Raskrinkavanje.ba

Sprečavanje širenja požara nije isto što i podmetanje požara

Za viralni snimak planirane operacije paljenja dijelova šume sa ciljem zaustavljanja širenja postojećeg požara tvrdi se da je dokaz za “zavjerološke” insinuacije da se požari namjerno podmeću kako bi se okrivile klimatske promjene.

Foto: Raskrinkvanje.ba

Na Telegram kanalu Tabu 22. avgusta 2023. godine objavljen je snimak na kome se vidi helikopter koji baca plamen po terenu koji nadlijeće. U opisu snimka se tvrdnjom da su “klimatske promjene uhvaćene kamerom” insinuira da video pokazuje namjerno podmetanje požara:

Klimatske promjene uhvaćene na djelu!

Ovaj snimak je 30. avgusta objavljen i na Facebooku uz isti opis. Video smo pronašli i na društvenoj mreži X, gdje je objavljen 31. avgusta, ovaj put uz eksplicitniji opis u kom se tvrdi da, bez navođenja ko, “varaju i prave paniku”:

Toliko o globalnom zagrevanju.Varaju i prave paniku  u svim aspektima prividne apokalipse.Bezdušnici🤮🤮

 

Šta snimak prikazuje?

 

Snimak helikoptera koji izbacuje plamen po terenu koji nadlijeće, ustvari, prikazuje planiranu operaciju paljenja dijelova šume u Kanadi sa ciljem zaustavljanja širenja postojećeg požara, nazvanog Ingraham Trail ZF011-23.

Ovaj se snimak prvo dijelio van našeg govornog područja s istim opisima u kojima se implicira da je riječ o namjernom podmetanju požara. O tome je pisao USA Today u analizi objavljenoj 31. avgusta, koji navodi: 

Ali snimak ne dokazuje da je kanadska vlada namjerno izazvala požare u blizini Yellowknifea, kao što korisnik Instagrama implicira.

Umjesto toga, prema Mikeu Westwicku, službeniku za informacije o požarima pri Vladi sjeverozapadnih teritorija,  video prikazuje kanadske vatrogasce kako izvode planiranu operaciju paljenja šume u blizini autoputa Ingraham Trail u pokušaju da obuzdaju požar Ingraham Trail (ZF011-23)

Vlada sjeverozapadnih teritorija prvobitno je objavila snimak s namjerom da edukuje medije i javnost o načinima na koji vatrogasci rade na suzbijanju požara, rekao je Westwick. Originalni opis videa navodi da je planirana operacija paljenja bila strategija "za usporavanje širenja požara uklanjanjem vegetacije".

Westwick je za USA Today rekao da je riječ o uobičajenoj tehnici suzbijanja požara koja se decenijama koristi i u Kanadi i u SAD-u. Jonathan Boucher, iz Kanadske šumarske službe, objasnio je za USA Today da se ova tehnika primjenjuje naročito u situacijama kada je riječ o udaljenim i teško pristupačnim područjima. 

Na taj način, kada šumski požar dosegne određeno područje šume, ima manje "goriva" za vatru, rekao je Boucher.

Snimak iste akcije je 20. avgusta 2023. godine objavio CBC u članku u kome se izvještava o situaciji sa požarima na području Yellowknifea. Požar Ingraham Trail (ZF011-23) je u vrijeme nastanka snimka akcije njegovog suzbijanja (17. avgusta) bio aktivan već sedmicama i do tada je zahvatio desetine hektara. Prema podacima sa stranice Odjela za klimatske promjene i životnu sredinu sjeverozapadnih teritorija, požar je počeo 29. juna 2023. godine. Svrha akcije izazivanja kontrolisanog požara koju snimak prikazuje bila je sprečavanje njegovog daljeg širenja prema naseljenim dijelovima regije. 

Dakle, snimak ne prikazuje namjerno podmetanje požara, već sprečavanje širenja požara koji je već postojao. 

Nedavno su se iste insinuacije da se požari namjerno podmeću kako bi se za to okrivile klimatske promjene dijelile i uz snimak kontrolisanog spaljivanja dijelova močvare, o čemu je Raskrinkavanje također pisalo

U toj analizi objašnjeno je da klimatske promjene ne izazivaju direktno požare, ali da na njih utiču indirektno, budući da prijete da povećaju njihovu učestalost, obim i ozbiljnost kroz povećane temperature i sušu.

Na stranici Agencije za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Američkih Država na ovaj je način objašnjena veza između klimatskih promjena i požara.

Više studija otkrilo je da su klimatske promjene već dovele do povećanja dužine sezone šumskih požara, njihove učestalosti i izgorjele površine. Sezona šumskih požara produžila se u mnogim područjima zbog faktora koji uključuju  toplija proljeća, duže ljetne sušne sezone i suvlje tlo i vegetaciju. Slično, klimatske promjene prijete da povećaju učestalost, obim i ozbiljnost požara kroz povećane temperature i sušu (pogledajte američke i globalne indikatore temperature i suše). Ranije proljetno otopljavanje i smanjeni sniježni pokrivač (pogledajte indikator snježnog pokrivača ) rezultiraju smanjenom dostupnošću vode u uslovima ljetnih vrućina, što zatim doprinosi povećanom riziku od šumskih požara, jer omogućava njihovo lakše pokretanje i da budu jači. 

Kako je navedeno u spomenutoj analizi Raskrinkavanja, glavni uzrok požara su ljudske aktivnosti, namjerne i nenamjerne (opušci, logorske vatre bez nadzora, paljenje otpada ili kvar opreme), dok su požari koji se pojavljuju prirodno, naprimjer, usljed udara groma i vulkanske erupcije, manje uobičajeni. (1, 2, 3). 

Shodno navedenom, sve objave koje sadrže insinuacije o tome da snimak operacije suzbijanja požara prikazuje podmetanje požara ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama i teoriju zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Teorija zavjere 22.08.2023

Telegram profili: Klimatske promjene uhvaćene na djelu!

  • Teorija zavjere
  • Manipulisanje činjenicama