Stara fotografija bjeloruskog zatvorenika predstavljena kao “besplatan pregled ukrajinskog naciste”

Stara fotografija zatvorenika koji na sebi ima tetovaže s nacističkim obilježjima, nastala u Bjelorusiji, dijeli se na Twitteru uz tvrdnje da prikazuje zarobljenog “ukrajinskog nacistu” koga pregleda ruski doktor u Donjecku.

Foto: Freepik

Na Twitter profilu Budo sine, Čarli šine.. 22. juna objavljena je fotografija muškarca na ljekarskom pregledu. Na njegovom tijelu vide se tetovaže s nacističkim obilježjima. U opisu fotografije tvrdi se da je riječ o “ukrajinskom nacisti”.

U čast današnjeg Dana Antifašizma ruska armija ponudila besplatan zdravstveni pregled ukrajinskim nacistima.

Do datuma pisanja ove analize tweet je zabilježio 660 lajkova i 124 puta je retvitovan.

Ista fotografija objavljena je na još nekoliko Twitter profila. U opisima se tvrdi da je nastala u Donjecku i da prikazuje ukrajinskog zarobljenika.

Donjeck. Lekarski pregled Ukronaciste.
"Zatvorenik mora biti zdrav".  (@Vale04187484 )

Donjeck. Lekarski pregled  ukrainskih zarobljenika. I tako nema fašizma u Ukrajini (@77Dragan)


Šta su činjenice?

 

Korisnici/e društvenih mreža van našeg govornog područja takođe su povezivali/e fotografiju muškarca s tetoviranim kukastim krstom s ratom u Ukrajini. Dijelila sa na nekoliko jezika s tvrdnjom da prikazuje ukrajinskog zarobljenika. 

Ipak, fotografija je stara više od 15 godina i nije nastala u Donjecku niti prikazuje ukrajinskog zatvorenika koga pregleda ruski doktor. O ovome su pisali AFP Faktencheck, India today, Facta i Reuters

Fotografija je nastala 2005. i prikazuje zatvorenika u jednom bjeloruskom zatvoru. Moguće ju je pronaći na sajtu za kupovinu fotografija getty images. Fotografiju je za AFP napravio fotograf Viktor Drachev 22. juna 2005. godine. U njenom opisu navodi se:

 Bjeloruski zatvorski ljekar pregleda zatvorenika

MOGILJEV, BJELORUSIJA: Bjeloruski zatvorski ljekar pregleda zatvorenika prekrivenog nacističkim tetovažama u 15. zatvoru u gradu Mogiljevu, oko 200 kilometara od Minska, 22. juna 2005. Oko 4.000 zatvorenika pušteno je na slobodu prema amnestiji datoj za 60. godišnjicu kraja Drugog svjetskog rata, a oko 5.000 bit će oslobođeno u roku od godinu.

 

Na istom sajtu moguće je pronaći još jednu fotografiju na kojoj se vidi isti muškarac iz drugog ugla, a snimio ju je isti fotograf.

Od početka rata u Ukrajini, neki korisnici/e društvenih mreža ponavljaju ruski propagandni narativ da je napad na ovu zemlju “specijalna vojna operacija” kojom će biti izvršena “denacifikacija” Ukrajine. Kao potvrda narativa o potrebi “denacifikacije” često se dijele fotografije krajnje desničarskih i neonacističkih pokreta iz ove zemlje, a na pojedinima se nalaze nacistički simboli. Neke od ovakvih fotografija jesu autentične. Ipak, korisnici/e društvenih mreža za potrebe propagande često dijele i fotografije koje nisu autentične ili ne prikazuju osobe za koje se tvrdi da prikazuju. O takvim primjerima Raskrinkavanje je pisalo u više navrata (link, link).

Shodno navedenom, objavu na Twitter profilu Budo sine, Čarli šine.. ocjenjujemo kao lažnu vijest. Ostale objave u kojima se tvrdi da fotografija prikazuje ukrajinskog zarobljenika koga pregleda ruski doktor u Donjecku ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

(Raskrinkavanje.ba)

Autorica: Marija Manojlović Objavljeno: 08. 07. 2022 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godina

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Protest ispred francuskog McDonald’sa nema veze s Gazom

Farmeri su nedavno istresli kamion stajskog đubriva ispred restorana McDona...

Dezinformacija
Lažna vijest
Izrael nije “promijenio barkod svojih proizvoda”

Na Facebooku se dijeli tvrdnja da je Izrael “promijenio barkod svojih proiz...

Lažna vijest
Lažna vijest
Svjetski ekonomski forum ne “naređuje vladama da legalizuju brak sa djecom”

Nekoliko portala objavilo je netačne navode da je Svjetski ekonomski forum...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me