Raskrinkavanje.ba

Dnevno24 → VAŽNO UPOZORENJE: Kada pročitate ovo o Caffetinu, više NIKADA vam neće pasti na um da ga…

08.05.2016
Tekst članka

Agencija za lijekove i medicinska sredstva u Bosni i Hercegovini (AML) prošle sedmice je donijela rješenje o odbijanju zahtjeva za oglašavanje i rješenje o stavljanju van snage saglasnosti za oglašavanje lijeka Caffetin (paracetamol, propifenazon, kofein, kodein) tableta široj javnosti.

U obavještenju koje se nalazi na web stranici ove Agencije navodi se da je riječ o lijeku koji sadrži kodein, koji je opojna droga i, u skladu sa zakonom, zabranjeno ga je oglašavati široj javnosti.

– Za kodein su prošle godine objavljene nove bezbjedonosne informacije od strane Evropske agencije za lijekove (EMA), koje je prenijela i usvojila ALMBIH, a koje se odnose na ograničenje u primjeni gotovih lijekova koji u svom sastavu imaju kodein kao aktivnu supstancu, zbog postojanja brzih metabolizera kodeina kod djece, ali i kod određenog broja ljudi svih starosnih skupina, koji posljedično znatno brže pretvaraju kodein u morfin i čiji visoki nivoi u krvi mogu dovesti do ozbiljnih neželjenih dejstava, navodi se u saopćenju AML-a.

Zabrana reklamiranja lijeka je proceduralna. U ALM-u ističu da je lijek siguran i kvalietetan, i da ostaje u prodaji, kao i do sada bez liječničkog recepta. Cilj zabrane oglašavanja u medijima je da ne ne podstiče njegova masovna kupovina.

Lijek Caffetin ima dozvolu za stavljanje promet BiH, što znači da je on kvalitetan, djelotvoran siguran. Prema važećoj dozvoli, režim izdavanja ovog lijeka je “Lijek se izdaje bez liječničkog recepta”. Stoga, lijek pacijent može uzeti sam, bez prethodnog pregleda od liječnika postavljanja dijagnoze. Samo oni lijekovi koji su izuzetno sigurni mogu se koristiti samomedikaciji, istakla je Tijana Spasojević, šefica Odjela za informiranje ispred Agencije.

 

Članak indeksiran 26.03.2018. Zadnji put osvježen 26.03.2018.

Ocijenjeno u analizi