Raskrinkavanje.ba

Slike mesa s naljepnicama upozorenja ne prikazuju proizvode koji se prodaju u Australiji

Facebook korisnici/e dijelili/e su sliku na kojoj su prikazana pakovanja mesa s upozorenjima o štetnosti, uz tvrdnje da se tako zapakovano meso prodaje u Australiji. Slika je zapravo preuzeta iz medijskog članka o nizozemskom istraživanju.

Foto: Freepik.com

Korisnici/e Facebooka su u februaru 2023. dijelili/e sliku na kojoj se vide pakovanja mesa za maloprodaju i natpis u kome se navodi da u Australiji stavljaju upozorenja na meso u prodavnicama poput “Životinje pate kada jedeš meso”, “Jedenjem životinja izazivaš klimatske promjene” i sl. 

AUSTRALIJA - OBELEŽAVANJE MESA KAO ŠTO PO PAKLICAMA CIGARETA PIŠU RAZNE NATPISE UPOZORENJA.

Pojedini/e korisnici/e Facebooka ovu sliku shvatili/e su kao autentičnu te su izrazili/e stavove i kritike komentarišući objave. 

Tako je narod neka jede govna od kukaca ... a svjetski gazde će prvoklasno meso...

Šta su činjenice?

Pakovanja mesa na slici koja se dijeli na Facebooku ne prikazuju meso koje se prodaje u Australiji. Pretragom na internetu našli smo slike zapakovanog mesa s upozorenjima u članku koji je 21.2.2023. godine objavljen na portalu Daily Mail

Izvor: Daily Mail

Slike su zapravo oprema ovog članka u kojem se govori o istraživanju utjecaja upozorenja na mesu na navike potrošača. Istraživanje će biti objavljeno u časopisu Food Quality and Preference u aprilu, a proveli su ga Anne-Madeleine Kranzbühler i Hendrik Schifferstein s Delft univerziteta tehnologije u Nizozemskoj. Oni su ispitivali da li bi upozorenja poput “jedenjem životinja izazivaš klimatske promjene” utjecala na kupovinu mesnih proizvoda. 

Ideju za ovo istraživanje dobili su od veganskih aktivista koji su provodili kampanje usmjerene na izazivanje emocionalne reakcije kupaca kako bi smanjili kupovinu i konzumaciju mesnih proizvoda. Kranzbühler i Schifferstein su koristili naljepnice s upozorenjima o klimatskim i sličnim posljedicama koje uzrokuje industrija mesa.

Dakle, na slikama nije zapakovano meso u prodaji. Radi se o opremi medijskog članka o istraživanju provedenom u Nizozemskoj.

Kada je u pitanju tvrdnja da se ovakva pakovanja mesa prodaju u australskim prodavnicama, pravila o označavanju mesa za prodaju u Australiji i Novom Zelandu ne nalažu da su proizvođači i prodavači obavezni stavljati oznake s ovakvom vrstom upozorenja, što nije slučaj i s duhanskim proizvodima. 

Nekoliko Facebook korisnika komentarisalo je sliku upozorenja na zapakovanom mesu i tvrdnju da se prodaje u Australiji u kontekstu navodnog nametanja insekata kao zamjene za meso u ishrani. Ovakvi komentari su i prethodno kružili internetom i društvenim mrežama i dio su teorije zavjere o “Velikom resetu”, odnosno depopulaciji i kontroli svijeta koju provodi “elita”. Ova teorija zavjere počiva na vjerovanju da “elita” planira da ukine poljoprivrednu proizvodnju i nametne ostatku populacije da jedu insekte. Ovakve tvrdnje nemaju uporišta u stvarnosti. Raskrinkavanje se ovom temom bavilo nekoliko puta (1, 2).

Shodno činjenicama, tvrdnju da se u Australiji prodaje meso s naljepnicama upozorenja ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke