Ruski propagandist predstavljen kao “ministar” koji prijeti nuklearnim oružjem

Ruski politolog i propagandist Sergej Mihejev je u televizijskoj emisiji iznosio prijetnje upotrebom nuklearnog oružja protiv NATO članica. Anonimni portal Sve za vas netačno ga je predstavio kao “ruskog ministra”.

Na portalu Republika, 23.3.2022. godine objavljen je članak sa sljedećim naslovom: 

ZBRISAĆEMO VARŠAVU ZA 30 SEKUNDI: Rusija će upotrebiti nuklearno oružje

U članku se, između ostalog, citira izjava Sergeja Mihejeva o tome da će Rusija iskoristiti nuklearno oružje “ako organizujete mirovni kontingent (u Poljskoj) sa NATO snagama ili odlučite da ga premestite u Ukrajinu” - adresirajući ovu prijetnju na Evropsku uniju i Pentagon. 

Izjave su u člancima prenijeli i istim naslovom opremili portali Online recepti, Top vijesti Balkan, Dobar dan i Današnje.

Identičan naslov imao je anonimni portal Sve za vas. U članku, koji se također bavi izjavama Sergeja Mihejeva, objavljenom 25.3.2022. godine, on je predstavljen kao “ruski ministar”:

Ruski ministar Sergej Mihejev gostovao je u državnoj televiziji Rusije. Tom prilikom je izjavio da će  iskoristiti nuklearno oružje ako se u Varšavi organizuje mirovni Kontingent sa NATO snagama. Također je najavio da državama koje pomažu Ukrajini na način da joj šalju oružje samo rade medvjeđu uslugu i da će zbog toga biti kažnjene.

Članak ovog portala opremljen je fotografijom Sergeja Lavrova, ruskog ministra spoljnih poslova, a naslovna fotografija članka montaža je na kojoj je prikazan ruski predsjednik Vladimir Putin i stilizovana eksplozija atomske bombe na karti Ukrajine. 

Screenshot: Fotografije kojima je opremljen članak portala Sve za vas

Članak je podijeljen na pet Facebook stranica i u vrijeme pisanja ove analize, imao je 290 interakcija. 

Screenshot: Članak portala Sve za vas podijeljen je na pet Facebook stranica, uz 290 ostvarenih interakcija/Izvor: CrowdTangle

 

Šta su činjenice?

Prema biografiji dostupnoj na njegovom blogu, Sergej Mihejev je ruski politolog rođen 1967. godine u Moskvi. Diplomu političkih nauka sa moskovskog univerziteta Lomonosov stekao je 1999. godine. U biografiji je navedeno da je od 2014. nepoželjna osoba u Evropskoj uniji “zbog stavova o ukrajinskoj krizi”. 

Mihejev je na stranici projekta “Putinova lista”, organizacije Forum slobodne Rusije, okarakterisan kao propagandist Putinovog režima. Njegovo djelovanje opisano je kao stvaranje i širenje informacija u interesu političkog rukovodstva Ruske Federacije koje iskrivljuje realnost, obmanjuje ljude te ulijeva atmosferu straha, mržnju, ksenofobiju i šovinizam. Na stranici su objavljeni linkovi na izvore njegovih javnih nastupa.

U biografiji sa njegovog bloga navedene su i organizacije s kojim je Mihejev sarađivao te pozicije u institutima i političkim tijelima koje je obnašao kao ekspert. Međutim, nije navedena nijedna politička, odnosno ministarska pozicija koju je obnašao. 

Kako je izvijestila agencija Anadolija, sadašnja vlada Ruske Federacije imenovana je početkom 2020. godine. Premijer Federacije je Mihail Mišustin, a vladu čine njegovih devet zamjenika/ica i dvadeset jedan ministar i ministrica. 

Pažnju javnosti i brojnih portala iz regije (1, 2, 3, 4) privuklo je gostovanje Mihejeva u emisiji “Večer s Vladimirom Solovjovim”, emitovanoj 20.3.2022. godine na kanalu ruske državne televizije Rusija 1 (Россия 1). 

Kako je 22.3. izvijestio portal Dnevnik (.hr), Mihejev je tom prilikom prijetećim tonom govorio o mogućem napadu nuklearnim oružjem ukoliko se u rat u Ukrajini na neki način umiješaju mirovne snage NATO saveza:

"Europi moramo reći jednostavnu stvar. Bit ćete napadnuti nuklearnim oružjem ako se umiješaju mirovne snage NATO-a ili se premjeste. To će biti nuklearni rat", kazao je Mihejev.

"Hrabri Poljaci, od vaše Varšave neće ostati ništa u 30 sekundi. Hrabri Nijemci, hrabri Estonci i stanovnici Baltika. Kad govorimo o Baltiku, znam da ima ozbiljnih problema u Kalinjingradu na granici. Možda bi tamo trebalo utvrditi koridor?", dodao je.

Dakle, prijetnje o upotrebi nuklearnog oružja i “brisanju” Varšave za 30 sekundi, koje su istaknute u naslovima analiziranih članaka, nisu došle od zvaničnih ruskih izvora, iako se, zbog izostavljenog konteksta, može zaključiti suprotno.

Kada je riječ o portalu Sve za vas, njegov sadržaj je već bio predmet analiza Raskrinkavanja. U analizi objavljenoj 30.11.2021. godine, ustvrdili smo da se radi o anonimnom portali čiji vlasnički i kontakt-podaci, te podaci o uredništvu i novinarima/kama koji kreiraju sadržaj, nisu dostupni. 

Prema podacima Who.is alata, domenu svezavas.site zakupio je neko u Tuzlanskom kantonu u junu 2019. godine, ali su podaci o imenu zakupca sakriveni. Sadržaj ovog portala objavljivan je na najmanje sedam naizgled nepovezanih Facebook stranica (Mesa Selimovic-citati koji zive, Citati Citati, Balkanska Muzika, Samo Dobre Stvari, Veseli Bosanci, Samo Dobra Zabava, Samo Veselo). 

Trenutno se sadržaj ovog portala dijeli na pet Facebook stranica (Mesa Selimovic-citati koji zive, Citati Citati, Balkan Hit Plus, Megavijesti.com i Balkanska Muzika). 

Shodno činjenicama, tvrdnju portala Sve za vas da je Sergej Mihejev “ruski ministar” ocjenjujemo kao lažnu vijest

Zbog isticanja prijetnje da će Rusija upotrijebiti nuklearno oružje, bez navođenja da ju je iznio ruski propagandist, a ne neki zvanični ili pouzdan izvor, analizirane naslove ocjenjujemo kao klikbejt

 

Napomena

7.4.2022. Portal Republika je naslov ocijenjen u ovoj analizi izmijenio tako da nedvosmisleno ukazuje na to da je prijetnja nuklearnim oružjem došla od ruskog propagandiste. Shodno tome, članak ovog portala dobija i ocjenu ispravljeno.

8.4.2022.  Portal Top Vijesti Balkan je također izmijenio naslov koji je ocijenjen u ovoj analizi, pa shodno tome, dobija i ocjenu ispravljeno. 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 31. 03. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me