Raskrinkavanje.ba

Soda bikarbona i med ne liječe rak, uprkos popularnosti ovog “lijeka”

Brojni domaći portali godinama unazad objavljuju članke o navodnoj učinkovitosti kombinacije sode bikarbone i meda ili javorovog sirupa u liječenju raka. Ovi navodi, ipak, nisu u potpunosti utemeljeni u relevantnim naučnim studijama.

Manipulisanje osobama koje boluju od različitih teških bolesti tako što im se nude neprovjereni  “prirodni” lijekovi iz domaće radinosti nije neuobičajeno. Tako se godinama unazad soda bikarbona nastoji prikazati kao čudotvorni lijek protiv čitavog niza poznatih i nepoznatih bolesti, uključujući i rak. Kombinacija sode bikarbone i meda (ili u nekim verzijama javorovog sirupa) jedan je od najčešćih “recepata” za koji se tvrdi da može izliječiti rak, a za ovakve navode ne postoji potpuno utemeljenje. 

Brojni domaći portali objavljivali su članke s ovim tvrdnjama, a neki od najskorijih primjera iz 2021. godine imali su ove naslove:

POMEŠALA JE MED I SODU BIKARBONU: Mesec dana je uzimala po 3 kašičice - evo ŠTA joj se DESILO u organizmu! (Srbija danas, 15.3.2021)

Med i soda bikarbona: 0vaj Iijek rješava i naj0pasnije boIesti samo ako se koristi na 0vaj način (Atraktivno, 21.5.2021)

ČUDOTVORNA KOMBINACIJA – SODA BIKARBONA I MED: Lijek koji uništava najopasniju bolest na svijetu, a pravi se jednostavno i za tili čas… (Novi portal, 5.6.2021)

SODA BIKARBONA I MED: LEK KOJI UNIŠTAVA ČAK I MALIGNE ĆELIJE! Evo kako se uzima (Alo, 23.6.2021)

Terapija liječenja raka sodom bikarbonom: Terapija koja je mnogima pomogla (Moj svijet, 14.6.2021

Tvrdnje u ovim i brojnim drugim člancima o navodnoj učinkovitosti meda ili javorovog sirupa u kombinaciji sa sodom bikarbonom u borbi protiv raka svode se na isto: iako se ćelije karcinoma navodno “hrane šećerom”, u ovom slučaju one šećer neće moći iskoristiti jer ih soda, koja “uz pomoć sirupa ulazi u maligne ćelije”, uspijeva “neutralizovati” ili “uništiti”. 

U pojedinim člancima (1, 2) navodi se da su “neki stručnjaci potvrdili da je učinak ove dvije namirnice do 10.000 puta bolji od standardnih lijekova”. Ne navodi se, ipak, ko su stručnjaci/kinje, s kojim “standardnim” lijekovima su ih poredili niti kako su došli do podatka o 10.000 puta većoj učinkovitosti. 

U nekim se verzijama članaka (1, 2) govori o “terapiji liječenja raka sodom bikarbonom, koja je pomogla stotinama ljudi”, a po receptu “liječnika konvencionalne medicine” dr. Jima Kelmuna. Iako se u člancima kaže je rak ozbiljna bolest, paradoksalno, u istoj se rečenici tvrdi da se navedena “terapija” mora raditi pod “stručnim nadzorom iskusnog alternativnog liječnika”.

Takozvani protokol doktora Jima Kelmuna za liječenje raka sodom bikarbonom i javorovim sirupom na našem govornom području objavljivan je na portalima barem od 2010. godine. 

Osim navoda o kombinaciji sode bikarbone i meda i javorovog sirupa kao lijeku, u tekstovima pojedinih portala se uopšte ne spominje žena koja je, prema naslovima, “pomiješala med i sodu bikarbonu” i uzimala po tri kašičice tog “lijeka”.

 

Kako je soda bikarbona proglašena “lijekom za rak”?

“Popularnost” sode bikarbone kao “univerzalnog lijeka” za različite bolesti traje već veoma dugo, a ovakve tvrdnje imale su različite izvore. Jedan od najprominentnijih zagovarača ideje liječenja raka sodom bikarbonom jeste Tullio Simoncini, bivši doktor iz Italije. O njegovom slučaju Raskrinkavanje je pisalo u analizi iz januara 2018. godine, koju možete pročitati ovdje

Simoncini je zbog korištenja svojih “metoda” u liječenju raka, između ostalog i zbog ubrizgavanja smjese vode i sode bikarbone u tumornu masu, ostao bez medicinske dozvole u Italiji. Ipak, nastavio se baviti medicinom, a zbog svojih neetičkih i veoma opasnih praksi u liječenju pacijenata/kinja završio je na sudu nekoliko puta. U januaru 2018. godine, Simoncini je u jednom od postupaka osuđen na pet i po godina zatvora za nezakonitu ljekarsku praksu i ubistvo pacijenta.

O porijeklu ovih tvrdnji, te o činjenicama vezanim za pH vrijednost u kontekstu malignih oboljenja, pisala je i biologinja Jelena Kalinić u objavi iz 10.11.2020. godine na svom blogu Quantum of Science. 

 

Da li kombinacija sode bikarbone i meda liječi rak?

Raskrinkavanje je o ovoj navodno “ljekovitoj” kombinaciji namirnica pisalo u analizi iz decembra 2020. godine, koju možete pročitati ovdje

Kako je u ovoj analizi objašnjeno, do sada ne postoji nijedna relevantna naučna studija koja se bavila efikasnošću ovakve kombinacije. Time ni senzacionalističke tvrdnje o njenoj “10.000 puta” većoj učinkovitosti od “standardnih lijekova” ili o tome da “liječi najopakiju bolest” nisu utemeljene. 

Konkretno, o tvrdnjama da soda bikarbona može da “neutralizuje” ćelije raka i tako ih spriječi da iskoriste šećer primarno počiva na pogrešnoj premisi o ćelijama raka uopšte. Medicinski centar MayoClinic u objavi iz marta 2020. godine navodi: 

Potrebno je više istraživanja kako bi se razumjela veza između šećera u prehrani i raka. Sve vrste ćelija, uključujući ćelije karcinoma, energetski ovise o šećeru u krvi (glukozi). Međutim, davanje više šećera ćelijama raka ne znači da brže rastu. Isto tako, uskraćivanje šećera ćelijama karcinoma ne znači da rastu sporije.

Određene studije o mogućoj učinkovitosti sode bikarbone u liječenju raka jesu provođene, ali ne postoji definitivan zaključak koji bi mogao ovu namirnicu klasifikovati kao “terapiju”. Kako američki portal o zdravlju Healthline navodi, “veza” između sode bikarbone i raka uglavnom se tiče acidoze (zakiseljavanja). Soda bikarbona ima alkalizirajući efekat, što znači da smanjuje kiselost. Stanicama raka pogoduje kiselo okruženje. Zagovornici sode bikarbone kao lijeka ističu da navodno to što ona može organizam učiniti alkalnijim znači i da može spriječiti širenje raka. Ipak, nalazi provedenih istraživanja vezanih za navodnu vezu između nivoa pH i rasta karcinoma do sada nisu dali konačni sud. 

Značajan dio ovih tvrdnji bazira se i na ideji da konzumiranje “alkalne” hrane može smanjiti kiselost tijela, a time i uticati na liječenje raka. O ovim tvrdnjama Raskrinkavanje je pisalo u analizi iz decembra 2020. godine, koju možete pročitati ovdje. Kako se navodi, riječ je o pseudonaučnim tvrdnjama bez utemeljenja. 

Pored teza o navodnom liječenju raka pomoću sode bikarbone, postoje i one o korištenju ove namirnice kao “pomoćne terapije”. Ova ideja polazi od toga da kiselo mikrookruženje može imati i negativan uticaj na pojedine terapije protiv tumora, što navodno znači da bi soda bikarbona mogla biti korištena kao podrška kliničkim metodama liječenja. Ipak, riječ je o hipotezama za čiju je potvrdu ili opovrgavanje neophodno provesti temeljna klinička ispitivanja. O tome se može pročitati i u pregledu postojećih studija o potencijalnom djelovanju sode bikarbone u liječenju tumora.

No, i sami naučnici koji su istraživali vezu između kiselosti okruženja, aktivnosti ćelija tumora i moguće upotrebe sode bikarbone kao pomoćne terapije, pozivaju na oprez:

Sljedeći korak je istraživanje da li je ovaj pristup [op.a. korištenje sode bikarbone kao pomoćne terapije] zapravo uspješan u postizanju veće efikasnosti u liječenju raka. Do tada, [Chi Dang, glavni autor studije] kaže, pacijenti treba da se suzdrže od bilo kakvih kućnih eksperimenata: 

"Ljudi ne bi trebali potrčati da zgrabe hrpu sode bikarbone i počnu je primjenjivati", kaže on. 

"Ovo je definitivno predmet za kliničke studije."

Dakle, iako postoje indicije da bi soda bikarbona na određeni način i u određenoj mjeri mogla imati efekta u liječenju raka, sami naučnici koji su učestvovali u kreiranju ovakvih zaključaka upozoravaju da im je neophodno pristupiti s oprezom. 

Tvrdnje da kombinacija meda i sode bikarbone “liječi” rak, te da se pokazala kao “10.000 puta bolji lijek od standardnih” opasne su, a njihovo zagovaranje neodgovorno. Neadekvatna primjena ovih namirnica u “liječenju” može imati ozbiljne posljedice. 

Shodno činjenicama, navedenim tvrdnjama dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti. Dodatno, iste tvrdnje ocjenjujemo i kao pseudonauku

Članci u čijim se naslovima spominje žena koja je “pomiješala med i sodu bikarbonu”, zbog neskalada sa tekstom dobijaju i ocjenu klikbejt

Napomena

13.7.2021: Portal Srbija Danas je naknadno ispravio prvobitno objavljene netačne navode, te je tom članku dodana i ocjena ispravljeno.

15.7.2021: Portal Alo je naknadno ispravio prvobitno objavljene netačne navode, te je tom članku dodana i ocjena ispravljeno.

28.11.2022: Portal Zdravlje i priroda ispravio je netačne navode u jednom od ocijenjenih članaka te za njega dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Klikbejt 15.03.2021

Srbija danas (.com): POMEŠALA JE MED I SODU BIKARBONU: Mesec dana je uzimala po 3 kašičice - evo ŠTA joj se DESILO u organizmu!

Naučnici su nakon 60 godina zablude shvatili da su sva istraživanja bazirali na pogrešnoj pretpostavci.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 05.06.2021

Novi Portal (.com): ČUDOTVORNA KOMBINACIJA – SODA BIKARBONA I MED: Lijek koji uništava najopasniju bolest na svijetu, a pravi se jednostavno i za tili čas…

Soda bikarbona i med u kombinaciji može izgledati kao bizarna ideja, no postoje dobri razlozi zašto ove namirnice možete uvesti u prehranu.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 23.06.2021

Alo: SODA BIKARBONA I MED: LEK KOJI UNIŠTAVA ČAK I MALIGNE ĆELIJE! Evo kako se uzima

Javorov sirup ili med ide protiv ćelija karcinoma (koje uzimaju 15 puta više glukoze, od zdravih ćelija). Zbog uzimanja ovog soda sirupa, soda bikar...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Klikbejt 15.03.2021

Haber: Pomiješala je med i sodu bikarbonu: Mjesec dana je uzimala po 3 kašičice – šta joj se desilo u organizmu!

Naučnici su nakon 60 godina zablude shvatili da su sva istraživanja bazirali na pogrešnoj pretpostavci.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt 15.03.2021

Skener info: POMEŠALA JE MED I SODU BIKARBONU: Mesec dana je uzimala po 3 kašičice – evo ŠTA joj se DESILO u organizmu!

Naučnici su nakon 60 godina zablude shvatili da su sva istraživanja bazirali na pogrešnoj pretpostavci.

 • Klikbejt
 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 08.04.2021

Zdrav Svet: SODA BIKARBONA I MED: Nevjerovatan lijek, recite zbogom čak i najtežim bolestima, a pravi se vrlo lako…

Soda bikarbona i med u kombinaciji može izgledati kao bizarna ideja, no postoje dobri razlozi zašto ove namirnice možete uvesti u prehranu.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 11.05.2021

Portal novosti: SODA BIKARBONA I MED: Lijek koji uništava najopasniju bolest na svijetu, a pravi se jednostavno i za tili čas…

Soda bikarbona i med u kombinaciji može izgledati kao bizarna ideja, no postoje dobri razlozi zašto ove namirnice možete uvesti u prehranu.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 21.05.2021

Atraktivno online: Med i soda bikarbona: 0vaj Iijek rješava i naj0pasnije boIesti samo ako se koristi na 0vaj način

Dosta ljudi ima mišljenje da je korištenje sode bikarbone u kombinaciji sa medom neka bezvezna stvar jer je poznato da se stanice ra’ka hrane sa šećer...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 26.04.2021

Facebook profili i stranice: Facebook stranica ''Moje zdravlje'': Terapija liječenja raka sodom bikarbonom: Terapija koja je mnogima pomogla

Ovo je terapija liječenja raka sodom bikarbonom, koja je pomogle stotinama ljudi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 14.06.2021

Zdravlje i priroda: Terapija liječenja raka sodom bikarbonom: Terapija koja je mnogima pomogla

Ovo je terapija liječenja raka sodom bikarbonom, koja je pomogle stotinama ljudi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Pseudonauka 14.06.2021

Moj Svijet: Terapija liječenja raka sodom bikarbonom: Terapija koja je mnogima pomogla

Ovo je terapija liječenja raka sodom bikarbonom, koja je pomogle stotinama ljudi.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 18.06.2021

Aktuelne teme u svetu: SODA BIKARBONA I MED: Magični sastojak koji uništava najopasniju bolest na svijetu, a pravi se jednostavno i veoma brzo !

Soda bikarbona i med u kombinaciji može izgledati kao bizarna ideja, no postoje dobri razlozi zašto ove namirnice možete uvesti u prehranu.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 30.06.2021

Zdravlje i priroda: SODA BIKARBONA I MED: Lijek koji uništava najopasniju bolest na svijetu, a pravi se za tren

Soda bikarbona i med u kombinaciji može izgledati kao bizarna ideja, no postoje dobri razlozi zašto ove namirnice možete uvesti u prehranu.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 17.06.2021

Čizmica TV: MED I SODA BIKARBONA: Ovaj Lijek Uništava I NAJOPASNIJE BOLESTI Samo Ako Se Koristi Na Ovaj Način

Miješanje sode bikarbone s javorovim sirupom ili medom se možda čini bizarnom idejom, ali se vjeruje da se stanice raka hrane šećerom.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 18.03.2021

Srbija 24h (website): SODA BIKARBONA I MED: LIJEK KOJI UNIŠTAVA I NAJOPASNIJE BOLESTI SAMO AKO SE KORISTI NA OVAJ NAČIN!

Miješanje sode bikarbone s javorovim sirupom ili medom se možda čini bizarnom idejom, ali se vjeruje da se stanice raka hrane šećerom.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 06.02.2021

Novi Portal: SODA BIKARBONA I MED: Lijek koji uništava najopasniju bolest na svijetu, a pravi se jednostavno i za tili čas…

Uništava najopasniju bolest na svijetu…

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 05.04.2021

Pozitiva: SODA BIKARBONA I MED: Lijek koji uništava najopasniju bolest na svijetu, a pravi se jednostavno i za tili čas…

Soda bikarbona i med u kombinaciji može izgledati kao bizarna ideja, no postoje dobri razlozi zašto ove namirnice možete uvesti u prehranu.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 08.01.2021

Sve za zdravlje: MED I SODA BIKARBONA: Kombinacija koja liječi MNOGE bolesti

Način na koji živimo utječe na naše tijelo mnogo više no što mislimo. Znamo da već znate sve o tome kako treba više vježbati, zdravo se hraniti, a šte...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 30.03.2021

Bosanska krajina: Med i soda bikarbona u kombinaciji su čudo za Vaše zdravlje. Odmah ćete zapisati ovaj genijalan recept. Mnogi su se oduševili (RECEPT)

Med i soda bikarbona u kombinaciji su čudo za Vaše zdravlje. Odmah ćete zapisati ovaj genijalan recept. Mnogi su se oduševili (RECEPT)

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 16.03.2021

Svjetlo-dunjaluka: MED I SODA BIKARBONA POMJEŠANI ZAJEDNO ĆE OVO UČINITI VAŠEM ORGANIZMU

Naučnici su nakon 60 godina zablude shvatili da su sva istraživanja bazirali na pogrešnoj pretpostavci.

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti
Pseudonauka 23.04.2021

Eistria: JIM KELMUN PROTOCOL – YAVOR SIRUP I SODA BIKARBONA PROTIV RAKA

PROCJENA LIJEČENJA: Glavni razlog zbog kojeg ovaj protokol shvaćamo ozbiljno su impresivna svjedočenja s različitih strana. Protokol Jim Kelmun pokaza...

 • Pseudonauka
 • Prenošenje lažnih vijesti