Reprezentacija Sierra Leonea nije otputovala čamcima na Afrički kup nacija

Na društvenim mrežama proširila se tvrdnja da su članovi fudbalske reprezentacije Sierra Leonea otputovali čamcima na Afrički kup nacija jer njihov fudbalski savez nije mogao da priušti avion. Oni su, ipak, na takmičenje otišli charter letom.

Na Facebook stranici Engleski fudbal je 16. januara 2022. godine objavljen kolaž fotografija igrača fudbalske reprezentacije Sierra Leonea. U objavi se navodi:

Ova reprezentacija Sijera Leone je otišla čamcima u Kamerun jer savez nije imao za avion. Ljubili su im stope navijači na odlasku.

Plakali su kada su čuli svoju himnu ali i nakon što su izdržali remi sa šampionom Alžirom. U grupi smrti ostali su neporaženi i protiv drim tima Obale Slonovače! Haos!

Heroji! 🇸🇱

Do vremena pisanja ove analize, objava je ostvarila više od 3.700 interakcija na društvenoj mreži Facebook. Raskrinkavanje je iste tvrdnje pronašlo na još osam različitih Facebook stranica. 

Tvrdnje o odlasku na Afrički kup nacija čamcima zbog nedostatka novca pronašli smo i na engleskom jeziku, uz veliki broj interakcija na društvenoj mreži Facebook (1, 2). 

Portal Noizz je 17. januara 2022. godine objavio članak o fudbalskoj reprezentaciji države Sierra Leone. Članak je opremljen naslovom:

Nisu imali ni za kartu, navijači ih ispratili ljubeći im stopala, a danas su hit turnira - neverovatna priča o fudbalerima Sijere Leone

Ipak, u samom članku navodi se da je riječ o “fake newsu”. 

Fake news koji se pojavio da bi pocrtao njihovu mučeničku prirodu, ipak će igrati svoju ulogu u legendi o njima koje će se se prepričavati u narednim godinama. Naime, priča je da je ova ekipa toliko siromašna da nisu imali sredstava ni da odu avionom u Kamerun u kojem se igra ovaj turnir, već su morali brodom da putuju nekoliko dana.

Šta su činjenice?

Afrički kup nacija počeo je 9. januara 2022. godine u Kamerunu. Reprezentacija Sierra Leonea nastupa u ovom takmičenju prvi put nakon 26 godina, budući da se posljednji put takmičila 1996. godine. Ova reprezentacija takmiči se u grupi E, zajedno sa Obalom Slonovače, Ekvatorijalnom Gvinejom i Alžirom. Reprezentacija Sierra Leonea do sada je remizirala sa reprezentacijama Alžira i Obale Slonovače. Remi sa Alžirom predstavljao je iznenađujuće dobar rezultat za Sierra Leone, budući da je reprezentacija Alžira među favoritima za osvajanje Kupa, navodi Eurosport.

I dok uspjeh reprezentacije Sierra Leonea jeste veliki, tvrdnje o njihovom navodnom odlasku na prvenstvo u čamcima nisu tačne. Kako se u objavi od 6. januara 2022. godine na Twitter nalogu Fudbalskog saveza Sierra Leone (Sierra Leone Football Association) može vidjeti, delegacija ove reprezentacije je na prvenstvo otputovala avionom. Članovi ove delegacije odletjeli su charter letom za Kamerun 6.1.2022.

U objavi se nalaze i četiri fotografije. Dvije od njih prikazuju reprezentaciju Sierra Leonea na aerodromu, dok se na jednoj članovi reprezentacije vide kako sjede u avionu kompanije Sahel Aviation Service

Foto: Twitter nalog fudbalske asocijacije Sierra Leonea

Četvrta fotografija iz Twitter objave prikazuje članove delegacije ove zemlje na brodu. 

Foto: Twitter nalog fudbalske asocijacije Sierra Leonea

Kako bi članovi delegacije došli do međunarodnog aerodroma Lungi, sa kog su otputovali za Kamerun, morali su od glavnog grada Freetown ići trajektom. Naime, dio grada Lungi, u kom se nalazi Međunarodni aerodrom Lungi, odvojen je od Freetowna rijekom Sierra Leone.

Odlazak delegacije može se vidjeti na snimku koji je na YouTube kanalu Wi Yard emitovan uživo 6. januara 2022. U opisu ovog kanala navodi se da je riječ o “online TV kanalu koji gledateljima/kama donosi redovne novosti o problemima u Sierra Leoneu”. 

Kako se na 37:08 minuti snimka može vidjeti, članovi delegacije ukrcali su se na brod kompanije SeaBird Express, koji ih je odvezao do aerodroma Lungi. Na 1:24:26 minuti snimka vidi se reprezentacija Sierra Leonea kako ulazi u avion kojim su otputovali za Kamerun. 

Foto: YouTube kanal Wi Yard

Fotografija koja je dio kolaža koji se dijeli društvenim mrežama, a koja navodno prikazuje neke od članova reprezentacije na “čamcu”, nastala je upravo na ovom brodu. Muškarac u žutoj majici sa crnim kačketom i žena u majici sa crno-bijelim linijama i crvenim kačketom mogu se vidjeti i na 38:55 minuti snimka i na fotografiji koja se dijeli na Facebooku, iz različitih uglova. 

Foto: YouTube kanal Wi Yard

Foto: Facebook stranica Engleski fudbal

Fotografija žene koja ljubi noge jednom od igrača prikazuje fudbalera Musu Tombu i njegovu suprugu Hawu Tombo. 

Reprezentacija države Sierra Leone, dakle, na Afrički kup nacija nije otputovala “čamcima jer savez nije imao za avion”. Na Kup su otišli charter letom. 

Shodno činjenicama, tvrdnju da je reprezentacija Sierra Leonea na Afrički kup nacija otputovala “čamcima jer savez nije imao za avion”, prvi put na našem jeziku objavljenu na Facebook stranici Engleski fudbal, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da su fudbalerima “navijači ljubili stope na odlasku”. Sve druge objave istih tvrdnji dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Ocjenu klikbejt dajemo naslovu članka portala Noizz, budući da se tvrdnje iz naslova ne nalaze u članku, već se u njemu tačno ističe da je riječ o “fake newsu”. 

Napomena:

20.1.2022: Portal Noizz ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

24.1.2022: Facebook stranice SOP - Sve Osim Politike, Nogometizam, Reprezentacija BiH i Calcio Romantika ispravile su netačne navode u svojim objavama, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 19. 01. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Veličanje Rusije i njene vojne moći kao propagandno sredstvo u ratu protiv Ukrajine

Vojna sila koja može “izaći na crtu” NATO savezu, vođena strogim ali neshva...

Analize
Lažna vijest
“Negativna energija”: New Age izmišljotina koju ne uklanjaju kuhinjski sastojci 

Tvrdnje da mješavina sirćeta, vode i soli može otkriti i apsorbovati “negat...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Pseudonauka
Manipulisanje činjenicama
Ruski navodi o oružju u ukrajinskim nuklearkama nisu potvrđeni

Više od trideset medija iz regiona, kao i ruska ambasada u BiH, prenijeli s...

Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me