Skupljanje klikova i “bildanje” Facebook stranica: Manipulativne fotografije izmamljuju emocije i lajkove

Jedna od manipulativnih taktika privlačenja pratilaca na Facebook stranice je i objavljivanje fotografija za koje se traži “lajk” jer navodno prikazuju ili tešku životnu situaciju, ili apeluju na pružanje “moralne” podrške. No, ovakve fotografije skoro nikad ne pričaju stvarnu priču.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Lažna vijest; Facebook profili i stranice Lažna vijest; Facebook profili i stranice Dezinformacija; Facebook profili i stranice Dezinformacija; Facebook profili i stranice Lažna vijest;

Neke Facebook stranice koriste manipulativne fotografije koje navodno prikazuju neku dramatičnu životnu situaciju ili izazivaju emotivnu reakciju kako bi prikupile lajkove i interakcije. Ove fotografije obično imaju isti ili sličan opis, a nerijetko se isti opis koristi za različite fotografije koje prikazuju sličnu situaciju. Pored toga, opisi su nekad napisani u prvom licu jednine, kao da se osoba prikazana na fotografiji direktno obraća korisnicima Facebooka. Ipak, svrha ovakvih objava najčešće je samo rast broja pratilaca Facebook stranica. Najčešći razlog zbog kojeg se stranice izgrađuju na ovaj način jeste njihova prodaja ili sticanje dovoljno velikog broja pratilaca. Cilj je postići isplativost objavljivanja linkova na članke portala koji koristi Google reklame za monetizaciju.

Manipulacija fotografijama koje prikazuju (navodnu) bolest ili invaliditet

Na Facebook stranici Balkanska muzika 17.12.2018. objavljen je kolaž dvije fotografije jedne djevojčice. Na jednoj fotografiji djevojčica ima dugu kosu, dok joj je na drugoj fotografiji kosa obrijana. Uz kolaž je objavljen status:

 Ja ću pobijediti i ozdraviti..moram..

Molim se i vjerujem Bogu da ce mi pomoći.

Ako vjeruješ u moj oporavak DIJELI DALJE...

Istu fotografiju, sa istim ili sličnim opisom, pronašli smo na nekoliko Facebook stranica i u nekoliko grupa, gdje je objavljivana 2019. (link, link), 2020. (link) i 2021. (link, link, link, link, link, link, link) godine.

Iako opis kolaža sugeriše da je djevojčica bolesna, zapravo se radi o Sophie iz Sydneya (Australija), koja je 2015. godine donirala kosu za djecu oboljelu od raka. Sophie je kosu obrijala u televizijskoj emisiji humanitarnog karaktera, a sam događaj je bio otvoren i za donacije. Tada je prikupljeno 12.000 dolara. O ovome je pisao i srpski portal za provjeru činjenica Fake News Tragač 1.9.2018.

Ova fotografija je objavljena i na Facebook stranici Prazna Ostala Mi Duša, o kojoj smo pisali kada je objavljena fotografija žene koju privodi policija, navodno jer je ubila svog muža zbog silovanja njihove kćerke. Opis ove fotografije inspirisan je stihovima Zorice Brunclik, a analizu pročitajte na linku:

Prenošenje lažnih vijesti
Od Tijuane do Zorice Brunclik

Facebook stranica “Prazna ostala mi duša” ima preko 230.000 pratitelja i u...

Prenošenje lažnih vijesti 06.06.2018

Na istoj Facebook stranici je objavljena još jedna fotografija sa manipulativnim opisom 14.2.2021), a prikazuje dječaka bez jedne noge, kojeg pridržava muškarac:

Danas je mom malom dječaku rođendan.... Molim Vas da mu poželite tople riječi i što više zdravlja!!! Zaslužuje Vašu zahvalnost, jer je borac!! ❤🥰

Ovu fotografiju sa istim opisom pronašli smo i na bugarskom i engleskom jeziku na Facebook stranicama koje se služe istom taktikom objave fotografija sa manipulativnim opisima.  

Uprkos tome što je opis fotografije napisan u prvom licu jednine, kao da ga je pisao roditelj ovog dječaka, on nije tačan, s obzirom na to da je fotografija nastala u Turskoj. Na njoj se nalazi jedanaestomjesečni Adi Jayden, čiju fotografiju je objavila turska Fondacija za sportsku pomoć i obrazovanje osobama sa invaliditetom (TESYEV) 9.2.2021. na svom Twitter profilu. U opisu piše da je dječak naučio da hoda prije nego što je naučio da puže, a da je sad sposoban da sam stoji i drži ravnotežu. 

 

Iskorištavanje “srama” života na selu 

Na Facebook stranicama dijelila se i fotografija djevojke koja hoda ispred stada ovaca, uz status napisan u prvom licu jednine, iz kojeg se stiče utisak da se radi o siromašnoj djevojci sa sela. Prvu objavu pronašli smo na stranici Ljepote Zavičajne I Na Selu 17.11.2020:

Mnogi se srame mene, samo zato što sam siromašna i nemam novca za sve ono sto imaju moje vršnjakinje😭

Ali, ako se Vi ne sramite, ostavite komentar i podijelite sliku moju.

Ista fotografija, sa istim ili sličnim opisom, podijeljena je na preko 20 Facebook stranica. 

Ipak, ne radi se o ženi koja je siromašna, već o sestri rumunjskog pjevača Culiţă Sterpa, Greti Sterp, koja se bavi proizvodnjom mliječnih proizvoda, a sama fotografija je objavljena 2019. godine u članku rumunjskog portala koji je pisao o njenom zanimanju. 

Sličnu fotografiju Greta je objavila na svom Instagram profilu 3.12.2020.

Također, slična fotografija djevojke koja stoji ispred stada ovaca, popraćena opisom o “sramoti” života u ruralnoj sredini, objavljena je 2020. (link, link) i 2021. (link, link, link, link, link, link) godine na desetinama Facebook stranica:

" Zovem se Milica.Zivim na selu sa bakom Milicom,koju nikada ostaviti necu i otici u bijeli svijet..Roditelji su mi nastradali u ratu kad sam imala 2 god.Mnogi se stide mene danas, jer sam po njima jadna sirotinja i musava seljancura, valjda nisam kao oni, jer ne izlazim u nocne provode do zore i ne pijancim..Momcima kad kazem o sebi , da zivim bakom,da imam i cuvam ovce, bjeze od mene kao da sam sugava.Ne sekiram se takvi mi i ne trebaju.Sve radim zajedno sa svojom bakom i ne stidim se toga.

Najraniju objavu smo pronašli ovdje, sa opisom na češkom jeziku, u kojoj se navodi da je ime djevojke Kristýnka. U verziji na bugarskom jeziku se pojavljuje ime Milica. 

Još jedna fotografija koja je objavljivana na Facebook stranicama (link, link, link, link) prikazuje djevojku sa kukuruzima u ruci, uz opis napisan u prvom licu jednine:

Dosla sam u njivu da naberem kuruza za kuvanje i pecenje..Mnogi me nazivaju seljancuro..seljanko..☹️sto je vrlo ruzno..ali selo je moj zivot..Ako me se Vi ne stidite..ostavite mi u komentaru lijepi kompliment..

Najraniju objavu ove fotografije pronašli smo na stranici Las Riquezas Del Campo, gdje je objavljena 17.8.2020. uz opis “Ko sije, žanje”. Dakle, radi se o fotografiji koja je manipulativno predstavljena izjavom koju djevojka na njoj nije rekla.

Drugačiju fotografiju, ali sa istim opisom, pronašli smo i na ovim linkovima: link, link i link

Ocjenu lažna vijest dobija Facebook objava kolaža dvije fotografije djevojčice, popraćena opisom iz kojeg se zaključuje da je djevojčica bolesna. Na slici je Sophie, djevojčica koja je donirala svoju kosu. Istu ocjenu dobija tvrdnja da je dječaku bez noge “rođendan”, kao i tvrdnja da je Greta Sterpa siromašna djevojka koje se svi srame. 

Objave slika djevojaka u ruralnom okruženju, popraćene izmišljenim izjavama u prvom licu jednine, dobijaju ocjenu dezinformacija.

Napomena: 25.02.2021.

Nakon objave naše analize, na Facebook stranici Uređenje domova - ideje i saveti (link) pronašli smo još jednu fotografiju (link) dječaka iz Turske popraćenu opisom: 

"Danas je mom malom dečaku rođendan.... Molim Vas da mu poželite tople reči i što više zdravlja! Zaslužuje Vašu zahvalnost, jer je borac!!"

​​​​​​Ovu objavu također ocjenjujemo kao lažnu vijest, obzirom da se ne radi o dječaku kojem je "danas rođendan" o čemu smo pisali u analizi.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Amina Čeliković Objavljeno: 22. 02. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
QAnon teorija zavjere: Snimak iz 2016. godine ne prikazuje hapšenje Hillary Clinton

“Zavjerološke” tvrdnje o poznatim ličnostima koje su navodno uhapšene, pogu...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Teorija zavjere
Dezinformacija
Ne, španska aviokompanija ne otpušta 15.000 radnika

U klikbejt naslovima pojedinih portala netačno je ustvrđeno da španska avio...

Dezinformacija Klikbejt Ispravljeno
Lažna vijest
Protein šiljka ne izaziva kardiovaskularne bolesti

Netačne tvrdnje o djelovanju proteina šiljka virusa SARS-CoV-2 već se mjese...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me