RTRS izmanipulisao, Slobodna Bosna dopunila: Joe Biden neće “ukinuti RS”

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Članak portala RTRS manipulativno je predstavio izjave sa saslušanja Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD-a, posvećenog Balkanu. Nakon toga, članak su prenijeli razni portali uz dodatne netačne tvrdnje da će novi američki predsjednik “ukinuti RS” i “uvesti ekonomske sankcije”.

Raskrinkavanje je 7.12.2020. u analizi “Novi američki predsjednik Joe Biden ne ukida Republiku Srpsku” pisalo o situaciji kada je nekoliko portala očekivanje profesora Daniela Serwera, da će novi predsjednik SAD-a kao jedan od zadataka imati “rekonstrukciju Dejtonskog mirovnog sporazuma”, predstavilo naslovima sa tvrdnjom da “Biden ukida Republiku Srpsku”.

Gotovo identična tvrdnja ponovo kruži regionalnim medijskim prostorom, no ovaj put nije bazirana samo na očekivanjima profesora Serwera.

Na portalu RTRS 9.12.2020 objavljen je članak pod naslovom “Koji su planovi nove američke administracije za Republiku Srpsku? (VIDEO)”, a tvrdnje koje sadrži emitovane su i u centralnoj informativnoj emisiji istoimene televizije, “Dnevnik 2”.

U članku, koji govori o “preporukama međunarodnih lobista novoj američkoj administraciji Džoa Bajdena”, navedeno je:

Ustav BiH mora biti promijenjen, entiteti i kantoni nestati, a političari iz Republike Srpske kažnjeni, jer zagovaraju otcjepljenje. Bošnjaci su jedini čuvari integriteta i suvereniteta BiH, preporuke su međunarodnih lobista novoj američkoj administraciji Džoa Bajdena, koje su se mogle čuti na sjednici Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD. Zvaničnici Srpske odgovaraju - državni udar pod plaštom demokratije je stara priča muslimanskih lobista u Americi.

Ostatak članka i priloga je kompilacija izjava koje su dali Eliot Engel, Daniel Serwer, Janusz Bugajski, Milorad Dodik i Željka Cvijanović.

Istog dana, portal Slobodna Bosna prenio je tekst sa RTRS-a uz nekoliko opaski, poput one da tvrdnje iznesene u tekstu “javlja Dodikov javni servis RTRS”. U naslovu članka, Slobodna Bosna navela je kako se “politički vrh (u Republici Srpskoj, op.a.) trese”, nakon čega je citirana navodna izjava koja glasi “Biden će ukinuti RS”. Na ovaj način, Slobodna Bosna implicira da je neko iz “političkog vrha” Republike Srpske rekao kako će “Biden ukinuti RS” i “uvesti nam ekonomske sankcije”.

OPŠTA HISTERIJA U REPUBLICI SRPSKOJ, POLITIČKI VRH SE TRESE: "Biden će ukinuti RS, uvesti nam ekonomske sankcije i..."

Nakon toga, sa istim ili sličnim naslovom, članak su prenijeli portali Centralna Bosna, BH-Magazin, Bolja Bosna, Bosniaks.info, Za Srebrenicu, Sarajevograd, Mreza (.co), Dnevne vijesti, Rahatluk, Dnevne vijesti 24sata info, E-DIJASPORA, Tutin Press i DN Vijesti.

Gdje je pogriješila Slobodna Bosna?

Međutim, niti u članku Slobodne Bosne, a ni u članku RTRS-a, ne nalazi se citat naveden u naslovu portala Slobodna Bosna. Odnosno, izjavu o tome da će “Biden ukinuti RS, uvesti nam ekonomske sankcije i…” - niko od aktera, koji su tema članka, nije izgovorio, niti je RTRS tako nešto objavio. Iako Slobodna Bosna svojim naslovom navodi na zaključak da je tu izjavu izgovorio neko iz “političkog vrha RS-a”, istu nismo pronašli ni među izjavama Milorada Dodika ili Željke Cvijanović, čije su izjave citirane u tekstu.

Jedini koji je u svojim izjavama citiranim u članku pominjao entitete jeste profesor Daniel Serwer. Ipak, ni Serwer ni u jednom trenutku svog izlaganja nije pomenuo Republiku Srpsku, nego je govorio o entitetima generalno, ne imenujući niti jedan od dva bh. entiteta. Njegova izjava, u kojoj je rekao kako entiteti trebaju nestati, iako nije prenesena u cijelosti, tačno je predstavljena na portalu RTRS-a i Slobodne Bosne.

Čijim izjavama je manipulisao RTRS?

Naime, izjava Daniela Serwera, koja je citirana i u kojoj pominje entitete, na RTRS-u i Slobodnoj Bosni predstavljena je ovako:

- Takva BiH neće se temeljiti na etničkoj podjeli moći, već na većini građana koji biraju svoje predstavnike. Kantoni i entiteti, kao i etnički veto i ograničenja, nestaće. Amerikanci i Evropljani trebalo bi da pozdrave mogućnost novog građanskog ustava. Potreban je narodni pokret koji će Sjedinjene Države, zajedno s Evropljanima zaštititi - smatra  Daniel Server, profesor.

Ipak, RTRS je izostavio dio izjave u kojoj Serwer navodi kako “niko izvan Bosne i Hercegovine ne može reformirati njen ustav”. Ovako, naime, izgleda potpuna originalna izjava, koja se može čuti u videu objavljenom na zvaničnom YouTube kanalu Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD-a, House Foreign Affairs Committee:

Evropa i Sjedinjene Američke Države žele postdejtonsku BiH, koja se može kvalificirati za članstvo u EU. Takva BiH neće biti bazirana na etničkoj raspodjeli moći, nego na većini građana koji biraju svoje predstavnike. Kantoni i entiteti, kao i etnička veta i ograničenja, morat će nestati. Amerikanci i Evropljani trebali bi pozdraviti mogućnost novog građanskog ustava, ali niko izvan Bosne i Hercegovine ne može reformirati njen ustav. Potreban je narodni pokret koji će Sjedinjene Američke Države, zajedno s Evropljanima, zaštititi.

Isti video je objavljen i na zvaničnoj stranici Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD-a, a transkripti izjava sa saslušanja mogu se pronaći i na zvaničnoj stranici američkog kongresa, kao i u repozitoriju Predstavničkog doma.

Ovaj dio izjave koji je RTRS odlučio izostaviti opovragva izjavu Milorada Dodika, koja se nalazi u istom članku, a u kojoj on navodi kako “stari muslimanski lobisti i mrzitelji svega što ima prefiks srpskog zagovaraju državni udar”. 

Budući da su izgovorene izjave Daniela Serwera u članku portala RTRS i svim njegovim prenošenjima predstavljene manipulativno i selektivno, svi članci dobijaju ocjenu manipulisanje činjenicama.

Članak portala Slobodna Bosna ocjenjujemo kao lažnu vijest, s obzirom na to da nije tačna tvrdnja o tome da je bilo ko rekao kao će “Biden ukinuti RS”, kako ovaj portal tvrdi u naslovu. Sva prenošenja iste tvrdnje u drugim medijima ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti. Zbog činjenice da se tvrdnja iz naslova ne spominje u tekstu članka, sve članke ocjenjujemo i kao klikbejt.

Napomena

24.2.2021: Portali Bolja BosnaBosniaks info dodali su ispravke u naslove i sadržaje svojih tekstova, zbog čega njihovi članci dobijaju i ocjenu ispravljeno.
2.4.2021: Portal Slobodna Bosna izmijenio je naslov i sadržaj svog članka tako da isti više ne sadrže netačne tvrdnje i dobijaju ocjenu ispravljeno.​​

(Aldin Karahasanović, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Redakcija Objavljeno: 24. 12. 2020 | Zadnji put osvježeno: prije 2 godine

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Podzemni tuneli u Gazi “otkriveni” u klikbejt-naslovima

Mediji godinama izvještavaju o mreži podzemnih tunela u Pojasu Gaze, a u ko...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Manipulisanje činjenicama
“Putinova jahta” primijećena je u turskoj luci Tuzla

Objava ruskog tajkuna u egzilu na društvenim mrežama o tome da je jahta Vla...

Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Lažna vijest
Eksperti koji “promovišu” preparat za erektilnu disfunkciju su izmišljeni

Preparat koji navodno eliminiše erektilnu disfunkciju promoviše se u tekstu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me