Raskrinkavanje.ba

Snimak ruskog “sanitarnog topa” predstavljen kao “zaprašivanje sa zemlje”

Na društvenoj mreži Facebook objavljen je snimak rada “sanitarnog topa” ruske vojske, uz tvrdnju da je riječ o “zaprašivanju sa zemlje”.

Na Facebook profilu Marko Kraljevic, 12.5.2021. godine objavljen je videosnimak uz opis:

ZAPRAŠIVANJE sa ZEMLJE!!!!

I onda se pitamo zašto NEMA onog NEBESKOG PLAVETNILA!!!

gledajte, DELITE!!!!

Šestominutni snimak prikazuje mašinu koja izbacuje velike količine bijelog gasa nalik na vodenu paru, koji se potom širi i diže uvis.

Do datuma pisanja ove analize, objava sa profila Marko Kraljevic podijeljena je 641 put.

 

Šta su činjenice?

Raskrinkavanje je ranije pisalo o nesuvislim teorijama zavjere o “zaprašivanju otrovima sa neba”, o čemu možete čitati u našim analizama ispod:

U objavi na Facebook profilu Marko Kraljevic tvrdi se, pak, da se “zaprašivanje” dešava i na zemlji.

Snimak podijeljen na ovom profilu originalno objavljen 8.2.2010. godine na YouTube kanalu  Aleksandr Olennikov (Александр Оленников), pod nazivom TMC-65.

Isti ili slični snimci proteklih godina objavljeni su na nekoliko YouTube kanala, sa tvrdnjama da je TMC-65 vojna mašina za proizvodnju oblaka u svrhu “rata vremenskim nepogodama” (1, 2).

Takve tvrdnje nemaju uporište u realnosti.

Kako se navodi u članku objavljenom na portalu The Drive 13.11.2018. godine, naziv ove mašine je TMS-65U  (na ćirilici TMC-65) i ne koristi se za “proizvodnju oblaka” ili “zaprašivanje sa zemlje”. 

Ove mašine ruske vojske, terenska vozila sa ugrađenim avionskim mlaznim motorom, namijenjene su za čišćenje vozila kontaminiranih hemijskim sredstvima. Također se mogu koristiti za stvaranje dimne zavjese na bojnom polju, navodi se u članku.

Objašnjeno je i kako funkcioniše TMS-65U:

Kompletan sistem dovodi tekućinu za dekontaminaciju u ispuh, radi brzog čišćenja vozila ili zgrada. Rukovalac u kabini može upravljati mlaznim motorom lijevo-desno i gore-dolje kako bi najbolje usmjerio mlaz prema predviđenom objektu.

Cijeli proces je daleko brži od osoblja koje koristi ručna crijeva ili četke za uklanjanje potencijalnog hemijskog oružja. Uobičajena procedura uključuje postavljanje TMS-65U mašina duž puta kao neku vrstu improvizovane perionice automobila na bojnom polju, koja brzo čisti vozila dok prolaze.

TMS-65U/Izvor: The Drive

TMS-65U je također moguće pronaći u sekciji “Enciklopedija” na sajtu Ministarstva odbrane Ruske Federacije, gdje se opisuje kao “skup posebne opreme montirane na terensko vozilo i dizajnirane za degasifikaciju, dekontaminaciju i dezinfekciju oružja i vojne opreme (AME), kao i područja i puteva sa tvrdom podlogom”.

Dakle, snimak objavljen na profilu Marko Kraljević ne prikazuje “zaprašivanje sa zemlje” niti spravu za proizvodnju oblaka, kako se navodilo na drugim jezicima. Radi se o vojnom “sanitarnom topu” koji je namijenjen za dekontaminaciju vojne opreme, a može se koristiti i za stvaranje dimne zavjese.

Shodno činjenicama, objavu na Facebook profilu Marko Kraljevic ocjenjujemo kao lažnu vijest i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 12.05.2021

Facebook profili i stranice: Marko Kraljevic: Zaprašivanje sa zemlje

  • Teorija zavjere
  • Lažna vijest