Raskrinkavanje.ba

Senzacionalistički o promjeni roda u Njemačkoj: Novi zakon ne omogućava “promjenu biološkog pola”

Ova analiza je označena kao: Preko margine

Njemački Bundestag je 12. aprila 2024. usvojio zakon kojim se se transrodnim, interpolnim i nebinarnim osobama olakšava promjena roda i imena u ličnim dokumentima. Značajan broj regionalnih medija je ovoj temi pristupio senzacionalistički a neki su u svojim člancima objavili i netačne tvrdnje.

Foto: freepik, almope

 

Zakon o samoodređenju prilikom unosa roda prošao je u njemačkom Bundestagu 12. aprila 2024. i trebao bi da stupi na snagu 1. novembra. Kako je navedeno na stranici njemačke Savezne kancelarije za pitanja porodice i i civilnog društva, ovim zakonom se transrodnim, interpolnim i nebinarnim osobama olakšava promjena roda i imena u ličnim dokumentima. Prema ovom zakonu, za promjenu će biti dovoljno samo davanje izjave odrasle osobe u matičnom uredu, dok je prema do sada važećem zakonu iz 1980. bila potrebna sudska odluka o zahtjevu, kao i dva ekspertska mišljena. Zakonom je takođe regulisana promjena roda u ličnim dokumentima za osobe mlađe od 18 godina. Za maloljetnike do 14 godina, zahtjev podnose zakonski staratelji. Maloljetnici od 14 i više godina mogu sami dati izjavu, ali je potrebna saglasnost zakonskih staratelja. Ukoliko se oni ne slažu, odobrenje može dati porodični sud. 

Kako je navedeno na stranici Savezne kancelarije za pitanja porodice i i civilnog društva, nakon registracije u matičnom uredu, nova promjena je moguća tek nakon 15 mjeseci (3 mjeseca registracije, plus period od 12 mjeseci). Kako je navodi ovaj izvor, spomenutim zakonom se samo uređuje pitanje pod kojim uslovima je moguća promjena upisa roda i imena u dokumenta, i njime se ne tretiraju pitanja medicinske prilagodbe izgleda primarnih i sekundarnih polnih karakteristika (operativni zahvati na genitalijama, operativni zahvati na grudima i drugi). 

Senzacionalistički pristup regionalnih medija

 

Ovaj zakon izazvao je veliku pažnju regionalnih medija, koji su o njemu izvještavali u više navrata - prvo 2022. godine kada je zakon najavljen, zatim 2023,  prije i nakon što je vlada odobrila nacrt, te u aprilu ove godine kada je Bundestag usvojio zakon.

Veliki broj medija na našem govornom području ovoj temi je pristupio senzacionalistički. Brojni  portali su svoje članke o zakonu opremali naslovima o “promjeni pola jednom godišnje” u Njemačkoj. Fokus nekih izvještaja stavljen je na to da će maloljetnici od 14 i više godina moći “sami da mijenjaju pol”. Primjeri takvih izvještaja su: 

Njemačka uvodi “olakšice” za promjenu spola maloljetne djece (Epoha, 12.4.2024)

NJEMAČKA JE USVOJILA NOVI ZAKON: Promjena spola sada je dopuštena jednom godišnje (Fenix, 12.4.2024.) 

NOVI ŠOKANTNI ZAKON: Nemci će moći da menjaju pol svakih godinu dana, dovoljno je samo jedno (Novosti, 23.8.2023)

MENJAĆE POL NA GODINU DANA Nemačka uvodi novo pravilo, svako može da bude sve ili ništa (Alo, 23.8.2023)

Dovoljno će biti podneti samo zahtev: Nemci će moći da promene pol više puta godišnje (UNA, 23.8.2023.)

I korisnici društvenih mreža su na sličan način pisali o zakonu na svojim nalozima (1, 2).

Većina medija je u svojim člancima koristila termin promjena pola. Pronašli smo i primjere gdje se, u kontekstu ovoga zakona, istovremeno govori o promjeni pola i promjeni rodnog identiteta, odnosno roda (1, 2). 

 

Netačne tvrdnje o “promjeni biološkog pola”

 

Pojedini mediji su manipulativno izvijestili o “promjeni biološkog pola”. Članak s tom formulacijom je objavio RT Balkan, a prenijeli su ga Srbin.info, Iskra, Nova srpska politička misao, Pravda-rs, Webtribune, eBrčkoSrpska Cafe, Alo(.rs), Happy, Balkanka, Serbian News Canada, Objektivno.

Dakle, ko od novembra želi da promeni biološki pol u samo treba da informiše lokalnu matičnu službu i sačeka tri meseca. Jedina obaveza je da narednih 12 meseci ostaje pri svojoj odluci, odnosno da se posle godinu dana mogu predomisliti ili izabrati neku novu opciju. Na raspolaganju su muško, žensko i drugo.

Po Zakonu o rodnom samoopredeljenju praktično ne postoji starosni limit za promenu pola. Deca ispod 14 godina mogu da traže službenu promenu biološkog statusa uz saglasnost roditelja. Mladi između 14 i 18 godina mogu da uknjiže novi pol i bez pristanka roditelja, odnosno i protiv zabrane roditelja.

Prije nego što je njemačka vlada usvojila nacrt ovog zakona, RTS je u agustu 2023. godine izvijestio o novinama koje bi on trebalo da donese. Ovaj medij je tada nesuvislo ustvrdio da se ovim zakonom “službeno utvrđuje društveni i biološki pol osobe bez obzira na stvarni biološki status”. 

Nemačka vlada će najkasnije do kraja ove sedmice doneti nacrt Zakona o rodnom samoopredeljenju. Taj pravni akt službeno utvrđuje društveni i biološki pol osobe bez obzira na stvarni biološki status. Radi se o tome šta je na papiru, ne na osobi.

Članke s ovim formulacijama objavilo je desetine drugih medija.

 

Rod i pol

 

Iako se ponekad koriste kao sinonimi, termini pol i rod imaju različito značenje. Pol se odnosi na skup bioloških karakteristika osobe, dok je termin rod društvena kategorija i odnosi se na društvene uloge (način ponašanja, očekivanja) koje se u nekom društvu smatraju prikladnim za muškarce odnosno žene. U publikaciji Vodič kroz administrativnu proceduru upisa prilagodbe spola za transrodne osobe u Bosni i Hercegovini Sarajevskog otvorenog centra ova razlika je objašnjena na sljedeći način: 

Naime, pod spolom se podrazumijeva medicinska i zakonska klasifikacija bioloških karakteristika koja dijeli osobe na samo dvije kategorije (“ženska“ i “muška“), i to prvenstveno na temelju vanjskih spolnih organa.

Za razliku od spola, rod je društveni konstrukt ili društvena nadgradnja spola, te predstavlja određivanje društvenih uloga “muškaraca“ i  žena“.  Te rodne uloge obuhvataju niz karakteristika, načina ponašanja, stavova, aktivnosti, normi, obaveza i očekivanja koje određeno društvo ili kultura dodjeljuju i zahtijevaju od osoba s obzirom na njihov pripisani spol i rod.

Međutim, iako je binarnost spola i roda društveno prihvaćena, ona nikako nije pravilo: između ove dvije kategorije nalazi se niz različitih varijacija spolnih i rodnih identiteta. Za transrodne osobe rod je identitet koji one same formiraju. Njihov rodni identitet upravo je njihov vlastiti koncept roda, koji predstavlja individualni osjećaj, iskustvo i izražavanje osoba koje može ali ne mora imati veze s njihovim biološkim spolom. Rodno izražavanje putem vizuelne i vanjske prezentacije svake osobe ogleda se kroz odjevne ili tjelesne oznake, frizuru, ponašanje i govor tijela.  

Termini pol i rod, međutim, kod nas su se dugo koristili kao sinonimi, mada se u posljednje vrijeme sve više pravi razlika između njih. Treba naglasiti da su pojmovi pol i rod nemaju veze sa seksualnom orjentacijom. Ovaj termin odnosi se na to ko osobu seksualno, emocionalno, fizički i romantično privlači.

 

Promjena biološkog pola nije moguća

 

Osobe čiji rodni identitet ne odgovara karakteristikama biološkog pola su transrodne osobe. Ove osobe prolaze kroz različite faze procesa tranzicije - odnosno prilagođavanja pola rodnom identitetu. U prethodno spomenutoj publikaciji Sarajevskog otvorenog centra se navodi: 

Tranzicija je kompleksan proces prilagodbe spola, prelaz iz spola koji je osobi pripisan rođenjem u spol koji osjeća kao svoj. Tranzicija uključuje psihološku/psihijatrijsku procjenu, terapiju hormonima, nadgradnju ili izgradnju sekundarnih spolnih obilježja, življenje kao osoba onog spola u koji se prelazi i operativne zahvate prilagodbe spola. Ovaj proces uključuje i promjenu imena na legalno dokumentiran način u državama u kojima je to moguće. Tranzicija ne mora uključivati sve gore nabrojane aktivnosti: osoba se sama može odlučiti za neki dio, na primjer samo za terapiju hormonima.

Iako je u zakonodavstvu u Bosni i Hercegovini u upotrebi termin promjena spola, transrodne osobe, LGBTI aktivisti i aktivistkinje, kao i sve veći broj medicinskih i pravnih stručnjaka koristi termin prilagodba spola jer je ispravniji i korektniji. Naime, osoba prilagođava svoj spol svome rodnom identitetu.

Biološki pol nije moguće promijeniti. Moguće je izvršiti određene medicinske intervencije   (rekonstruktivnu hirurgiju lica, hiruršku promjenu izgleda grudi, operativne zahvate za transformaciju i rekonstrukciju genitalija), ali to ne mijenja biološki pol. U članku objavljenom na stranici The tech interactive se navodi da polni hromozomi određuju hoće li neko imati ženske ili muške dijelove tijela.

Svako od nas ima 23 para [hromozoma]. Posljednji  par je poznat kao polni hromozomi. Obično će osoba imati ili XX ili XY par polnih hromozoma.

Tipično, neko s dva X hromozoma imat će ženske dijelove tijela. Pojedinac s jednim X i jednim Y polnim hromozomom obično će imati muške dijelove tijela. Prisutnost ovog Y hromozoma određuje biološki pol osobe.

Koji god skup hromozoma osoba ima kad se rodi, ne može se promijeniti. To je zato što se hromozomi nalaze u svim ćelijama koje čine naše tijelo.

Promjena hromozoma neke osobe značila bi promjenu triliona ćelija. Ne postoje tehnologije (i vjerojatno neće biti u budućnosti) koje mogu promijeniti hromozom u svim ćelijama osobe.

Pored toga, žlijezde s unutrašnjim lučenjem, karakteristične za muškarce odnosno žene, će takođe ostati iste bez obzira na promjene izgleda. 

Termin zakonsko prepoznavanje roda odnosi se mogućnost da pojedinci u službenim dokumentima kao što su pasoš, lična karta i rodni list mogu promijeniti svoj pravno priznati pol ili rod kako bi odgovarao rodu sa kojim se identifikuju. Različite države tretiraju ovo pitanje različito - negdje promjene nisu moguće, negdje su uslovljene medicinskim intervencijama, a negdje procedure podrazumijevaju samo izjavu. Kako navodi Sarajevski otvoreni centar, u Bosni i Hercegovini “operativni zahvat i potpuna prilagodba spola su uslov da osoba promijeni oznaku spola u jedinstvenom matičnom broju i ličnim dokumentima, ali država ne omogućava medicinsku prilagodbu spola niti pokriva troškove ove prilagodbe ”. Novim zakonom u Njemačkoj, o kome su izvijestili regionalni mediji, dosadašnje procedure će biti značajno pojednostavljene, što smo prethodno objasnili.

Izvještavajući o ovom zakonu, regionalni mediji su uglavnom  poistovjetili termine pola i roda. Razlozi se mogu pripisati  činjenici da su dugo korišteni kao sinonimi, ali i nedovoljnoj upućenosti u tematiku. Veliki broj medija je zanemario činjenicu da je rod pitanje identiteta pojedinca i da se obično ne mijenja “godišnje”, iako to novi zakon omogućava, te su članke opremli senzacionalističkim naslovima u kojima se govori o “promjeni pola svake godine”. 

Neki mediji su u svojim člancima imali netačne navode da zakon u Njemačkoj omogućuje promjenu biološkog pola. Biološki pol se ne može promijeniti. Stoga ovu tvrdnju objavljenu na portalu RT Balkan ocjenjujemo kao lažnu vijest, a druga pojavljivanja kao prenošenje lažnih vijesti. Tvrdnja da novi njemački zakon “službeno utvrđuje društveni i biološki pol osobe bez obzira na biološki status”, objavljena na portalu RTS, dobija ocjenu manipulisanje činjenicama.

Naslov portal Una  u kome se navodi da će Nijemci moći da promijene pol više puta godišnje dobija ocjenu klikbejt.

Napomena

30.4.2024. Portal Mondo(.ba) je izmijenio članak, on sada sadrži tačne informacije pa dobija ocjenu ispravljeno.

03.05.2024: Portal Alo je ispravio netačne tvrdnje u članku, a članku je dodana i ocjena ispravljeno.

7.5.2024. BL portal je ispravio netačne tvrdnje u članku, pa članak dobija i ocjenu ispravljeno.

8.5.2024. Portal Informer je ispravio netačne tvrdnje u članku, pa članak dobija i ocjenu ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

 

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 13.04.2024

Objektivno (.net): Nemci će moći da menjaju pol jednom godišnje

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 13.04.2024

Serbian News Canada: Novi zakon: Nemci će moći da menjaju pol jednom godišnje

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 14.04.2024

eBrčko: Nijemci će moći da mijenjaju pol jednom godišnje?

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 13.04.2024

Balkanka: Nemci će moći da menjaju pol jednom godišnje

 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 23.08.2023

N1.RS: Nemci će ubuduće moći da menjaju pol svake godine, dovoljno samo da kažu odluku

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 23.08.2023

Vreme: Nemci će moći da menjaju pol svakih godinu dana

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 24.08.2023

021.rs: Nemci će moći da menjaju pol svake godine ako žele

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 24.08.2023

Luftika: Nemci će svake godine moći da menjaju pol, čak i mlađi od 14 godina

 • Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti 14.04.2024

Srpska cafe: Nijemci će moći da mijenjaju pol jednom godišnje?

 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 25.08.2023

GayEcho: Nemačka donosi Zakon o rodnom samoopredeljenju

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 25.08.2023

NS Uživo: Nemci će svake godine moći da menjaju pol, čak i mlađi od 14 godina

 • Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti 13.04.2024

Webtribune: Novi zakon: Nemci će moći da menjaju pol jednom godišnje

 • Prenošenje lažnih vijesti
Manipulisanje činjenicama 23.08.2023

A Plus (.me): Njemci će moći da mijenjaju pol svakih godinu dana

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 23.08.2023

RTV Budva: Njemci će ubuduće moći da mijenjaju pol svake godine

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 23.08.2023

RTNK: Njemci će ubuduće moći da mijenjaju pol svake godine

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 23.08.2023

Press: U pripremi novi zakon koji će Njemcima omogućiti da mijenjaju pol svakih godinu dana

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 23.08.2023

Dan.co: Njemci će ubuduće moći da mijenjaju pol svake godine

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 23.08.2023

RTCG: Njemci će ubuduće moći da mijenjaju pol svake godine

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 23.08.2023

AntenaM: Njemci će ubuduće moći da mijenjaju pol svake godine, dovoljno samo da kažu odluku

 • Manipulisanje činjenicama
Manipulisanje činjenicama 23.08.2023

CDM: Njemci će moći da mijenjaju pol svakih godinu dana, dovoljno je samo da saopšte odluku

 • Manipulisanje činjenicama
Prenošenje lažnih vijesti 13.04.2024

Alo: SVAKE GODINE NOVI POL Bundestag usvojio novi zakon, Nemačka postaje zemlja tranvestita

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Manipulisanje činjenicama 23.08.2023

BL Portal: Novi zakon: Nijemci će moći da mijenjaju pol svakih godinu dana

 • Manipulisanje činjenicama
 • Ispravljeno