Limun i soda bikarbona nisu bolji od hemoterapije i ne liječe rak

Tvrdnje da je napitak od limuna i sode bikarbone 10.000 puta jači od hemoterapije, kao i da se to krije od javnosti zbog navodnih interesa farmaceutske industrije, dijele se u domaćim medijima godinama. Za ovakve tvrdnje ne postoje nikakvi naučni dokazi.

Na portalu Zdrav svet 25. aprila 2022. godine objavljen je članak o napitku koji navodno liječi rak. U članku se tvrdi da konzumacija limuna i sode bikarbone može biti “učinkovitija od hemoterapije”, ali se to navodno krije od javnosti zbog interesa farmaceutske industrije “zato što nema profita od zdravih ljudi”. 

Jeste li znali da limun i soda bikarbona mogu biti učinakovitiji od kemoterapije?
Naime, kombinacija limuna i sode bikarbone dokazano su jači “ubojice” raka nego kemoterapija i to za oko nevjerojatnih oko 10.000 puta.

Članak se poziva na naučnika Otta Heinricha Warburga, koji je “otkrio da je rak rezultat antifiziološkog načina života”. Tvrdnje o navodnoj efikasnosti ovog napitka zasnovane su na premisi o uticaju kiselosti organizma na tumore.

Limun je dokazano antikancerogen. On u organizmu stvara jako alkalno okruženje u kojemu ciste i tumori jednostavno ne mogu obitavati. Naime, ciste i tumori hrane se tvarima koje stvaraju kiselo okruženje u organizmu i sve dok je organizam kiseo tumor može rasti. No, čim se prekine dotok kiselosti u organizam tumor nema hrane i stagnira. Zbog toga su soda bikarbona u kombinaciji s limunom izuzetni borci protiv raka jer je njihove djelovanje posve alkalno.
(...)
Tu veličanstvenu činjenicu otkrio je još davne 1923. godine njemački znanstvenik Otto Heinrich Warburg, koji je za svoj lijek protiv raka dobio čak i Nobelovu nagradu no svejedno, ljude ne znaju istinu.

U članku se zaključuje da je “hemoterapija smrt”, budući da “toliko zakiseljuje tijelo da pospješuje širenje raka, a ne uništavanje stanica”.

Iste tvrdnje pronašli smo objavljene tokom proteklih godina u više od trideset gotovo identičnih članaka.

Odakle potiču tvrdnje o limunu i sodi bikarboni?

Tvrdnju da je napitak od limuna i sode bikarbone 10.000 puta učinkovitiji od hemoterapije pronašli smo u članku portala Dnevno, objavljenom 18. aprila 2015. godine. U ovom članku se ne navodi izvor za tvrdnju. Navode o učinkovitosti napitka pronašli smo u ranijim člancima na engleskom jeziku (1, 2), ali originalni izvor nismo uspjeli pronaći. 

Tvrdnja o učinkovitosti 10.000 puta većoj od hemoterapije inicijalno se vezivala samo za limun. Tako smo na portalu Hazud pronašli članak od 16. oktobra 2014. godine, u kom se navodi da je limun “čudotvoran proizvod za ubijanje kancerogenih stanica”, koji je “snažniji 10.000 (deset tisuća) puta od kemoterapije”. Da se ova tvrdnja inicijalno vezivala samo za limun, potvrđuje i činjenica da je platforma za provjeru činjenica Snopes o njoj pisala u analizi iz aprila 2011. godine. 

Da li je kombinacija sode bikarbone i limuna dokazano 10.000 puta jača od hemoterapije?

Na postoje nikakvi dokazi za tvrdnju da napitak od limuna i sode bikarbone ima 10.000 puta veću učinkovitost od hemoterapije. Naime, napredna Google pretraga ne daje rezultate koji bi potvrdili postojanje bilo kakvih naučnih radova u kojima se nešto takvo istraživalo i dokazalo. 

Vjerovanjem da alkalna hrana ubija rak Raskrinkavanje se detaljno bavilo u analizi iz decembra 2020. godine. Kako se u ovoj analizi objašnjava, Snopes navodi da za tvrdnje o “antikancerogenosti” limuna ne postoje dokazi. 

Nijedno pouzdano naučno ili medicinsko istraživanje ne kaže da je limun definitivno potvrđen kao “provjereno sredstvo protiv karcinoma svih vrsta“ niti je bilo koji od (začudo neimenovanih ) “najvećih svjetskih proizvođača lijekova“ izvijestio o otkriću da je limun “10.000 puta jači od kemoterapije” i da konzumacija limuna može “uništiti maligne ćelije”. Sve su te tvrdnje hiperbole i pretjerivanje koje nije potkrijepljeno činjenicama.

Da li je soda bikarbona efikasna u liječenju raka?

Soda bikarbona je jedan od najpopularnijih sastojaka u različitim receptima kojima se navodno liječi rak. Raskrinkavanje je o receptima čiji je dio soda bikarbona pisalo u više navrata (1, 2, 3). 

“Popularnost” sode bikarbone kao “univerzalnog lijeka” za različite bolesti traje dugo, a ovakve tvrdnje imale su različite izvore. Jedan od najprominentnijih zagovarača ideje liječenja raka sodom bikarbonom jeste Tullio Simoncini, bivši doktor iz Italije. O njegovom slučaju prevare pacijenata/tkinja, koji/e su na kraju podlegli/e bolesti, Raskrinkavanje je pisalo u analizi iz januara 2018. godine, koju možete pročitati ovdje

Određene studije o mogućoj učinkovitosti sode bikarbone u liječenju raka jesu provođene, ali ne postoji definitivan zaključak koji bi mogao ovu namirnicu klasifikovati kao “terapiju”. Kako američki portal o zdravlju Healthline navodi, “veza” između sode bikarbone i raka uglavnom se tiče acidoze (zakiseljavanja). Soda bikarbona ima alkalizirajući efekat, što znači da smanjuje kiselost. Stanicama raka pogoduje kiselo okruženje. Zagovornici/e sode bikarbone kao lijeka ističu da ona može organizam učiniti alkalnijim, što nije tačno, i da može spriječiti širenje raka. Ipak, nalazi provedenih istraživanja vezanih za navodnu vezu između nivoa pH i rasta karcinoma do sada nisu dali konačni sud. 

Da li je tačno da je “hemoterapija smrt”?

Raskrinkavanje je u pomenutoj analizi o alkalnoj hrani pisalo i o ovoj netačnoj tvrdnji. Kako se navodi, hemoterapija označava upotrebu lijekova koji pomažu da se zaustavi stvaranje novih ćelija tumora. Prema stranici Cancer (.net), “budući da ćelije kancera obično rastu i dijele se brže od normalnih ćelija, hemoterapija ima jači učinak na ćelije karcinoma”. 

“Kemoterapija ima takav učinak na ćelije karcinoma, ali isto tako i na druge ćelije koje se brzo razvijaju. Takve ćelije, naprimjer, imaju folikuli dlake, zbog čega opada kosa prilikom kemoterapije. Iako nuspojave kemoterapije nisu prijatne, tvrdnja da taj tretman zapravo ubrzava rast raka je besmislena - pacijenti koji primaju kemoterapiju bi umirali brže od onih koji je ne primaju nikako”, navodi se u pomenutoj analizi Raskrinkavanja. 

Dakle, tvrdnja da je napitak od limuna i sode bikarbone navodno 10.000 puta učinkovitiji od hemoterapije zasnovana je na nizu neutemeljenih premisa o ćelijama raka, kao i o efikasnosti ovih namirnica u terapiji bolesti. 

Shodno činjenicama, ovoj tvrdnji, na našem jeziku prvi put objavljenoj na portalu Dnevno, dajemo ocjenu lažna vijest. Druge objave iste tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Takođe, svi članci dobijaju i ocjenu pseudonauka.

Tvrdnju da se ovaj navodni lijek krije od javnosti “zato što nema profita od zdravih ljudi” ocjenjujemo kao teoriju zavjere, budući da implicira postojanje tajnog plana pripisanog farmaceutskoj industriji. 

Napomena:

4.5.2022: Portal Espreso ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

6.5.2022: Portal Novosti ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

18.11.2022: Tvrdnja da napitak s nekoliko kapi limunovog soka i sodom bikarbonom može uništiti ćelije raka i da se uspješno bori protiv tumora objavljena je na portalu Lijekovi iz prirode 10.11.2022. godine (1). Shodno činjenicama navedenim u analizi, ovu tvrdnju ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti i pseudonauku.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 29. 04. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me