“Slobodna Bosna”, Erdogan i nenaznačena satira

Satirični članak “Slobodne Bosne” koji govori kako u Sarajevu vlada nezapamćen interes za Erdoganov skup i kako tapkaroši “trljaju ruke” zbog velikog broja prodatih karata, na nekim portalima je prenesen kao stvarna vijest.

“Raskrinkavanje” je već zabilježilo 2 slučaja kada su satirični članci “Slobodne Bosne” u drugim medijima predstavljeni kao stvarne vijesti: jedan je ocijenjen u analizi “Vijest koja to nije” (radilo se o članku koji govori kako je Slobodan Praljak ubijen još 1992. godine), a drugi u analizi “Kad satira postane vijest” (radilo se o članku u kojemu je zločinac Milan Lukić osudio Emira Kusuricu).

“Slobodna Bosna” je 9. maja objavila novi satirični članak sa sljedećim naslovom i sadržajem:

NEZAPAMĆEN INTERES ZA ERDOGANOV NASTUP U "ZETRI": Nema više karata u prodaji, oboreni svi rekordi, tapkaroši trljaju ruke!
"Nema više ulaznica za nastup turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u "Zetri", koji će se održati 18. maja", potvrđeno  je novinaru "Frljoke" iz najveće sarajevske dvorane. Time su potvrđene neslužbene informacije da su karte za ovaj događaj planule još u pretprodaji. Kako nam je kazao isti izvor, još nije poznato da li će turski predsjednik održati još jedan predizborni nastup narednog dana, 19. maja, o čemu se posljednjih dana uveliko govorka u sarajevskoj javnosti.

Članak je objavljen u satiričnoj kategoriji “Frljoka”. Sam tekst također ukazuje da je u pitanju satirični sadržaj. Ovaj članak prenijeli su portali “Sarajevo grad” i “Ekskluzivno” bez napomene da se radi o satiri te dobili ocjenu lažna vijest.

Obzirom da ni jedan od navedenih portala nema naveden impressum niti bilo kakve informacije ili kontakt, nismo imali načina da kontaktiramo redakcije sa upitom.

(Raskrinkavanje.ba)

Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 21. 05. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 5 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Zelenski u New Yorku nije dočekan porukom “slava urinu”

Brojni mediji domaćeg govornog područja objavili su članke s navodima da je...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Ispravljeno
Lažna vijest
Namirnice sa šelakom ne sadrže insekte

Snimci korištenja aplikacije koja očitava bar kodove na namirnicama i preds...

Lažna vijest
Manipulisanje činjenicama
Požare na Havajima nije uzrokovao laser niti su to predvidjeli “Simpsoni”

Nakon razornih požara na Havajima, teoretičari/ke zavjere dijele snimke s o...

Manipulisanje činjenicama Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me