Satira kao (lažna) vijest: Toma Nikolić ne osniva stranku

Mnogi portali preuzeli su satirični članak sa portala “Zicer” i predstavili ga kao stvarnu vijest.

Ocijenjeni članci
Slobodna Bosna Lažna vijest; Webtribune Lažna vijest; Espreso.rs Lažna vijest; Ispravljeno; Intermagazin Lažna vijest; Infobrif Lažna vijest; Srbija Danas (.net) Lažna vijest; Gerila (.rs) Lažna vijest; Pravda Lažna vijest; Srbin Lažna vijest; Jutarnji glasnik Lažna vijest;

Raskrinkavanje je već pisalo o satiričnom portalu „Zicer“ koji objavljuje satirične vijesti, a čiji satirični karakter nije dovoljno jasno naglašen. Nakon čitalaca Raskrinkavanja, koji su prijavili sadržaje sa ovog portala misleći da su u pitanju lažne vijesti, pale su i prve novinarske “žrtve”. Naime, „ekskluzivnu“ vijest „Zicera“ o povratku na političku scenu bivšeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, brojni mediji u Srbiji i Bosni i Hercegovini su prenijeli kao pravu vijest.

Originalni naslov vijesti glasi „Toma Nikolić se vraća u politiku i sa Veljom Ilićem pravi stranku!“.

U Bosni i Hercegovini tu vijest prenijela je Slobodna Bosna, sa malo drugačijom uredničkom opremom:

NIKOLIĆ PRELOMIO, RUŠI VUČIĆA: Osniva stranku I CIJEPA SNS KOJEG SU ZAJEDNO OSNOVALI“
„Nakon duže pauze, Tomislav Nikolić je prelomio i riješio da se vrati u politiku. Kako saznajemo, Nikolić je okupio izvijestan broj pristalica i simpatizera Srpske napredne stranke s kojima će oformiti novu stranku, treću po redu u njegovom bogatom političkom opusu.“

Za početak, krenimo od autora originalnog članka: on je, naime, potpisan kao „Kim Džong“. To je medijima koji su vijest prenijeli trebala biti barem indikacija da je navode u članku potrebno dodatno provjeriti. Međutim, bespoštedna trka za klikovima i objavama često ima primat nad profesionalnim normama.

Drugo, kao što smo već utvrdili, „Zicer“ je satirična stranica, što možda nije vidljivo na prvi pogled, ali bi medijskim profesionalcima trebalo biti jasno na osnovu kategorija u koje su raspoređene vijesti na ovom portalu: „Dramoser nedelje, Ekskluziva, Featured, Neverovatno!, Ni na nebu, ni na zemlji, Ovo morate pročitati!, Posteri, Prenosimo, Strašno!, Vesti iz budućnosti, Zicer Nedelje, Zicerizmi”.

Redakcija portala “Fake news tragač” iz Srbije, već je označio ovu vijest kao lažnu u svojoj analizi:

Nekoliko medija naselo je na ovu vest pet dana nakon što je objavljena na Ziceru. Tako Espreso prenosi da je Tomislav Nikolić „prelomio“ i da se nakon duže pauze vraća u politiku, dok Intermagazin ovo dešavanje naziva „političkim zemljotresom“ i dodaje da je Vučić zbog toga „ljut i besan“. Lažnu vest su kao istinitu preneli i portali Srpska dijaspora, Infobrif i Pravda, koja dodaje da informacija potiče „iz pouzdanih izvora iz okruženja bivšeg predsednika Srbije“.

Kontaktirali smo sve medije koji su prenijeli ovaj satirični članak sa “Zicera” i predstavili ga kao stvarnu vijest a koji imaju impressum. Sa portala “Infobrif” su nam odgovorili da su se ogradili pozivajući se na društvene mreže i da ništa eksplicitno ne tvrde u članku:

“Poštovani, demanti necemo objaviti, jer smo jasno napisali da to pišu tviteraši. A lid je sa dovoljno ograda iz koga je jasno da je izvor neproveren."Na društvenim mrežama se već nekoliko dana piše o tome kako bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić planira da osnuje novu političku stranku."”

Portal “Pravda” je u međuvremenu uklonio članak, a od ostalih medija nismo dobili odgovor do trenutka objavljivanja ove analize. Obzirom da su prenijeli satiru kao regularnu vijest, a da pritom nigdje nisu naznačili da se radi o satiri, članak na svim portalima ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Napomena: 22.1.2021.

Nakon objave naše analize, portal Espreso objavio je ispravke u članku zbog čega dobija i ocjenu ispravljeno. 

Napomena: 22.2.2021.

Prilikom objave ove analize napravljena je greška u kojoj su portalu Srbija Danas (.com) pogrešno dodijeljene ocjene za članak kojeg je objavio portal Srbija Danas (.net). Nakon što nam je iz redakcije portala Srbija Danas (.com) ukazano na ovaj propust, pomenuta greška je ispravljena.

(raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 30. 07. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 9 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Ne, u Kanadi ne odvode djecu nevakcinisanih roditelja

Na društvenim mrežama kruži neutemeljena tvrdnja da u Kanadi “odvode djecu...

Lažna vijest Teorija zavjere
Dezinformacija
Klikbejt naslovi o Dodikovom “poniženju” u Rusiji

Izvještavajući o odgovoru Ruske Federacije na pismo dva člana Predsjedništv...

Dezinformacija Klikbejt
Lažna vijest
Joe Biden “zaražen koronom” samo u klikbejt naslovu

Portal Slobodna Bosna je u naslovu svog članka ustvrdio da je predsjednik S...

Lažna vijest Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me