Raskrinkavanje.ba

Recikliranje “satire”: Maca Diskrecija nije se kandidovala ni na izborima ove godine

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Na društvenim mrežama već godinama kruži fotošopirana slika “predizbornog plakata” Senade Nurkić, poznatije kao Maca Diskrecija. Ironični “plakat” bio je izvor za medijske članke o kandidaturi Nurkić, ali i za varijacije “plakata” koje nisu ironične na prvi pogled.

Foto: Screenshot/ Facebook

Na Facebooku je 2.9.2022. godine objavljena slika navodnog plakata kojim se promoviše izborna kandidatura bh. starlete Senade Nurkić. Ona je navodno kandidatkinja Stranke demokratske akcije (SDA).

Sličnu fotografiju, koja navodno promoviše kandidaturu Senade Nurkić na izborima 2016. godine, pronašli smo na Facebook stranici Jelahba.info u objavi od 3.9. te godine.

“Plakat” objavljen na Jelahba.info ima malo sličnosti sa stvarnim izgledom predizbornih plakata. U tekstu su primjetne gramatičke i pravopisne greške, a apsurdni slogan ove “kandidatkinje” pozicioniran je u centralnom dijelu slike. To je dovoljno za prosječnog korisnika ili korisnicu da shvati da nije riječ o autentičnoj slici predizbornog plakata, već o nekoj vrsti satire ili parodije.

Ipak, samo nekoliko dana nakon što je slika objavljena na društvenim mrežama, u člancima srbijanskih tabloida objavljena je “vijest” da je Nurkić postala političarka i da se kandidovala na izborima 2016. godine.

(FOTO) MACA DISKRECIJA POSTALA POLITIČARKA?! Bosanska starleta se kandiduje za parlament i poziva mačiće da glasaju! (Informer)

(FOTO) MACA DISKRECIJA ULAZI U POLITIKU?! Bosanska starleta se kandiduje za parlament (Kurir)

Na kraju oba članka navodi se da “ostaje da se vidi da li je riječ o šali”.

Slika “predizbornog materijala” Senade Nurkić objavljena je na još nekoliko Facebook profila proteklih mjeseci (1,2).

Šta su činjenice?

Senada Nurkić, poznata i kao Maca Diskrecija, bosanskohercegovačka je starleta i bivša učesnica reality emisije “Parovi”.

Na Facebook stranici Općinskog odbora SDA Vogošća, koji se navodi i na slici “predizbornog plakata” Mace Diskrecije, dostupan je album fotografija kandidata/kinja Općinskog odbora SDA Vogošća za Lokalne izbore 2016. Svi kandidati/kinje nose bijelu košulju, crni sako i zelenu kravatu/šal. Među kandidatima/kinjama se ne nalazi i Senada Nurkić. 

Čini se da je slika njenog “plakata” koja kruži na društvenim mrežama napravljena tako što je iskorištena slika plakata kandidata Migdada Hasanovića, koji je 2016. godine bio nosilac liste SDA u Vogošći. Njegovi fotografija i ime, kao i pojedini podaci prezentirani u centralnom dijelu plakata, zamijenjeni su fotografijom, imenom i “podacima” Senade Nurkić.

Foto: Facebook stranica OO SDA Vogošća

Senada Nurkić se ni ove godine ne nalazi na kandidatskim listama SDA.

Dakle, fotografija predizbornog plakata Senade Nurkić je fotošopirana, a ona se ni 2016. ni ove godine nije kandidovala za izbore. 

Slika koja je prvobitno objavljena na stranici Jelahba.info, zbog apsurdnog slogana “Kada može Jala, mogu i ja”, kao i očiglednih pravopisnih i gramatičkih grešaka, ne navodi čitatalje/ke na zaključak da je riječ o stvarnom predizbornom plakatu. S druge strane, slika koja je objavljena na Facebooku početkom septembra ove godine, inspirisana prvim lažnim “plakatom”, ne sadrži te elemente i može dovesti korisnike/ce društvenih mreža u zabludu.

Shodno tome, objave koje sadrže sliku “predizbornog plakata” Senade Nurkić na kojoj se nalazi apsurdni slogan i čiji tekst sadrži pravopisne i gramatičke greške ocjenjujemo kao satiru.

Ocjenu lažna vijest dajemo fotografiji “predizbornog plakata” Senade Nurkić koji u centralnom dijelu sadrži rečenicu “Izbori su naši!”.

Tvrdnju da se Senada Nurkić kandidovala za Parlament, prvobitno objavljenu u članku portala Kurir,  također ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Sva prenošenja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena

7.9.2022.

Nakon objave ove analize, portal Kurir ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

12.9.2022.

Dan nakon objave ove analize, 7.9.2022, satirični članak o navodnoj kandidaturi Senade Nurkić na predstojećim izborima objavljen je na portalu BiH News. Iako naslov i fotografija članka navode na zaključak da je riječ o stvarnoj vijesti, na dnu članka postoji napomena o tome da je u pitanju satira. Ipak, sudeći prema komentarima ispod objava ovog članka na društvenim mrežama, mnogobrojni/e korisnici/e zaključili/e su da je riječ o stvarnoj vijesti, stoga je važno ukazati na to da ona nije stvarna. S obzirom na to da članak sadrži napomenu o satiričnom sadržaju, dobija ocjenu satira.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Lažna vijest 05.09.2016

Kurir: (FOTO) MACA DISKRECIJA ULAZI U POLITIKU?! Bosanska starleta se kandiduje za parlament

Maca Diskrecija ima nameru da postane političarka. Bosanska starleta i učesnica rijalitija "Parovi" je na svom Instagram profilu promovisala predizobr...

  • Lažna vijest
  • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 05.09.2016

Informer: (FOTO) MACA DISKRECIJA POSTALA POLITIČARKA?! Bosanska starleta se kandiduje za parlament i poziva mačiće da glasaju!

Maca Diskrecija ima nameru da postane političarka. Bosanska starleta i učesnica rijalitija Parovi je na svom Instagram profilu promovisala predizobrni...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Satira 07.09.2022

BiH news: SENZACIJA U SDA: Kandidat za Federalni parlament prostitutka Maca Diskerecija. Njenu kandidaturu najavio i sam Fadil Novalić!

Senada Nurkić, poznata i kao Maca Diskrecija, bosanskohercegovačka je starleta i bivša učesnica reality emisije “Parovi”.

  • Satira