Raskrinkavanje.ba

Smrt doktora/ica u Kanadi nema veze sa vakcinama protiv Covid-19

Društvenim mrežama šire se manipulativne tvrdnje i netačne insinuacije o smrti nekoliko doktora/ica u Kanadi koji/e su preminuli/e u kratkom vremenskom periodu.

Foto: Freepik.com

Na Facebook profilu Marko Kraljevic - cetvrti objavljena je 9. augusta 2022. godine slika koja prikazuje osam doktora/ica koji/e su preminuli/e tokom jula i augusta 2022. godine. Na ispisu na slici navodi se:

KANADSKI LEKARI - UMRLI posle v@kcinacije, u periodu od 20 dana
MI SMO SE V@KCINISALI pa umrli IZNENADA

Slika je objavljena uz opis u kom se, između ostalog, navodi:

Ovo MEDIJI SKRIVAJU......‼️
Gasili su mediji požar dok je bilo troje umrlih sa pričom imali su teška obolenja...‼️.
Sada ih je OSAM umrlih za 20 dana......‼️
👉👉8 doktora, nisu to neki stari ljudi.....
....umirali u snu, na plivanju i tako dalje........

U objavi se, dakle, smrti navedenih doktora/ica dovode u vezu sa vakcinama protiv Covid-19, insinuirajući da je smrt posljedica vakcinacije. Do vremena pisanja ove analize, objava je podijeljena 130 puta. Iste tvrdnje pronašli smo na još tri Facebook profila.

Šta su činjenice?

Doktori/ce koji/e su navedeni/e na slikama, zaista su iz Kanade, te su zaista preminuli/e tokom jula i augusta 2022. godine. Na slici su istaknuta imena Candace Nayman, Shahriar Jalali Mazlouman, Jakub T. Sawicki, Stephen W. Mckenzie, Lorne E. Segall, Paul Hannam, Baharan Behzadizad i Vincent Mak. 

Ipak, ne postoje dokazi da je smrt bilo koga od njih povezana sa vakcinacijom protiv Covid-19. O netačnom povezivanju smrti trojice doktora sa slike sa vakcinama, pisale su brojne platforme za provjeru činjenica u svijetu, među kojima su Reuters, Associated Press i USA Today. Kako su utvrdili u svojim analizama, smrti doktora Jakuba Sawickog, Stephena McKenziea i Lornea Segalla dokazano nemaju veze sa vakcinacijom protiv Covid-19.

Doktor Lorne Segall preminuo je 17. jula 2022, navodi se u osmrtnici objavljenoj na stranici York centra za sahrane. Na istoj stranici ističe se i da je on preminuo nakon “nepravedne i teško vođene jednogodišnje borbe sa uznapredovalim rakom pluća”. Dakle, Segall je preminuo od raka, te njegova smrt nije povezana sa vakcinama protiv Covid-19. 

Doktor Stephen McKenzie preminuo je 18. jula 2022, navodi se u članku portala CTV News. U članku se ističe da je kancelarija McKenziea potvrdila da je on umro nakon što je bio “teško bolestan”. Kako se navodi na osmrtnici koja je objavljena 5.8.2022. na platformi Legacy, on je preminuo “nakon hrabre borbe sa rakom”. 

Jakub Sawicki preminuo je 19. jula 2022. godine, navodi se u objavi njegove supruge Iris na stranici GoFundMe. Ova platforma služi za pokretanje akcija za prikupljanje novčanih sredstava u različite svrhe. Supruga doktora Sawickog pokrenula je inicijativu za prikupljanje novca za uspostavljanje stipendije u njegovo ime. U ovoj objavi, Iris Sawicki je navela da je njenom suprugu dijagnostifikovan karcinom želuca u četvrtoj fazi, te se iz objave zaključuje da je ova bolest uzrok njegove smrti. 

Navedena trojica doktora bila su zaposlena u bolnici Trillium Health Partners u gradu Mississauga. Na zvaničnom Twitter nalogu ove bolnice u objavi od 27. jula 2022. godine navodi se da su Sawicki, McKenzie i Segall bili zaposleni u ovoj bolnici, te da su tragično preminuli u rasponu od jedne sedmice. U istom nizu Twitter objava bolnice također se navodi

Glasine koje kruže društvenim mrežama jednostavno nisu tačne. Njihove smrti nisu povezane sa vakcinom protiv Covid-19.
Molimo vas da poštujete privatnost njihovih porodica u ovom teškom trenutku.

The rumour circulating on social media is simply not true. Their passings were not related to the COVID-19 vaccine.

We ask to please respect their families’ privacy during this difficult time.

— Trillium Health Partners (@THP_hospital) July 27, 2022

Dakle, smrti doktora Sawickog, McKenziea i Segalla posve sigurno nisu povezane sa vakcinama protiv Covid-19.

Kada je riječ o drugim doktorima/cama sa pomenute slike, zvanični uzroci njihove smrti nisu potvrđeni. Međutim, trenutno ne postoje kredibilni dokazi koji ukazuju na to da su oni/e preminuli/e zbog vakcina protiv Covid-19, kako se u objavama insinuira. 

Candace Nayman, doktorica u McMaster dječijoj bolnici u gradu Hamilton, preminula je 28. jula 2022. godine, navodi se u članku portala CBC. Kako se ističe, njena smrt uslijedila je četiri dana nakon što se srušila u vodi tokom trke na Triatlonskom festivalu u Torontu, 24. jula. Nezavisnu potvrdu tačnog uzroka smrti, do vremena pisanja ove analize, nismo pronašli.

Prema osmrtnici objavljenoj 23. jula na stranici Legacy, doktor Paul Davidson Hannam preminuo je 16.7.2022. od “iznenadne srčane insuficijencije”. Ova stranica, niti drugi dostupni izvori, ne preciziraju koji je tačan bio uzrok insuficijencije. 

Osmrtnica posvećena doktoru Vincentu Chi Wai Maku, objavljena na stranici Elgin Mills centra za sahrane, navodi da je on “preminuo mirno u 61. godini života okružen porodicom 3. augusta”. Ni u slučaju doktora Maka nema nezavisne potvrde uzroka smrti. 

U slučaju doktorice Baharan Behzadizad i doktora Shahriar Jalali Mazlouman ne postoje nikakve javno dostupne informacije o uzrocima smrti, osim da su preminuli iznenada. 

Ipak, da je smrt nekoga od njih zaista potvrđeno povezana sa vakcinama protiv Covid-19, to bi bilo registrovano u zvaničnoj bazi podataka u kojoj se bilježe prijavljeni slučajevi neželjenih reakcija na vakcine protiv Covid-19 u Kanadi. 

Prema posljednjem dostupnom izvještaju, u vrijeme pisanja ove analize od 5. augusta 2022 “do 22. jula 2022. godine ukupno je zabilježeno 366 prijava sa smrtnim ishodom nakon vakcinacije”. Od tog ukupnog broja, 204 dostavljena izvještaja nisu imala dovoljno informacija da bi se donijela validna procjena tačnosti, njih 112 vjerovatno nisu povezani sa vakcinama protiv Covid-19, dok je 50 prijavljenih slučajeva smrti još uvijek pod istragom. Iako se ne može pouzdano tvrditi ni da li su navedeni slučajevi prijavljeni kroz neki od sistema u Kanadi, iz navedenog izvještaja je jasno da potvrđenog prijavljenog smrtnog slučaja uzrokovanog vakcinom protiv Covid-19 nije bilo. 

Također, ne može se pouzdano tvrditi ni kada i sa koliko doza su navedeni/e doktori/ce vakcinisani/e protiv Covid-19. 

Dakle, za trojicu doktora iz kolaža koji se dijeli društvenim mrežama jasno je da nisu preminuli od posljedica vakcinacije protiv Covid-19. Za druge navedene na slici nema dokaza koji ukazuju na to da je njihova smrt povezana sa vakcinacijom. 

Shodno činjenicama, objave u kojima se insinuira da su navedeni/e doktori/ce preminuli/e od posljedica vakcina protiv Covid-19 ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Manipulisanje činjenicama 09.08.2022

Facebook profili i stranice: Marko Kraljevic - cetvrti: Kanadski/e ljekari/ke

  • Manipulisanje činjenicama