Raskrinkavanje.ba

Spajanje nespojivog: Nauka ne “potvrđuje” čudo krsnog znaka

Pseudonaučne tvrdnje da je istraživanjem u laboratoriji potvrđeno čudotvorno antiseptičko dejstvo krsnog znaka na vodu objavljuju se na našem govornom području od 2007. godine.

Foto: Freepik 

Na portalu Sveta Petka u avgustu 2021. godine objavljen je članak o navodnim naučnim dokazima moći koje krsni znak ima na ljudsko tijelo. Naslov članka glasi ovako:

NAUČNO DOKAZANO! NEVEROVATNA MOĆ ČASNOG KRSTA: Pogledajte šta se DEŠAVA u našem telu kada se prekrstimo!

U članku je imenovan laboratorij u kojem su navodno provedena naučna istraživanja kojima je potvrđena moć krsnog znaka:

Istraživanja, koja su sprovedena u laboratoriji medicinsko-bioloških tehnologija “NII” za industrijsku i morsku medicinu (Moskva), postala su prava senzacija.

Navodi se da je eksperimentima dokazano da krsni znak ubija mikrobe i mijenja optičke osobine vode (koja sačinjava značajan udio u našem tijelu). Time je “potvrđeno” da krštenje hrane i pića ima “duboki mistični smisao” i “praktičnu korist” te da je riječ o čudu koje se dešava doslovno svaki dan. 

Naučnici su eksperimentalno dokazali da krsni znak ubija mikrobe i menja optičke osobine vode. „Potvrdili smo da drevni običaj da se hrana i piće krsti pre jela ima duboki mistični smisao“, kaže fizičar Angelina Mahalovska. „Iza toga se krije praktična korist: hrana se očišćava bukvalno u trenu. To je veliko čudo koje se dešava bukvalno svaki dan.“

Voditeljica istraživanja snage krsnog znaka – ranije opisana kao fizičarka Angelina Malahovska – sprovodila je istraživanje skoro deset godina, navedeno je u tekstu. Tu je opisano i kako je provjereno dejstvo molitve “Oče naš” i krsnog znaka na bakterije u vodi: 

Radi istraživanja su uzeti uzorci vode iz raznih basena- bunara, reka, jezera. Svi uzorci su sadržali zlatnu stafilokoku i još jednu uvek prisutnu vrstu bakterija. Ali pokazalo se da se posle pročitane molitve “Oče naš” i osenjivanja uzorka krsnim znakom, ta količina štetnih bakterija smanjivala za 7, 10, 100 i čak i više od 1000 puta!

Potom je opisano i kako su naučnici “izmjerili” optičku gustinu vode prije i poslije osvećenja i utvrdili da je ona veća poslije:

Naučnici su izmerili optičku gustinu vode i posle njenog osenjivanja krsnim znakom i osvećenja. „Pokazalo se da se optička gustina vode u poređenju sa njenom normalnom vrednošću posle osvećenja povećava“, objašnjava Angelina Malahovska.

Pritom, voda “razumije smisao izgovorenih molitvi nad njom, pamti taj uticaj i čuva ga neko vrijeme što se vidi po povećanoj optičkoj gustini.” Optička gustoća vode se, navodno, povećava jedan i po put kada znak napravi obični vjernik, a 2,5 puta kada to uradi svešteno lice. 

Ovaj članak, koji do sada ima više od 10.300 ostvarenih interakcija na Facebooku, u aprilu 2023. godine ponovo je podijeljen na devet Facebook stranica (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9). 

Najraniji tekst s tvrdnjama o naučnim potvrdama efekta časnog krsta koji smo pronašli objavljen je 20.2.2007. godine na stranici Srpske pravoslavne crkve. U međuvremenu su ga prenijeli portali Srbin (3.8.2016), Stil Kurir (25.12.2018), Espreso (5.8.2016), Alo (20.1.2019), Patriote Srpske (15.10.2022) i u više navrata portal Srbija javlja (1, 2, 3, 4, 5). 

 

Šta su činjenice?

O “naučnom” istraživanju Angeline Malahovske, koje je navodno potvrdilo moć i čudo koje se u vezi s krsnim znakom dešava svaki dan, pisao je 20.8.2016. godine nizozemski blog Kloptdatwel? (niz. Je li to tačno?) koji se vodi naučnim skepticizmom

U analizi ovog bloga navodi se da je priča o istraživanju bila objavljena i na poljskom, mađarskom, engleskom i rumunskom jeziku. Neki od ranijih medijskih napisa o Angelininom istraživanju uključuju tekst ruske agencije Interfax od 17.3.2006. godine. 

Njeni nalazi nisu objavljeni u nekom naučnom članku, nego u letku “Šta objašnjava ljekovita svojstva svete vode, pravoslavne molitve i krsnog znaka?” koji je, prema fotografiji naslovne strane, objavljen 2005. godine. Angelinino prelistavanje letka može se pogledati na ovom linku. Google pretraga naslova, kao i pretraga na ruskom pretraživaču Yandex, ne daje rezultate koji bi ukazali na to da je riječ o nekoj ozbiljnoj publikaciji. 

Institut u čijim je laboratorijima Angelina navodno provela eksperiment postoji i nalazi se u Sankt Peterburgu. Međutim, šef laboratorije pri institutu na kojem je Angelina navodno radila je 2010. godine za list Ruski reporter opovrgnuo povezanost instituta i Angeline: 

- Šta? Angelina Mahalovska? Nikada nije radila kod nas. Ali svuda se predstavljala kao članica naše laboratorije. Ona samo sramoti naš institut. Znam je. Ona je veoma nasrtljiva dama. Istraživala je, ali nikad nigdje nije stigla [sa svojim istraživanjem]. Voda je zanimljiva tema, ali ono što Mahalovska kaže, to nema nikakve veze sa naukom. Znate, stekao sam utisak da ona... pa, ja stvarno nemam pravo da govorim bilo šta o tome. Uostalom, ja nisam psihijatar.

Ni autor bloga Kloptdatwel ni autor članka Ruskog reportera nisu uspjeli pronaći naučne članke u renomiranim naučnim časopisima koje je potpisala Angelina Mahalovska. Ni naša pretraga Google Scholara (1, 2) , ali i generalna pretraga varijacija imena Angelina Mahalovska (1, 2), nije dala rezultate s naučnim člancima ove autorice.

 

Antiseptička svojstva i povećana optička gustina vode? 

Tvrdnja da je naučim eksperimentom potvrđeno da čitanje molitve i činjenje krsnog znaka iznad vode smanjuju broj bakterija u uzorku u najmanju je ruku bizarna. S obzirom na to da na uzorcima vode nije izvršena nikakva hemijska ili fizička intervencija (nije dodana hemikalija, nisu zagrijavani i slično), smanjenje broja bakterija u uzorcima (ako i jeste zabilježeno) nije moguće naučno opisati i objasniti. 

U tom slučaju, takav razvoj događaja u laboratoriji predstavljao bi “čudo”, a ne nešto što se može ispitivati i potvrđivati naukom (više o ovome kasnije). Dezinfekcija vode, odnosno uništavanje patogenih mikroorganizama u vodi, provodi se hemijskim sredstvima (hlorom, ozonom, alkoholom, sapunima i deterdžentima i drugim), ali i fizičkim uticajem na vodu (UV zračenjem, ultrazvukom, gama zračenjem, toplotom i slično).   

Na blogu Kloptdatwel navodi se da se pojam “optička gustina” može odnositi na dvije fizičke veličine (indeks refrakcije i apsorpcijski koeficijent), međutim, nije jasno na koju se od ove dvije veličine (ako i na jednu) u svom “radu” poziva Angelina. 

Indeks refrakcije je broj koji pokazuje koliko je puta brzina svjetlosti u nekoj sredini manja od brzine u vakuumu, a apsorpcijski koeficijent opisuje svojstvo prozirne tvari da apsorbuje elektromagnetske valove. Na blogu se navodi da je uobičajeno da se indeks refrakcije i apsorpcijski koeficijent zajedno izražavaju kompleksnim brojem.

Navodno povećanje optičke gustine vode nakon činjenja krsnog znaka dešava se u ultraljubičastom intervalu talasnih dužina od 200 nm do 240 nm. Autor teksta na blogu Kloptdatwel objašnjava da ukoliko je Angelina pod optičkom gustinom mislila na “apsorpcijski koeficijent”, onda njen nalaz nije toliko impresivan. Ako je, pak, mislia na “indeks refrakcije”, onda bi sveštenikovo činjenje krsnog znaka povećalo indeks vode s 1,4 na 3,5, što je značajno povećanje. 

Međutim, prema pisanju ruskog portala Insider iz 2017. godine, Angelinini nalazi o povećanju “optičke gustine vode” nisu mogli biti potvrđeni na Fakultetu za fiziku državnog Univerziteta u Sankt Peterburgu, čak ni uz korištenje značajno preciznije opreme.  

Pretraga Google Scholara po nekim ključnim riječima iz istraživanja na engleskom jeziku nije dala rezultate koji pokazuju da je ikakvo slično istraživanje, u kojem bi bili potvrđeni Angelinini nalazi, urađeno ili objavljeno.

Osim toga, Raskrinkavanje je ranije pisalo o pseudonaučnim tvrdnjama da voda ima sposobnost “pamćenja”, što se tvrdi i u članku o moćima krsnog znaka. 

 

 

(Be)smisao naučnog potvrđivanja religijskih čuda

U tekstu se navodi Angelinina izjava u kojoj ona kaže da krsni znak “očišćava” hranu i vodu, što potvrđuje “čudo koje se dešava svakodnevno”. Međutim, ono što se zaista nastoji ovim tvrdnjama potvrditi jeste “čudo” iz domena teologije navodnim “naučnim” istraživanjem. 

Čuda imaju centralno mjesto u religijskim sistemima, no zbog razlike u tome kako na događaje, čuda i zakonitosti gledaju teologija i nauka, Angelinino nastojanje nema previše smisla. Prema argumentu renesansnog filozofa Davida Humea, koji je poznat po raspravama o vezi nauke i čuda, čudo mora da podrazumijeva kršenje zakona prirode

S obzirom na to da se nauka bavi zakonima prirode i pravilnostima, po ovom argumentu čudo samo po sebi ne može biti predmet naučnog istraživanja. Nestajanje bakterija iz uzoraka vode isključivo zbog izgovorenih riječi i načinjenog znaka po ovom bi argumentu kršilo zakone prirode. 

Ukoliko se čudo ponavlja, odnosno dešava svakodnevno, kako je to navedeno u tekstovima o Angelininom istraživanju, čudo više nije čudo, već regularnost koju bi nauka trebala moći objasniti. Međutim, Angelinino istraživanje samo “potvrđuje” čudo i pokušava ga predstaviti kao ponavljajući događaj, za koji, pak, ne nudi objašnjenje. Kritički osvrt na tvrdnje Angeline Mahalovske objavljen je u maju 2011. godine na portalu dnevnog lista Danas.

Tvrdnje da je istraživanje Angeline Mahalovske dokazalo da krsni znak ubija mikrobe i mijenja optičke osobine vode ocjenjujemo kao pseudonauku

Napomena

12.5.2023: Portali Espreso, Stil Kurir i Telegraf su ispravili članke sa tvrdnjama koje su ocijenjene u ovoj analizi. Tim člancima je dodana i ocjena ispravljeno. 

15.5.2023: Portal Alo je ispravio članak sa tvrdnjama ocijenjenim u ovoj analizi, pa je i njemu dodana ocjena ispravljeno, 

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 20.02.2007

Srpska Pravoslavna Crkva (Arhiva): МОЋ КРСТА

Информативна служба Српске Православне Цркве 20. фебруар 2007. године

 • Pseudonauka
Pseudonauka 06.08.2021

Sveta Petka: НАУЧНО ДОКАЗАНО! НЕВЕРОВАТНА МОЋ ЧАСНОГ КРСТА: Погледајте шта се ДЕШАВА у нашем телу када се прекрстимо!

Истраживања, која су спроведена у лабораторији медицинско-биолошких технологија “НИИ” за индустријску и морску медицину (Москва), постала су права сен...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 13.06.2021

Sveta Petka: НАУЧНО ДОКАЗАНО! НЕВЕРОВАТНА МОЋ ЧАСНОГ КРСТА: Погледајте шта се ДЕШАВА у нашем телу када се прекрстимо!

Истраживања, која су спроведена у лабораторији медицинско-биолошких технологија “НИИ” за индустријску и морску медицину (Москва), постала су права сез...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 04.08.2021

Sveta Petka: НАУЧНО ДОКАЗАНО! НЕВЕРОВАТНА МОЋ ЧАСНОГ КРСТА: Погледајте шта се ДЕШАВА у нашем телу када се прекрстимо!

Истраживања, која су спроведена у лабораторији медицинско-биолошких технологија “НИИ” за индустријску и морску медицину (Москва), постала су права сен...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 03.08.2016

Srbin: И НАУКА ДОКАЗАЛА ЧУДЕСНУ БОЖИЈУ ПОМОЋ када се прекрстимо

Онај моменат када се прекрсти вода или храна, она се ослобађа свих нечистоћа и бактерија, тврде руски научници.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 18.01.2018

Opanak: Доказ да часни крст има невероватну моћ: Научници су открили промене у води након њеног освештавања и читања молитве!

Истраживања, која су спроведена у лабораторији медицинско-биолошких технологија “НИИ” за индустријску и морску медицину (Москва), постала су права сез...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 22.10.2020

Čudo: МИСТИЧНА СНАГА КРСНОГ ЗНАКА

Научници су експериментално доказали да крсни знак убија микробе и мења оптичке особине воде.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 25.06.2020

Srbija Javlja: ЗАШТО ЈЕ ДОБРО НОСИТИ КРСТ ОКО ВРАТА: Руски научници доказали моћ Крста и свете воде?

Истраживања, која су спроведена у лабораторији медицинско-биолошких технологија НИИ за индустријску и морску медицину (Москва), постала су права сенза...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 25.11.2019

Srbija Javlja: ЗАШТО ЈЕ ДОБРО НОСИТИ КРСТ ОКО ВРАТА: Руски научници доказали моћ Крста и свете воде?

Истраживања, која су спроведена у лабораторији медицинско-биолошких технологија НИИ за индустријску и морску медицину (Москва), постала су права сенза...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 25.03.2020

Srbija Javlja: ЗАШТО ЈЕ ДОБРО НОСИТИ КРСТ ОКО ВРАТА: Руски научници доказали НЕВЕРОВАТНУ моћ Крста и свете воде (ВИДЕО)

Истраживања, која су спроведена у лабораторији медицинско-биолошких технологија НИИ за индустријску и морску медицину (Москва), постала су права сенза...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 10.03.2020

Srbija Javlja: ЗАШТО ЈЕ ДОБРО НОСИТИ КРСТ ОКО ВРАТА: Руски научници доказали моћ Крста и свете воде?

Истраживања, која су спроведена у лабораторији медицинско-биолошких технологија НИИ за индустријску и морску медицину (Москва), постала су права сенза...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 03.05.2022

Ljubav prema Bogu: ЗАШТО ЈЕ ДОБРО НОСИТИ КРСТ ОКО ВРАТА: Руски научници доказали моћ Крста и свете воде?

Истраживања, која су спроведена у лабораторији медицинско-биолошких технологија НИИ за индустријску и морску медицину (Москва), постала су права сенза...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 15.10.2022

Patriote srpske: ДОКАЗ ДА ЧАСНИ КРСТ ИМА НЕВЈЕРОВАТНУ МОЋ: Научници су открили промјене у води након њеног освештавања и читања молитве!

Истраживања, која су спроведена у лабораторији медицинско-биолошких технологија “НИИ” за индустријску и морску медицину (Москва), постала су права сез...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 01.02.2022

Srbija Javlja: ЗАШТО ЈЕ ДОБРО НОСИТИ КРСТ ОКО ВРАТА: Руски научници доказали моћ Крста и свете воде?

Истраживања, која су спроведена у лабораторији медицинско-биолошких технологија НИИ за индустријску и морску медицину (Москва), постала су права сенза...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 25.12.2018

Stil: Moć časnog krsta: Evo šta se dešava sa našim telom kada se prekrstimo! Gledajte pažljivo, čuda se dešavaju!

Krsni znak menja optičku gustinu vode praktično trenutno. Optička gustina vode, koja je osvećena osenjivanjem krsnim znakom od strane običnog vernika...

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 05.08.2016

Espreso.co.rs: Čudesna Božja moć kad se prekrstimo zaista postoji! (FOTO)

Onaj momenat kada se prekrsti voda ili hrana, ona se oslobađa svih nečistoća i bakterija, tvrde naučnici

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 22.06.2022

BebaMur: Naučnici su dokazali moć znaka krsta

​Potvrdili smo da drevni običaj krštenja hrane i pića pre obroka ima duboko mistično značenje“, kaže fizičarka Angelina Malahovskaja, „Iza toga stoji...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 26.11.2016

Telegraf: SVAKI PUT KADA SE PREKRSTITE, SETITE SE OVOGA: Časni krst i molitva imaju neverovatnu moć!

Posle pročitane molitve “Oče naš” i osenjivanja uzorka vode krsnim znakom, količina štetnih bakterija u vodi smanjivala za 7, 10, 100 i čak i više od...

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 02.01.2017

Stil: Moć časnog krsta: Ovo se dešava u našem telu kada se prekrstimo!

Onaj momenat kada se prekrsti voda ili hrana, ona se oslobađa svih nečistoća i bakterija, tvrde ruski naučnici

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 18.05.2018

Neko bitan: Neverovatna moć našeg časnog krsta! Šta se zapravo dešava u telu kada se prekrstimo…

Istraživanja, koja su sprovedena u laboratoriji medicinsko-bioloških tehnologija “NII” za industrijsku i morsku medicinu (Moskva), postala su prava se...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 23.06.2016

Opanak: NEVEROVATNA MOĆ ČASNOG KRSTA: Evo koje se promene događaju kad se sveti vodica i kako to utiče na nas

Istraživanja, koja su sprovedena u laboratoriji medicinsko-bioloških tehnologija “NII” za industrijsku i morsku medicinu (Moskva), postala su prava se...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 20.01.2019

Alo: Evo šta se dešava u našem telu kada se PREKRSTIMO!

Istraživanja, koja su sprovedena u laboratoriji medicinsko-bioloških tehnologija “NII” za industrijsku i morsku medicinu (Moskva), postala su prava se...

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 25.12.2018

Standard: Evo šta se dešava sa našim tijelom kada se prekrstimo!

Istraživanja koja su sprovedena u laboratoriji medicinsko-bioloških tehnologija “NII” za industrijsku i morsku medicinu (Moskva), postala su prava sen...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 09.02.2020

Espreso.co.rs: ISTRAŽIVANJE U MOSKVI DOKAZALO: Moć krsnog znaka je stvarna! OSVEŠTENA VODA I HRANA SU LEK

„Potvrdili smo da drevni običaj da se hrana i piće krsti pre jela ima duboki mistični smisao“, kaže fizičar Angelina Mahalovska

 • Pseudonauka
 • Ispravljeno
Pseudonauka 06.09.2016

Troplet: SENZACIONALNO! I ZNANOST DOKAZALA: Čudesna Božja moć kada se prekrižimo, zaista postoji!

Onaj trenutak kada se prekrsti voda ili hrana, ona se oslobađa svih nečistoća i bakterija, tvrde ruski znanstvenici, a prenosi blakanuzivo.net.

 • Pseudonauka
Pseudonauka 12.02.2023

HOP: Znanstvenici su eksperimentalno dokazali da znak križa ubija klice i mijenja optička svojstva vode

Istraživanje provedeno u laboratoriju za medicinsko-biološke tehnologije u industrijskoj i pomorskoj medicini u Rusiji, izazvalo je veliku pometnju,...

 • Pseudonauka
Pseudonauka 01.06.2018

Srbija Javlja: НАУЧНО ДОКАЗАНО! НЕВЕРОВАТНА МОЋ ЧАСНОГ КРСТА: Погледајте шта се ДЕШАВА у нашем телу када се прекрстимо!

Истраживања, која су спроведена у лабораторији медицинско-биолошких технологија “НИИ” за индустријску и морску медицину (Москва), постала су права сен...

 • Pseudonauka