Raskrinkavanje.ba

Snimak kokaina na stolu Volodimira Zelenskog je montiran

Društvenim mrežama i pojedinim anonimnim portalima proširio se snimak koji prikazuje bijeli prah na stolu predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, uz tvrdnje da je riječ o kokainu. Snimak je, ipak, montiran.

Na Facebook profilu Srdjan Balmazanu 23. aprila 2022. objavljen je snimak videopoziva Volodimira Zelenskog i Elona Muska. Snimak je objavljen uz opis u kom se tvrdi da se na stolu nalazi kokain: 

Nastavak price kakav je NARKOMAN predsednik Ukrajne Zelenkovski😂😂😂😂😂
KOKAIN NA STOLU DA BOLJE FUNKCIONISE🤣🤣🤣🤣

Snimak u trajanju od 12 sekundi prikazuje ukrajinskog predsjednika kako sjedi za radnim stolom i putem videopoziva razgovara s još dvojicom muškaraca. S njegove lijeve strane na stolu se vide bijeli prah i bankovna kartica, a snimak je u jednom dijelu usporen kako bi jasnije prikazao ove predmete. 

Četiri sekunde kraći snimak koji prikazuje istu scenu objavljen je 24. aprila 2022. na Facebook profilu Nikola Jelovac, uz opis s istim tvrdnjama:

ZELENSKI: KOKAIN NA RADNOM STOLU?
Pojavio se kratki video u kojem je Zelenski za svojim radnim stolom u videokonferenciji s nekim ljudima.
Vidi se lijepa hrpica bijelog praha na stolu. Vjerojatno se ne radi o brašnu.
S "dvije crtice ujutro" prešlo se na više grama dnevno.

Tvrdnju da se na stolu Volodimira Zelenskog vidi kokain pronašli smo i u nekoliko drugih Facebook objava, kao i u člancima niza anonimnih portala. Ipak, budući da ovi portali imaju praksu redovnog brisanja članaka, do vremena pisanja ove analize više nema aktivnih članaka u kojima se navodila ova tvrdnja.

Šta su činjenice?

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je putem videopoziva s osnivačem i direktorom kompanije SpaceX Elonom Muskom, 5. marta 2022. Povod za razgovor bila je Muskova donacija opreme Starlink satelitske internet-usluge Ukrajini. 

Originalni snimak razgovora Zelenskog i Muska objavljen je na zvaničnom Instagram profilu ukrajinskog predsjednika, zelenskiy_official, 5. marta 2022. Ovaj snimak je znatno boljeg kvaliteta od onog koji se dijeli uz tvrdnje da se na stolu pored Zelenskog nalazi psihoaktivna supstanca kokain. 

O navodima da se na snimku razgovora Zelenskog i Muska na stolu vidi kokain pisao je niz fact-checking platformi u svijetu (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7). Kako ove platforme zaključuju, snimak na kom se vidi kokain je montiran. Međutim, iako je nakon ovih analiza portala za provjeru činjenica značajan dio sadržaja ispravljen i izbrisan, i dalje postoje članci i objave u kojima se dijele identične tvrdnje.

Kako naš partnerski portal Faktograf iz Hrvatske navodi u analizi od 25.4, manipulisani snimak počeo se pojavljivati krajem aprila. Originalni izvor montiranog snimka, ipak, nismo uspjeli utvrditi. 

Na originalnom snimku, objavljenom na Instagramu ukrajinskog predsjednika, ali i u nizu medijskih izvještaja o njegovom razgovoru s Elonom Muskom (1, 2, 3), na stolu se ne mogu vidjeti bijeli prah i bankovna kartica. 

Italijanski fact-checking portal Facta u svojoj analizi od 26. aprila navodi i poređenje screenshota ova dva snimka. 

Slika: Facta.news

Isto u svojoj analizi u Twitter objavi objašnjava i Eliot Higgins, osnivač i direktor Bellingcata, organizacije s iskustvom u digitalnim istraživanjima. On je 23. aprila na svom Twitter nalogu objavio snimak u kom su jedan pored drugog stavljeni original i manipulisana verzija, iz čega je manipulacija jasno uočljiva. 

Faktograf u pomenutoj analizi objašnjava i da ovo nije prvi put da se ukrajinski predsjednik stavlja u isti kontekst s konzumacijom droga. Međutim, za tvrdnje o njegovoj navodnoj zavisnosti ne postoje kredibilni dokazi. 

Jasno je, dakle, da snimak na kom se na stolu ukrajinskog predsjednika vide bijeli prah i bankovna kartica nije autentičan. 

Shodno činjenicama, tvrdnju da se na snimku na stolu Volodimira Zelenskog vidi kokain, na našem jeziku prvi put objavljenu na Facebook profilu Srdjan Balmazanu, ocjenjujemo kao lažnu vijest. Druge objave iste tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 24.04.2022

Facebook profili i stranice: Nikola Jelovac: Zelenski

  • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 23.04.2022

Facebook profili i stranice: Srdjan Balmazanu: Zelenski

  • Lažna vijest