Raskrinkavanje.ba

Smrznuti limun ne liječi rak i dijabetes

Mediji od 2017. godine objavljuju članke u kojima se tvrdi da smrznuti limun liječi rak. Pripisuje mu se i niz drugih ljekovitih svojstava. Ipak, za ovakve tvrdnje nedostaju naučni dokazi.

Foto: Freepik

Na domaćim portalima već godinama su popularni različiti “lijekovi za rak” za čiju učinkovitost ne postoje naučni dokazi. Limun je voće kojem mediji redovno pripisuju svojstva prirodnog lijeka protiv ove bolesti. Raskrinkavanje je u više navrata pisalo o ovakvim tvrdnjama (link, link).

Još od 2017. godine u medijima se objavljuju članci u kojima se preporučuje konzumiranje  smrznutog limuna, zajedno s korom. Pritom se tvrdi da ovakav način konzumacije ima niz pozitivnih efekata na zdravlje, između ostalog da liječi rak.

Najstariji članak s ovim tvrdnjama pronašli smo na portalu Stil, gdje je objavljen u februaru 2017. godine. Članak je opremljen naslovom:

Koristite limun ovako i recite zbogom raku, gojaznosti i dijabetesu!

U članku su preporučuje konzumiranje smrznutog limuna, zajedno s korom, za koju se navodi da je najzdraviji dio ovog tropskog voća. Pozivajući se na članak koji je objavio portal Healthy Definition, Stil navodi da kora limuna sprečava rak, ali i da može da uništi “ćelije raka debelog crijeva, pluća i dojke”.

Naučnici su otkrili da kora limuna može značajno da poboljša imunitet, a sadrži materije koje sprečavaju rak, regulišu holesterol, leče infekcije i izbacuju parazite i bakterije iz tela, piše HealthyDefinition.com.

Neki od najznačajnijih benefita limuna:

- Sprečava stmu
- Jača imunitet
- Bori se protiv upale
- Detoksikuje jetru i bubrege
- Reguliše krvni pritisak
- Sprečava rak
- Pomaže lečenju anksioznosti i depresije

Ako je verovati nedavnom istraživanju, limunova kora sadrži 5 do 10 puta više vitamina od samog voća, a dokazano je i da može da uništi ćelije raka debelog creva, pluća i dojke. Ono što je najvažnije jeste to što materije iz limuna i njegove kore uništavaju samo maligne ćelije, dok zdrave ćelije organizma ostaju zaštićene.

Iako se u naslovu spominju efekti zamrznutog limuna kod gojaznosti i dijabetesa, sam članak ne sadrži nikakve tvrdnje o ovome.

Portal na koji se Stil poziva više nije aktivan, no članak je moguće pronaći na drugim stranicama na engleskom jeziku, a tekst se dijeli i na Facebooku.

Članak portala Stil prenijeli su: Lijek iz prirode, Info Prijedor, Živimo zdravo, Natural medicine, Slatki kolačiHaberSveta Petka, Priroda-portal (1 i 2), Aktualne vijesti i Ekuharica. Portali Bakini recepti 7, Web-tribuneCure i Novi u naslovima svojih članaka ne spominju dijabetes, već depresiju.

Ovako koristite LIMUN i recite zbogom RAKU, KILOGRAMIMA I DEPRESIJI .  

Naslov članka Poportala ne sadrži navedene tvrdnje, no u članku se tvrdi da kora limuna sprečava rak, ali i da “uništava maligne ćelije”.

Na internetu su, pored ove, dostupne i neke slične verzije članaka u kojima se tvrdi da limun liječi rak, a koje su nastale skraćivanjem i mijenjanjem članka prvobitno objavljenog na portalu Stil. Jedna od tih verzija aktuelna je još od novembra 2017. godine. Objavljena je na blogu Jednostavni kolači 21.11.2017. s naslovom:

Koristeći smrznuti limun recite zbogom dijabetesu, tumoru i prekomjernoj težini! Evo kako ga koristiti…

Pored tvrdnje da smrznuti limun ubija kancerogene ćelije, u članku se navodi i da su “prirodni lijekovi učinkovitiji od hemoterapije” te da “genetski” modifikovana hrana izaziva rak.

Kada birate limun, dobro se informišite da nije genetski modifikovan, već da je prirodan. Genetski modifikovana hrana je opasna po naše zdravlje i izaziva rak.

(...) 

Prirodni lijekovi su dosta učinkovitiji od hemoterapije koja osim što ubija loše, ubija i dobre ćelije, te slabi organizam. Prirodni lijekovi jačaju organizam.

Članke s ovim tvrdnjama objavili su 2017. i narednih godina Moj (.ba), Uspješna žena, Novi (1, 2,) Cure, Bebina ishrana, Ekspanzija, Svi recepti su za 5, Objektivni, Mala kuhinja - veliki užitak, Ženske tajne (1, 2, 3, 4), Prava žena 1, Akta (.ba), Domaća kuhinjica, Regionalni-portal, Zdravi-portal, Priroda-portal, Zdravlje i priroda, Alo (.rs),  Receptoor, Hayat, Aktualne vijesti, Portal-Novosti (1, 2), Produktivno i Lekovi-portal.

Za razliku od navedenih, članak objavljen na stranici Prirodna medicina ne sadrži tvrdnje koje se odnose na efekte limuna u liječenju ili prevenciji raka, kao ni tvrdnju da su prirodni lijekovi učinkovitiji od hemoterapije. Za GMO hranu se samo tvrdi da je opasna po zdravlje, ali ne i da izaziva rak. 

I portal Top vita je svoj članak o navodnim ljekovitim svojstvima limuna, objavljen 1. decembra 2017. godine, također opremio naslovom “Koristeći smrznuti limun recite zbogom tumoru, dijabetesu i prekomjernoj težini”. U članku se preporučuje korištenje limuna s drugim sastojcima. Pritom se tvrdi da je kombinacija limunovog soka i sode bikarbone 10.000 puta “bolja od hemoterapije”.

Naučno je dokazano da je ovaj napitak pravi spasitelj života,i ako je teško za vjerovati da nešto tako jeftino i dostupno može biti toliko efikasno.Mi zapravo govorimo o limunu i sodi bikarboni, i zaista su korisnijji od hemoterapije.

Istraživanja su dokazala da 10 000 puta bolji od hemoterapije.  

Pored navedenih, tvrdnje da zamrznuti limun liječi rak pronašli smo u još jednoj verziji članaka koja se objavljuje od kraja 2020. godine. Na portalu Dnevni (.rs) 24.11.2020. godine objavljen je članak u kojem se tvrdi: 

ZAMRZNITE LIMUN I OPROSTITE SE OD DIJABETESA, TUMORA I GOJAZNOSTI!
(...)
Nedavna istraživanja naučnika dokazala su da je kora limuna sredstvo za prevenciju raka!

(...)

Kora limuna je sposobna da neutrališe ćelije karcinoma i ukloni štetne toksične supstance iz tela. Zbog toga se limun često preporučuje da se koristi kao preventivna mera koja pomaže telu da se nosi sa bilo kakvim poremećajima u radu.

Slične članke je tokom 2022. godine objavilo desetak portala, od toga većina početkom januara: Pozitiva, Alo (.rs), Portal-novosti, Sneznoe, Kreativna, Hranljivo, Novi, Lajk, Svet plus. Članak su prenijeli i Novi-portal i Lekovi-portal, Aktualne vijesti (1,2), Svi recepti su za 5, Zdravi savjeti, Priroda-portal (1, 2), TAB HALL NEWS.

Portali Pozitiva, Sneznoe i Portal novosti u svojim člancima nemaju tvrdnju da je kora limuna sposobna da neutrališe ćelije raka, već samo da prevenira bolest.

Članci portala Novi i Svi recepti su za 5 jedini su od pobrojanih koji nemaju naslov s tvrdnjom da zamrznuti limun liječi rak, dijabetes i gojaznost. Ipak, u člancima se navodi da je kora limuna sredstvo za prevenciju raka te da je sposobna “da neutrališe ćelije raka”. 


Da li limun liječi i prevenira rak?

 

Kako je navedeno na stranici Nacionalnih akademija nauka, inženjerstva i medicine, američke neprofitne organizacije, nada da bi limun mogao pomoći u liječenju raka uglavnom se zasniva na molekulu zvanom limonen. Isti izvor navodi i da nije dokazano da ovo voće sprečava ili liječi rak kod ljudi.

Limonen se nalazi u uljima u korama limuna i drugih agruma. Može uticati na rast nekih ćelija u laboratoriji, pa je proučavano može li pomoći u liječenju raka. Međutim, ne postoje dosljedni dokazi da se osobe s karcinomom koje konzumiraju limonen – u obliku suplemenata ili jedući citrusno voće – oporavljaju ili imaju veću vjerovatnoću da će se izliječiti.

Tvrdnje da se limonen može boriti protiv raka zasnivaju se na laboratorijskim studijama ćelija raka koje rastu u posudama. U nekim od tih studija činilo se da limonen usporava, blokira ili pomaže u ubijanju nekih vrsta ćelija raka uzgajanih u laboratoriji. Neke studije na miševima također sugeriraju da limonen može usporiti rast nekih tumora, uključujući rak jetre, debelog crijeva i gušterače.

Međutim, rezultati laboratorijskih testova i testova na miševima ne odražavaju nužno kako će nešto funkcionisati kod ljudi. Neka mala klinička ispitivanja testirala su može li limonen pomoći ljudima s rakom, ali nijedno nije pokazalo da pomaže u prevenciji ili liječenju raka kod ljudi.

Kako smo naveli u analizi objavljenoj u novembru 2021. godine, limun može pružiti koristi, ali njegova efektivnost u liječenju raka nije dokazana. U članku platforme Health Analytics Asia, iz septembra 2021. godine, navodi se da su neke naučne studije, rađene in vitro, pokazale da citrusi sadrže jedinjenja koja mogu biti korisna u prevenciji ili borbi protiv određenih vrsta raka.

Na stranici koju vodi Univerzitet za medicinske nauke u Arkanzasu (UAMS) navodi se da postoji zrno istine u mitu da limun liječi tumore, no da je značajno preuveličan potencijal limuna u borbi protiv ove bolesti. Kada je riječ o zamjeni hemoterapije prirodnim lijekovima, ovaj izvor navodi:

Na kraju, ne postoji dokazana naučna zamjena za terapiju zračenjem ili hemoterapiju.

"Ako vam je dijagnosticiran bilo koji tip raka, morate nastaviti da se hranite zdravo", kaže Michelle Morgan, klinički dijetetičar. Nemojte da vas zavedu prehrana koja je u trendu ili tvrdnje o hrani protiv raka. Slijedite preporuke za liječenje vašeg tima za liječenje raka. A ako nemate rak, zdrava hrana može pomoći u smanjenju šanse da dobijete određene vrste raka u budućnosti. 

Tvrdnju da smrznuti limun, odnosno kora, liječi rak opovrgla je i platforma Boom Live u martu 2022. godine.

Iako postoje istraživanja koja sugerišu da flavonoidi, hranjive tvari koje se nalaze u limunovim korama, imaju protuupalno i nešto antikancerogenih svojstava, nema dovoljno dokaza da oni mogu izliječiti rak i ubiti ćelije raka.

Tvrdnju da je napitak od limuna i sode bikarbone 10.000 puta jači od hemoterapije ocijenili smo u analizi iz aprila 2022. godine kao lažnu vijest i pseudonauku. 


 Da li limun liječi i prevenira dijabetes?

 

Iako se to u analiziranim člancima ne spominje, većina naslova sadrži formulacije koje upućuju na zaključak da limun liječi dijabetes. Ipak, lijek za ovu bolest ne postoji – ni za dijabetes tip 1, ni za dijabetes tip 2. Kako navodi Web MD, promjene životnih navika mogu u nekim slučajevima dovesti do remisije u slučaju dijabetesa tip 2. 

Iako ne postoji lijek za dijabetes, on se može tretirati i kontrolisati, a neke osobe mogu ući u remisiju.

Na internetu je moguće pronaći brojne članke u kojima se govori o pozitivnom uticaju limuna u prevenciji dijabetesa tipa 2. Ipak, kako navodi stranica Very well health, nema dovoljno istraživanja koja podupiru snažnu vezu.  

Uprkos reputaciji koju ima, istraživanja koja idu u prilog jakoj vezi između limuna i prevencije dijabetesa tipa 2 minimalna su. Metaanaliza iz 2015. godine u časopisu Primary Care Diabetes otkrila je da konzumacija agruma ne smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

U članku portala Very well health navodi se i da Američko udruženje za dijabetes uključuje limun na svoju listu superhrane zbog rastvorljivih vlakana i velike količine vitamina C, koji mogu biti od koristi osobama s dijabetesom, jer mogu pomoći u unapređivanju kontrole metabolizma. Limun također ima nizak glikemijski indeks (GI), a obrok s niskim GI , kako se navodi, podstiče sniženje šećera u krvi i nivoa insulina nakon jela.

Healthline u svom članku spominje studiju iz 2016. godine, koja je pokazala da unos vitamina C hranom može igrati zaštitnu ulogu u razvoju dijabetesa tipa 2. Ipak, navodi se da je potrebno više istraživanja kada je riječ o pozitivnom uticaju vitamina C na dijabetes.


Da li limun pomaže kod gojaznosti?

 

Limun se često navodi u kontekstu različitih dijeta koje navodno dovode do smanjenja težine. To je bio slučaj s tvrdnjama da ispijanje kafe i limuna dovodi do regulacije tjelesne težine, a isto se tvrdilo i za ispijanje tople vode s limunom

I ovdje nedostaju čvrsti dokazi za tvrdnje da limun može uticati na smanjenje gojaznosti, što su sugerisale i neke studije (link).

U članku objavljenom na Medical News Today navodi se: 

U studiji iz 2008. godine glodari koji su tokom 12 sedmica konzumirali fenole iz limunove kore uz ishranu s visokim sadržajem masti dobili su manje na težini od onih koji nisu konzumirali limun.

84 korejske žene u predmenopauzi s visokim indeksom tjelesne mase (BMI) bile su 2016. godine na detoks-dijeti limunom ili na drugoj dijeti sedam dana. One koje su bile na detoks-dijeti limunom iskusile su veća poboljšanja inzulinske rezistencije, tjelesne masti, BMI-a, tjelesne težine i omjera struka i kukova nego one na drugim dijetama.

Potrebna su dalja istraživanja kako bi se potvrdilo može li limun doprinijeti gubitku težine i, ako može, kako.

Samo konzumiranje limuna, bez promjene ishrane i životnih navika, svakako neće donijeti rezultate kakvi se obećavaju naslovima poput “Zamrznite limun i oprostite se od dijabetesa, tumora i gojaznosti”. Ključne preporuke kod gubitka kilograma tiču se smanjenja unosa kalorija i povećanja fizičke aktivnosti. Ekstremne dijete nisu preporučljive, jer bi mogle predstavljati zdravstveni rizik.


Da li je GMO hrana opasna i da li izaziva rak?

 

Tvrdnja da je genetički modifikovana hrana opasna i da izaziva rak, koju su objavili pojedini portali, također nije tačna. Kako navode brojni relevantni izvori, za to ne postoje nikakvi dokazi. Na stranici Cancer Research UK stoji:

Nema dokaza da genetički modifikovana (GMO) hrana uzrokuje rak kod ljudi niti postoji ijedno dobro objašnjenje kako GMO hrana može uzrokovati rak.

U SAD-u, gdje je GMO hrana češća, nismo vidjeli više slučajeva raka povezanih s njenim uvođenjem 1990-ih.

Na stranici Svjetske zdravstvene organizacije navodi se da je GMO hrana na međunarodnom tržištu prošla sigurnosne procjene i da nije vjerojatno da će predstavljati rizik po ljudsko zdravlje.

Osim toga, nisu se pokazali nikakvi efekti na ljudsko zdravlje kao rezultat konzumiranja takve hrane kod opšte populacije u zemljama u kojima je odobrena.

Tvrdnje da smrznuti limun, odnosno kora limuna, liječi i sprečava rak dobijaju ocjenu pseudonauka. Isto ocjenjujemo i tvrdnje da smrznuti limun liječi dijabetes i da je učinkovit kod smanjenja tjelesne težine.

Naslovi u kojima se pojavljuju ove tvrdnje, a nema ih u člancima, dobijaju ocjenu klikbejt

Tvrdnja da je GMO hrana opasna i izaziva rak, objavljena na portalu Jednostavni kolači, dobija ocjenu lažna vijest. Ostala pojavljivanja ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Tvrdnju da su prirodni lijekovi bolji od hemoterapije ocjenjujemo kao pseudonauku

Tvrdnja da je kombinacija limunovog soka i sode bikarbone 10.000 puta “bolja od hemoterapije”, objavljena na portalu Top vita, dobija ocjene prenošenje lažnih vijesti i pseudonauka.

Napomena

12.9.2022.  Portal Stil je ispravio tvrdnje iz članka koje su ocijenjene u ovoj analizi, pa u skladu s tim dobija i ocjenu ispravljeno.13.9.2022. Portal Aktuelne vijesti je ispravio tvrdnje iz tri članka ocijenjena u ovoj analizi, pa u skladu sa tim oni dobijaju ocjenu ispravljeno.

16.09. 2022. Priroda-portal je ispravio tvrdnje iz svih pet članka ocijenjenih u ovoj analizi, pa u skladu sa tim oni dobijaju ocjenu ispravljeno.

19.09.2022: Portal-Novosti je ispravio tvrdnje iz sva tri članka ocijenjena u ovoj analizi, pa u skladu sa tim članci dobijaju ocjenu ispravljeno. 

19.10. 2022. Alo je ispravio jedan od dva ocijenjena članka pa on dobija i ocjenu ispravljeno.

3.11. 2022. Portal Alo je ispravio netačne tvrdnje i iz drugog ocijenjenog članka pa i on dobija ocjenu ispravljeno.

13.1.2023: Čitatelji/ke su nam prijavili/e članke u kojima su ponovo aktuelizovane tvrdnje da smrznuti limun liječi i prevenira rak i dijabetes te da pomaže kod gubitka kilograma. Do vremena pisanja ove napomene tokom januara 2023. godine objavljeno je pet članaka koji sadrže ove navode (1, 2, 3, 4, 5). Shodno činjenicama navedenim u analizi, ovi članci dobijaju ocjenu pseudonauka.

16.1.2023: Portali GT3, Prirodno bilje i Prirodni svijet ispravili su netačne navode u svojim člancima te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 06.03.2018

Sneznoe hr: Zamrzni limune i oprostite od dijabetesa, tumora i gojaznosti! Postoji tajno oružje ...

Limun oguliti sadrži 10 puta više vitamina nego sok od limuna! Limun oguliti izuzetno korisno u životu i zdravlju. Najnoviji istraživači pokazali su d...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
Klikbejt 17.03.2022

Lekovi portal: ZAMRZNITE LIMUN I OPROSTITE SE OD DIJABETESA, TUMORA I GOJAZNOSTI!!!

Kora limuna sadrži 10 puta više vitamina od limunovog soka! Korica limuna izuzetno je korisna kako u svakodnevnom životu, tako i za zdravlje. Nedavna...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
Klikbejt 21.11.2017

Moj: Koristeći smrznuti limun recite zbogom dijabetesu, tumoru i prekomjernoj težini! Evo kako ga koristiti…

Limun je mnogo zdrav. Bogat je vitaminom C koji ima antioksidansno dejstvo. Jača naš imunitet i ubija kancerogene ćelije. Trebate ga što više konzumir...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 27.06.2022

Tab Hall News (TBH): ZAMRZNITE LIMUN I RECITE ZBOGOM DIJABETESU, TUMORU I GOJAZNOSTI!!!

Kora limuna sadrži 10 puta više vitamina od limunovog soka! Korica limuna vrlo je korisna u svakodnevnom životu i zdravlju. Nedavna istraživanja znans...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
Klikbejt 07.01.2022

Pozitiva: ZAMRZNITE LIMUN I OPROSTITE SE OD DIJABETESA, TUMORA I GOJAZNOSTI!!!

– Kora limuna sadrži 10 puta više vitamina od limunovog soka! Korica limuna izuzetno je korisna kako u svakodnevnom životu, tako i za zdravlje. Nedavn...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
Klikbejt 05.03.2019

Ženske-tajne: Koristeći smrznuti limun recite zbogom dijabetesu, tumoru i prekomjernoj težini! Evo kako ga koristiti…

Limun je mnogo zdrav. Bogat je vitaminom C koji ima antioksidansno dejstvo. Jača naš imunitet i ubija kancerogene ćelije. Trebate ga što više konzumir...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 12.08.2022

Priroda portal: Koristite limun ovako i recite zbogom raku, gojaznosti i dijabetesu! Svi pričaju o ovom triku, VRIJEDI PROBATI

Jedna od najzdravijih voćki na svijetu je limun, a zbog svojih benefita po zdravlje i izgled koristi se u mnogim receptima.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Klikbejt 20.08.2022

Priroda portal: ZAMRZNITE LIMUN I OPROSTITE SE OD DIJABETESA, TUMORA I GOJAZNOSTI!!!

Kora limuna sadrži 10 puta više vitamina od limunovog soka! Korica limuna izuzetno je korisna kako u svakodnevnom životu, tako i za zdravlje. Nedavna...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Klikbejt 03.01.2021

Hranljivo: Zamrznite limun i oprostite se od dijabetesa, tumora i gojaznosti!

Dovoljno je da oprani limun stavite na par sati u zamrzivač, a zatim ga izrendate. Možete koristiti ne samo koru, već i izrendanu pulpu.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
Klikbejt 10.01.2022

Alo: LEKARI OTKRIVAJU Zamrznite limun i dobićete moćan lek protiv dijabetesa, tumora i gojaznosti

Kora limuna je sposobna da neutrališe ćelije karcinoma i ukloni štetne toksične supstance iz tela

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Klikbejt 07.05.2018

Novi: Koristite LIMUN na ovaj način i recite zbogom DIJABETESU, TUMORU I PREKOMJERNOJ TEŽINI

Limun štiti od tolikog broja bolesti, da ga s pravom možemo nazvati superhranom.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 27.01.2022

Kreativna: ZAMRZNITE LIMUN I OPROSTITE SE OD DIJABETESA, TUMORA I GOJAZNOSTI!!!

Kora limuna sadrži 10 puta više vitamina od limunovog soka! Korica limuna izuzetno je korisna kako u svakodnevnom životu, tako i za zdravlje. Nedavna...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
Klikbejt 26.06.2022

Hayat: KORISTEĆI SMRZNUTI LIMUN RECITE ZBOGOM DIJABETESU, TUMORU I PREKOMJERNOJ TEŽINI

Limun je mnogo zdrav. Bogat je vitaminom C koji ima antioksidansno dejstvo.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 29.03.2018

Domaća kuhinja: KORISTEĆI SMRZNUTI LIMUN RECITE ZBOGOM DIJABETESU, TUMORU I PREKOMJERNOJ TEŽINI: EVO KAKO GA KORISTITI

Limun je mnogo zdrav, te ga stoga treba što više konzumirati. Barem pijte limunadu. Umjesto da je sladite šećerom, stavite malo meda. Vidjet ćete kako...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 09.05.2017

Natural Medicine: ZBOGOM KILOGRAMI: KORISTITE LIMUN OVAKO I RECITE ZBOGOM RAKU, GOJAZNOSTI I DIJABETESU!

Jedna od najzdravijih voćki na svetu je limun, a zbog svojih benefita po zdravlje i izgled koristi se u mnogim receptima.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
Klikbejt 24.02.2017

Stil: Koristite limun ovako i recite zbogom raku, gojaznosti i dijabetesu!

Usput ćete i potpuno očistiti bubrege i jetru od nagomilanih otrova

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 10.01.2022

Novi: ZAMRZNITE JEDAN LIMUN, A ONDA GA IZRENDAJTE: Evo šta će se desiti kad to pojedete, NISTE NI SVJESNI

Kora limuna je sposobna da neutrališe ćelije karcinoma i ukloni štetne toksične supstance iz tijela

 • Pseudonauka
Klikbejt 02.03.2022

Novi Portal (.com): ZAMRZNITE LIMUN I OPROSTITE SE OD DIJABETESA, TUMORA I GOJAZNOSTI!!!

Kora limuna sadrži 10 puta više vitamina od limunovog soka! Korica limuna izuzetno je korisna kako u svakodnevnom životu, tako i za zdravlje. Nedavna...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
Pseudonauka 11.01.2022

SVI RECEPTI SU ZA 5: ZAMRZNITE JEDAN LIMUN, A ONDA GA IZRENDAJTE: Evo šta će se desiti kad to pojedete, NISTE NI SVJESNI

Kora limuna je sposobna da neutrališe ćelije karcinoma i ukloni štetne toksične supstance iz tijela

 • Pseudonauka
Klikbejt 03.06.2022

Priroda portal: Koristite limun ovako i recite zbogom raku, gojaznosti i dijabetesu! Svi pričaju o ovom triku, VRIJEDI PROBATI

Jedna od najzdravijih voćki na svijetu je limun, a zbog svojih benefita po zdravlje i izgled koristi se u mnogim receptima.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Klikbejt 10.01.2022

Lajk (.rs): Zamrznte limun i dobićete moćan lek protiv dijabetesa, tumora i gojaznosti

Kora limuna sadrži 10 puta više vitamina od limunovog soka! Korica limuna izuzetno je korisna kako u svakodnevnom životu, tako i za zdravlje. Nedavna...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
Klikbejt 01.12.2017

Topvita: Koristeći smrznuti limun recite zbogom tumoru,dijabetesu i prekomjernoj težini

Limun nosi sljedeće ljekovitosti:

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 24.11.2020

Dnevni: Zamrznite limun i oprostite se od dijabetesa, tumora i gojaznosti!

Da biste iskusili sve blagodati limuna, isprobajte naše savete u praksi. Jedinstveni lek koji vas spašava mnogih nevolja!

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
Klikbejt 01.11.2017

Uspesna žena: Koristeći smrznuti limun recite zbogom dijabetesu, tumoru i prekomjernoj težini! Evo kako ga koristiti…

Limun je mnogo zdrav. Bogat je vitaminom C koji ima antioksidansno dejstvo.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 19.11.2020

Zdravlje i priroda: Koristite LIMUN NA OVAJ NAČIN i recite zbogom dijabetesu, tumoru i prekomjernoj težini – evo kako ga koristiti

Limun je mnogo zdrav, te ga stoga treba što više konzumirati. Barem pijte limunadu. Umjesto da je sladite šećerom, stavite malo meda.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 12.11.2019

Akta: Koristeći smrznuti limun recite zbogom dijabetesu, tumoru i prekomjernoj težini

Limun je mnogo zdrav. Bogat je vitaminom C koji ima antioksidansno dejstvo.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 18.12.2017

Prava žena1: KORISTEĆI SMRZNUTI LIMUN RECITE ZBOGOM DIJABETESU, TUMORU I PREKOMJERNOJ TEŽINI: Evo kako ga koristiti...

Limun je mnogo zdrav, te ga stoga treba što više konzumirati. Barem pijte limunadu. Umjesto da je sladite šećerom, stavite malo meda. Vidjet ćete kako...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 20.08.2022

Prirodna medicina: Koristite LIMUN NA OVAJ NAČIN i recite zbogom dijabetesu, tumoru i prekomjernoj težini – evo kako ga koristiti

Limun je mnogo zdrav, te ga stoga treba što više konzumirati. Barem pijte limunadu, a umjesto da je sladite šećerom, stavite malo meda.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 30.11.2020

SVI RECEPTI SU ZA 5: Koristeći SMRZNUTI LIMUN recite zbogom dijabetesu, tumoru i prekomjernoj težini – evo kako ga koristiti

Limun je mnogo zdrav. Bogat je vitaminom C koji ima antioksidansno dejstvo. Jača naš imunitet i ubija kancerogene ćelije. Trebate ga što više konzumir...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 31.08.2022

Lekovi portal: Koristite LIMUN NA OVAJ NAČIN i recite zbogom dijabetesu, tumoru i prekomjernoj težini – evo kako ga koristiti

Limun je mnogo zdrav, te ga stoga treba što više konzumirati. Barem pijte limunadu. Umjesto da je sladite šećerom, stavite malo meda.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 08.07.2022

Priroda portal: Koristeći SMRZNUTI LIMUN recite zbogom dijabetesu i prekomjernoj težini – evo kako ga koristiti

Limun je mnogo zdrav. Bogat je vitaminom C koji ima antioksidansno dejstvo. Jača naš imunitet i ubija kancerogene ćelije. Trebate ga što više konzumir...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Klikbejt 24.02.2022

Aktuelne Vijesti: ZAMRZNITE LIMUN I OPROSTITE SE OD DIJABETESA, TUMORA I GOJAZNOSTI!

Kora limuna sadrži 10 puta više vitamina od limunovog soka! Korica limuna izuzetno je korisna kako u svakodnevnom životu, tako i za zdravlje. Nedavna...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Klikbejt 07.12.2019

Ženske-tajne: Koristeći smrznuti limun recite zbogom dijabetesu, tumoru i prekomjernoj težini! Evo kako ga koristiti…

Limun je mnogo zdrav. Bogat je vitaminom C koji ima antioksidansno dejstvo. Jača naš imunitet i ubija kancerogene ćelije. Trebate ga što više konzumir...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 12.11.2019

Ekspanzija: Koristeći smrznuti limun recite zbogom dijabetesu, tumoru i prekomjernoj težini: Evo kako ga koristiti

Limun je mnogo zdrav. Bogat je vitaminom C koji ima antioksidansno dejstvo.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 08.11.2019

Ženske-tajne: Koristeći smrznuti limun recite zbogom dijabetesu, tumoru i prekomjernoj težini! Evo kako ga koristiti…

Limun je mnogo zdrav. Bogat je vitaminom C koji ima antioksidansno dejstvo. Jača naš imunitet i ubija kancerogene ćelije. Trebate ga što više konzumir...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 01.03.2020

Objektivni: KORISTEĆI SMRZNUTI LIMUN – recite zbogom dijabetesu, tumoru i prekomjernoj težini! Evo kako ga koristiti…

Limun je mnogo zdrav. Bogat je vitaminom C koji ima antioksidansno dejstvo. Jača naš imunitet i ubija kancerogene ćelije. Trebate ga što više konzumir...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 15.02.2019

Haber: ZBOGOM KILOGRAMI: Koristite limun ovako i recite zbogom raku, gojaznosti i dijabetesu!

Jedna od najzdravijih voćki na svetu je limun, a zbog svojih benefita po zdravlje i izgled koristi se u mnogim receptima.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
Klikbejt 03.07.2017

Živimo zdravo: ZBOGOM KILOGRAMI: Koristite limun ovako i recite zbogom raku, gojaznosti i dijabetesu!

Jedna od najzdravijih voćki na svetu je limun, a zbog svojih benefita po zdravlje i izgled koristi se u mnogim receptima.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
Klikbejt 21.03.2017

Lijek iz prirode: PROBAJTE, VRIJEDI: Koristite limun ovako i recite zbogom raku, gojaznosti i dijabetesu!

Jedna od najzdravijih voćki na svijetu je limun, a zbog svojih benefita po zdravlje i izgled koristi se u mnogim receptima.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
Klikbejt 25.01.2020

Ženske-tajne: Koristeći smrznuti limun recite zbogom dijabetesu, tumoru i prekomjernoj težini! Evo kako ga koristiti…

Limun je mnogo zdrav. Bogat je vitaminom C koji ima antioksidansno dejstvo. Jača naš imunitet i ubija kancerogene ćelije. Trebate ga što više konzumir...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 13.05.2022

Portal novosti: Koristeći smrznuti limun recite zbogom dijabetesu, tumoru i prekomjernoj težini! Evo kako ga koristiti…

Limun je mnogo zdrav. Bogat je vitaminom C koji ima antioksidansno dejstvo. Jača naš imunitet i ubija kancerogene ćelije. Trebate ga što više konzumir...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Klikbejt 03.03.2018

Cure: Koristeći smrznuti limun recite zbogom dijabetesu, tumoru i prekomjernoj težini! Evo kako ga koristiti…

Limun je mnogo zdrav. Bogat je vitaminom C koji ima antioksidansno dejstvo. Jača naš imunitet i ubija kancerogene ćelije. Trebate ga što više konzumir...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 25.02.2017

Webtribune: Ovako koristite LIMUN i recite zbogom RAKU, KILOGRAMIMA I DEPRESIJI

Jedna od najzdravijih voćki na svetu je limun, a zbog svojih benefita po zdravlje i izgled koristi se u mnogim receptima.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
Klikbejt 17.12.2017

Mala kuhinja - Veliki užitak: KORISTEĆI SMRZNUTI LIMUN RECITE ZBOGOM DIJABETESU, TUMORU I PREKOMJERNOJ TEŽINI: EVO KAKO GA KORISTITI

Limun je mnogo zdrav, te ga stoga treba što više konzumirati. Barem pijte limunadu. Umjesto da je sladite šećerom, stavite malo meda. Vidjet ćete kako...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 01.06.2022

EKUHARICA: VRIJEDI PROBATI: Koristite Limun Ovako I Recite Zbogom Raku, Gojaznosti I Dijabetesu!

Jedna od najzdravijih voćki na svijetu je limun, a zbog svojih benefita po zdravlje i izgled koristi se u mnogim receptima.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
Klikbejt 06.05.2021

Sveta Petka: ZBOGOM KILOGRAMI: Koristite limun ovako i recite zbogom raku, gojaznosti i dijabetesu!

Jedna od najzdravijih voćki na svetu je limun, a zbog svojih benefita po zdravlje i izgled koristi se u mnogim receptima.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
Klikbejt 05.08.2022

Aktuelne Vijesti: Koristite LIMUN NA OVAJ NAČIN i recite zbogom dijabetesu, tumoru i prekomjernoj težini – evo kako ga koristiti

Limun je mnogo zdrav, te ga stoga treba što više konzumirati. Barem pijte limunadu. Umjesto da je sladite šećerom, stavite malo meda.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 20.08.2022

Produktivno: Koristeći smrznuti limun recite zbogom dijabetesu, tumoru i prekomjernoj težini! Evo kako ga koristiti…

Limun je mnogo zdrav. Bogat je vitaminom C koji ima antioksidansno dejstvo. Jača naš imunitet i ubija kancerogene ćelije. Trebate ga što više konzumir...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 03.04.2022

Zdravi savjeti: ZAMRZNITE LIMUN I OPROSTITE SE OD DIJABETESA, TUMORA I GOJAZNOSTI!!!

Kora limuna sadrži 10 puta više vitamina od limunovog soka! Korica limuna izuzetno je korisna kako u svakodnevnom životu, tako i za zdravlje. Nedavna...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
Klikbejt 27.05.2022

Alo: LEKARI POTVRDILI Koristite zamrznuti limun i recite zbogom dijabetesu, tumorima, višku kilograma, evo kako se koristi

Jača naš imunitet i ubija kancerogene ćelije

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Klikbejt 27.02.2017

Info Prijedor (.club): PROBAJTE, VRIJEDI: Koristite limun ovako i recite zbogom raku, gojaznosti i dijabetesu!

Usput ćete i potpuno očistiti bubrege i jetru od nagomilanih otrova

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
Klikbejt 21.11.2017

Jednostavni kolaci: Koristeći smrznuti limun recite zbogom dijabetesu, tumoru i prekomjernoj težini! Evo kako ga koristiti…

Limun je mnogo zdrav. Bogat je vitaminom C koji ima antioksidansno dejstvo. Jača naš imunitet i ubija kancerogene ćelije. Trebate ga što više konzumir...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Lažna vijest
Klikbejt 24.03.2018

Cure: Ovako koristite LIMUN i recite zbogom RAKU, KILOGRAMIMA I DEPRESIJI

Jedna od najzdravijih voćki na svetu je limun, a zbog svojih benefita po zdravlje i izgled koristi se u mnogim receptima.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
Klikbejt 15.06.2022

Portal novosti: Koristeći smrznuti limun recite zbogom dijabetesu, tumoru i prekomjernoj težini! Evo kako ga koristiti…

Limun je mnogo zdrav. Bogat je vitaminom C koji ima antioksidansno dejstvo. Jača naš imunitet i ubija kancerogene ćelije. Trebate ga što više konzumir...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Klikbejt 11.01.2018

Novi: Koristite smrznuti limun i recite zbogom dijabetesu, tumoru i prekomjernoj težini! Evo kako ga koristiti

Limun je mnogo zdrav. Bogat je vitaminom C koji ima antioksidansno dejstvo. Jača naš imunitet i ubija kancerogene ćelije. Trebate ga što više konzumir...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 28.05.2022

Receptoor: LEKARI POTVRDILI Koristite zamrznuti limun i recite zbogom dijabetesu, tumorima, višku kilograma, evo kako se koristi

Jača naš imunitet i ubija kancerogene ćelije

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 30.04.2019

Bebina ishrana: Koristeći smrznuti limun recite zbogom dijabetesu, tumoru i prekomjernoj težini! Evo kako ga koristiti…

Limun je mnogo zdrav. Bogat je vitaminom C koji ima antioksidansno dejstvo. Jača naš imunitet i ubija kancerogene ćelije. Trebate ga što više konzumir...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 31.05.2022

Aktuelne Vijesti: PROBAJTE, VRIJEDI: Koristite limun ovako i recite zbogom raku, gojaznosti i dijabetesu!

Jedna od najzdravijih voćki na svijetu je limun, a zbog svojih benefita po zdravlje i izgled koristi se u mnogim receptima.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Klikbejt 10.01.2022

Svet Plus: Zamrznite limun i imaćete moćan lek protiv dijabetesa, tumora i gojaznosti!

Zamrznite limun i imaćete moćan lek protiv dijabetesa, tumora i gojaznosti! Kora limuna sadrži 10 puta više vitamina od limunovog soka!

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
Klikbejt 25.07.2022

Aktuelne Vijesti: ZAMRZNITE LIMUN I OPROSTITE SE OD DIJABETESA, TUMORA I GOJAZNOSTI!!!

Kora limuna sadrži 10 puta više vitamina od limunovog soka! Korica limuna izuzetno je korisna kako u svakodnevnom životu, tako i za zdravlje. Nedavna...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Klikbejt 06.11.2017

Bakini recepti: Ovako koristite LIMUN i recite zbogom RAKU, KILOGRAMIMA I DEPRESIJI ..

Jedna od najzdravijih voćki na svetu je limun, a zbog svojih benefita po zdravlje i izgled koristi se u mnogim receptima.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
Klikbejt 15.08.2021

Zdravi portal: Koristeći SMRZNUTI LIMUN recite zbogom dijabetesu, tumoru i prekomjernoj težini – evo kako ga koristiti

Limun je mnogo zdrav. Bogat je vitaminom C koji ima antioksidansno dejstvo. Jača naš imunitet i ubija kancerogene ćelije. Trebate ga što više konzumir...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 23.07.2017

Slatki Kolaci: ZBOGOM KILOGRAMI: Koristite limun ovako i recite zbogom raku, gojaznosti i dijabetesu!

Jedna od najzdravijih voćki na svetu je limun, a zbog svojih benefita po zdravlje i izgled koristi se u mnogim receptima.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
Klikbejt 20.04.2022

Priroda portal: ZAMRZNITE LIMUN I OPROSTITE SE OD DIJABETESA, TUMORA I GOJAZNOSTI!!!

Kora limuna sadrži 10 puta više vitamina od limunovog soka! Korica limuna izuzetno je korisna kako u svakodnevnom životu, tako i za zdravlje. Nedavna...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Klikbejt 01.03.2020

Regionalni-portal: KORISTEĆI SMRZNUTI LIMUN – recite zbogom dijabetesu, tumoru i prekomjernoj težini! Evo kako ga koristiti…

Limun je mnogo zdrav. Bogat je vitaminom C koji ima antioksidansno dejstvo. Jača naš imunitet i ubija kancerogene ćelije. Trebate ga što više konzumir...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 09.01.2022

Portal novosti: ZAMRZNITE LIMUN I OPROSTITE SE OD DIJABETESA, TUMORA I GOJAZNOSTI!!!

– Kora limuna sadrži 10 puta više vitamina od limunovog soka! Korica limuna izuzetno je korisna kako u svakodnevnom životu, tako i za zdravlje. Nedavn...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 20.03.2017

PoPortal: Limun sa korom MOĆNA VOĆKA

Mnogi preferiraju ispijanje limunade, ali sok limuna nije najbolji način da izvučete sve zdrave nutrijente iz ovog voća. Najbolja varijanta jeste smr...

 • Pseudonauka
Klikbejt 25.03.2018

Novi: Koristite LIMUN na ovaj način i recite zbogom RAKU, KILOGRAMIMA I DEPRESIJI !

Limun je odličan za detoksikaciju tijela, zbog čega mnogi vole da ispijanje limunade, ali zapravo, sok limuna nije najbolji način da izvučete sve zdra...

 • Klikbejt
 • Pseudonauka