Raskrinkavanje.ba

Ruski blindirani avion je samo još jedan snimak iz igrice

Snimci videoigrice Arma 3 od početka invazije Rusije na Ukrajinu predstavljaju se kao scene stvarnih ratnih dešavanja.

Na Facebook grupi Билећа 27. februara objavljen je videozapis popraćen opisom u kojem se tvrdi da snimak prikazuje “ruski blindirani avion”:

Ruski blindirani avion dosad nepoznat javnosti

Na snimku se vidi avion koji ispušta bombe, dok ga sa tla drugom vrstom vojnog oružja neko bezuspješno pokušava pogoditi i oboriti.

Nešto kasnije u toku dana, na jednom od Facebook profila objavljen je sličan videosnimak, ali ovaj puta uz tvrdnje da su Ukrajinci srušili ruski avion:

Evo Kako Vam Taj Rat Malo Izgleda Ukrajinci Srušili Ruski Avion

 

Šta su činjenice?

Nakon što je 24. februara ruska vojska napala Ukrajinu, društvenim mrežama počeli su se dijeliti videozapisi koji navodno prikazuju aktuelne scene ruske invazije u Ukrajini. 

No, kako smo već pisali u analizi objavljenoj 25. februara, među takvim snimcima našli su se i snimci videoigrice Arma 3, koja je izdata u septembru 2013. godine, i koja je zapravo simulacija vojnih sukoba.

Ni dva snimka koja su predmet ove analize, također nisu aktuelni snimci iz Ukrajine.

Videozapis objavljen na Facebook grupi Билећа, prvobitno je objavljen 6. januara na YouTube kanalu Compared Comparison, uz naslov u kojem je jasno naznačeno da se radi o simulaciji u igrici Arma 3. Na ovom kanalu mogu se pronaći brojni isječci ove igrice.

Drugi videozapis objavljen na Facebook profilu također je preuzet sa YouTube kanala Compared Comparison, gdje je objavljen 1. februara, ponovo uz naslov iz kog je jasno da je u pitanju igrica Arma 3. 

Ni jedan od dva navedena snimka, dakle, ne prikazuju aktuelne scene iz Ukrajine, nego scene iz igrice. 

Brojni fact-checking portali u svijetu pisali su o sličnim primjerima prikazivanja snimaka iz ove videoigre kao aktuelnih scena iz Ukrajine (1, 2, 3). 

S obzirom da su u pitanju snimci koji su nastali u igrici i da ne prikazuju “ruski blindirani avion” ili  rušenje ruskog aviona, obje spomenute objave dobijaju ocjenu lažna vijest

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke