Satirična priča o napadu medvjeda na NATO vojnike postala lažna vijest

Izmišljena priča o medvjedu koji je napao NATO vojnike na Manjači prenošena je na portalima bez napomene da se radi o “satiričnom” sadržaju, a kao vijest je objavljena i u štampanom izdanju jednog srbijanskog tabloida.

Ocijenjeni članci
Bijeljina njuz Istok rs Lažna vijest; Ugljevik Info Satira; Hladni portal Prenošenje lažnih vijesti; Leutar Satira; Vojvodina info Satira; YouTube: UVEK U TOKU Prenošenje lažnih vijesti;

Na satiričnom portalu Bijeljina Njuz 24.5.2021 je objavljen članak pod naslovom “Haos na Manjači! Medvjed napao NATO vojnike, za trojicom se traga!”. U podnaslovu se govori o vanrednom stanju na Manjači i pojačanju koje je NATO tražio, što se dalje objašnjava u članku:

Vojna vježba vojske SAD-a na Manjači mogla bi da ima tragičan epilog ukoliko se što prije ne okonča potraga za trojicom američkih vojnika. Oni su prije 3 dana nestali nakon što ih je napao mrki medvjed.

Dodatnu nadu daje i pronađen izglaban šljem jednog od tri vojnika što upuće da je potraga na dobrom putu.

– Ovo je jedan od najtežih dana u novijoj istoriji za NATO. Teško ranjeno je sedam naših vojnika, dok se za trojicom traga. Napad medvjeda je bio munjevit i neočekivan, rušio je sve pred sobom. Svakim minutom šanse za pronalaženje preostala tri vojnika su manje jer oni nisu navikli na ovako ekstremne uslove na Manjači, ali nada postoji. Tražili smo pojačanje koje očekujemo svakog časa. – navodi se u saopštenju NATO-a.

Ova satirična priča se odnosi na zajedničku vježbu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država „Brzi odgovor 21“, koja se od 17. maja do 2. juna 2021. godine održava na vojnim poligonima OSBiH Manjača i Glamoč, te u kasarni i na aerodromu Dubrave kod Tuzle.

Članak Bijeljina Njuza je prenijelo nekoliko portala. Portali Ugljevik (.info), Leutar i Vojvodina (.info) su u svojim člancima imali napomenu da se radi o satiričnom sadržaju:

Ovo je tekst satiričnog sadržaja. Napisan je bez namjere da nekoga uvrijedi ili omalovaži. Njegova svrha je ukazivanje na negativne trendove u društvu i iskren i neobavezujući pokušaj uticaja na njihovo ispravljanje

Priču o medvjedu koji je “napao NATO vojnike” su bez napomene da se radi o satiričnom sadržaju prenijeli portali Istok (.rs) i Hladni portal, a kako saznaje naš partnerski portal FakeNews tragač, objavljena je bez napomene i u printanom izdanju tabloida Alo 26.5.2021.

Izdanje tabloida Alo za 26.5.2021; fotografija preuzeta sa portala FakeNews tragač 

Pod istim naslovom je objavljen i YouTube video bez zvuka, na kanalu “UVEK U TOKU”. Video sadrži tekst članka sa portala Bijeljina Njuz, također bez napomene da se radi o satiričnom sadržaju. Screenshotovi ovih članaka i naslova dijele se na privatnim Facebook profilima. 

Nije rijetka pojava da se sadržaji satiričnih portala prenose bez ikakve naznake da nisu stvarni, zbog čega izmišljene vijesti onda budu predstavljene kao stvarni događaji.

To je bio slučaj sa člankom portala Bijeljina Njuz o lažnom duhovniku koji je varao vjernike za novac, a kojeg je čak 70 medija prenijelo bez naznake da se radi o satiričnom sadržaju. Više o ovome pročitajte u analizi na linku ispod.

Lažna vijest
Satira o “lažnom svešteniku” pretvorena u lažnu vijest

Satirični članak portala Bijeljina Njuz prenijeli su brojni mediji, a samo...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Satira Ispravljeno 21.05.2021

Članci portala Ugljevik (.info), Leutar i Vojvodina (.info) dobijaju ocjenu satira, budući da je u njima naglašeno da se radi o satiričnom sadržaju. Članak portala Istok (.rs), koji je prvi objavljen bez napomene da se radi o satiri, dobija ocjenu lažna vijest, dok članak portala Hladni portal ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti. Istu ocjenu dajemo i videu objavljenom na YouTube kanalu “UVEK U TOKU”.

(Aldin Karahasanović, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Redakcija Objavljeno: 27. 05. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimak ruskog “sanitarnog topa” predstavljen kao “zaprašivanje sa zemlje”

Na društvenoj mreži Facebook objavljen je snimak rada “sanitarnog topa” rus...

Lažna vijest Teorija zavjere
Manipulisanje činjenicama
Upute za Johnson & Johnson vakcinu imaju prazne stranice jer su ažurirane informacije dostupne na internetu

Videosnimak sa TikToka prikazuje da uputstvo u pakovanju Johnson & Johnson...

Manipulisanje činjenicama
Analiza
Pregled sedmice: Klikbejt naslovi, teorije zavjere i protein šiljka

U sedmici iza nas pisali/e smo o manipulativnim klikbejt naslovima pojedini...

Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me