Raskrinkavanje.ba

Slovenija nije “u potrazi” za radnicima iz BiH i Srbije

Hrvatska novinska agencija (HINA) je informaciju da Sloveniji fali 5.000 radnika u turističkoj sezoni, prenijela kao tvrdnju da ta država “traži 5.000 radnika iz Bosne i Hercegovine i Srbije”. Takvih tvrdnji nije bilo u izvornoj vijesti, a agencijsku vijest prenijelo je desetine portala.

Slovensko “Delo” objavilo je 4. aprila opsežan članak koji tematizira nadolazeću turističku sezonu i zapošljavanje tokom trajanja iste. Članak je objavljen sa naslovom “Turista dovoljno, 5.000 radnika manjka”.  

Članak obrađuje mnoge teme, od broja noćenja i poređenja sa prethodnim godinama, razvoja određenih lokalnih zajednica kroz turizam, kapacitetima noćenja, unutardržavnom prevozu, do plata turističkih radnika. Međutim, osim u naslovu, nigdje se ne pominje cifra od 5.000 radnika, niti postoji dio teksta koji se bavi isključivo nedostatkom radne snage. Sagovornici novinara ovog portala bili su predstavnici državnih institucija, turističkih zajednica i zdravstvenih organizacija.

Podnaslov članka pored samog naslova donosi rečenicu o nedostatku radne snage:

U slovenskom turizmu imamo manjak sobarica, konobara, recepcionera...Mnogi od ovih kadrova biti će traženi u inostranstvu.

Federalna novinska agencija “Fena” prenijela je ovu vijest istog dana kada je i objavljena, odakle su je preuzeli brojni bh. mediji:

FENA

Naslov ove vijesti kaže da Slovenija pred sezonu traži 5.000 djelatnika, baš kao i u originalnom članku, međutim u tekstu članka naišli smo na informaciju koje nema u izvornom članku:

"Turista je dovoljno, ali turističkoj industriji pred ljetnu sezonu nedostaje oko 5000 zaposlenika koje će vjerojatno nadomjestiti angažiranjem sezonskih radnika iz Srbije i Bosne", prenosi Hina pisanje ljubljanskog "Dela".

Kako je navedeno da je izvor vijesti Hrvatska novinska agencija “Hina”, obratili smo se istoj sa upitom za uvid u izvorni članak, obzirom da nismo korisnici njihovog servisa i ne možemo vidjeti kompletne vijesti na njihovom portalu. “Hina” nam je odgovorila i proslijedila članak objavljen na njihovom portalu:

HINA

U cijelom tekstu Hrvatske novinske agencije sporna je jedna rečenica - ona koja govori kako će se radnici nadomjestiti radnicima iz BiH i Srbije:

"Turista je dovoljno, ali turističkoj industriji pred ljetnu sezonu nedostaje oko 5000 zaposlenika koje će vjerojatno nadomjestiti angažiranjem sezonskih radnika iz Srbije i Bosne", navodi ljubljansko "Delo".

Tvrdnja da će se nedostatak radne snage “vjerovatno” nadomjestiti zapošljavanjem sezonskih radnika iz Srbije i Bosne nije nužno pogrešna, niti tačna, jer se radi o pretpostavci. No, tvrdnja da je tako nešto objavljeno u “Delu” definitivno je netačna.

Sama informacija da “Slovenija traži radnike iz BiH i Srbije” je u skoro svim prenošenjima agencijske vijesti izvučena u prvi plan i predstavljena kao suština vijesti. To se vidi i po naslovima ovakvih tekstova:

Slovenija traži hiljade radnika i iz BiH (Bh. dijaspora)

Slovenački poslodavci u BiH i Srbiji traže 5.000 radnika (Nezavisne)

SLOVENCI UVOZE IZ SRBIJE I BIH 5.000 RADNIKA (Kurir)

I SLOVENIJA SE SPREMA ZA SEZONU Traže 5000 turističkih djelatnika, namjeravaju angažirati radnike iz Srbije i Bosne (Jutarnji list)

Ova intervencija “Hine”, prenesena od strane “Fene”, svakako je uticala i na broj prenošenja same vijesti. Brojni portali, vjerujući agencijama i njihovoj kredibilnosti, prenijeli su istu vijest - koja je u ovom obliku svakako mnogo zanimljivija potencijalnim tražiocima posla u turističkoj sezoni, nego što bi to bio izvorni članak koji daje pregled stanja u slovenačkom turizmu.

Nakon uvida u izvorni agencijski tekst, ponovo smo poslali upit “Hini”, ovaj put sa sa pitanjem o izvoru gore navedene tvrdnje. Odgovor na taj mail, do trenutka objavljivanja ove analize, nismo dobili.

Napomena:

Nakon 13 dana smo dobili odgovor od HINE, a dodatne informacije slijede u nastavku:

HINA: U članku tvrdite da je Hina krivo prenijela pisanje Dela i pritom ste objavili link na članak objavljen u internetskom izdanju slovenskog dnevnika u kojemu zaista nema tvrdnje da će Slovenija tražiti 5000 radnika iz Bosne i Hercegovine, kao što je napisano u Hininom članku, no slovenski list, kao što znate, ima i svoje tiskano izdanje iz kojega je Hinin dopisnik crpio podatke za svoj tekst. A u uvodu članka na naslovnici tiskanog izdanja Dela stoji da slovenski turizam uoči sezone treba približno 5000 radnika te da, citiram: "Slovenski turizam bo pomanjkanje najverjetneje nadomestil s sezonskimi delavci iz Srbije in Bosne". Dakle, Hina nije krivo prenijela pisanje Dela niti dezinformirala javnost. Nesporno je da je Delo objavilo da će se nedostatak najvjerojatnije nadomjestiti sezonskim radnicima iz Srbije i Bosne pa je upravo netočna Vaša tvrdnja da Delo to nije objavilo.

 

Obzirom da smo u prvobitnoj analizi napravili grešku, ovim putem se izvinjavamo redakciji “HINE”. “Raskrinkavanje” nije imalo pristup printanom izdanju “Dela” te smo na osnovu dostupnih resursa i online izdanja došli do prvobitnog zaključka. Kako “HINA” do prije nekoliko dana nije odgovorila ništa na naš upit, nismo imali ni informaciju koja nam je sada poslata.

Shodno novim informacijama, članak “HINE” uklonjen je iz ove analize, kao i članci koji su ga prenijeli bez dodatnih intervencija, koji uključuju članak na Federalnoj novinskoj agenciji i na portalima “Radio Sarajevo”, “Dalmacija news”, “Index”, “Biznis info”, “Klix”, “Jutarnji”, “Frontal”, “Impuls”, “Al Jazeera”, “Buka”, “Bišćani”, “Bljesak”, “Nezavisne” i “24 sata”.

Svim medijima čiji su članci pogrešno ocijenjeni kao “greška” se ovim putem izvinjavamo na pogrešnoj ocjeni, do koje je došlo jer nismo na vrijeme imali potpunu informaciju o sadržaju originalnog članka.

Članke na portalima koji su prilikom prenošenja informacije stavili naglasak na “potragu za radnicima iz BiH i/ili Srbije” i pri tome su komentar, koji je u originalu glasio da će se nedostatak turističkih radnika “vjerovatno” nadoknaditi iz BiH i Srbije, prenijeli kao “Slovenija traži radnike iz BiH/Srbije”, ocjenjujemo kao klikbejt.

Napomena

16.08.2023: Portal Telegraf je ispravio netačne tvrdnje, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

(raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 04.04.2018

Telegraf: Sloveniji hronično fale radnici, a pred turističku sezonu 5.000 ljudi: Traže sezonce iz Srbije i Bosne

Zapošljavanje stranih kuvara, konobara i sličnih struka u slovenačkom turizmu biće potrebno i narednih godina, jer je domaći kadar preopterećen, a nji...

  • Klikbejt
  • Ispravljeno
Klikbejt 07.04.2018

BH dijaspora: Slovenija traži hiljade radnika i iz BiH

Slovenski turistički radnici očekuju i ove godine nastavak rasta turističkih dolazaka i noćenja, ali se bore s manjkom zaposlenih jer im nedostaje 5.0...

  • Klikbejt
Klikbejt 05.04.2018

Info svijet: Slovenija traži hiljade radnika i iz BiH

Kako pronaći posao i bolju budućnost u Sloveniji? Slovenski turistički radnici očekuju i ove godine nastavak rasta turističkih dolazaka i noćenja, al...

  • Klikbejt