Sloveniji hronično fale radnici, a pred turističku sezonu 5.000 ljudi: Traže sezonce iz Srbije i Bosne

Izvor/medij: Telegraf
Ocjena: Klikbejt
Raskrinkano u: Slovenija nije “u potrazi” za radnicima iz BiH i Srbije

Zapošljavanje stranih kuvara, konobara i sličnih struka u slovenačkom turizmu biće potrebno i narednih godina, jer je domaći kadar preopterećen, a njihov sindikat se već godinama žali na niske plate i visoke poreze za prekovremeni rad

Slovenački turistički radnici očekuju i ove godine nastavak rasta turističkih dolazaka i noćenja, ali se bore s manjkom zaposlenih jer im nedostaje 5.000 ljudi koje nameravaju da zaposle iz bližeg okruženja, navode tamošnji mediji.

 

- Turista je dovoljno, ali turističkoj industriji pred letnju sezonu nedostaje oko 5.000 radnika, koje će verovatno nadomestiti angažovanjem sezonskih radnika iz Srbije i Bosne - navodi ljubljansko "Delo".

>>>Počinje sezona u Hrvatskoj, traže 20.000 radnika: Uslovi su bolji nego ikad, plate veće i ne traže samo hotelijere

Zapošljavanje stranih kuvara, konobara i sličnih struka u slovenačkom turizmu biće potrebno i narednih godina, jer je domaći kadar preopterećen, a njihov sindikat se već godinama žali na niske plate i visoke poreze za prekovremeni rad, navodi taj list.

Nakon četiri godine uzastopnog turističkog rasta Slovenija je prošle godine imala 4,7 miliona turističkih dolazaka i 11,9 miliona noćenja. Očekuje se da će i ove godine zabeležiti rast broja noćenja i prihoda, ali je problem manjka zaposlenih hronično prisutan.

- Iako su početkom godine plate zaposlenih u turizmu nešto povećane, nedostatak zaposlenih osetio se već sada za uskršnje praznike, pa nas je strah kako će biti u glavnoj turističkoj sezoni - kazala je za "Delo" sekretarica Sindikata zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu Karmen Leban.

(Telegraf.rs/Hina)

Članak indeksiran 16. 04. 2018 Zadnji put osvježen prije 2 godine
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me