Raskrinkavanje.ba

Ratko Mladić ponovo “umro” na društvenim mrežama

Ova analiza je označena kao: Provjera tačnosti

Više od stotinu hiljada ljudi vidjelo je lažnu vijest o smrti Ratka Mladića na društvenoj mreži X svega nekoliko dana prije obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

Foto: UN International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia, Flickr

Na društvenoj mreži X je 7. jula 2024. godine objavljena “vijest” da je u Haagu preminuo bivši general Vojske Republike Srpske i osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić.

Screenshot 2

Objavu je u prva 24 sata vidjelo više od 126.000 korisnika/ca ove društvene mreže. Na mreži X podijeljena je preko stotinu puta, a tvrdnja da je Ratko Mladić preminuo nedugo potom počela se dijeliti i na Facebooku (1, 2).

Šta su činjenice?

Ratko Mladić je od 1992. do 1996. godine bio komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu prvostepeno je osudio Mladića na doživotnu kaznu zatvora za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid 2017. godine. Ova kazna potvrđena je i 2021. godine, nakon što je sud odbacio Mladićevu žalbu na prvostepenu presudu. Trenutno odslužuje kaznu u Pritvorskoj jedinici UN-a Nizozemskoj. 

Sin Ratka Mladića, Darko Mladić, kazao je 4. jula 2024. za srbijanski tabloid Večernje novosti da je njegov otac u lošem zdravstvenom stanju i da mora boraviti u bolnici. Ipak, nije tvrdio ni tada, a ni u danima nakon što je dao izjavu za Večernje novosti, da mu je otac umro.

Nismo pronašli nijednu izjavu članova/ica porodice Ratka Mladića, saopštenje nadležnih institucija ili medijski izvještaj u kojem se takvo nešto tvrdilo.

Povodom tvrdnji s društvenih mreža o Mladićevoj smrti ambasador Bosne i Hercegovine u Nizozemskoj Almir Šahović govorio je za portal Oslobođenje 8. jula 2024. godine i rekao da je vijest netačna, naglasivši da Ambasada nije dobila nikakvu obavijest iz Sekretarijata haškog tribunala, s kojim je inače u svakodnevnoj komunikaciji.

Lažne vijesti o smrti Ratka Mladića povremeno se pojavljuju na društvenim mrežama, o čemu je Raskrinkavanje već pisalo 2020. godine, kada je objava s tek napravljenog lažnog profila na Twitteru zavarala više od stotinu medija iz regiona. Netačne tvrdnje o Mladićevoj smrti dijelile su se i 2022. i 2023. godine na društvenim mrežama.

Shodno činjenicama, objavu od 7. jula 2024. u kojoj se tvrdi da je Ratko Mladić umro ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge objave ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 07.07.2024

Twitter profili: X profili: Umro Ratko Mladić

  • Lažna vijest