Raskrinkavanje.ba

Serijski broj rakete kojom je pogođena stanica u Kramatorsku nije dokaz da je projektil ukrajinski

Nakon raketiranja željezničke stanice u ukrajinskom Kramatorsku, na društvenim mrežama postala je viralna tvrdnja da serijski broj koji je snimljen na bačenoj raketi dokazuje da je ukrajinska. Ovaj broj, ipak, ne dokazuje takvo nešto.

Na Facebook stranici Vijesti Srpske (Вијести Српске) 9. aprila 2022. godine objavljene su dvije fotografije koje prikazuju serijski broj na raketi koja je pogodila željezničku stanicu u Kramatorsku u Ukrajini. Fotografije su objavljene uz opis u kom se navodi:

‼️‼️‼️Zahvaljujući ne tako pametnim likovima iz Ukrajine koji su dopustili stranoj štampi da načini detaljne fotografije ostataka Točke-U pale kod Kramatorska, mogao se videti serijski broj rakete - Š91579. Ukrajinskoj službi bezbednosti je ovo očigledno promaklo pred nosom

Sada će se lako dokazati da je u pitanju Ukrajinska raketa.. Pre ovoga su u Donbasu evidentirane ukrajinske rakete Š91565, Š91566.
Ista serija kao u Kramatorsku, razlika je 13 jedinica u seriji.

Izgleda da će Zelenski imati svoj privatni Nirnberg. 🤔

Iste tvrdnje objavljene su i na Facebook stranici Kompletno Rusko Naoružanje. U drugoj objavi na ovoj Facebook stranici od 8. aprila tvrdi se da Rusija ne koristi raketu Točka-u, koja je pala na Kramatorsk. Tako se, između ostalog, navodi:

Rusi su ovu raketu otpisali još pre 25 godina i ne koriste je, a zašto bi koristili kada imaju nekoliko puta snažniju, bržu, precisniju i generalno efikasniju raketu iz kompleksa "Iskander" ? Jedno je sigurno, Rusija je 90% Točki konzervirala, a 10% se nalazi u tradiciji balističkih projektila, postoji oko šest Točki u sastavu vojske koje se kako kad koriste na treninzima radi obaranja takvih raketa sistemima PVO.

Tvrdnja da je riječ o “ukrajinskoj raketi” objavljena je 8. aprila 2022. na portalu Vijesti Srpske, čija je Facebook stranica objavila tvrdnje o “serijskom broju” na raketi. 

Ukrajinska raketa „TOČKA-U“ udarila u stanicu u Kramatorsku, ima žrtava

Jutros 8. aprila, raketa Točka-U koju je ispalila ukrajinska vojska pogodila je Kramatorsk, fragmenti municije su se srušili u blizini gradske željezničke stanice.

Šta su činjenice?

Željeznička stanica u ukrajinskom gradu Kramatorsk pogođena je 8. aprila 2022. godine s dva projektila. U napadu je stradalo više od 50 ljudi, a veliki broj civila je povrijeđen, navodi The Washington Post. Na raketi je na ruskom jeziku pisalo “Za djecu”. 

Kako navodi BBC, Rusija i Ukrajina su za napad okrivile jedna drugu. Obje strane, ipak, saglasne su u tome da je u napadu korištena raketa Tochka-U. Riječ je o balističkoj raketi kratkog dometa, jednoj od verzija rakete OTR-21 Tochka, čiji je formalni naziv Scarab B. 

Fotografija rakete objavljena na Facebook stranicama Vijesti Srpske i Kompletno Rusko Naoružanje screenshot je iz snimka koji je 8. aprila emitovao italijanski medij TG La7. Ovaj kadar može se vidjeti na 00:24 sekundu snimka. 

Tvrdnjom da serijski broj na raketi korištenoj u Kramatorsku može “lako dokazati da je u pitanju Ukrajinska raketa” bavile su se fact-checking platforme širom svijeta, među kojima su američki Politifact i ukrajinski Stop Fake.

Kako se navodi u analizi Stop Fake portala od 10. aprila 2022. godine, serijski broj na raketi ipak ne dokazuje pouzdano odakle je raketa ispaljena. 

Oznake na raketi 9M79-1 ukazuju na to da pripada klasi raketa Tochka-U, čija je klasifikacija NATO-a SS-21 Scarab. Međutim, ovaj serijski broj – Ш91579 –  fabrička je oznaka i ni na koji način ne identifikuje da projektil pripada ukrajinskoj vojsci. Ova numeracija primijenjena je na sve rakete u mašinskom kombinatu Votkinsk, fabrici mašina i balističkih raketa u Volškom federalnom okrugu koja je masovno proizvodila rakete u sovjetsko doba, a koje su zatim transportovane u različite zemlje, od Kazahstana, do Rusije, Bjelorusije i Ukrajine. Trenutno osam zemalja posjeduje balističke rakete kratkog dometa Tochka-U. Po logici ruskih medija, s istim stepenom vjerovatnoće, raketa sličnih oznaka mogla je da bude lansirana i iz Bjelorusije, naprimjer.

Dakle, ista serija brojeva koja se može vidjeti na raketi kojom je pogođena željeznička stanica u Kramatorsku ispisana je i na Tochka-U projektilima koje koriste druge vojske, među kojima je i ruska. 

Kada je riječ o tvrdnji da Rusija “ne koristi” ovu raketu, objavljenoj na Facebook stranici Kompletno Rusko Naoružanje, Politifact ističe da postoje skori primjeri korištenja ove rakete u ruskoj vojsci. 

Medijski izvještaji i izvještaj Amnesty Internationala takođe su ukazali na nedavne slučajeve u kojima je Rusija koristila ovaj raketni sistem”, navodi Politifact.

Isto u svojoj analizi objašnjava i Stop Fake te navodi primjere u kojima je potvrđeno rusko korištenje ovakvih projektila, poput napada na rafineriju nafte u provinciji Aleppo u Siriji. U snimku koji je zabilježen na mjestu udara rakete u Siriji, navodi Stop Fake, mogu se vidjeti iste Ш89 oznake kao one koje su pronađene na raketama koje su godinu kasnije lansirane na Čhernjihiv.

Dakle, postoje dokazi koji potvrđuju da i ruska vojska koristi Tochka-U rakete. Ipak, nije moguće pouzdano tvrditi čija je raketa ispaljena na željezničku stanicu u Kramatorsku. 

Kada je riječ o navodu da je Kramatorsk pogodila “ukrajinska raketa”, za nju ne postoje dokazi iz kredibilnih nezavisnih izvora. 

Shodno činjenicama, tvrdnju da će se na osnovu serijskog broja “lako dokazati da je u pitanju Ukrajinska raketa”, prvi put objavljenu na Facebook stranici Vijesti Srpske, ocjenjujemo kao lažnu vijest, budući da serijski broj ne dokazuje odakle je raketa ispaljena. Druge objave iste tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Ocjenu lažna vijest dobija i tvrdnja da Rusija “ne koristi” Tochka-U rakete, s obzirom na to da postoje dokazi da su ovakve rakete još uvijek u upotrebi u ruskoj vojsci. 

Tvrdnji da je na Kramatorsk bačena “ukrajinska raketa”, objavljenu na portalu Vijesti Srpske, dajemo ocjenu neprovjereno, budući da još uvijek ne postoje nezavisne potvrde o tome ko je lansirao raketu.  

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke