Sputnik izmislio nastup Reufa Bajrovića u američkom Kongresu

Portal “Sputnik” objavio je detaljnu analizu svjedočenja Reufa Bajrovića pred američkim Kongresom, koje se nikada nije desilo.

U srijedu, 18. aprila, u Washingtonu je održana rasprava pod nazivom “Naslijeđe Daytona i budućnost Bosne i Zapadnog Balkana”, koju je organizovao jedan od podkomiteta unutar Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Portal “Sputnik” (izdanje na srpskom jeziku) je dva dana kasnije objavio članak naslovljen “Ekstremni lobista potpaljuje Ameriku na opasan plan protiv Dodika i Srpske” u kom se navodi da je pred kongresnim podkomitetom govorio Reuf Bajrović, bivši predsjednik Građanskog saveza.

[1]Nastup marginalnog političara iz BiH Reufa Bajrovića u američkom Kongresu samo je uvod u dalje američke igre koje bi trebalo da onemoguće Milorada Dodika da se kandiduje za člana Predsedništva BiH. Iako nema nikakvog uticaja na unutrašnju politiku, Bajrović je aktivan na međunarodnom planu kao lobista protiv Republike Srpske.
Reuf Bajrović prisustvovao je pre nekoliko dana raspravi u Komitetu za spoljne poslove Kongresa SAD pod nazivom „Nasleđe Dejtona i budućnost BiH“, gde je izneo svoje ekstremne stavove prema Republici Srpskoj i zahtevima političkih predstavnika hrvatskog naroda za promenu izbornog zakona.
Prema Bajrovićevim rečima, glavni krivci za stanje u BiH su predsednik RS Milorad Dodik i hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović, nazivajući ih „osovinom zla“ i „glasom iz srednjeg veka“.

Bajrović, međutim, uopšte nije imao izlaganje pred kongresnim podkomitetom, te je cijela priča u potpunosti izmišljena. U raspravi o Bosni i Balkanu sudjelovali su Matthew Palmer iz State Departmenta, Saša Toperić iz Centra za transatlantske odnose; Philippe Leroux-Martin iz Instituta za mir, Shirley Cloyes DioGuardi iz Albansko-američke građanske lige i Kurt Bassuener iz Vijeća za demokratizacijske politike.  

Informaciju o tome ko je zaista govorio pred kongresnim podkomitetom nije bilo teško pronaći, jer je, zajedno sa video snimkom događaja, objavljena istog dana na web stranici Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD. Na snimku se vidi da je Bajrović bio prisutan, ali u publici, a ne kao govornik.

Iako Bajrović uopšte nije svjedočio pred kongresnim podkomitetom, “Sputnik” u tekstu prenosi čak i parafrazirane dijelove njegovog navodnog nastupa:

[1]Prema Bajrovićevim rečima, glavni krivci za stanje u BiH su predsednik RS Milorad Dodik i hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović, nazivajući ih „osovinom zla“ i „glasom iz srednjeg veka“. Založio se takođe za proširenje sankcija Dodiku, i ne samo njemu, već, kako je rekao, i pojedincima iz Dodikove partije SNSD i svima onima koji podržavaju predsednika RS, a takođe je sankcijama zapretio i Čoviću i funkcionerima HDZ-a. Bajrović je Republiku Srpsku pred kongresmenima nazivao genocidnom tvorevinom, čime se i pohvalio putem Tvitera.

Baš kao i u slučaju izmišljene izjave Denzela Washingtona o kojoj smo pisali prije dva mjeseca, “Sputnik” je ponovo otišao korak dalje od samog objavljivanja lažne vijesti. Predstavljajući Bajrovićev “nastup u Kongresu” kao stvarni događaj, ovaj portal je tim povodom tražio i dobio komentare od svojih standardnih sagovornika, koji u ovom članku objašnjavaju i interpretiraju događaj koji se nikada nije odigrao.
Po ko zna koji put, u toj ulozi se pojavljuje Anđelko Kozomara, a uz njega je svoje komentare na izmišljeni nastup dao i profesor FPN u Banja Luci, Miloš Šolaja:

Reuf Bajrović nije mogao pred kongresmenima da se pojavi u zvaničnom svojstvu, već privatno ili kao predstavnik svoje partije, objašnjava profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Miloš Šolaja:
„Verovatno je to rezultat lobiranja, pošto se zna da lobiji imaju najviše uticaja na kongresmene, odnosno na pojedine kongresne institucije. Tako da je to u suštini vrlo niskog nivoa, iako je činjenica da je na takav način oblikovao određenu dozu javnog mnjenja u SAD, koje se opet, nažalost, nakalemi na već ranije predrasude, koje su, kada se generalno govori o Srbima kao naciji, veoma loše, a posebno o Srbima u RS“, kaže Šolaja.

„Međutim, za mene je iznenađenje to što mu je američki Kongres dozvolio da uđe i to priča bez argumenata, da iznosi stavove samo jedne strane“, kaže Kozomara.

„Šta će smisliti, koje poteze… Znate da se spominje da će onemogućiti Dodika da se kandiduje za člana Predsedništva BiH, a poznato je da velike sile, pogotovo Amerika, mogu da nameste izborne rezultate u jednoj ovako maloj zemlji. Na primer, u velikim državama izborni rezultati poznati su posle 24 sata, a rezultati prošlih izbora u BiH bili su poznati posle 28 dana. Istup Reufa Bajrovića u Kongresu je samo uvod u radikalnije poteze koji se očekuju od SAD“, govori Kozomara.

Dan prije "Sputnikovog", objavljen je članak sličnog sadržaja na stranici desničarskog glasila "Nova srpska politička misao", no bez tvrdnje da je Bajrović bio jedan od govornika na raspravi. Da li je ovaj tekst poslužio kao inspiracija za izmišljanje ove priče ne znamo, jer “Sputnik” nije odgovorio na naš upit o izvorima objavljenih tvrdnji.

Članak ocjenjujemo kao lažnu vijest, a identičan članak objavljen na portalu "IN4S" kao prenošenje lažne vijesti.

(raskrinkavanje.ba)

Footnotes

  1. a, b Citat: "Sputnik"
Autorica: Tijana Cvjetićanin Objavljeno: 24. 04. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 5 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
BH Pošta ne prodaje izgubljene pakete

Nakon online prevare o prodaji izgubljenog prtljaga sa sarajevskog aerodrom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne treba odlagati presijecanje pupčane vrpce sat od porođaja

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se netačno tvrdi da treba...

Lažna vijest Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me