Riblje ulje nije “prirodni botoks” koji magično briše bore

Mnogi portali iz regiona objavili su članke u kojima se tvrdi da je riblje ulje “lijek za bore”. Iako ova namirnica može umanjiti bore, najčešće unosom, ali nekad i topikalnom primjenom, nanošenje na lice ipak neće “obrisati” dublje bore.

Foto: Rawpixel

Na portalu Stil 25. septembra 2022. godine objavljen je članak pod naslovom:

ULJE KOJIM ŽENE "BRIŠU" BORE KOD KUĆE: One koje su probale, kažu da mu nema ravnog

U članku se navodi:

Zbog visokog sadržaja vitamina A i E koji ubrzavaju proces regeneracije kože čineći je glatkom i elastičnom, riblje ulje smatra se jedim od najboljih lekova protiv bora.

Ukoliko imate problem sa sitnim borama i staračkim pegama, riblje ulje pomešano sa punomasnom pavlakom i limunovim sokom (jedna kašičica) biće od velike pomoći. Pripremljenu smesu naneti na lice i ostaviti oko 20 do 30 minuta da deluje, a zatim je ukloniti. Ostatke maske isprati unapred pripremljenim čajem od kamilice.

Dublje i upornije bore izgladiće se maskom od ribljeg ulja i meda.

U članku stoji i da dermatolozi preporučuju nanošenje ribljeg ulja na kožu prije spavanja.

Članak je opremljen i slikom koja prikazuje detalje kože lica, odnosno promjenu od relativno naborane do ravne kože lica. Slika je potpisana jednostavno kao “riblje ulje”.

Ove tvrdnje prvobitno su objavljene na portalu Uspešna žena 21.8.2022. godine, a od tada ih je prenijelo dvadesetak portala, često uz tvrdnje da je riblje ulje ”prirodni botoks” (1, 2, 3, 4, 5).


Šta su činjenice?

Bore su linije koje se formiraju na koži, najčešće na licu, vratu i rukama, kao prirodan rezultat starenja. Formiraju se zbog usporenog dijeljenja ćelija, koje uzrokuje stanjenje kože i stvaranje bora. Kako stari, tijelo također proizvodi manje kolagena. Izloženost suncu, konzumiranje duhana i kontrakcije mišića lica također doprinose ovom procesu.

Postoje mnogi načini na koje se nastajanje bora može donekle usporiti, poput zdrave ishrane, izbjegavanja stresa, smanjenja unosa alkohola i šećera i zaštite kože od sunca.

U članku portala Medical News Today objavljenom 14.5.2020. godine navodi se da prevencija i tretmani “iz kućne radinosti” mogu pomoći kod malih linija na koži, ali duboke bore vjerovatno ne mogu biti uklonjene bez medicinskih tretmana.

Riblje ulje dolazi iz različitih vrsta ribe i bogato je dvjema važnim omega-3 masnim kiselinama koje se nazivaju eikozapentaenska kiselina i dokozaheksaenska kiselina i koje donose nekoliko zdravstvenih koristi. Postoje naučni dokazi da riblje ulje može imati pozitivne učinke na zdravlje kože i pomoći u tretiranju određenih kožnih oboljenja, poput psorijaze i dermatitisa.

U članku HuffPosta iz 2011. godine navodi se da omega-3 masne kiseline iz ribljeg ulja jačaju ćelijsku membranu kožne epiderme, odnosno vanjskog sloja kože. Ćelijska membrana je vanjski sloj kožne ćelije koji prati unos i odlaganje hranjivih tvari i otpadnih proizvoda koji ulaze i izlaze iz ćelije te utiče na sposobnost ćelije da zadrži vodu. Ako ćelija kože drži vodu, to dovodi do vlažnije, mekše kože, što potiče prevenciju bora i može iskorijeniti postojeće male bore. Omega-3 masne kiseline doprinose održavanju stanične membrane kože, poboljšavajući teksturu i kvalitet kože.

Ovi nalazi se, pak, uglavnom odnose na konzumiranje ribljeg ulja, ne na nanošenje na kožu.

Kako je za portal Everyday Health objasnila dermatologinja Debra Jaliman, nanošenje ribljeg ulja direktno na kožu može dovesti do pojave akni ukoliko je koža sklona tome.

Također, mazanje limunovog soka na kožu, suprotno preporukama s domaćih portala, može dovesti do ozbiljnog oštećenja kože, pa čak i do opekotina ukoliko je koža izložena suncu.

Slika kojom je opremljen članak portala Stil i ispod koje je potpis “riblje ulje” preuzeta je s web stranice Shutterstock

Radi se o ilustrativnoj slici koja prikazuje žensko lice prije i poslije tretmana. Ovakve slike koriste se u člancima o tretmanima za uljepšavanje, naprimjer, korištenjem botoksa (1, 2), i ne odnose se na neki specifični tretman.

Dakle, tačno je da riblje ulje može biti dobro za kožu i za prevenciju bora, kao i pomoći u uklanjanju manjih bora. Pozitivni efekti ribljeg ulja na kožu uglavnom se postižu unosom ove namirnice. Ipak, ne postoje dokazi da riblje ulje u potpunosti “briše” i duboke bore i da je ekvivalent botoksu. Shodno tome, takve tvrdnje ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Istu ocjenu dajemo i potpisu ispod slike u članku portala Stil, koji navodi na zaključak da slika prikazuje efekte korištenja ribljeg ulja na koži.

Napomena

8.12.2022.

Nakon objave ove analize, portali Alo i Najžena ispravili su svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

9.12.2022.

Nakon objave ove analize, portal Stil ispravio je svoje članke, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

22.12.2022.

Nakon objave ove analize, portal Srbija danas ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

23.12.2022.

Nakon objave ove analize, portal Srbija danas ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Nerma Šehović Objavljeno: 07. 12. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 11 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me