RTRS o Povorci i Sarajevu: Na jednoj strani lažne informacije, na drugoj lažni snimci

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Prije 10 godina se nije desio “pokušaj prvog bosanskog prajda”, niti su snimci kojima to RTRS dokazuje nastali u Sarajevu. Nije istina ni da je dan borbe protiv homofobije održavan “sporadično, u prikrajku sarajevskih parkova”. Prilog je također iskorišten i kao prilika da se Sarajevo prikaže kao “jednonacionalan” grad u kojem su “sve brojni vjerski objekti”.

U ovoj analizi se bavimo prilogom iz Dnevnika javnog emitera Republike Srpske, to jest člankom na portalu RTRS-a koji je nastao na osnovu televizijskog priloga. 

Prilog je emitovan u petak 6. septembra, a snimak je, uz transkript, objavljen na portalu pod naslovom:

Sarajevo: Na jednoj strani "puzajući" šerijat, na drugoj gej parada

“Jedna” i “Druga” strana Sarajeva

Pored činjenice da se u uvodu pominje “politička kriza” i “paraliza” koja nema nikakve veze sa održavanjem Parade ponosa, na samom početku Sarajevo se prikazuje kao “jednonacionalan” grad u kojem su “sve brojni vjerski objekti” i u kojem je prisutna “specifična garderoba”:

Na jednoj strani "puzajući" šerijat, zabrana točenja alkohola u ugostiteljskim objektima, halal sertifikati i hrana, specifična garderoba, džuma pauze u radno vrijeme, sve brojniji vjerski objekti i u gotovo jednonacionalnom gradu - tradicionalan brak i porodica sa više ili manje vjerskih obilježja.

Sama činjenica da se u programu javnog emitera koristi termin “puzajući šerijat” ukazuje na pristrasno izvještavanja sa notom govora mržnje. 

Dok su se izgovarale navede riječi, u pozadini su se mogli vidjeti prizori sa sarajevskih ulica, to jest snimci na kojima su gotovo isključivo prikazane pokrivene djevojke i žene, te je upravo od tih kadrova napravljena vizualna pozadina za “priču o Sarajevu”. Od 6 kadrova sa sarajevskih ulica prikazanih u ovom dijelu priloga, 5 prikazuje žene sa hidžabima. 

U prilogu se dalje govori o “drugoj strani Sarajeva”:

Na drugoj strani istopolne zajednice, surogat majčinstvo, dugine boje...! U srcu Starog kontinenta i do danas, sve konzervativnijeg duhovništva grad na Miljacki dočekuje svoju prvu Povorku ponosa. Organizatori su prijavili oko 500 učesnika. Stići će i iz zemalja okruženja.
Bezbjednosti radi, biće to gotovo hermetički zatvoren skup u pokretu, bez mogućnosti priključenja nakon što Povorka sa polazišta krene tačno u podne.
U koloni će biti i američki ambasador Erik Nelson, kako je najavio, sa svojim partnerom. Upravo njegova fotografija osvanula je jutros na usmjerenim plakatima protiv Povorke uz natpis "Gey is not ok".

U analizi “Činjenice o bh. Povorci ponosa” naveli smo kako broj učesnika/ca Povorke nije unaprijed poznat jer za učešće u Povorci nije potrebno slati prijave, niti policiji niti organizatorima. Ova informacija, koja je bila objavljena u nekim bh. medijima, demantovana je 12. augusta ove godine na Facebook stranici Povorke. Jasno je da ni sami organizatori nisu mogli predvidjeti broj učesnika, a to je potvrdila i činjenica da je Povorka okupila 5 puta više od 500 osoba - odnosno minimalno 2.500 osoba. O tome smo pisali u našoj analizi “Jesu li mediji “lagali o broju učesnika/ca Bh. povorke ponosa”?”

Lažni snimci i pogrešne informacije 

Dalje je RTRS pažnju posvetio “kontramitinzima”, te pored informacija o istim donio i izjavu Ahmeda Kulanića iz udruženja Svjetlo, koje je jedan od organizatora kontraskupova. Navedeni su stavovi vjerskih zajednica, a u dijelu koji sadrži uličnu anketu među građanima, prikazano je jedno pozitivno mišljenje te dva negativna. Prilog, ali i članak, zaključeni su sljedećim riječima:

Više od 1.100 policajaca. Antisnajperske snage na krovovima zgrada uz šetališta, zaštitari koje će angažovati organizatori skupova. I apel građanima na razumijevanje. Prvi pokušaj održavanja "bosanskog prajda", prije 10 godina, nije uspio.

Dok su se izgovarale tvrdnje o tome da "prvi pokušaj održavanja bosanskog prajda prije 10 godina nije uspio" - na ekranu smo mogli vidjeti snimke. 

U prilogu nije navedeno gdje i kada su snimke nastale, ali je jasno da isječak koji traje svega nekoliko sekundi nije nastao u Sarajevu, niti prikazuje događaj o kojem se govori. Ono što je RTRS prikazao zapravo je snimak koji je nastao tokom napada na "Beograd Prajd" koji se desilo 2010. godine, dok je originalni video objavljen na Youtube kanalu Russia Today-a 10. oktobra te godine. Procjenjuje se da je tada na ulicama Beograda bilo 6000 policajaca i isto toliko huligana, a uhapšeno je oko 250 osoba.

Pored lažnog snimka, nije tačna ni informacija koja govori da se prije 10 godina desio prvi pokušaj održavanja “bosanskog prajda”. Događaj koji je RTRS predstavio kao “prvi bosanski prajd”, zapravo je bio Queer Sarajevo Festival. QSF je bio prvi javni queer festival u Bosni i Hercegovini koji je otvoren 24. septembra 2008. godine u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevu gdje je prisustvovalo oko 250 učesnika i učesnica. Festival je prekinut već prvog dana zbog protesta religijskih organizacija, te desničarskih i navijačkih grupa, koji su na kraju doveli i do nasilja tokom kojeg je povrijeđeno osam osoba. Ustavni sud BiH je 25. septembra 2014. godine, šest godina nakon što je apelacija podnesena, djelimično usvojio apelaciju Udruženja Q. 

U pitanju je, dakle, bilo održavanje festivala, a ne “pokušaj prvog bosanskog prajda” kako je naveo RTRS. Zbog te, ali i zbog činjenice da je snimak iz Beograda prikazan kao snimak iz Sarajeva, tvrdnju da se prije deset godina desio pokušaj “prvog bosanskog prajda” ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Na kraju priloga RTRS tvrdi i da je Međunarodni dan borbe protiv homofobije “obilježavan sporadično - u prikrajku sarajevskih parkova”:

U međuvremenu i 17. maj - Međunarodni dan borbe protiv homofobije, obilježavan je sporadično - u prikrajku sarajevskih parkova, uz specijalce sa dugim cijevima.

Sedamnaesti maj ili Međunarodni dan borbe protiv homofobije, u Sarajevu se na različite načine održava redovno, svake godine, još od 2012. (2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018). Izuzetak je 2019. godina, kada je na ovaj dan počela promocija prve bh. Povorke ponosa koja je održana 8. septembra. 

Istina, 2017. godine okupljanje jeste održano u jednom od sarajevskih parkova - ali sa razlogom. Sarajevski otvoreni centar je otkazao protestni marš LGBT osoba i aktivista koji se bore za njihova prava, jer aktivisti SOC-a nisu dobili dozvolu Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo za šetnju od Vječne vatre do zgrade Parlamentarne skupštine. U parku između zgrade Kantona Sarajevo i zgrade Predsjedništva BiH je te 2017. organizovan protestni skup povodom uskraćivanja prava na javno okupljanje, odnosno skup u pokretu. Dok su se u prilogu izgovarale riječi o “sporadičnom” obilježavanju 17. maja “u prikrajku sarajevskih parkova” - na ekranu smo mogli vidjeti snimke sa obiljažavanja ovog dana iz te 2017. godine, ali bez objašnjenja zašto se skup održava u parku. 

Stoga tvrdnju koja govori da je dan borbe protiv homofobije “obilježavan sporadično - u prikrajku sarajevskih parkova”” - ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama i dezinformaciju.

Osim toga što se u Sarajevu redovno obilježava 17. maj, Međunarodni festival queer filma “Merlinka” koji je u Sarajevu prvi put održan 2013. godine, također se redovno održava svake godine (2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 i 2019). 

Obzirom na način na koji je RTRS najavio prvu bh. Povorku ponosa, cjelokupan prilog ocjenjujemo i kao pristrasno izvještavanje

(Raskrinkavanje.ba)

Tagovano:   LGBT
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 10. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 godine

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Paralelna stvarnost teorije zavjere: Šta su činjenice, a šta izmišljotine o digitalnim valutama i ugljičnim kreditima?

Intervju s navodnom finansijskom investitoricom Melissom Cuimmei u kojem iz...

Lažna vijest Teorija zavjere
Lažna vijest
Branimir Nestorović i dalje promoviše teorije o tajnom postavljanju 5G opreme

Isječak gostovanja ljekara Branimira Nestorovića iz Srbije u kojem tvrdi da...

Lažna vijest
Lažna vijest
Montirane slike s izmišljenim izjavama Dodika, Konakovića, Lagumdžije i Čovića

U Facebook grupi koja se “bavi aktuelnim temama” podijeljene su montirane s...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me