Raskrinkavanje.ba

Snimak udara munje ne prikazuje upotrebu “energetski usmjerenog oružja”

Snimak udara munje u električnu ogradu koji se desio krajem avgusta u Njemačkoj dijeli se na društvenim mrežama uz netačne insinuacije da nije u pitanju prirodni fenomen, već udar izazvan upotrebom energetski usmjerenog oružja.

 Foto: yakovlev_oleg, freepik

Njemačku je krajem avgusta 2023. godine zahvatilo snježno nevrijeme. Kako su izvijestili mediji na našem govornom području, nevrijeme je počelo u noći između četvrtka 24. i petka 25. avgusta. U Minhenu je bio potpuno paralizovan gradski željeznički saobraćaj, dok je oluja u Stuttgartu obarala drveće. Oluja, praćena gradom, Bavarsku je pogodila i u subotu 26. avgusta. Mediji na našem govornom području izvještavali su o nevremenu koje je zadesilo Njemačku, a pojedini su objavili snimak udara munje u električnu ogradu na jednoj farmi konja u blizini Oberstaufena (1,2). 

Snimak udara munje počeo se ubrzo dijeliti i na društvenim mrežama, ali uz opise u kojima se izražava sumnja da je riječ o prirodnom fenomenu i insinuira da je riječ o udaru izazvanom upotrebom “energetski usmjerenog oružja”. 

Tako je na Telegram nalogu iSTiNA ovaj snimak objavljen 29. avgusta uz opis:

Spektakularan udar "munje" u blizini Oberstaufena u Nemačkoj! Grom iz vedra neba udario je u ergelu konja u ovom mestu u petak popodne 25.08.2023. Munja od 160.000 ampera udarila je u električnu ogradu udaljenu samo 75 metara od ergele i uništila je. Vlasnik je na sreću uveo svoje životinje u štalu kada je "grom" udario niotkuda. Bljesak svetlosti, prasak i onda se prema rečima vlasnika ergele video samo dim. "Ne želite da zamislite šta bi se desilo da sam dva minuta kasnije uveo životinje u štalu" kaže ovaj 53-godišnjak. Kakva je to munja koja udara u nisku ogradu pored visokih drveća okolo? Munja ili DEW? Šta vi mislite?


Snimak se sastoji od nekoliko segmenata i liči na medijski izvještaj. Prvo se vidi trenutak kada munja udara u ogradu i uznemirene životinje koje trče. Na ovom segmentu vide se datum i vrijeme kad je snimak nastao. U nastavku snimka prikazani su ostaci ograde koji su naknadno snimljeni. Na snimku se čuje i ženski glas koji, kako se čini, izvještava o ovom događaju na njemačkom jeziku. 

Isti snimak, s identičnim tvrdnjama, pronašli smo i na drugim društvenim mrežama (1,2,3).

 

Šta su činjenice?

 

Snimak identičan ovom objavljenom na Telegram kanalu iSTiNa pronašli smo na Facebook stranici Blaulichtreport Südschwaben/Allgäu, gdje je objavljen 28. avgusta, i na njemu se vidi vodeni žig s imenom stranice. Snimak je objavljen uz opis koji je, ustvari, transkript onoga što izgovara žena na snimku. U opisu se, između ostalog, navodi:

Spektakularan udar groma u blizini Oberstaufena - Sada sa slikama ugljenisane ograde! ⚡️‼️

Grom je udario u ergelu konja u 15:24 u petak popodne. Munja od 160.000 ampera udarila je u električnu ogradu udaljenu samo 75 metara od ergele i uništila je. Vlasnica je upravo uvela svoje životinje u štalu kada je grom udario niotkuda. Bljesak svjetla, prasak i onda se, prema riječima vlasnice ergele, mogao vidjeti samo dim. 

„Ne želite da zamislite šta bi se dogodilo da sam dvije minute kasnije dovela životinje u štalu“, kaže 53-godišnjakinja.

O udaru munje u blizini Oberstaufena izvijestili su i mediji na njemačkom jeziku (1, 2). Portal All-in.de prenosi izjavu Bettine Mayr, vlasnice ergele, koja kaže da je čula kako se približava grmljavina i sklonila konje u štalu, da bi nakon toga vidjela munju i čula prasak. Ona je rekla i da je udar snimila nadzorna kamera na imanju.   

Brojni medijski izvještaji na različitim jezicima svjedoče o sličnim primjerima udara munje u električne ograde koji su se ranije dešavali (1, 2, 3). Na stranicama pojedinih proizvođača električnih ograda navodi se da one mogu privući munju tokom olujnog nevremena te ih stoga, kako preporučuju, treba zaštititi gromobranom (1, 2). Na stranici američkog proizvođača električnih ograda Zareba system navodi se:

Munja će uvijek tražiti put najmanjeg otpora na svom putu do zemlje. Kao takve, ograde sa stotinama ili hiljadama stopa metalnih žica u sebi predstavljaju odlične vodove za struju oslobođenu s neba u obliku munje.

U stvari, munja rijetko udara u ogradu. Umjesto toga, munja indukuje napon na liniji ograde, a to se može desiti čak i kada udari nekoliko milja od ograde.


 

Usmjereno energetsko oružje i teorije zavjere


U objavi na Telegram kanalu iSTiNA insinuira se da je udar munje koji se vidi na snimku rezultat upotrebe usmjerenog energetskog oružja (Directed energy weapon - DEW). Raskrinkavanje je ranije pisalo o teorijama zavjere da su nedavni požari na Havajima izazvani ovim oružjem. U analizi objavljenoj u avgustu ove godine naveli smo da ovo oružje razvija nekoliko zemalja, ali da se ono ne nalazi u širokoj upotrebi.

Usmjereno energetsko oružje (Directed energy weapons - DEW), prema američkom Uredu za odgovornost vlasti (US Government Accountability Office - GAO), koristi koncentrisanu elektromagnetsku energiju za borbu protiv neprijateljskih snaga i imovine. Ovo oružje uključuje lasere velike energije, milimetarsko talasno i mikrotalasno oružje velike snage. 

Kako smo u jednoj od ranijih analiza već pisali, tehnologiju ove vrste naprednog oružja već nekoliko decenija razvija i testira nekoliko zemlja: SAD, Rusija, Kina, Indija i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Irske. Međutim, ono se ne nalazi u širokoj upotrebi. Kako se navodi na stranici GAO-a, jedan od razloga je taj što američko Ministarstvo odbrane nije odredilo kako ovu tehnologije prebaciti “iz laboratorije” na teren i kako je uključiti u misije. 

Videosnimak koji dijele korisnici/e društvenih mreža ne sadrži ništa što bi ukazivalo na upotrebu usmjerenog energetskog oružja niti na bilo šta što ne bi moglo biti objašnjeno udarom munje, koja je uobičajena pojava tokom nevremena, kakvo je zahvatilo Njemačku u vrijeme kada je snimak napravljen.

Dakle, snimak koji se dijeli na društvenim mrežama prikazuje udar munje. Sve objave u kojima se ova činjenica dovodi u pitanje i insinuira da bi udar mogao biti rezultat upotrebe usmjerenog energetskog oružja dobijaju ocjenu teorija zavjere.

 

(Raskrinkavanje.ba) 

Pogledajte originalne članke