Raskrinkavanje.ba

Snimci iz ukrajinskog grada Bucha prikazuju stvarne žrtve, a ne mrtve koji ustaju

Pojedini portali, slijedeći tvrdnje ruskog režima, objavili su članke u kojima se tvrdi da su videozapisi na kojima se vide žrtve ruske okupacije, nastali nakon ulaska ukrajinske vojske u grad Bucha, montirani. Kako tvrde, na njima se navodno vidi kako „oživljavaju mrtvaci“. Ništa od toga nije tačno.

UPOZORENJE: Neke od fotografija i snimaka u nastavku su uznemiravajućeg sadržaja 

Na portalu Sputnik je 3. aprila 2022. godine objavljen članak koji govori o snimcima iz ukrajinskog grada Bucha. Članak je naslovljen:

Vaskrsavaju „ruske žrtve“ kod Kijeva – zapadni mediji objavili snimke na kojima „oživljavaju mrtvaci“

Kako se u članku tvrdi, navodno su snimci objavljeni u medijima na kojima se vide tijela žrtava u ovom gradu lažirani.

Zapadni mediji nastavljaju da objavljuju lažne vesti o konfliktu u Ukrajini. Ovog puta pronašli su "tela" kod Kijeva, odakle se ruska vojska povukla 30 marta, kako bi se pridružila osnovnim snagama u Donbasu.

Više zapadnih medija je jutros objavili su materijale o gradu Buča, odakle su se ruske snage povukle. U njima novinari govore o "zverstvima" ruskih snaga, o mnogobrojnim leševima koji leže pored puta.

Međutim, kasnije se pojavio "snimak dokaza", ali on upravo i raskrinkava proukrajinske medije.

Na početku snimka se vidi kako "leš" sa desne strane pomera ruku, a zatim, u 30 sekundi, u retrovizoru se može primetiti kako jedan od "ubijenih" naglo "vaskrsava" i seda.

Sve liči na planiranu medijsku kampanju.

Snimak na koji se Sputnik poziva u svom članku objavljen je 3.4.2022. na kanalu Readovka na društvenoj mreži Telegram. U ovoj objavi navode se iste tvrdnje kao u članku portala Sputnik o navodnom lažiranju žrtava u zapadnim medijima. Videozapis u trajanju od 20 sekundi usporen je, a prikazuje automobile koji prolaze ulicama na kojima leže tijela žrtava. Na njemu se, navodno, mogu vidjeti pomenute scene, u kojima jedan leš pomjera ruku, a drugi sjeda. Snimak je lošeg kvaliteta te neki od kadrova nisu sasvim jasni. 

Članke u kojima se navode identične tvrdnje objavilo je još deset portala u regionu. Među njima je i niz portala iz Bosne i Hercegovine: Otvoreno, Cafe, Republika Srpska (.net), Višegrad 365 i BiH news

Na portalu Novosti, takođe 3.4.2022, objavljen je članak koji prenosi saopštenje Ministarstva odbrane Rusije o tome da su optužbe da su ruski vojnici ubijali civile u Buchi “provokacija i produkcija kijevskog režima”. Osim prenošenja zvaničnog saopštenja, Novosti prenose i navode ruske novinske agencije RIA o navodnom “pomeranju ruku leševa”.

POGLEDAJTE - LEŠEVI USTAJU, POMERAJU RUKE: MO Rusije demantovalo je laž o navodnom ubistvu civila u Buči, ukrajinska tv potvrdila (VIDEO)
(...)
Ranije su ukrajinske vlasti i mediji distribuirali snimak navodno snimljen u gradu Buča u Kijevskoj oblasti, gde tela poginulih leže na putu.

Kako prenosi RIA Novosti, korisnici su skrenuli pažnju na to da „leševi“ pomeraju ruke i uklanjaju udove kako ne bi pali pod točkove vojne opreme.

Iste tvrdnje objavljene su i u članku portala Crni bombarder. 

Šta su činjenice?

Rusija je 24.2.2022. počela invaziju na Ukrajinu napadom na nekoliko gradova. Grad Bucha, koji se nalazi u predgrađu Kijeva, postao je centralna tema u svjetskim medijima kada je ukrajinska vojska ušla na njegovo područje, nakon povlačenja ruskih trupa, u prvim danima aprila 2022. godine. Područje dijela glavnog grada, uključujući Buchu, bilo je pod ruskom okupacijom gotovo od početka ratnih dejstava 24. februara 2022. Nakon što je ukrajinska vojska ušla u grad, 3. aprila objavljeni su snimci i fotografije koje prikazuju štetu koju je ruska vojska napravila za više od mjesec okupacije, kao i tijela civilnih žrtava. 

Rusija je negirala da je počinila ubistva civilnog stanovništva u Buchi. Na Telegram kanalu Ministarstva spoljnih poslova Rusije objavljen je 3.4.2022. demanti ovih navod, u kom se objavljeni snimci i fotografije iz Buche nazivaju “provokacijom” te se tvrdi da, “dok je grad bio pod kontrolom ruskih oružanih snaga, nijedan/na lokalni/a stanovnik/ca nije stradao/la od bilo kakvog nasilnog dejstva”.

O tvrdnjama da su snimci iz Buche navodno lažirani te da prikazuju kako “oživljavaju mrtvaci” pisale su različite fact-checking platforme i drugi mediji u svijetu (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7). Među njima su i naši partnerski portali iz regiona – Raskrikavanje iz Srbije, Faktograf iz Hrvatske i Raskrinkavanje iz Crne Gore. 

Navodni dio snimka sa Telegram kanala Raedovka na kom se vidi kako “leš sa desne strane pomera ruku” odnosi se na početak dvadesetsekundnog snimka objavljenog u sklopu članka portala Sputnik. 

Slika: Telegram kanal Raedovka

Ipak, kako BBC navodi, pažljiviji pregled snimka boljeg kvaliteta jasno ukazuje na to da ono za šta se tvrdi da je pomjeranje ruke na lešu zapravo predstavlja trag u donjem desnom uglu vjetrobranskog stakla vozila iz kog je snimak napravljen.

Zaokružili smo ovaj trag - koji izgleda kao kap kiše ili mrlja prljavštine - zajedno sa sličnim oznakama vidljivim na vjetrobranskom staklu ranije u videu.

Analizu BBC-a možete pogledati u nastavku. 

 

 

Isto je jasno i iz videoanalize objavljene na Twitter nalogu Shayan Sardarizadeh, a koju u svojoj analizi činjenica od 4. aprila navodi platforma Bellingcat. 

Druga tvrdnja vezana za navodno lažirane scene u snimku žrtava iz Buche odnosi se na isječak na okvirno osamnaestoj sekundi snimka objavljenog u domaćim medijima, uz tvrdnje da se tu vidi “kako jedan od 'ubijenih' naglo 'vaskrsava' i seda”. Ova tvrdnja odnosi se na dio videozapisa u kom je prikazan retrovizor na automobilu iz kog je snimak napravljen, a u kom se nalazi odraz leša pored kog je automobil prošao neposredno prije toga.

Slika: Telegram kanal Raedovka

I u ovom slučaju, navodi BBC, jasno je da snimak ne prikazuje ono što se tvrdi. Naime, kako se ističe, “usporena verzija videosnimka pokazuje da retrovizor jasno izobličava odraz tijela, kao i kuće u pozadini.” Do istog zaključka došla je i platforma za provjeru činjenica Istinomer iz Srbije. U analizi od 4. aprila navode:

Bočni retrovizori na novijim automobilima uglavnom nisu ravni. Naprotiv, imaju blagu zakrivljenost — konveksnost — zbog čega postoje sigurnosna upozorenja “Predmeti u ogledalu su vam bliži nego što se čini“. Konveksnost čini da predmeti izgledaju manji nego što zapravo jesu.
(...)
Vizuelna distorzija koju primećujemo u snimku, dakle, daje iluziju da se telo pomerilo ili „ustalo“. Međutim teza o „živom lešu“ se pobija zakrivljenjem okolnih zgrada usled istog efekta distorzije.

Dakle, pažljivim pregledom snimka objavljenog u nizu domaćih medija može se zaključiti da snimci zaista prikazuju stvarne žrtve rata u Ukrajini, kao i da nisu “lažirani”.

Da se tijela na objavljenim snimcima ne pomjeraju, potvrdio je i niz drugih izvora, poput digitalnog istraživača Benjamina Stricka. On je na svom Twitter nalogu 4. aprila objavio i druge snimke iz kojih se to jasno može vidjeti. 

Takođe, na internetu su dostupni i drugi snimci objavljeni ranije, 1. aprila 2022. godine, koji prikazuju isto stanje u Buchi (1, 2, 3). 

Shodno činjenicama, tvrdnje o tome da na snimku iz ukrajinskog grada Bucha navodno “leš pomjera ruku” te da “jedan od ubijenih sjeda”, inicijalno objavljene na portalu Sputnik, ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Druge objave iste tvrdnje dobijaju ocjenu prenošenje lažnih vijesti

Napomena

8.4.2022. Nakon objave ove analize, portal Cafe ispravio je svoj članak, zbog čega im dajemo i ocjenu ispravljeno.

11.4.2022: Portali 24 sedam i Novosti ispravili su netačne navode u svojim člancima, te dobijaju i ocjenu ispravljeno. 

(Marija Ćosić i Emir Zulejhić, Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 03.04.2022

Informer: IZGLEDA KAO DA MRTVI LJUDI LEŽE PORED PUTA, A ONDA - ŠOK! Rusi tvrde da je raskrinkana još jedna LAŽNA VEST IZ UKRAJINE! (VIDEO)

Zapadni mediji nastavljaju da objavljuju lažne vesti o konfliktu u Ukrajini. Ovog puta pronašli su "tela" kod Kijeva, odakle se ruska vojska povukla 3...

  • Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest 03.04.2022

Sputnik: Vaskrsavaju „ruske žrtve“ kod Kijeva – zapadni mediji objavili snimke na kojima „oživljavaju mrtvaci“

Zapadni mediji nastavljaju da objavljuju lažne vesti o konfliktu u Ukrajini. Ovog puta pronašli su "tela" kod Kijeva, odakle se ruska vojska povukla 3...

  • Lažna vijest
Prenošenje lažnih vijesti 03.04.2022

BiH news: UKRAJINCI LAŽIRALI POKOLJ U BUČI: Pogledajte Kako Se Mrtvaci Pomijeraju I Ustaju!

  • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 03.04.2022

24 sedam: "Leš" pomera ruku, jedan od "ubijenih" naglo "vaskrsava": Zapadni mediji objavili snimke na kojima „oživljavaju mrtvaci“(VIDEO)

Više zapadnih medija je jutros objavili su materijale o gradu Buča, odakle su se ruske snage povukle

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 03.04.2022

Cafe: "VASKRSAVAJU" RUSKE ŽRTVE U BUČI /VIDEO/ Zapadni mediji objavili snimke na kojima „oživljavaju mrtvaci“

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 03.04.2022

Novosti: POGLEDAJTE - LEŠEVI USTAJU, POMERAJU RUKE: MO Rusije demantovalo je laž o navodnom ubistvu civila u Buči, ukrajinska tv potvrdila (VIDEO)

MINISTARSTVO odbrane Rusije odbacilo je optužbe kijevskog režima da je navodno ubijao civile u selu Buča u Kijevskoj oblasti.

  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 04.04.2022

Logično: Ukrajinci uhvaćeni u korištenju glumaca kao mrtvaca kako bi optužili Ruse za pokolj!

Jučer svi mediji javljaju o tome kako je Ukrajinska vojska ušla u predgrađa Kijeva iz kojih se Ruska vojska prethodno povukla. Naslovnice vrište o tom...

  • Prenošenje lažnih vijesti