Šta se dobije kada se u Google pretraživač ukuca Jelena Trivić?

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Pojedini portali objavili su tvrdnju da kada se na Googleu pretraži ime i prezime Jelena Trivić, korisnici/e budu preusmjereni/e na stranicu američke ambasade u BiH. To, ipak, nije tačno.

Foto: Trivicjelena.com

Aktuelni narativ o tome da kampanju kandidatkinje za predsjednicu Republike Srpske Jelene Trivić finansiraju Sjedinjene Američke Države (SAD) i Velika Britanija u medijima se uoči Opštih izbora 2022. godine “dokazivao” na različite načine.

Tvrdnje o povezanosti Trivić sa SAD-om tako su se u dva navrata u medijima pokušale dokazati dokumentima za koje je potvrđeno da su lažni. Raskrinkavanje je pisalo o oba ova primjera u analizama koje možete pročitati ovdje i ovdje.

U sklopu ovog narativa, pojedini mediji objavili su i članke u kojima tvrde da ukoliko na “Google pretraživaču ukucate ime Jelena Trivić”, automatski budete preusmjereni na “zanimljivu stranicu”, to jeste stranicu Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Ta je tvrdnja inicijalno objavljena 23.9.2022. u članku portala Banjaluka24 (.media).

ŠOK! “AKO LAŽE KOZA NE LAŽE ROG” -Kada na Google pretraživaču ukucate ime JELENA TRIVIĆ link vas vodi na zanimljivu stranicu! (VIDEO)

U videu koji slijedi možete vidjeti kakve rezultate dobijete kada na google pretraživač ukucate ime Jelene Trvić. Mnogi će se iznenaditi kada vide rezultat google pretrage.

– To je nastalo kao greška redirekcije kada su, očito u Američkoj ambasadi, pravili sajt Jeleni Trivić, kaže jedan od komentara na društvenim mrežama.

U članku je priložen i snimak u trajanju od 21 sekunde koji navodno dokazuje iznesene tvrdnje. Ove tvrdnje i snimak objavljeni su i u člancima portala Insajder (.in) i Faktor magazin 23.9.2022. 

Međutim, snimak ne prikazuje ono što se tvrdi u članku.

Ono što se zapravo može vidjeti na snimku jeste da kada se u pretraživač ukuca domena internet-stranice jelenatrivic.com, korisnici/e budu preusmjereni/e na stranicu Ambasade, što se zaista i događalo kada su ovi članci objavljeni, a što dokazuje i priloženi snimak. 

Snimak, dakle, ne prikazuje pretragu imena Jelene Trivić, nego otvaranje stranice jelenatrivic.com. Stvarna pretraga “imena Jelene Trivić” u vrijeme pisanja ove analize izgledala je ovako, a korisnike/ce ne vodi na stranicu Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini. 

Ono što se zapravo desilo jeste da je neko zakupio domenu jelenatrivic.com, a korisnike/ce koji/e pokušavaju pristupiti (nepostojećoj) stranici preusmjeravao na zvaničnu stranicu američke ambasade. Vlasnici/e domene to na njoj mogu postaviti posve jednostavno. U vrijeme pisanja ove analize preusmjeravanje više nije postojalo te pokušaj otvaranja stranice jelenatrivic.com sada vodi na obavještenje da je ova stranica nedostupna.

Prema podacima alata Domain tools, domena jelenatrivic.com zakupljena je 19. maja 2022. godine. Svi drugi podaci o tome ko je kupio domenu sakriveni su namjerno. 

Ipak, zvanična internet-stranica Jelene Trivić je trivicjelena.com i posve je funkcionalna te se na njoj ne događa opisano preusmjeravanje. Ova domena zakupljena je 22.6.2022. godine. Internet-adresa trivicjelena.com navodi se i kao zvanična ove političarke i na njenoj Facebook stranici.

Shodno činjenicama, tvrdnju da se kada se na Google pretraživaču ukuca ime Jelena Trivić kao rezultat dobije stranica Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, ocjenjujemo kao dezinformaciju.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 30. 09. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
BH Pošta ne prodaje izgubljene pakete

Nakon online prevare o prodaji izgubljenog prtljaga sa sarajevskog aerodrom...

Lažna vijest
Lažna vijest
Ne treba odlagati presijecanje pupčane vrpce sat od porođaja

Na društvenim mrežama viralne su objave u kojima se netačno tvrdi da treba...

Lažna vijest Teorija zavjere
Prenošenje lažnih vijesti
Ne postoji “novo Facebookovo pravilo” o korištenju objavljenih sadržaja korisnika/ca

Korisnici/e Facebooka godinama objavljuju “izjave” u kojima ovoj mreži zabr...

Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me