Šta je tačno, a šta nije, u pričama o “Caffetinu”

Obavještenje koje je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH objavila prije 2 godine, potaklo je širenje raznih dezinformacija i senzacionalistička “upozorenja” na mnogim portalima.

Ocijenjeni članci
Srbija danas Klikbejt; Gricko Recepti Dezinformacija; Klikbejt; Vesti 24 Sata Dezinformacija; Klikbejt; 24 Sata Vesti Dezinformacija; Klikbejt; Bakina kuhinja Dezinformacija; Klikbejt; Narodni recepti Dezinformacija; Klikbejt; Recepti za 10 Dezinformacija; Klikbejt; RECEPTI&SAVJETI&ZANIMLJIVOSTI Dezinformacija; Klikbejt; Stazama zdravlja Dezinformacija; Klikbejt; Medicina and Recepti Dezinformacija; Klikbejt; Razni recepti Dezinformacija; Klikbejt; ExYu-Zanimljivosti Dezinformacija; Klikbejt; Dnevno24 Klikbejt; Recepti za kolače Dezinformacija; Klikbejt; Udarne Vijesti Dezinformacija; Klikbejt; Alternative Medicine Dezinformacija; Klikbejt; Senzacija Klikbejt; BH Vijesti Klikbejt;

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je 27.04.2016. na svom web sajtu objavila rješenje kojim odbija zahtjev za oglašavanje lijeka "Caffetin".  Agencija je povukla saglasnost za oglašavanje ovog lijeka jer sadrži kodein, opijat koji se u medicini koristi kao analgetik, a takve je preparate zabranjeno oglašavati široj javnosti prema Zakonu o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga.

Devet dana kasnije web sajt “Kupac” je prenio članak pod naslovom Caffetin sadrži opojnu drogu. Već sljedećeg dana informacija se proširila na cijelu regiju, a neki od medija su iskoristili priliku za prikupljanje klikova stavljajući ovakve naslove:

 SADRŽI DROGU: ''Kafetin'' koji svi koristimo PAO POD ZABRANU (Srbija danas)

Iako je istina da jedna tableta Caffetina sadrži 10 mg kodeina koji je klasifikovan kao opojna droga, to nije bila nikakva novost - sastav lijeka, koji sadrži listu aktivnih tvari, oduvijek se mogao pročitati u njegovom uputstvu. Agencijskom saopštenju je tako dodata doza senzacionalizma, a “izvještavanje” o Caffetinu je uskoro poprimilo oblik čiste dezinformacije.   

NIPOŠTO NEMOJTE PITI: Nakon što OVO saznate, nikad više vam neće pasti na um da pijete Caffetin!

Ovaj zloslutni naslov je upotpunjen netačnom informacijom:

 (...) Za kodein su prošle godine objavljene bizarne bezbjedonosne informacije. Svi lijekovi koji u svom sastavu sadrže kodein kao aktivnu supstancu su zabranjeni.

Ova tvrdnja je u potpunosti netačna, jer zabrana reklamiranja ne znači zabranu lijeka.  

Preparati koji sadrže kodein nisu zabranjen u BiH, a u Registru lijekova Bosne i Hercegovine se navodi da, pored Caffetina, supstancu kodein imaju još dva preparata koja se prodaju bez recepta.

Što se tiče zabrane na globalnom nivou, različite države imaju različitu regulativu ove supstance. U nekima je kupovina lijeka dozvoljena samo uz recept, u drugima se preparati sa najviše 15 mg kodeina mogu kupiti bez recepta. Jedina država za koju smo pronašli da eksplicitno zabranjuje kodein jesu Maldivi, dok UAE i Japan imaju strogu regulativu i moguće je posjedovanje preparata sa kodeinom u striktno određenoj količini i isključivo uz potvrdu doktora.

Samo u posljednjih šest mjeseci, oko 20 portala objavilo je ovaj tekst sa istim naslovom i ilustracijom, a sve ove članke ocjenjujemo kao klikbejt i dezinformaciju.

(raskrinkavanje.ba)

Autorica: Biljana Livančić-Milić Objavljeno: 26. 03. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Ruska vojska u svemir nije poslala tajni satelit

Ministarstvo odbrane Rusije nedavno je lansiralo novi satelit u svemir, što...

Dezinformacija Klikbejt Demantirano
Dezinformacija
Jedna ili više “superbakterija”?

Portal “Dnevni Avaz” objavio je članak u kome se iznosi netačna informacija...

Dezinformacija Klikbejt
Klikbejt
Merkel nije govorila o “pokazivanju zuba”

Portal BH dijaspora je prenio članak sa portala novinske agencije FENA, ali...

Klikbejt
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me