Novi “zavjerološki” trend: “Elita” ne promoviše insekte kao obavezan način prehrane

Pod uticajem nestašice hrane uzrokovane ratom u Ukrajini i protesta nizozemskih poljoprivrednika, neki/e korisnici/e društvenih mreža prigrlili/e su teoriju zavjere o tome da je posrijedi implementacija plana “elite” da se insekti i sintetičko meso nametnu kao obavezan način prehrane.

Foto: Pexels

Protesti nizozemskih poljoprivrednika zbog vladinih mjera za smanjenje emisija azota, koje podrazumijevaju smanjenje stočnog fonda i posljedično opadanje proizvodnje mesa u ovoj zemlji, u julu su doprinijeli popularizaciji teorije zavjere o cilju svjetskih “elita” da kroz priču o klimatskim promjenama nametnu insekte i vještačko meso kao obavezan način prehrane. 

Ove mjere, navodno, u skladu sa smjernicama “Velikog reseta”, štete običnim ljudima – poljoprivrednicima i potrošačima, a idu u korist “globalistima” – najviše Klausu Schwabu i Billu Gatesu, koji se spominju u ovom kontekstu, i to zbog navodnog zagovaranja prehrane zasnovane na insektima i sintetičkom mesu. 

Drugim dezinformacijama i teorijama zavjere o protestima nizozemskih poljoprivrednika već smo se bavili u nekoliko analiza (1, 2, 3, 4). 

Osim protesta poljoprivrednika protiv vladinih mjera, koje “zavjerolozi” smatraju sredstvom za kontrolu populacije, ne treba zanemariti ni uticaj rata u Ukrajini koji je doveo do nestašice hrane i povećanja cijena osnovnih životnih namirnica. Teorije zavjere “cvjetaju” u uslovima krize i indukovane anksioznosti oko bitnih životnih pitanja  (1, 2) – kao što su prehranjivanje i opstanak u ovom slučaju.  

 

Kako se priča o nametanju insekata kao obaveznog načina ishrane razvijala kod nas

Priča da se insekti promovišu kao novi obavezan način ishrane se s jedne strane veže za Svjetski ekonomski forum (SEF) i jednu od rečenica koja se može vidjeti u videosnimku nazvanom “8 predviđanja za svijet 2030. godine”. Snimak je objavljen na Facebook stranici ove organizacije 2016. godine. U toj rečenici, odnosno predviđanju, navodi se da 2030. godine “nećemo imati ništa, ali ćemo biti sretni”. Tumačenje ove rečenice kod domaćih pristalica teorija zavjere obično podrazumijeva da SEF (i/ili njegov osnivač Klaus Schwab) ima cilj da se ljudi razbaštine od imovine, pa čak i da se uvede komunizam

Ovo “predviđanje” izvučeno je iz konteksta autorskog eseja “Dobro došli u 2030. godinu. Ne posjedujem ništa, nemam privatnosti i život nikad nije bio bolji”, čija je autorica Ida Auken, danska parlamentarka i bivša ministrica ekologije u toj zemlji. Ovaj, kao i niz drugih eseja u kojima su eksperti/ce iz različitih oblasti iznosili/e svoja predviđanja, objavio je SEF 2016. godine. Detaljnije smo o porijeklu ove fraze, kontroverzama, ali i tome kako je ona kasnije zloupotrijebljena za tvrdnje da SEF zagovara “neposjedovanje”, pisali u analizama na ovom i ovom linku. 

Međutim, SEF nema “cilj” da ukloni svačiju privatnu imovinu do 2030. godine, navodi Reuters u analizi tvrdnji kojima se sugeriše suprotno: 

Danska političarka Ida Auken, koja je napisala ovo predviđanje (ovdje), rekla je da to nije “utopija ili san o budućnosti”, već “scenarij koji pokazuje kuda bismo mogli ići – šta god da bude na kraju”.

No, u “zavjerološkim” krugovima činjenice ne igraju bitnu ulogu. Tako je u kontekstu protesta u Nizozemskoj ova rečenica samo adaptirana narativu o nametanju prehrane zasnovane na insektima, pa se na Facebooku dijele objave uz navodni citat: “Ješćemo bube i insekte, nećemo imati ništa i bićemo srećni”. Primjer u kojem se takva rečenica pripisuje osnivaču SEF-a Klausu Schwabu može se vidjeti u ovoj objavi na Facebooku od 12.7:

Holandija poljoprivredni gigant  🚜🚜🚜  ali ipak na kraju biće kako mi kažemo ,, ješćete bube i insekte, nećete imati ništa i bićete srećni" - Klaus Schwab.

Razlozi za uvođenje mjera za smanjenje emisija amonijaka opisuju se kao bizarni u videosnimku iz ove objave, koji je originalno objavljen 11.7. na Telegram kanalu iSTiNA. Osim toga, spominju se problemi s distribucijom hrane i energetskom krizom u svijetu, a kao “rješenje” navode se insekti za koje se kaže da su već u pilot-programu uvršteni u prehranu djece u nižim razredima u Walesu. 

Iako se ne tvrdi da je riječ o nametanju novog obaveznog plana prehrane, u snimku se sugestivno navodi da je SEF prije tri godine predložio insekte kao alternativu za prehranu, čija proizvodnja manje šteti okolini, dok Bill Gates “servira” sintetičko meso, čija bi upotreba smanjila emisiju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. 

Narativ po kojem su vladine odluke u Nizozemskoj dio plana “elita” da ukinu poljoprivrednu proizvodnju i nametnu insekte kao namirnicu promoviše se i u objavi na Facebook profilu Marko Kraljevic - cetvrti od 16. jula. U objavi, u kojoj je podijeljen skoro identičan videosnimak, navodi se da su oni (“sotonjare”) izazvali problem protiv kojeg sada nude rješenja – klimatske promjene: 

👉 IGRE GLADI i.......

....... bubašvabe i skakavci kao HRANA......‼️

👉 I ove s0t0njare su smešne....

...ja mislio oni malo pametniji, mada čim ih je đavo tako preveslao nisu baš neki pametnjakovići......

👉 Pa i pre nego što se pojavio PROBLEM (koji su oni izazvali), oni već i REŠENJE nude.....

👉 Čuvena njihova metoda napravi problem pa ponudi rešenje....

...ili pak red iz haosa, napravi haos pa pravi red......

Objava na ovom profilu ostvarila je više od 200 interakcija, a videosnimak više od 2.700 pregleda. 

Slične tvrdnje pronašli smo i u ovoj objavi na Facebooku.

 

Insekti kao potencijalna hrana za svijet koji se suočava s porastom stanovništva i klimatskim promjenama

Procjenjuje se da će populacija planete do 2050. godine narasti na devet milijardi, što će, prema navodima UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), povećati potražnju za proizvodnjom ljudske i stočne hrane, rezultirajući još većim pritiskom na okoliš. Predviđa se da bi to dovelo do nedostataka obradivog zemljišta, vode, šuma, ribe, izvora bioraznolikosti, nutrijenata i neobnovljivih izvora energije. 

Jestivi insekti sadrže visokokvalitetne proteine, vitamine i aminokiseline potrebne ljudima. S druge strane, insekti zahtijevaju puno manje hrane da bi proizveli jednaku količinu proteina kao stoka čije se meso koristi za ishranu. Osim toga, njihov uzgoj emituje manje stakleničkih gasova i amonijaka u poređenju s konvencionalnim stočarstvom. 

Zbog toga, FAO navodi da su insekti potencijalni izvor proteina – ili za direktnu ljudsku ishranu, ili indirektno – kroz hranu s proteinima uzetim iz insekata – ili kao izvor proteina za stočnu hranu. 

Dakle, insekti su potencijalno rješenje za predstojeći višeslojni problem koji podrazumijeva nesigurnost oko mogućnosti prehranjivanja rastuće populacije planete, uz istovremeno neodržive konvencionalne načine uzgoja stočne hrane i stoke zbog negativnog uticaja na klimatske promjene. 

I sam FAO priznaje da se ideja o ishrani zasnovanoj na insektima u zapadnim kulturama dočekuje s gađenjem, ali i da su insekti zapravo već dio prehrane u većini tropskih zemalja i zemalja u razvoju. Međutim, niko ne govori o tome da je riječ o budućem “obaveznom” načinu ishrane, već o opciji koja bi pomogla osigurati hranu u budućnosti.

Na tragu ovih saznanja, 2019. godine SEF je na Facebook stranici objavio videosnimak u kojem “kuhar insekata” Joseph Yoon objašnjava zašto bi svi trebali jesti više buba. Dodatno, Evropska komisija je u 2021. i 2022. godini odobrila prodaju tri vrste insekata kao “nove hrane”. Riječ je o cvrčcima (Acheta domesticus), crvima brašnarima (Tenebrio molitor larva) i migratornim skakavcima (Locusta migratoria), koji se na tržištu EU mogu prodavati u smrznutoj, sušenoj ili praškastoj formi. Evropska komisija je na svom Twitter profilu navela da je konzumacija insekata sigurna, budući da novi oblici ishrane u EU mogu dobiti autorizaciju samo ako ne predstavljaju nikakav rizik za ljudsko zdravlje, što se osigurava naučnom procjenom. 

Dakle, SEF i Klaus Schwab nisu imperativno poručili ljudima da će jesti insekte, da neće posjedovati ništa i da će biti sretni. Radi se o kompilaciji više odvojenih narativa koji uključuju scenarij o budućnosti (zapadnog) svijeta u 2030. godini, ali i priči o tome da bi insekti mogli postati potencijalni izvor proteina u svijetu koji se suočava s neodrživom poljoprivrednom proizvodnjom, rastom populacije i klimatskim promjenama. 

Iz istog razloga je Bill Gates za magazin MIT Technology Review u februaru 2021. godine izjavio da bi bogate nacije trebale u potpunosti preći na konzumaciju sintetičkog mesa. No, suprotno narativu koji se zagovara u objavama kojim se bavimo u ovoj analizi, Bill Gates se ne zalaže niti radi na tome da se stočarstvo u svijetu ukine. 

O tome je pisao fact-checking portal Politifact u analizi na ovom linku. Tačno je da ovaj milijarder zagovara ideju prelaska na sintetičko meso. Međutim, Politifact navodi da, pored ulaganja u kompanije koje razvijaju tehnologiju za proizvodnju ovakvog mesa, Gates kroz svoju fondaciju ulaže i u stočarsku proizvodnju u zemljama u razvoju:

„Gates je zaista investirao u nekoliko kompanija koje se bave proizvodnjom alt-proteina koji nisu životinjski, uključujući Memphis Meats, koja uzgaja pravo meso iz životinjskih ćelija“, rekao je Paul Shapiro, autor knjige „Čisto meso: kako će uzgoj mesa bez životinja revolucionirati večeru i svijet."

(...)

„Nikad nije rekao da je njegov cilj da se prekine stočarska proizvodnja, a zapravo finansira neke projekte za podsticanje stočarstva u zemljama u razvoju“, rekao je Shapiro. Shapiro je citirao napore Fondacije “Bill & Melinda Gates” za razvoj poljoprivrede i novinski članak u kojem je detaljno opisano da je Fondacija uložila 40 miliona dolara u istraživanja i projekte za uzgoj krava koje proizvode više mlijeka.

Fondacija je također isplatila niz povezanih grantova, prema njihovoj web stranici, kao što je donacija od skoro osam miliona dolara Međunarodnom institutu za istraživanje stoke u novembru kako bi se pomoglo “zagovaranju ulaganja u razvoj stočarstva na globalnom nivou”, između ostalog.

 

Poznate ličnosti ne promovišu insekte kao “obavezan način ishrane”

Na društvenim mrežama mogu se pronaći i objave u kojima se tvrdi da su se poznate ličnosti uključile u kampanje kojim se promoviše konzumacija insekata umjesto mesa. Prva je “na meti” bila Angelina Jolie, a jedan primjer našli smo u objavi na Facebook stranici Naš svet, od 28.6.2021. godine

👆Andjelina Džoli holivudska glumica se uključila u kampanju Bila Gejtsa da se jedu bube i insekti umesto mesa;

Glupača! Verujemo svi da ona baš jede kod kuće, malo morgen!

Jednu od najranijih objava ovakvih tvrdnji pronašli smo pohranjenu na internet-arhivu Wayback Machine, od 27.6.2021. godine, na sada suspendovanom Twitter profilu.

Međutim, u ovom slučaju nema riječi o bilo kakvoj promociji kampanje Billa Gatesa da se jedu insekti umjesto mesa. Naime, videosnimak je objavljen u februaru 2017. godine, kada je Angelinu Jolie intervjuisala novinarka BBC-a u Kambodži, gdje je glumica promovisala svoj film “Prvo su mi ubili oca” (First They Killed My Father) o genocidu u toj zemlji. 

Jolie na videosnimku demonstrira pripremu neobičnih kambodžanskih jela od škorpiona, tarantula i insekata, za koje navodi da su bili ključni za preživljavanje ljudi tokom rata u toj zemlji, a koje je ona probala prvi put kada je posjetila Kambodžu. 

Zatim se, navodno, i glumica Nicole Kidman uključila u promociju insekata i gmizavaca kao obaveznog načina svakodnevne ishrane. Takve tvrdnje pronašli smo u objavi na ovom Facebook profilu od 6.7.2021:

Poslije Andjeline Džoli i Nikol Kidman je počela da promoviše insekte, bube i gmizavce kao nov i obavezan način svakodnevne ishrane dok se farmerima u Holandiji zabranjuje uzgoj krava koje prde i tako "unistavaju" atmosferu.


Tvrdnje da je plan “globalista” da nametnu hranu na bazi insekata i da u tome učestvuju spomenute glumice objavljene su i na portalu Logično (13.7) te na portalu SB periskop (14.7.)

Rat za hranu je počeo – globalni moćnici nas planiraju pokoriti pomoću hrane

 Njihov plan je da se nas (koje smatraju svojom stokom) hrani insektima. Koliko god ludo zvučalo, to je istina i oni nas već godinama pripremaju za to. Jeste li vidjeli Angelinu Jolie kako zajedno sa djecom prži i jede tarantule, crve i skakavce i to na BBC televiziji?

A jeste li vidjeli Nicole Kidman koja promovira insekte i s guštom ih jede pred kamerama?

No kako je bio slučaj s Angelinom Jolie, ni Nicole Kidman u videosnimku ne promoviše jedenje insekata kao “novi obavezan način ishrane”. Raskrinkavanje je u analizi koju možete pročitati na ovom linku navelo da je videosnimak s Nicole Kidman objavljen 29. juna 2018. godine na YouTube kanalu Vanity Fair

U sklopu serijala “Teatar skrivenih talenata” (Secret Talent Theater) Vanity Fair snima poznate ličnosti koje pokazuju svoje skrivene talente, što je u slučaju Kidman bilo jedenje buba.

Najraniju objavu u kojoj se izjava “Ješćete bube i nećete imati ništa, a bićete srećni” pripisuje Klausu Schwabu dobija ocjenu lažna vijest, a kasnije objave dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti.

Isto tako, najraniju objavu tvrdnje da se Angelina Jolie “uključila u kampanju Billa Gatesa da se jedu bube i insekti umjesto mesa” ocjenjujemo kao lažnu vijest, a kasnija pojavljivanja kao prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnje da Angelina Jolie i Nicole Kidman promovišu jedenje insekata, a kojima se sugeriše da su dio neke kampanje u sklopu plana “elita” o nametanju insekata kao obaveznog načina ishrane, ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama, ali i teoriju zavjere

Na kraju, ocjenu teorija zavjere dobijaju i sve ostale objave zbog promovisanja narativa po kojem “elite” izmišljanju globalno zagrijavanje, pa nameću insekte i sintetičku govedinu kao novi obavezni način ishrane.

 

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Amar Karađuz Objavljeno: 07. 09. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Negiranje državnosti, rat u Gazi i porijeklo “crnog petka”

U posljednjoj sedmici novembra bavili smo se netačnim navodima u vezi s Dan...

Teorija zavjere
Nema medikamenata za sterilizaciju u brzoj hrani

Teoretičari/ke zavjere koji šire izmišljene priče o “planovima elite” da dr...

Teorija zavjere
Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me