaca!

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić reagovao je na vijest da je jedna ulica u Beranama u Crnoj Gori nazvana po ratnom zločincu Ratku Mladiću rekavši...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 05.02.2021

Hayat: KOMŠIĆ O MLADIĆEVOJ ULICI U BERANAMA: ONI KOJI SU TO PREDLOŽILI NISU NIŠTA BOLJI OD ZLOČINACA

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić reagovao je na vijest da je jedna ulica u Beranama u Crnoj Gori nazvana po ratnom zločincu Ratku Mladiću rekavši...

 • Dezinformacija
 • Ispravljeno
Dezinformacija 05.02.2021

eBrčko: Ratko Mladić dobija ulicu u Crnoj Gori

Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova većinom glasova usvojio je prijedlog da jedna ulica u Beranama ponese ime generala Ratka M...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 05.02.2021

Istok rs: Ratko Mladić dobija ulicu u Crnoj Gori

Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova većinom glasova usvojio je prijedlog da jedna ulica u Beranama ponese ime generala Ratka M...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 05.02.2021

RTV BN: Ratko Mladić dobija ulicu u Crnoj Gori

Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova većinom glasova usvojio je prijedlog da jedna ulica u Beranama ponese ime generala Ratka M...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 05.02.2021

RTRS: Ratko Mladić dobija ulicu u Crnoj Gori

Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova većinom glasova usvojio je prijedlog da jedna ulica u Beranama ponese ime generala Ratka M...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 02.02.2021

Srna: RATKO MLADIĆ DOBIJA ULICU U BERANAMA

PODGORICA, 5. FEBRUARA /SRNA/ - Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova većinom glasova usvojio je prijedlog da jedna ulica u Bera...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 05.02.2021

Info Bijeljina: Ratko Mladić dobija ulicu u Crnoj Gori

Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova većinom glasova usvojio je prijedlog da jedna ulica u Beranama ponese ime generala Ratka M...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 05.02.2021

Balkantimes: Ratko Mladić dobija ulicu u Beranama. Savjet dao zeleno svijetlo

Crna Gora: Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova većinom glasova usvojio je prijedlog da jedna ulica u Beranama ponese ime osuđe...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 05.02.2021

BH Magazin (.com): SRPSKA CRNA GORA: Ratni zločinac Ratko Mladić dobija ulicu u Beranama

Predsjednik Savjeta Goran Kiković, kazao je da je odluku donijelo savjetodavno tijelo, koje nema pravo odlučivanja, već, mišljenje o prijedlozima pros...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 05.02.2021

Exkluziv: SRAMOTNA ODLUKA CRNOGORSKE VLASTI: RATNI ZLOČINAC RATKO MLADIĆ DOBIJA ULICU U BERANAMA

Predsjednik Savjeta Goran Kiković, kazao je da je odluku donijelo savjetodavno tijelo, koje nema pravo odlučivanja, već, mišljenje o prijedlozima pros...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 05.02.2021

Klix: Komšić o Mladićevoj ulici u Beranama: Oni koji su to predložili nisu ništa bolji od zločinaca

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić reagovao je na vijest da je jedna ulica u Beranama u Crnoj Gori nazvana po ratnom zločincu Ratku Mladiću, rekavš...

 • Dezinformacija
Dezinformacija 05.02.2021

Vijest.ba: Ratni zločinac Ratko Mladić dobija ulicu u Beranama

Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova većinom glasova usvojio je predlog da jedna ulica u Beranama ponese ime generala Ratka Mla...

 • Dezinformacija
Klikbejt 05.02.2021

FENA: Komšić: Imenovanje ulice po Mladiću uvreda za sve žrtve genocida

SARAJEVO, 5. februara (FENA) - Inicijativa za imenovanje jedne od ulica u crnogorskom gradu Beranama po osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću nije ni...

 • Klikbejt
Klikbejt 05.02.2021

N1: Komšić: Imenovanje ulice po Mladiću uvreda za sve žrtve genocida

Inicijativa za imenovanje jedne od ulica u crnogorskom gradu Beranama po osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću nije ništa drugo nego uvreda za sve Ml...

 • Klikbejt
Klikbejt 05.02.2021

Vijesti: Komšić: Imenovanje ulice po Mladiću uvreda za sve žrtve genocida

Inicijativa za imenovanje jedne od ulica u crnogorskom gradu Beranama po osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću nije ništa drugo nego uvreda za sve Ml...

 • Klikbejt
Klikbejt 05.02.2021

Bošnjaci (.net): KOMŠIĆ: IMENOVANJE ULICE PO ZLOČINCU MLADIĆU UVREDA ZA SVE ŽRTVE GENOCIDA

Inicijativa za imenovanje jedne od ulica u crnogorskom gradu Beranama po osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću nije ništa drugo nego uvreda za sve Ml...

 • Klikbejt
Klikbejt 05.02.2021

NoTra: Komšić: Imenovanje ulice po Mladiću uvreda za sve žrtve genocida

Inicijativa za imenovanje jedne od ulica u crnogorskom gradu Beranama po osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću nije ništa drugo nego uvreda za sve Ml...

 • Klikbejt
Klikbejt 05.02.2021

Fokus: BIH Komšić se povodom najave da će u Beranima jedna ulica nositi ime Ratka Mladića

Po njegovim riječima, to je i šamar za sve poštene građane Crne Gore.

 • Klikbejt
Klikbejt 05.02.2021

BH Glas: Komšić: Imenovanje ulice po Mladiću uvreda za sve žrtve genocida

Inicijativa za imenovanje jedne od ulica u crnogorskom gradu Beranama po osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću nije ništa drugo nego uvreda za sve Ml...

 • Klikbejt
Greška 05.02.2021

Anadolija: Bošnjačka stranka: Zbog skandalozne odluke o davanju imena ulici po ratnom zločincu srami se cijela Crna Gora

Šef kluba poslanika Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović pozvao je partije koje učestvuju u radu SO Berane, a koje u svojim programima ističu da s...

 • Greška
Greška 05.02.2021

Haber: Bošnjačka stranka: Zbog skandalozne odluke o davanju imena ulici po ratnom zločincu srami se cijela Crna Gora

Bošnjačka stranka Crne Gore osudila je danas odluku Savjeta za dodjelu imena ulica i trgova u Beranama, da odobri predlog kojim se traži da presuđeni...

 • Greška
Greška 06.02.2021

Bošnjaci (.net): ZBOG SKANDALOZNE ODLUKE O DAVANJU IMENA ULICI PO RATNOM ZLOČINCU SRAMI SE CIJELA CRNA GORA

Bošnjačka stranka Crne Gore osudila je danas odluku Savjeta za dodjelu imena ulica i trgova u Beranama, da odobri predlog kojim se traži da presuđeni...

 • Greška
Greška 05.02.2021

Gorazde online: U Beranama ulica nazvana po ratnom zločincu Ratku Mladiću

Imenovanje jedne od ulica u Beranama u Crnoj Gori po osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću izazvala je reakcije u ovoj državi. Među njima su i oni ko...

 • Greška
Greška 05.02.2021

RTV BPK Goražde: U Beranama ulica nazvana po ratnom zločincu Ratku Mladiću

Imenovanje jedne od ulica u Beranama u Crnoj Gori po osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću izazvala je reakcije u ovoj državi. Među njima su i oni ko...

 • Greška
Greška 06.02.2021

Sandžak(.rs): ZAJEDNIČKA PRESS KONFERENCIJA BOŠNJAČKE STRANKE I ALBANSKE LISTE POVODOM SRAMNOG IMENOVANJA ULICE U BERANAMA

Sramna odluka lokalne skupštinske većine u Beranama da nazove jednu ulicu po osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, sramna je provokacija i prijetnja...

 • Greška
Greška 05.02.2021

Klix: U Beranama ulica nazvana po ratnom zločincu Ratku Mladiću

Imenovanje jedne od ulica u Beranama u Crnoj Gori po osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću izazvala je reakcije u ovoj državi. Među njima su i oni ko...

 • Greška
 • Ispravljeno