Šta su na utakmici u Sarajevu skandirala djeca iz Pančeva?

Tvrdnja da su djeca iz Srbije na sportskom turniru u Sarajevu pjevala “Ko to kaže, ko to laže Srbija je mala” viralna je na društvenim mrežama, ali nije tačna.

Na Facebook profilu Aličković Nihad 15. januara 2023. godine objavljen je status u kojem se navodi da su djeca iz Srbije u jednoj sarajevskoj sportskoj sali pjevala “Ko to kaže, ko to laže Srbija je mala”. U objavi se navodi:

‼️UPRAVO SU DJECA IZ PANČEVA IZ SRBIJE U SPORTSKOJ SALI PJEVALA: ko to kaže ko to laže, Srbija je mala...‼️
(...)
Smirite tu djecu da se taj rutnir završi s mirom i svak svojoj kući neka razguli.
Čuj "ko to kaže ko to laže..." još u sali rahmetli Ramiza Salčina. E pa fakat!

Nedugo nakon ove objave na Facebook stranici BOŠNJACI objavljen je i snimak navijanja djece iz Srbije. U objavi snimka navodi se:

‼️U dvorani "Ramiz Salčin" se ori:
"Ko to kaže, ko to laže, Srbija je mala,
nije mala, nije mala, triput ratovala
Dvanaeste, dvanaeste, Turke isterala..."
‼️Djeci iz Pančeva je ovo očito sugerisano da pjevaju od strane roditelja i trenera, dok se niko od prisutnih ne smije pobuniti jer prijeti se hapšenjem od strane Trojkine policije.

Do vremena pisanja ove analize snimak je na Facebook stranici BOŠNJACI pregledan više od 59.000 puta. Naknadno je isti snimak objavljen i na profilu Aličković Nihad, gdje je do vremena pisanja ove analize ostvario više od 30.000 pregleda. 

Snimak je uz iste tvrdnje podijeljen u još 11 objava na Facebooku, Twitteru i Instagramu, kao i u člancima portala BH Vijesti, Hayat, Index, BH Lopta i Samo provjereno.

Šta su činjenice?

U Sarajevu je od 12. do 15. januara 2023. godine održan internacionalni turnir u dječijem fudbalu “Šampion Junior”, na kom su učestvovale ekipe djece rođene između 2008. i 2016. godine iz različitih država. Turnir je pažnju javnosti privukao zbog dva incidenta koja su se odigrala 14. januara – nacionalističkog skandiranja ekipe iz Splita, a zatim i napada na roditelje i predstavnike/ce jednog tima iz Srbije, pri čemu je jedna osoba povrijeđena nožem. 

Snimak za koji se tvrdi da prikazuje djecu koja pjevaju stihove “Ko to kaže, ko to laže Srbija je mala” zabilježen je na jednoj utakmici istog turnira, održanoj dan kasnije, 15. januara. Ipak, snimak ne pokazuje ono što se tvrdi. Iako se radi o istoj melodiji, djeca na snimku ne izgovaraju stih “Ko to kaže, ko to laže Srbija je mala”, već na melodiju ove pjesme pjevaju nešto drugačije stihove koji govore o njihovom klubu Fortuna, a ne o Srbiji:

“Ko to kaže, ko to laže Fortuna je mala, 
Nije mala, nije mala, svakom po tri dala”. 

Da je zaista riječ o navedenom tekstu pjesme, potvrdili su nam i iz kluba Fortuna iz Pančeva. U odgovoru za Raskrinkavanje naveli su:

Što se pesme tiče, ona je plod dječaka naših, koji su ovo izmisli sa, naravno, prerađenim tekstom, samo iz razloga rivalstva sa klubovima iz našeg grada. 
(...)
Tekst kaže: “Ko to kaže, ko to laže Fortuna je mala”, misleći u Pančevu na ostale klubove koji se nekada šale sa tim da smo mali, manji od njih.....a dalje ide: nije mala, nije mala svakom po tri dala, aludirajući na date golove (...)

Shodno činjenicama navedenim u analizi, prvu objavu tvrdnje da su djeca iz Pančeva na sportskom turniru u Sarajevu pjevali stihove “Ko to kaže, ko to laže Srbija je mala” na Facebook profilu Aličković Nihad ocjenjujemo kao lažnu vijest, a ostale objave iste tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

Napomena: 

18.1.2023. Portal Hayat ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

27.1.2023: Portal Samo provjereno ispravio je netačne navode u svom članku te dobija i ocjenu ispravljeno. 

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Ćosić Objavljeno: 17. 01. 2023 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Netačne i opasne tvrdnje o tumorima, teorije zavjere i lažne nagradne igre

Tokom prethodne sedmice predmet naše pažnje bile su netačne tvrdnje o tumor...

Lažna vijest
Fotografija Ronalda s Kur’anom je fotošopirana

Na društvenim mrežama kruži fotošopirana fotografija fudbalera Cristiana Ro...

Lažna vijest
Lažna vijest
Snimak prikazuje vojnu opremu koja se iz Evrope vraća u SAD, ne obratno

Na društvenim mrežama dijeli se snimak koji navodno prikazuje vojnu opremu...

Lažna vijest
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me