Ruski navodi o oružju u ukrajinskim nuklearkama nisu potvrđeni

Više od trideset medija iz regiona, kao i ruska ambasada u BiH, prenijeli su tvrdnje ruske obavještajne službe da Ukrajina skladišti oružje koje joj je Zapad donirao u nuklearnim elektranama. Inspekcija koju je provela Međunarodna agencija za atomsku energiju utvrdila je da to nije tačno.

Foto: Djakov Vladimir Leonidovič, Wikimedia Commons

Sputnik na srpskom jeziku objavio je 23. januara 2023. godine članak u kom se navodi da obavještajna služba Ruske Federacije posjeduje pouzdane podatke da Ukrajina skladišti naoružanje u prostorima nuklearnih elektrana. U članku se, između ostalog, navodi:

Na ukrajinskim nuklearnim elektranama su smeštene rakete za "hajmarse" i inostrani sistemi PVO, kao i artiljerijsku municiju, velikog kalibra, rekao je direktor Ruske spoljno-obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin.

„Postoje pouzdani podaci da ukrajinske Oružane snage skladište oružje i municiju koju dobijaju od Zapada na teritorijama nuklearnih elektrana. Reč je o najskupljim i najdeficitnijim za ukrajinsku vojsku raketama za sisteme "hajmers", strane sisteme PVO, kao i artiljerijsku municiju velikog kalibra“, citira njegove reči pres-služba Spoljno-obaveštajne službe.
(...)
„Želeo bih da se nadam da nikome u Kijevu neće pasti na pamet da namerno digne u vazduh takva skladišta u nadi da će izmoliti od SAD i njihovih saveznika još oružja i municije“, dodao je direktor službe.

Prema njegovim rečima, ovaj metod često koriste međunarodni teroristi. Istovremeno, kako je navedeno, taoci kijevskog režima sada nisu pojedinačni civili, već „desetine, pa čak i stotine hiljada stanovnika sopstvene zemlje i susednih država“.

Kako se u članku tvrdi, tokom posljednje sedmice decembra iz inostranstva je dopremljeno oružje u “Rovensku nuklearnu elektranu”, to jeste u elektranu Rivne. 

Iste tvrdnje Narishkina objavljene su do vremena pisanja ove analize u 38 članaka koja su objavila 32 medija iz Bosne i Hercegovine i regiona. 

Od pomenuta 32 medija, četiri portala (Danas (.hr), RTS, Bilten i Tanjug), prenoseći članak Reutersa, uz navode Narishkina istakli su i da Reuters nije mogao “nezavisno da provjeri ove tvrdnje”. Portal Klix u svom članku takođe je naveo da ruska obavještajna služba nije iznijela “nikakve dokaze koji bi potkrijepili ovu tvrdnju”. 

Navodi ruske obavještajne službe objavljeni su 23.1.2023. i na zvaničnoj Facebook stranici Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

Šta su činjenice?

Brojne države Zapada, poput Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država, od početka ruske invazije Ukrajini su donirale različite vrste vojnog naoružanja. Među donacijama SAD-a su i raketni sistemi Himars, koji se pominju u člancima domaćih medija.  

Spoljna obavještajna služba Ruske Federacije (Sluzhba vneshney razvedki Rossiyskoy Federatsii - SVR RF) posvećena je “zaštiti pojedinca/ke, društva i države od spoljnih prijetnji”. Na njenom čelu nalazi se Sergei Nariškin, čiji se citati prenose u pomenutim člancima. Njegove tvrdnje objavili su i brojni mediji u Rusiji (1, 2, 3). Ovi navodi izvorno su objavljeni na zvaničnoj stranici SVR-a 23.1.2023. 

U Ukrajini postoje četiri aktivne nuklearne elektrane: Zaporizhzhia, Khmelnitski, Rivne i Južna Ukrajina. Uz to, Ukrajini se nalazi i Černobilska zona isključenja, prostor nekadašnje nuklearne elektrane na kojoj se 1986. godine dogodila nesreća. Ukrajina je od 1957. godine članica Međunarodne agencije za atomsku energiju (International Atomic Energy Agency – IAEA), autonomne agencije koja djeluje u sklopu Ujedinjenih nacija. Kako se navodi na zvaničnoj stranici IAEA-e, ova agencija “radi sa državama članicama i brojnim partnerima širom svijeta na promovisanju bezbjedne, sigurne i miroljubive upotrebe nuklearnih tehnologija”. Sjedište ove agencije je u Beču.

IAEA je na početku ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine objavila da pažljivo prati dešavanja u Ukrajini “sa posebnim fokusom na sigurnost i zaštitu njenih nuklearnih elektrana i drugih objekata u vezi s nuklearnom energijom”. Od tada je ova agencija objavljivala periodične izvještaje o situaciji u nuklearnim elektranama i zoni Černobila. 

U izvještaju od 20. januara 2023. godine navodi se da su stručnjaci/kinje IAEA-a odranije prisutni/e u nekim nuklearnim elektranama u Ukrajini te da će u narednim danima biti raspoređeni i u ostalim. Naime, stručnjaci/kinje ove agencije prisutni/e su u elektrani Zaporizhzhia od 1. septembra 2022, od polovine januara u elektranama Južna Ukrajina i Rivne, kao i zoni Černobila, dok će, navodi se, “u narednih nekoliko dana ekspertski tim IAEA-e takođe biti stacioniran u elektrani Khmelnitski”. Taj plan je i realizovan, kako se navodi u izvještaju od 26. januara, posljednjem dostupnom u vrijeme pisanja ove analize. 

Kako se u izvještaju navodi, generalni direktor IAEA-a Rafael Mariano Grossi istakao je da je u Ukrajini uspostavljeno trajno prisustvo u svim nuklearnim elektranama.   

“IAEA sada ima stalne timove raspoređene u svim ukrajinskim nuklearnim elektranama i u Černobilu. Oni pružaju tehničku pomoć i savjete, procjenjuju potrebe elektrana i izvještavaju Beč o svojim nalazima. Njihovo prisustvo označava veliku prekretnicu u našim naporima da pomognemo Ukrajini da osigura nuklearnu sigurnost i zaštitu tokom ovog tragičnog rata“, rekao je. 
(...)
Eksperti/kinje IAEA-e su od dolaska u objekte obilazili/e lokacije i nastaviće to da rade. Iako je ranije ove sedmice bilo tvrdnji da je vojna oprema uskladištena na nekim lokacijama, timovi nisu primijetili ništa što bi bilo u suprotnosti sa aranžmanima za nuklearnu sigurnost i zaštitu koji bi se očekivali za bilo koje takvo nuklearno postrojenje, rekao je generalni direktor Grossi. Postoje redovne isporuke opreme i zaliha postrojenja za lokacije nuklearne elektrane, a tim IAEA-e u nuklearnoj elektrani Rivne upoznat je sa jednom nedavnom isporukom zamjenskog rotora turbine, dodao je on.

Dakle, eksperti/kinje ove agencije prisutni/e su u nuklearnim elektranama u Ukrajini te nadgledaju njihovu sigurnost. Timovi IAEA-e, istakao je generalni direktor Agencije, nisu uočili nikakve nepravilnosti. U nuklearnoj elektrani Rivne, naglašeno je, provedena je isporuka rotora turbine za elektranu. U izvještaju se ne navodi da je u ovu nuklearnu elektranu dostavljeno bilo kakvo oružje.

Grossi je, govoreći u Evropskom parlamentu 24. januara, istakao da je IAEA provela inspekciju u svim elektranama i nije pronašla dokaze za tvrdnje da se u njima skladišti oružje. Snimak dijela izlaganja Grossija u kom govori o ovoj inspekciji dostupan je, između ostalog, na YouTube kanalu Global News, gdje je objavljen 24.1.2023. Govoreći o koristima uspostavljanja trajnih timova osoblja IAEA-e u nuklearnim elektrana, Grossi je istakao da je “jutros izdao instrukciju za provođenje sveobuhvatnog pregleda objekata u saradnji sa ukrajinskim rukovodstvom ovih objekata da ustanove da li se zaista vojna oprema skladišti ili prenosi u ovim elektranama. Naravno, rezultati te inspekcije bili su negativni”. 

Kako navodi, IAEA je time uspjela na “miran, tehnički način” da razotkrije optužbe da se nelegalne stvari događaju u ovim objektima. Ukrajinski zvaničnici su takođe negirali ove navode

U članku Reutersa, na koji se pomenuti pojedini mediji pozivaju, pored navoda koji su i domaći mediji prenijeli da ruska obavještajna služba nije ponudila nikakve dokaze za svoje tvrdnje, prenosi se i izjava Mikhaila Podoliaka, savjetnika ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je negirao tvrdnje ruske službe.

Tek pet od pomenuta 32 medija objavilo je naknadno i nalaze inspekcije koju je provela IAEA, ali postojeće članke u kojima su prenijeli tvrdnje ruske obavještajne službe, bez napomene da su neprovjereni, nisu ispravili. 

Dakle, Međunarodna agencija za atomsku energiju, čiji su timovi stručnjaka/inja trajno prisutni u svim nuklearnim elektranama u Ukrajini, provela je inspekciju i utvrdila da navodi o skladištenju oružja u prostorijama elektrana nisu tačni. 

Shodno činjenicama, člancima u kojima se tvrdnje ruske obavještajne službe o oružju u ukrajinskim nuklearnim elektranama predstavljaju bez ikakve napomene da su neprovjerene dajemo ocjenu manipulisanje činjenicama

Napomena:

2.2.2023: Portali Novosti i Kurir su ispravili netačne tvrdnje u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

3.2.2023: Portal Srbija danas je ispravio netačne tvrdnje u svojim člancima te oni dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

16.03.2023: Portal Danas je ispravio netačne navode u članku pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 01. 02. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 1 sedmice

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me