“Spašavanje” na Bjelašnici je ipak bilo samo vježba GSS Sarajevo

Gorska služba spašavanja Sarajevo je prošle sedmice izvijestila o vježbi spašavanja koja je provedena na Bjelašnici. Radio Sarajevo je vijest prenio bez napomene da se radi o vježbi, predstavivši je kao “evakuaciju sa šestosjeda”. Greška je ispravljena u roku od nekoliko minuta, ali je u međuvremenu uspjela stići čak i do jedne novinske agencije.

Pojedini portali prenijeli su 6. februara 2021. godine informaciju da je na Bjelašnici u toku evakuacija koju sprovodi Gorska služba spašavanja (GSS) Sarajevo. Inicijalno je ovu vijest objavio portal Radio Sarajevo (arhiva), ali je nedugo nakon originalne vijesti, napravljena i ispravka netačnih tvrdnji. 

Radilo se, zapravo, o vježbi Gorske službe spašavanja, što je objavljeno na zvaničnoj web stranici GSS, te na njihovoj Facebook stranici. Na portalu Radio Sarajevo, koji je u svoj članak integrisao objavu sa Facebook stranice GSS, ta je greška ispravljena desetak minuta nakon objave originalnog članka, što se može vidjeti i po “istoriji” izmjena na Facebook stranici ovog portala, gdje je dodata napomena da se radi o vježbi.  

No, čak je i tih desetak minuta bilo dovoljno da čitav niz portala i jedna agencija prenesu netačne tvrdnje iz originalnog članka. Na portalima Dolina Lašve, Face, Life i Anadolu Agency i dalje postoje članci koji sadrže ove navode, a neki i naslov koji je originalno objavljen na portalu Radio Sarajevo:

Spasioci na Bjelašnici: U toku evakuacija sa šestosjeda (Dolina Lašve, Face)

Sadržaj samih članaka gotovo je identičan na svim portalima. U uvodu se navodi:

Gorska Služba Spašavanja – stanica Sarajevo dobila je poziv od OKC-a da je na planini Bjelašnica, na skijalištu u Babinom dolu, došlo do zastoja vertikalnog transporta – preciznije lifta šestosjed, te da je na korpama ostalo ljudi koje treba evakuisat i dovesti do sigurnih mjesta.

Tekst je preuzet sa Facebook objave Gorske službe spašavanja, ali bez dijela u kom je jasno naznačeno da se radi o vježbi “Bjelašnica 2021” i da se radi o “scenariju”, a ne o opisu stvarnog događaja. Pojedini mediji vijest o vježbi evakuacije na Bjelašnici prenijeli su na korektan način (link, link) koristeći iste izvore.

Na web stranici Gorske službe spašavanja zaključuje se:

Vježba je završena u 21:30h i ocijenjena je kao vrlo uspješna, a ne terenu je bilo 34 spasioca koji su ovom vježbom pokazali svoju spremnost i kolegijalnost u kriznim situacijama.

Dakle, jasno je da se radilo o vježbi pripreme za eventualne nepredviđene situacije u budućnosti te da, srećom, niko zaista nije bio ugrožen, kako je pogrešno objavio cijeli niz medija.

S obzirom da je portal Radio Sarajevo objavio ispravnu vijest odmah nakon objavljivanja netačnih navoda, originalni članak ocjenjujemo kao grešku, a istu ocjenu dajemo i svim prenošenjima, dok Radio Sarajevo dobija i ocjenu ispravljeno

Napomena: 

12.2.2021: Nakon objavljivanja ove analize, portal Anadolu Agency ispravio je netačne navode, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

25.1.2022: Portal Face ispravio je netačne navode, te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 11. 02. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me