PORUKA SA DRUŠTVENIH MREŽA: Nosite isključivo jedan par cipela kada izlazite, a po povratku ih ne unosite u kuću

Izvor/medij: Izdvojeno
Ocjena: Teorija zavjere Lažna vijest
Raskrinkano u: Savjeti "milanskog liječnika" o unošenju obuće u kuću nisu tačni

Prvo se naseljava u nosu i grlu, grebucka, drazi. Ne izaziva sekreciju iz nosa (vazno za diferenciranje u odnosu na druge virusne infekcije!) Dok je tu, piti tople napitke, toplu vodu, ne koristiti hladno i led

Poštovani,
Nosite isključivo jedan par cipela kada izlazite, a po povratku ih NE unosite u kuću. Čini se da virus preživljava 9 dana na asfaltu, zato su bila sva ona dezinficiranja koja su provodili kinezi, a sada ih počinju primjenjivati na ulicama Milana. To ne objavljuju javno kako ne bi širili paniku, već ovim putem. Molim vas uzmite u obzir preporuku.

Poruka pulmologinje s KBC-a s više informacija o virusu:
Virus je fizicki velik, tezak i zato ne lebdi nego pada, na rukama se zadrzava 5-10 min, na odjeci i tkaninama par sati, na metalu (brave i sl.) i do 12 sati.
Neotporan je na temperaturu >23C. Zato treba prati ruke toplom vodom, izlagati se suncu, prati garderobu i boraviti na suncu. Zato sto je velik, ne prolazi lako kroz zastitne maske. 5-10 min, koliko se virus zadrzava na rukama, dug je period, za to vrijeme se moze jesti, dirati nos, oci, usta… Zato je vazno cesto prati ruke toplom vodom. Naravno, izbjegavati guzve i boravak u malim prostorijama..

Prvo se naseljava u nosu i grlu, grebucka, drazi. Ne izaziva sekreciju iz nosa (vazno za diferenciranje u odnosu na druge virusne infekcije!) Dok je tu, piti tople napitke, toplu vodu, ne koristiti hladno i led. Ispirati grlo (prijedlog Betadine za grlo), da se ne spusti dolje. Pritom se kaslje, suho, nadrazajno, bez sekreta. Ovo traje 2-4 dana. Dakle, najvaznije NEMA SEKRETA IZ NOSA.
Nakon toga, poslije 5-6 dana, virus moze sići u pluca i tada se javlja povisena temp., Suh kasalj i plitak dah (tesko disanje) su znak da je virus u plucima.
Znaci, pokusati da virus ne ode u pluca.
Najsigurnija razdaljina od zarazenog je >3m. Proslijedi dalje…

Kineski liječnici koji su jučer stigli u Italiju kako bi surađivali s talijanskim specijaliziranim timovima šire ovu poruku.  Pažljivo je pročitajte i prislijedite svojim kontaktima.  Hvala vam              ———–
Novi koronavirus NCP * možda neće pokazati znakove infekcije

Članak indeksiran 27. 03. 2020 Zadnji put osvježen prije 10 mjeseci
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me