Raskrinkavanje.ba

Slatkiši pravljeni sa šelakom ne sadrže insekte niti se to krije

Šelak, prirodna smola koju luči jedna vrsta insekata, sastojak je nekih slatkiša, ali to ne znači da ovi slatkiši sadrže insekte.

Foto: Freepik

Na Twitteru je 2.2.2023. godine objavljen video na kome je prikazan sastav slatkiša Kinder Schoko-Bons, napisan na italijanskom jeziku. Video se fokusira na jedan sastojak, “gommalacca”, a zatim su prikazani rezultati Google pretrage za ovu riječ, koji, između ostalog, pokazuju fotografije insekta. Na videu se vidi i članak na italijanskom jeziku, naslovljen: “Gomma lacca: ecco come viene prodotta” (Šelak: ovako se pravi). U jednom trenutku u videu stoji ispisano na italijanskom: “I uvijek smo jeli insekte”. Video je na Twitteru podijeljen uz opis u kome se navodi:

Pazite šta kupujete deci! Ako nas zeznu i pojedemo neka 💩💩💩, pa Bože moj, ali DECA!?!?😳

Isti video pronašli smo i na Facebooku gdje je predstavljen kao “dokaz” za tvrdnje da su insekti sastojci slatkiša i da proizvođači to kriju.   

PAZITE šta jedete i koje SLATKIŠE kupujete deci...‼️
JEDETE BUBE, smrdiBUBE, CRVE, skakvce bez da znate....‼️
Kaže: Ubi nas neznanje.....‼️
Ovo nije najgore što jedete...‼️
.... mislite da vas s0t0njare vole i da vas zdravo hrane preko svojih proizvoda.....u svojim supermarketima.....
...ne budite ludi....
Dobro je i ovo sa ovim BUBAMA što su pokrenule s0t0njare jer je to šansa da ljudi vide šta sve ima u toj hrani i slatkišima....‼️
Odlično....samo neka bude ljude.......‼️
...valja decu spašavati.....
...roditelji i rodbina ih filuju slatkišima u fulu.....‼️  

Ova je objava na Facebooku zabilježila skoro 200 podjela.  

Na društvenim mrežama viralne su i objave koje sadrže “listu” prehrambenih proizvoda koji navodno sadrže insekte, gdje su navedeni i proizvodi koji sadrže šelak, označen kao E-904 (link, link, link, link).

 

Šta su činjenice?

 

Kinder Schoko-Bons jedan je od proizvoda poznate italijanske kompanije Ferrero. U svom sastavu ovaj slatkiš zaista ima šelak (italijanski gommalacca), prirodnu smolu koju proizvodi određena vrsta insekta. No, to ne znači da su insekti u sastavu ovog slatkiša i da proizvođač to ne navodi, kako tvrde pojedini/e korisnici/e društvenih mreža.

Šelak je, prema Hrvatskoj enciklopediji, smola koju proizvodi ženka štitaste vaši Coccus lacca.

šelak (njem. Schellack < niz. schellak, od staroniz. schel: ljuska), prirodna plastomerna smola koja nastaje ubodom ženke štitne uši, Coccus lacca, u grane različita istočnoindijskoga drveća, uglavnom na vrstama Ficus religiosa, F. bengalensis i F. laccifera iz porodice → dudova. Iz ozljede curi balzam, koji se, kada se osuši, struže s grana (sirovi šelak). Crvene je boje od boje kukaca. Ispiranjem vodom, uklanjanjem voska alkoholom i pretaljivanjem sirovoga šelaka dobivaju se svijetle vrste. 

Isti izvor navodi i da se šelak koristi za poliranje drvenih površina, pri izradi dugmadi, za električne izolacije te kao sastojak ljepila, lakova, tuševa i sprejeva za kosu.

Kako je objašnjeno u članku objavljenom na stranici kanadskog Univerziteta McGill, šelak se već dugo koristi u prehrambenoj industriji:

U prehrambenoj industriji naziva se “slastičarska glazura” i može se koristiti za zaštitni, sjajni premaz slatkiša, žele bombona i korneta sladoleda. Budući da je šelak netopljiv u vodi, može spriječiti isušivanje prehrambenog proizvoda stvaranjem sloja nepropusnog za vlagu. 

Šelak i arapska guma koriste se kao sastojci Kinder proizvoda kako bi se spriječilo topljenje čokoladne površine slatkiša i kako bi ona bila sjajnijeg izgleda, navedeno je na stranici ovog brenda.

Dakle, tačno je da je šelak sastojak slatkiša Kinder Schoko-Bons. Ova smola, koja se naširoko koristi u prehrambenoj industrije, jeste izlučevina posebne vrste insekata, ali to ne znači da je štetna, da su insekti sastojak Kinder Schoko-Bonsa niti da se to “krije”. 

Šelak se kao aditiv u hrani označava šifrom E-904 i navodi se u sastavu prehrambenih proizvoda.

Video koji se dijeli na našem govornom području prethodno se dijelio na italijanskom jeziku uz slične implikacije, o čemu je pisala Facta. Ova platforma je također opovrgla tvrdnje da upotreba  šelaka u proizvodnji hrane znači da takva hrana sadrži insekte. 

Na društvenim mrežama već su duže vrijeme prisutne teorije zavjere o planu “elita” da insekte nametnu kao obavezan način prehrane. Riječ je o neutemeljenim tvrdnjama. Kako je Raskrinkavanje ranije pisalo, insekti se zapravo razmatraju kao potencijalni izvor proteina za ljude budući da postoje predviđanja da će brojnost ljudske populacije prevazići kapacitete za uzgoj hrane. Nedavno je EU odobrila prve insekte za korištenje u ljudskoj ishrani, što je pokrenulo novi talas dezinformacija o ovoj temi. Iako rasprostranjena u većini tropskih zemalja i zemalja u razvoju, konzumacija insekata u zapadnim kulturama nije uobičajena pa je nejasno koliko će ovi proizvodi uopšte biti prihvaćeni. U svakom slučaju, njihova konzumacija nije obavezna. S druge strane, insekti moraju biti naznačeni u sastavu proizvoda. 

Shodno navedenom, tvrdnju da slatkiši koji sadrže šelak zapravo sadrže insekte, objavljenu na Facebooku, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Istu ocjenu dajemo tvrdnji da Kinder ili druge kompanije kriju da su insekti u sastavu njihovih slatkiša, objavljenoj na Twitteru. Ovoj tvrdnji dajemo i ocjenu teorija zavjere.

Ostalim objavama ovih tvrdnji dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Napomena:

2.3.2023: Na jednom Facebook profilu 24. februara 2023. godine objavljena je fotografija insekata na kojoj su navedene i tvrdnje ocijenjene u ovoj analizi. Tvrdi se da je “šelak tajni sastojak koji se koristi u proizvodnji bombona kako bi smjesa zadržala konzistenciju”. Također se navodi da se “dobiva iz sekreta azijskog insekta Laccifer Laca”. U zaključku je navedeno da “bez znanja jedete bube i insekte”. Shodno zaključcima iz analize, i ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 02.02.2023

Twitter profili: Pazite šta kupujete deci!

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest
Teorija zavjere 03.02.2023

Facebook profili i stranice: PAZITE šta jedete i koje SLATKIŠE kupujete deci...

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2023

VK profili: Crna lista hrane za insekte

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 04.02.2023

Facebook profili i stranice: Crna lista hrane s insektima

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 05.02.2023

Facebook profili i stranice: Crna lista hrane sa insektima

  • Prenošenje lažnih vijesti
Teorija zavjere 24.02.2023

Facebook profili i stranice: JEDETE BUBE i INSEKTE bez da znate i to poodavno....

  • Teorija zavjere
  • Prenošenje lažnih vijesti