Slovenija nije “u potrazi” za radnicima iz BiH i Srbije

Hrvatska novinska agencija (HINA) je informaciju da Sloveniji fali 5.000 radnika u turističkoj sezoni, prenijela kao tvrdnju da ta država “traži 5.000 radnika iz Bosne i Hercegovine i Srbije”. Takvih tvrdnji nije bilo u izvornoj vijesti, a agencijsku vijest prenijelo je desetine portala.

Slovensko “Delo” objavilo je 4. aprila opsežan članak koji tematizira nadolazeću turističku sezonu i zapošljavanje tokom trajanja iste. Članak je objavljen sa naslovom “Turista dovoljno, 5.000 radnika manjka”.  

Članak obrađuje mnoge teme, od broja noćenja i poređenja sa prethodnim godinama, razvoja određenih lokalnih zajednica kroz turizam, kapacitetima noćenja, unutardržavnom prevozu, do plata turističkih radnika. Međutim, osim u naslovu, nigdje se ne pominje cifra od 5.000 radnika, niti postoji dio teksta koji se bavi isključivo nedostatkom radne snage. Sagovornici novinara ovog portala bili su predstavnici državnih institucija, turističkih zajednica i zdravstvenih organizacija.

Podnaslov članka pored samog naslova donosi rečenicu o nedostatku radne snage:

U slovenskom turizmu imamo manjak sobarica, konobara, recepcionera...Mnogi od ovih kadrova biti će traženi u inostranstvu.

Federalna novinska agencija “Fena” prenijela je ovu vijest istog dana kada je i objavljena, odakle su je preuzeli brojni bh. mediji:

FENA

Naslov ove vijesti kaže da Slovenija pred sezonu traži 5.000 djelatnika, baš kao i u originalnom članku, međutim u tekstu članka naišli smo na informaciju koje nema u izvornom članku:

"Turista je dovoljno, ali turističkoj industriji pred ljetnu sezonu nedostaje oko 5000 zaposlenika koje će vjerojatno nadomjestiti angažiranjem sezonskih radnika iz Srbije i Bosne", prenosi Hina pisanje ljubljanskog "Dela".

Kako je navedeno da je izvor vijesti Hrvatska novinska agencija “Hina”, obratili smo se istoj sa upitom za uvid u izvorni članak, obzirom da nismo korisnici njihovog servisa i ne možemo vidjeti kompletne vijesti na njihovom portalu. “Hina” nam je odgovorila i proslijedila članak objavljen na njihovom portalu:

HINA

U cijelom tekstu Hrvatske novinske agencije sporna je jedna rečenica - ona koja govori kako će se radnici nadomjestiti radnicima iz BiH i Srbije:

"Turista je dovoljno, ali turističkoj industriji pred ljetnu sezonu nedostaje oko 5000 zaposlenika koje će vjerojatno nadomjestiti angažiranjem sezonskih radnika iz Srbije i Bosne", navodi ljubljansko "Delo".

Tvrdnja da će se nedostatak radne snage “vjerovatno” nadomjestiti zapošljavanjem sezonskih radnika iz Srbije i Bosne nije nužno pogrešna, niti tačna, jer se radi o pretpostavci. No, tvrdnja da je tako nešto objavljeno u “Delu” definitivno je netačna.

Sama informacija da “Slovenija traži radnike iz BiH i Srbije” je u skoro svim prenošenjima agencijske vijesti izvučena u prvi plan i predstavljena kao suština vijesti. To se vidi i po naslovima ovakvih tekstova:

Slovenija traži hiljade radnika i iz BiH (Bh. dijaspora)

Slovenački poslodavci u BiH i Srbiji traže 5.000 radnika (Nezavisne)

SLOVENCI UVOZE IZ SRBIJE I BIH 5.000 RADNIKA (Kurir)

I SLOVENIJA SE SPREMA ZA SEZONU Traže 5000 turističkih djelatnika, namjeravaju angažirati radnike iz Srbije i Bosne (Jutarnji list)

Ova intervencija “Hine”, prenesena od strane “Fene”, svakako je uticala i na broj prenošenja same vijesti. Brojni portali, vjerujući agencijama i njihovoj kredibilnosti, prenijeli su istu vijest - koja je u ovom obliku svakako mnogo zanimljivija potencijalnim tražiocima posla u turističkoj sezoni, nego što bi to bio izvorni članak koji daje pregled stanja u slovenačkom turizmu.

Nakon uvida u izvorni agencijski tekst, ponovo smo poslali upit “Hini”, ovaj put sa sa pitanjem o izvoru gore navedene tvrdnje. Odgovor na taj mail, do trenutka objavljivanja ove analize, nismo dobili.

Članak ove novinske agencije ocjenjujemo kao dezinformaciju, a njegova prenošenja kao grešku.

(raskrinkavanje.ba)

Raskrinkali smo
HINA Dezinformacija; Radio Sarajevo Greška; FENA Greška; Dalmacija News Greška; IndexBA Greška; Biznis Info Greška; Klix Greška; Jutarnji.hr Greška; Frontal (.ba) Greška; Impuls Greška; Blic Greška; Srbija danas Greška; 24 sata hr Greška; Nezavisne Greška; Bljesak Greška; Bišćani Greška; Buka Greška; Balkans Aljazeera Greška; Telegraf Greška; BH dijaspora Greška; Info svijet Greška;
Tagovano: slovenija turizam 5000 radnika
Autor: Emir Zulejhić Objavljeno: 14. 04. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 nedjelju

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: otrovne laži Assadovih fanova

U sedmici iz nas, Raskrinkavanje se bavilo teorijama zavjere vezanima za napade...

Lažna vijest
Piši briši: Anonimni susjedi i porodično nasilje

Na osnovu upita čitatelja, analizirali smo članak koji govori o tome da Semir...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Navijači Reala izmislili izjavu Colline

Ronaldov gol iz penala u 97. minuti bio je tema mnogih poznavalaca nogometa,...

Lažna vijest Greška Demantirano
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com