Raskrinkavanje.ba

Savjeti "milanskog liječnika" o unošenju obuće u kuću nisu tačni

Navodni “savjet milanskog liječnika” koji sugeriše da se cipele prilikom izlaska po povratku ne unose nazad u kuću, stručnjaci su već demantovali.

Proteklih dana putem društvenih mreža i aplikacija za komunikaciju širi se poruka sa savjetom koju navodno potpisuje "milanski liječnik". Tekst poruke koja se prvo proširila putem aplikacije Viber pročitajte ispod:

"Dragi svi, obavijest jednog milanskog liječnika: Nosite isključivo jedan par cipela kada izlaziti, i po povratku ih NE unosite u kuću. Čini se da virus preživljava 9 dana na asfaltu, zato su bila sva ona dezinficiranja koja su provodili kinezi, a sada ih počinju primjenjivati na ulicama Milana. To ne objavljuju javno kako ne bi širili paniku, već ovim putem. Molim vas uzmite u obzir preporuku."

Rezultati pretrage pokazuju da postoje stotine objava sa navodnim savjetima milanskog liječnika, a zbog postavki privatnosti i velikog broja objava nije moguće utvrditi ko je prvi objavio ovu "obavijest". Jedna od najranijih objava koju smo pronašli objavljena je na privatnom profilu 17. marta, dok se u narednim danima mogla vidjeti i na stranicama poput Vječa Romske nacijonalne manjine istarske županije iz Hrvatske, Ključ danas, ali i na stranici džemata Islamske zajednice Bošnjaka iz Sidneja u Australiji, koji ju je podijelio 23. marta. 

Ovu poruku u formi medijskog izvještaja objavio je i portal Izdvojeno, a zatim i HOP koji je objavio identičan članak:

"PORUKA SA DRUŠTVENIH MREŽA: Nosite isključivo jedan par cipela kada izlazite, a po povratku ih ne unosite u kuću" (Izdvojeno)

"Kinezi otkrili da se koronavirus zadržava na asfaltu zbog težine i kako se sami kod kuće možete"jednostavno testirati".  (HOP)

Naš partnerski portal za provjeru činjenica Faktograf, već je pisao kako je riječ o poruci koja je, prije nego je stigla do hrvatskog digitalnog prostora, kružila u Italiji i Španjolskoj, zemljama koje su snažno pogođene koronavirusom. Međutim, tamošnji fact-checkeri opovrgnuli su korist od takvog savjeta, navodi Faktograf

 “Kako prenosi španjolski medij za provjeru činjenica Maldita.es, tamošnji voditelj Centra za koordinaciju hitnih slučajeva Fernando Simón na konferenciji za novinare 16. ožujka ustvrdio je „kako nije potrebno cipele ostavljati izvan kuće“.

U analizi se dalje naodi kako je informacija opovrgnuta i od strane talijanskih eksperata.

“Predsjednik talijanskog Instituta za zdravstvenu zaštitu Silvio Brusaferro također ustvrdio je kako je riječ o lažnom savjetu. S njime se slaže i poznati virolog sa Sveučilišta u Milanu Fabrizio Pregliasco. Istina je da virus na površinama može preživjeti nekoliko dana, ali u tom slučaju, navodi, sa „zanemarivim virusnim opterećenjem. Prljavština ili organski supstrat mogu donekle olakšati opstanak mikroorganizama, ali udio koji cipele mogu prenositi zaista je zanemariv”, ustvrdio je. Brusaferro ističe kako virusi opstaju na površinama “gdje nisu izloženi dezinfekciji, ali i elementima poput sunca, kiše, lošeg vremena".”

Kako se u spomenutoj poruci tvrdi da “virus može preživjeti devet dana na asfaltu”, Faktograf je naveo i rezultate nekoliko studija koje pokazuju da koronavirusi mogu ostati na površini od nekoliko sati do nekoliko dana u zavisnosti od raznih uslova poput vrste površine, temperature ili vlažnosti okoliša.

“Početkom ožujka objavljena je studija, koja još nije prošla sve nužne recenzije, a koja naznačuje kako koronavirus koji uzrokuje COVID-19 u aerosolima (čestice suspendirane u zraku) ostaje do tri sata, a na plastici i nehrđajućem čeliku do dva ili tri dana. Jedna ranija studija koja se bavila prethodnim vrstama korona virusa (SARS, MERS) utvrdila je kako oni mogu preživjeti na neživim površinama poput metala, stakla ili plastike do devet dana, “iako se učinkovito mogu ukloniti površinskim postupcima dezinfekcije”.

S obzirom da se radi o prenošenju netačnog viralnog sadržaja sa društvenih mreža, da ne postoji nikakav “milanski liječnik", te da je u pitanju lažni savjet, članak portala Izdvojeno dobija ocjenu lažna vijest, dok portal Hop dobija ocjenu prenošenje lažne vijesti. Tvrdnju da se informacije iz poruke "ne objavljuju javno kako ne bi širili paniku" ocjenjujemo kao teoriju zavjere. 

(Dalio Sijah za Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 23.03.2020

Izdvojeno: PORUKA SA DRUŠTVENIH MREŽA: Nosite isključivo jedan par cipela kada izlazite, a po povratku ih ne unosite u kuću

Prvo se naseljava u nosu i grlu, grebucka, drazi. Ne izaziva sekreciju iz nosa (vazno za diferenciranje u odnosu na druge virusne infekcije!) Dok je t...

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 23.03.2020

HOP: Kinezi otkrili da se koronavirus zadržava na asfaltu zbog težine i kako se sami kod kuće možete jednostavno testirati

Ražmiljanja  jednog milanskog liječnika:

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti