Raskrinkavanje.ba

“Spašavanje” na Bjelašnici je ipak bilo samo vježba GSS Sarajevo

Gorska služba spašavanja Sarajevo je prošle sedmice izvijestila o vježbi spašavanja koja je provedena na Bjelašnici. Radio Sarajevo je vijest prenio bez napomene da se radi o vježbi, predstavivši je kao “evakuaciju sa šestosjeda”. Greška je ispravljena u roku od nekoliko minuta, ali je u međuvremenu uspjela stići čak i do jedne novinske agencije.

Pojedini portali prenijeli su 6. februara 2021. godine informaciju da je na Bjelašnici u toku evakuacija koju sprovodi Gorska služba spašavanja (GSS) Sarajevo. Inicijalno je ovu vijest objavio portal Radio Sarajevo (arhiva), ali je nedugo nakon originalne vijesti, napravljena i ispravka netačnih tvrdnji. 

Radilo se, zapravo, o vježbi Gorske službe spašavanja, što je objavljeno na zvaničnoj web stranici GSS, te na njihovoj Facebook stranici. Na portalu Radio Sarajevo, koji je u svoj članak integrisao objavu sa Facebook stranice GSS, ta je greška ispravljena desetak minuta nakon objave originalnog članka, što se može vidjeti i po “istoriji” izmjena na Facebook stranici ovog portala, gdje je dodata napomena da se radi o vježbi.  

No, čak je i tih desetak minuta bilo dovoljno da čitav niz portala i jedna agencija prenesu netačne tvrdnje iz originalnog članka. Na portalima Dolina Lašve, Face, Life i Anadolu Agency i dalje postoje članci koji sadrže ove navode, a neki i naslov koji je originalno objavljen na portalu Radio Sarajevo:

Spasioci na Bjelašnici: U toku evakuacija sa šestosjeda (Dolina Lašve, Face)

Sadržaj samih članaka gotovo je identičan na svim portalima. U uvodu se navodi:

Gorska Služba Spašavanja – stanica Sarajevo dobila je poziv od OKC-a da je na planini Bjelašnica, na skijalištu u Babinom dolu, došlo do zastoja vertikalnog transporta – preciznije lifta šestosjed, te da je na korpama ostalo ljudi koje treba evakuisat i dovesti do sigurnih mjesta.

Tekst je preuzet sa Facebook objave Gorske službe spašavanja, ali bez dijela u kom je jasno naznačeno da se radi o vježbi “Bjelašnica 2021” i da se radi o “scenariju”, a ne o opisu stvarnog događaja. Pojedini mediji vijest o vježbi evakuacije na Bjelašnici prenijeli su na korektan način (link, link) koristeći iste izvore.

Na web stranici Gorske službe spašavanja zaključuje se:

Vježba je završena u 21:30h i ocijenjena je kao vrlo uspješna, a ne terenu je bilo 34 spasioca koji su ovom vježbom pokazali svoju spremnost i kolegijalnost u kriznim situacijama.

Dakle, jasno je da se radilo o vježbi pripreme za eventualne nepredviđene situacije u budućnosti te da, srećom, niko zaista nije bio ugrožen, kako je pogrešno objavio cijeli niz medija.

S obzirom da je portal Radio Sarajevo objavio ispravnu vijest odmah nakon objavljivanja netačnih navoda, originalni članak ocjenjujemo kao grešku, a istu ocjenu dajemo i svim prenošenjima, dok Radio Sarajevo dobija i ocjenu ispravljeno

Napomena: 

12.2.2021: Nakon objavljivanja ove analize, portal Anadolu Agency ispravio je netačne navode, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

25.1.2022: Portal Face ispravio je netačne navode, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Greška 06.02.2021

FACE TV: Spasioci na Bjelašnici: U toku evakuacija sa šestosjeda

Na skijalištu u Babinom dolu, došlo do zastoja lifta šestosjed

  • Greška
  • Ispravljeno
Greška 06.02.2021

Anadolija: Bjelašnica: Na skijalištu na Babinom dolu akcija spašavanja iz lifta šestosjed u zastoju

Gorska služba spašavanja - stanica Sarajevo je zaprimila poziv u kojem je obaviještena da je na planini Bjelašnica na skijalištu u Babinom dolu došlo...

  • Greška
  • Ispravljeno