Raskrinkavanje.ba

RTRS o hapšenju Davida Krnete - ni slike, ni riječi

Odluka javnog emitera da “preskoči” izvještavanje o politički osjetljivoj temi  - hapšenju mladića tokom inauguracije Željke Cvijanović - ukazuje na to da se radi o (auto)cenzuri.

Ovo su samo neki od naslova objavljenih na mnogobrojnim portalima o incidentima koji su se odigrali paralelno sa ceremonijom inauguracije Željke Cvijanović, nove predsjednice RS:

„Uhapšene dvije osobe kod Palate“ (BN)

„(VIDEO) Objavljen snimak sinoćnjeg hapšenja u Banjoj Luci: Policija tereti djevojku za nošenje noža“ (Oslobođenje)

„Maloljetnica privedena na inauguraciji Željke Cvijanović, s nožem krenula prema štićenim osobama“ (Klix)

“Pogledajte hapšenje dvoje ljudi juče u Banjaluci tokom svečane inauguracije” (Buka)

Cijeli niz medija u Bosni i Hercegovini objavio je, odnosno prenio vijest o hapšenju maloljetnice ispred „Palate predsjednika“, odnosno kancelarije entitetskog predsjednika  u Banjoj Luci na dan inauguracije nove predsjednice RS, Željke Cvijanović. CITAT: Kao razlog za hapšenje maloljetne djevojke za koju se ispostavilo da je iz Bosanskog Petrovca, policijska uprava Banja Luka navela je da je maloljetnica sa nožem u ruci krenula prema štićenim ličnostima. Neki od medija koji su izvjestili o incidentu naveli su, pak, da je djevojka uhapšena nakon što je ispred sjedišta entitetskog predsjednika glasno upitala: “Ko je ubio Davida?”.

 „Uhapšena je maloljetnica iz Bosanskog Petrova koja je u jednom trenutku tokom održavanja svečane inauguracije u Banjoj Luci s nožem u ruci krenula prema prostoru gdje su se nalazile štićene ličnosti - rekla je portparol PU Banja Luka Marija Markanović“, naveo je „Avaz“.

Podjednako mnogo medija objavilo je i vijest o hapšenju mladića koji se odbio legitimisati na zahtjev policije. „BN“ televizija, koja je također pratila inauguraciju Željke Cvijanović, među prvima je objavila vijest o oba hapšenja, pri čemu je hapšenje mladića „BN“ uspio snimiti i kamerom, iako ih je u tome pokušao spriječiti prisutni policajac. Snimak su kasnije prenijeli brojni mediji.

„Dok je u Palati Republike trajao koktel nakon svečane primopredaje predsjedničke dužnosti, policija ispred palate dala se u potjeru za mladićem koji je, navodno, odbio da se legitimiše. Mladić je, prema tvrdnjama očevidaca, nakon kraće rasprave s policijom pokušao da pobjegne, ali su ga policajci stigli, uhapsili i uz upotrebu grube sile ugurali u policijsko vozilo. Kako BN TV nezvanično saznaje, riječ je o dvadesetjednogodišnjem Banjalučaninu Davidu Krneti. Za sada nema zvaničnih informacija o ovom incidentu, niti je poznato zbog čega je mladić uhapšen.“

Prema svjedočenju samog Krnete, koje je objavio na svom Facebook profilu, hapšenje je uslijedilo nakon što je pokušao zalijepiti naljepnicu “Pravda za Davida” i odbio policajcu pokazati lične dokumente. Krneta je, takođe, opisao policijsku brutalnost koju je doživio nakon toga.

“RTRS” je jedan od rijetkih medija koji nije objavio vijest o njegovom hapšenju - ni tekst, ni snimak. Nasuprot tome, na portalu “RTRS”-a objavljen je niz članaka o ceremonijalnim dešavanjima u Palati Republike i u Narodnoj Skupštini na dan inauguracije, 19. novembra:

Cvijanović i Dodik položili zakletvu, Čubrilović predsjednik NSRS (FOTO)

Cvijanović: Osnovna ideja - jaka i stabilna Srpska (FOTO)

Cvijanović: Radiću časno i odgovorno svoj posao (FOTO/VIDEO)

Predsjednik NSRS ponovo Nedeljko Čubrilović

Dodik: U Sarajevo idem da odradim posao za Srpsku

Predsjednica Srpske sutra saopštava ime mandatara

Rekao pa porekao- Stanivuković ipak u NSRS

Dodik odlikovao Rajka Pejkovića i Karla Maldena

Čubrilović: Zalagaću se za očuvanje Srpske(FOTO)

Vijest o hapšenju djevojke ispred Palate Republike na portalu javnog emitera Republike Srpske objavljena je sutradan, 20. novembra, pod naslovom “Maloljetnica privedena zbog pokušaja ugrožavanja inauguracije”. U Dnevniku 2, emitovanom prethodnog dana, nije bilo pomena o ovom, kao ni o drugom incidentu koji je uključivao Davida Krnetu. Ni jedno ni drugo nije pomenuto ni u Dnevniku 2 od 20. novembra.

Pretraga web stranice RTRS za ime uhapšenog mladića, kao ni za vijesti o hapšenjima u proteklih sedam dana, takođe nije dala nikakve rezultate.

RTRS nije odgovorila na naš upit o tome da li je, gdje i kada izvijestila o hapšenju Davida Krnete, te o razlozima za “preskakanje” ovog događaja u slučaju da takvog izvještaja nije bilo. Na osnovu svih pretraga koje smo napravili, mogli smo samo zaključiti da Radio-televizija Republike Srpske o ovom incidentu nije objavila ni riječi, iako je prenosila inauguraciju u cjelosti.

“Raskrinkavanje” se do sada bavilo izvještavanjem RTRS uglavnom zbog objavljenih medijskih sadržaja. Ovo, međutim, nije prvi put da se bavimo nečim što ta televizija nije objavila. U analizi ““Piši-briši”: Lokalni problem objavljen, pa izbrisan sa stranice RTRS” bavili smo se saopštenjem o problemima sa odvozom smeća u Prnjavoru. Pored toga, RTRS je propustila i da izvijesti o blokadama saobraćaja i sprječavanju demonstranata iz drugih gradova da uđu u Banja Luku na dan protesta 5.10.2018.

Zbog toga što je „zaobišla“ događaj (hapšenje) koji se dogodio usred drugog događaja (inauguracije) koji je ova televizija prenosila uživo, ovaj postupak RTRS ocjenjujemo kao cenzuru.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Cenzura 19.11.2018

RTRS: Dnevnik 2 › 19.11.2018.

  • Cenzura