Senad Pećanin nije rekao da su “specijalci MUP-a RS bili u manastiru na Cetinju”

Pojedini portali su pogrešno prenijeli izjavu advokata i novinara Senada Pećanina iz televizijske emisije o nedavnim neredima u Crnoj Gori, navodeći da je rekao da su pripadnici policije Republike Srpske bili na Cetinju.

Na portalu N1 je 6. septembra 2021. godine objavljen članak o specijalnoj emisiji “Crna Gora: Izazovi napetosti”, koja je istog dana emitovana na ovoj televiziji. Članak je opremljen naslovom:

Pećanin: Šta je MUP RS-a radio u CG; Vukanović: Možda su bili kao vjernici

Gosti i gošća pomenute emisije bili su predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko, advokat i novinar Senad Pećanin, te poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović. Tema emisije bile su društveno-političke prilike u Crnoj Gori nakon nereda na dan ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija.

Šta se dešava u Crnoj Gori?

Nakon smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, Srpska pravoslavna crkva (SPC) izabrala je novog mitropolita, Joanikija. SPC je najavio da će se ustoličenje novog mitropolita upriličiti u Cetinjskom manastiru, a dio zvaničnika/ca i javnosti u Crnoj Gori se tome usprotivio (link). Cetinjski manastir, posvećen prazniku Rođenja Presvete Bogorodice, nalazi se na Cetinju. 

Srpska pravoslavna crkva i Crnogorska pravoslavna crkva doživljavaju Cetinjski manastir kao svojevrsno “sjedište” u Crnoj Gori (link). Previranja su doživjela eskalaciju na dan ustoličenja mitropolita Joanikija, 5.9.2021. godine, kada je došlo do niza nemira, demonstracija i nasilnih sukoba (link).

U pomenutom članku portala N1 prenosi se nekoliko izjava gostiju i gošće emisije. Članak sadrži i međunaslov koji glasi:

Specijalci MUP-a RS na Cetinju

Ovaj dio članka govori o interakciji između Pećanina i Vukanovića o objavi Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na društvenim mrežama od 4. septembra 2021, koja prikazuje pripadnike Jedinice žandarmerije Policijske uprave Prijedor u posjeti manastiru Ostrog. Pećanin je, pozivajući se na ovu objavu, Vukanovića pitao zašto su “specijalci iz Prijedora” bili u manastiru Ostrog. Manastir Ostrog nalazi se između Nikšića i Podgorice u Crnoj Gori. Time međunaslov kojim je dio teksta opremljen na portalu N1 ne odgovara njegovom sadržaju. U nastavku članka N1, za razliku od međunaslova, ipak se ne tvrdi da su pripadnici policije RS bili na Cetinju, već u manastiru Ostrog. 

Članak je 7. septembra prenio portal Moj Cazin. Portal Radio Titograd objavio je 6. septembra 2021. članak u čijem je naslovu izdvojio tvrdnju da je Pećanin navodno izjavio da je MUP RS bio na Cetinju, ali se takva tvrdnja nije našla u samom članku.

Portali Radio Sarajevo, Novi i Slobodna Bosna 6. septembra 2021. godine objavili su članke gotovo identičnog sadržaja, u kojima se tvrdi da je Pećanin pitao Vukanovića o “specijalcima MUP-a Republike Srpske na Cetinju”.

Pećanin je kazao kako je na zvaničnoj stranici MUP-a RS objavljeno kako su specijalci ove entitetske policije bili u manastiru na Cetinju. Vukanović je kazao da ne zna za te informacije, a kada ga je Pećanin pitao “šta rade tamo”, odgovorio je da su tamo možda otišli “kao vjernici”. Zaključio je da je bila zavjera onda to sigurno MUP RS-a ne bi objavio na svojoj stranici.

Članak je na portalu N1 originalno objavljen u 21:25, te je na zvaničnoj Facebook stranici podijeljen u 21:35. Portal Radio Sarajevo svoj članak, gotovo identičan onom s portala N1, objavio je u 21:42 istog dana. U vremenu objave članka N1 može se vidjeti oznaka koja ukazuje na to da je sadržaj članka naknadno uređivan u 22:58.

Šta je tačno Pećanin rekao?

Kompletan snimak specijalne emisije “Crna Gora: Izazovi napetosti”, emitovane 6. septembra u 20 sati na televiziji N1, dostupan je na zvaničnom YouTube kanalu ove televizije. Interakcija između Senada Pećanina i Nebojše Vukanovića o odlasku pripadnika Jedinice žandarmerije Policijske uprave Prijedor u posjetu manastiru Ostrog može se vidjeti od 41. minuta snimka emisije. Nadovezujući se na izjavu Vukanovića da je vjerovatno “određeni broj bezbjednjaka iz Srbije pratio patrijarha”, Pećanin je naveo: 

Pećanin: Jesu li u istoj funkciji bili, oprostite, i specijalci iz Prijedora u Ostrogu na dan ustoličenja?

Vukanović: Ne znam ja, vidite…

Pećanin: Pa vi ne znate selektivno.

Vukanović: Pa ne znam selektivno.

Pećanin: Vi selektivno ne znate, zabrinjavajući je Vaš odnos, tako lagodan odnos prema činjenicama i Vaša interpretacija.

Vukanović: Ja nisam vidio te specijalce iz Prijedora.

Pećanin: Pogledajte Instagram stranicu zvaničnu MUP-a Republike Srpske.

Pećanin u emisiji nije ustvrdio da je “na zvaničnoj stranici MUP-a RS objavljeno kako su specijalci ove entitetske policije bili u manastiru na Cetinju”. On je, referirajući se na Instagram objavu s profila MUP-a RS, naveo da su “specijalci iz Prijedora” bili u manastiru Ostrog na dan ustoličenja mitropolita Joanikija.

Riječ je, dakle, o netačnom prenošenju dijela izjave iz televizijske emisije, rađenom u isto vrijeme kada je bila emitovana. Stoga tvrdnji da su pripadnici MUP-a RS bili na Cetinju, navedenoj u međunaslovima portala N1 i Moj Cazin i naslovu portala Radio Titograd, te tvrdnji da je Pećanin to izjavio u emisiji, navedenoj u člancima portala Radio Sarajevo, Novi i Slobodna Bosna, dajemo ocjenu greška.

Napomena:

13.9.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal N1 ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

14.9.2021: Nakon objavljivanja ove analize portali Radio Sarajevo, Novi i Slobodna Bosna ispravili su netačne navode u svom članku, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

15.09.2021: Portal Moj Cazin ispravio je netačne navode iz članka, te je članak dobio i ocjenu ispravljeno.

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Analizirano na osnovu sugestije:
Sukob Pećanina i Vukanovića na televiziji
Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 12. 09. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 7 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Snimak iz New Yorka ne prikazuje ljude koji bježe jer je neko vikao da “idu Rusi”

Društvenim mrežama širi se snimak na kojem ljudi panično trče ulicama New Y...

Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti
Izmišljeno “zaprašivanje koronom” kao motiv za političku podršku

Sad već stara teorija zavjere o “zaprašivanju otrovima” kao uzroku pandemij...

Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Nije tačno da je “preminuo predsjednik Ukrajine”

Nekoliko anonimnih portala je u svojim naslovima netačno navelo da je premi...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me