“Spašavanje” na Bjelašnici je ipak bilo samo vježba GSS Sarajevo

Gorska služba spašavanja Sarajevo je prošle sedmice izvijestila o vježbi spašavanja koja je provedena na Bjelašnici. Radio Sarajevo je vijest prenio bez napomene da se radi o vježbi, predstavivši je kao “evakuaciju sa šestosjeda”. Greška je ispravljena u roku od nekoliko minuta, ali je u međuvremenu uspjela stići čak i do jedne novinske agencije.

Ocijenjeni članci
Dolina Lašve Greška; FACE TV Greška; Anadolija Greška; Ispravljeno; Life Greška; Radio Sarajevo Greška; Ispravljeno;

Pojedini portali prenijeli su 6. februara 2021. godine informaciju da je na Bjelašnici u toku evakuacija koju sprovodi Gorska služba spašavanja (GSS) Sarajevo. Inicijalno je ovu vijest objavio portal Radio Sarajevo (arhiva), ali je nedugo nakon originalne vijesti, napravljena i ispravka netačnih tvrdnji. 

Radilo se, zapravo, o vježbi Gorske službe spašavanja, što je objavljeno na zvaničnoj web stranici GSS, te na njihovoj Facebook stranici. Na portalu Radio Sarajevo, koji je u svoj članak integrisao objavu sa Facebook stranice GSS, ta je greška ispravljena desetak minuta nakon objave originalnog članka, što se može vidjeti i po “istoriji” izmjena na Facebook stranici ovog portala, gdje je dodata napomena da se radi o vježbi.  

No, čak je i tih desetak minuta bilo dovoljno da čitav niz portala i jedna agencija prenesu netačne tvrdnje iz originalnog članka. Na portalima Dolina Lašve, Face, Life i Anadolu Agency i dalje postoje članci koji sadrže ove navode, a neki i naslov koji je originalno objavljen na portalu Radio Sarajevo:

Spasioci na Bjelašnici: U toku evakuacija sa šestosjeda (Dolina Lašve, Face)

Sadržaj samih članaka gotovo je identičan na svim portalima. U uvodu se navodi:

Gorska Služba Spašavanja – stanica Sarajevo dobila je poziv od OKC-a da je na planini Bjelašnica, na skijalištu u Babinom dolu, došlo do zastoja vertikalnog transporta – preciznije lifta šestosjed, te da je na korpama ostalo ljudi koje treba evakuisat i dovesti do sigurnih mjesta.

Tekst je preuzet sa Facebook objave Gorske službe spašavanja, ali bez dijela u kom je jasno naznačeno da se radi o vježbi “Bjelašnica 2021” i da se radi o “scenariju”, a ne o opisu stvarnog događaja. Pojedini mediji vijest o vježbi evakuacije na Bjelašnici prenijeli su na korektan način (link, link) koristeći iste izvore.

Na web stranici Gorske službe spašavanja zaključuje se:

Vježba je završena u 21:30h i ocijenjena je kao vrlo uspješna, a ne terenu je bilo 34 spasioca koji su ovom vježbom pokazali svoju spremnost i kolegijalnost u kriznim situacijama.

Dakle, jasno je da se radilo o vježbi pripreme za eventualne nepredviđene situacije u budućnosti te da, srećom, niko zaista nije bio ugrožen, kako je pogrešno objavio cijeli niz medija.

S obzirom da je portal Radio Sarajevo objavio ispravnu vijest odmah nakon objavljivanja netačnih navoda, originalni članak ocjenjujemo kao grešku, a istu ocjenu dajemo i svim prenošenjima, dok Radio Sarajevo dobija i ocjenu ispravljeno

Napomena: 12.2.2021.

Nakon objavljivanja ove analize, portal Anadolu Agency ispravio je netačne navode, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Marija Ćosić, Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Redakcija Objavljeno: 11. 02. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 3 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Manipulative predstavljanje podataka sa američkog sistema VAERS

Društvenim mrežama se dijele podaci sa američkog sistema VAERS uz tvrdnje d...

Dezinformacija Manipulisanje činjenicama
Lažna vijest
Putin nije optužio Evropu i Ameriku za satanistički plan smanjenja svjetske populacije

Lažni govor ruskog predsjednika Vladimira Putina na naše govorno područje s...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Lažna vijest
Ne, Joe Biden nije jedini nosio masku na virtuelnom samitu

Tvrdnju da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden jedini nos...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Manipulisanje činjenicama Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me