Raskrinkavanje.ba

Senad Pećanin nije rekao da su “specijalci MUP-a RS bili u manastiru na Cetinju”

Pojedini portali su pogrešno prenijeli izjavu advokata i novinara Senada Pećanina iz televizijske emisije o nedavnim neredima u Crnoj Gori, navodeći da je rekao da su pripadnici policije Republike Srpske bili na Cetinju.

Na portalu N1 je 6. septembra 2021. godine objavljen članak o specijalnoj emisiji “Crna Gora: Izazovi napetosti”, koja je istog dana emitovana na ovoj televiziji. Članak je opremljen naslovom:

Pećanin: Šta je MUP RS-a radio u CG; Vukanović: Možda su bili kao vjernici

Gosti i gošća pomenute emisije bili su predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko, advokat i novinar Senad Pećanin, te poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović. Tema emisije bile su društveno-političke prilike u Crnoj Gori nakon nereda na dan ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija.

Šta se dešava u Crnoj Gori?

Nakon smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, Srpska pravoslavna crkva (SPC) izabrala je novog mitropolita, Joanikija. SPC je najavio da će se ustoličenje novog mitropolita upriličiti u Cetinjskom manastiru, a dio zvaničnika/ca i javnosti u Crnoj Gori se tome usprotivio (link). Cetinjski manastir, posvećen prazniku Rođenja Presvete Bogorodice, nalazi se na Cetinju. 

Srpska pravoslavna crkva i Crnogorska pravoslavna crkva doživljavaju Cetinjski manastir kao svojevrsno “sjedište” u Crnoj Gori (link). Previranja su doživjela eskalaciju na dan ustoličenja mitropolita Joanikija, 5.9.2021. godine, kada je došlo do niza nemira, demonstracija i nasilnih sukoba (link).

U pomenutom članku portala N1 prenosi se nekoliko izjava gostiju i gošće emisije. Članak sadrži i međunaslov koji glasi:

Specijalci MUP-a RS na Cetinju

Ovaj dio članka govori o interakciji između Pećanina i Vukanovića o objavi Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na društvenim mrežama od 4. septembra 2021, koja prikazuje pripadnike Jedinice žandarmerije Policijske uprave Prijedor u posjeti manastiru Ostrog. Pećanin je, pozivajući se na ovu objavu, Vukanovića pitao zašto su “specijalci iz Prijedora” bili u manastiru Ostrog. Manastir Ostrog nalazi se između Nikšića i Podgorice u Crnoj Gori. Time međunaslov kojim je dio teksta opremljen na portalu N1 ne odgovara njegovom sadržaju. U nastavku članka N1, za razliku od međunaslova, ipak se ne tvrdi da su pripadnici policije RS bili na Cetinju, već u manastiru Ostrog. 

Članak je 7. septembra prenio portal Moj Cazin. Portal Radio Titograd objavio je 6. septembra 2021. članak u čijem je naslovu izdvojio tvrdnju da je Pećanin navodno izjavio da je MUP RS bio na Cetinju, ali se takva tvrdnja nije našla u samom članku.

Portali Radio Sarajevo, Novi i Slobodna Bosna 6. septembra 2021. godine objavili su članke gotovo identičnog sadržaja, u kojima se tvrdi da je Pećanin pitao Vukanovića o “specijalcima MUP-a Republike Srpske na Cetinju”.

Pećanin je kazao kako je na zvaničnoj stranici MUP-a RS objavljeno kako su specijalci ove entitetske policije bili u manastiru na Cetinju. Vukanović je kazao da ne zna za te informacije, a kada ga je Pećanin pitao “šta rade tamo”, odgovorio je da su tamo možda otišli “kao vjernici”. Zaključio je da je bila zavjera onda to sigurno MUP RS-a ne bi objavio na svojoj stranici.

Članak je na portalu N1 originalno objavljen u 21:25, te je na zvaničnoj Facebook stranici podijeljen u 21:35. Portal Radio Sarajevo svoj članak, gotovo identičan onom s portala N1, objavio je u 21:42 istog dana. U vremenu objave članka N1 može se vidjeti oznaka koja ukazuje na to da je sadržaj članka naknadno uređivan u 22:58.

Šta je tačno Pećanin rekao?

Kompletan snimak specijalne emisije “Crna Gora: Izazovi napetosti”, emitovane 6. septembra u 20 sati na televiziji N1, dostupan je na zvaničnom YouTube kanalu ove televizije. Interakcija između Senada Pećanina i Nebojše Vukanovića o odlasku pripadnika Jedinice žandarmerije Policijske uprave Prijedor u posjetu manastiru Ostrog može se vidjeti od 41. minuta snimka emisije. Nadovezujući se na izjavu Vukanovića da je vjerovatno “određeni broj bezbjednjaka iz Srbije pratio patrijarha”, Pećanin je naveo: 

Pećanin: Jesu li u istoj funkciji bili, oprostite, i specijalci iz Prijedora u Ostrogu na dan ustoličenja?

Vukanović: Ne znam ja, vidite…

Pećanin: Pa vi ne znate selektivno.

Vukanović: Pa ne znam selektivno.

Pećanin: Vi selektivno ne znate, zabrinjavajući je Vaš odnos, tako lagodan odnos prema činjenicama i Vaša interpretacija.

Vukanović: Ja nisam vidio te specijalce iz Prijedora.

Pećanin: Pogledajte Instagram stranicu zvaničnu MUP-a Republike Srpske.

Pećanin u emisiji nije ustvrdio da je “na zvaničnoj stranici MUP-a RS objavljeno kako su specijalci ove entitetske policije bili u manastiru na Cetinju”. On je, referirajući se na Instagram objavu s profila MUP-a RS, naveo da su “specijalci iz Prijedora” bili u manastiru Ostrog na dan ustoličenja mitropolita Joanikija.

Riječ je, dakle, o netačnom prenošenju dijela izjave iz televizijske emisije, rađenom u isto vrijeme kada je bila emitovana. Stoga tvrdnji da su pripadnici MUP-a RS bili na Cetinju, navedenoj u međunaslovima portala N1 i Moj Cazin i naslovu portala Radio Titograd, te tvrdnji da je Pećanin to izjavio u emisiji, navedenoj u člancima portala Radio Sarajevo, Novi i Slobodna Bosna, dajemo ocjenu greška.

Napomena:

13.9.2021: Nakon objavljivanja ove analize portal N1 ispravio je netačne navode u svom članku, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

14.9.2021: Nakon objavljivanja ove analize portali Radio Sarajevo, Novi i Slobodna Bosna ispravili su netačne navode u svom članku, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

15.09.2021: Portal Moj Cazin ispravio je netačne navode iz članka, te je članak dobio i ocjenu ispravljeno.

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Analizirano na osnovu sugestije:
Sukob Pećanina i Vukanovića na televiziji →