Stare fotografije manipulativno predstavljene kao slike s protesta protiv antipandemijskih mjera u Francuskoj

Korisnici/ce društvenih mreža dijele fotografije prijašnjih protesta i masovnih okupljanja u Parizu, za koje tvrde da su napravljene na nedavnim protestima protiv antipandemijskih mjera u tom gradu.

Ocijenjeni članci
Facebook profili i stranice Manipulisanje činjenicama; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Lažna vijest; Teorija zavjere; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Lažna vijest; Facebook profili i stranice Prenošenje lažnih vijesti; Facebook profili i stranice Lažna vijest;

Na Facebook profilu Katarina Gojdanić-Puni potencijal je 18.7.2021. objavljena fotografija sa statusom u kojem se tvrdi da se u gradovima širom Francuske dešavaju masovni protesti protiv antipandemijskih mjera. Na fotografiji se nalazi tekst:

PARIZ, FRANCUSKA 🇫🇷‼️‼️‼️‼️17.7.2021💙🤍❤️ 

Fotografija izgleda kao screenshot objave na Facebooku, bez naznaka o čijoj objavi se radi. Objavljena je uz status sljedećeg sadržaja:

Bravo Francuzi! 👏👏❤️ 

U 130 gradova diljem Francuske narod je masovno izašao na ulice protiv korona terora. Ovo nećete vidjeti u medijima ni na TV-u.

Što ti je moć i zajedništvo naroda!!

Ova objava podijeljena je više od 7.200 puta. Ista je fotografija, bez natpisa, objavljena na Facebook profilu Robert Maldini, sa statusom:

Veliki protesti u celoj Francuskoj protiv sanitarne propusnice koju je najavio francuski predsednik Emanuel Makron a koja bi trebala da uskrati slobode građanima a posebno onima koji nisu vakcinisani. Od najave prošlog ponedeljka, bunt u Francuskoj ne prestaje iako vodeći mediji pokušavaju da minimiziraju i ne govore o velikom revoltu građana.

Na Facebook profilu Branko Dragaš objavljen je screenshot posta s profila Katarina Gojdanić-Puni potencijal i podijeljen je 454 puta. Fotografiju je objavio i poznati teoretičar zavjera Saša Borojević, uz status:

Francuski mediji kažu da je ovde 18.000 ljudi.

Srpski mediji i ne izveštavaju o ovome.

Naše pravo da znamo sve,

Fotografija je sa sličnim tvrdnjama objavljena i na mnoštvu drugih Facebook profila, a sa nekih je u međuvremenu obrisana.

Šta su činjenice?


Fotografija koja se dijelila uz tvrdnje da se radi o protestima protiv antipandemijskih mjera u Francuskoj zapravo je nastala 15.7.2018. Na njoj se vide navijači nogometne reprezentacije Francuske kako proslavljaju pobjedu na Svjetskom prvenstvu u nogometu te godine. Fotografiju je napravio Ludovic Marin za AFP.

Prema članku Guardiana od 15.7.2018. godine, tada se na Jelisejskim poljima u Parizu okupilo milion ljudi. 

To nije jedina fotografija s ovog masovnog događaja koja se na društvenim mrežama predstavlja kao prizor s antipandemijskih protesta ove godine. Na Facebook stranici Vazda Kontra, 26.7.2021. objavljena je fotografija sa sljedećim tekstom:

Protest u Parizu 🇫🇷

Zapitajte se zašto ovog nema u našim medijima?

Dobro jutro.

#VazdaKontra #NoRules

 

Fotografiju je sa sličnim tvrdnjama objavila i stranica Šeher (.me).


Ova fotografija također je djelo AFP-ovog fotografa, a 2018. godine objavili su je mnogi mediji kao ilustraciju uz izvještaje o proslavi u Parizu, uključujući i bh. portal Klix.

 

Proslava pobjede na nogometnom prvenstvu nije bila jedina “inspiracija” za manipulativno predstavljanje protesta protiv antipandemijskih mjera u Francuskoj. Fotografije s protesta “Žutih prsluka” iz 2018. godine su također objavljivane kao prikaz ovogodišnjih protesta.

Na Facebook profilu Mirjana Kocijan Trstenjak 14.7. objavljena je fotografija sa statusom koji aludira na proteste protiv antipandemijskih mjera i tvrdnjom da “lažljivi mediji” ignorišu situaciju.

CITAT NETAČNO:  Pariz gori...a naši lažljivi mediji o tome ništa 😉🙃

 

Dan kasnije, ista fotografija objavljena je i na stranici Slobodna Hrvatska te na profilu Davor Smotke Smotalic.

“Šaćica primitivnih” necijepiša 😂

Ova fotografija korištena je u članku Daily Maila od 24.11.2018. a potpisuje je fotograf Olivier Coret. Na fotografiji se vide demonstranti koji su protestovali protiv dizanja cijena goriva i pozivali na ostavku predsjednika Emmanuela Macrona.

Činjenice o protestima

Protesti u Francuskoj protiv vladinih antipandemijskih mjera održani su posljednja dva vikenda. Demonstranti su, kako navodi Associated Press, protestovali protiv obavezne vakcinacije zdravstvenog osoblja i propusnica za ulazak u restorane i druga javna mjesta. Kako navodi fact-checking platforma AFP Činjenice u članku od 20.7.2021, u kojem se bavi prvom fotografijom iz ove analize, na protestima 17.7. u Parizu bilo je prisutno preko 10.000 ljudi, nasuprot događaju s fotografije, kada se okupio značajno veći broj ljudi. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova identifikovalo je 136 okupljanja ukupno 114.000 ljudi: 18.000 u Parizu podeljeno u nekoliko grupa i 96.000 u ostatku zemlje.

Glavno okupljanje u Parizu, sa više od 10.000 okupljenih, počelo je kod Kraljevske palate u prvom arondismanu pre nego što je kolona prešla Senu uzvikujući "Sloboda,""Ne zdravstvenoj diktaturi" ili "Makrone odlazi" i završila protest u blizini Ministarstva zdravlja.

Što se tiče tvrdnje da se o protestima nije izvještavalo u medijima, rezultati Google pretrage riječi “protesti u Francuskoj” pokazuju da su o ovim protestima na našem jeziku izvještavali mnogi mediji, uključujući N1, Glas Amerike, Klix, BN TV, Radio Sarajevo, Danas i DW. Ovo je lako provjeriti i korištenjem pretrage na stranicama ovih medija. 

S obzirom na to da su fotografije za koje se tvrdi da prikazuju proteste protiv antipandemijskih mjera zapravo snimljene na drugim događajima, objavama na Facebook profilima Katarina Gojdanić-Puni potencijal i Mirjana Kocijan Trstenjak te na stranici Vazda Kontra dajemo ocjenu lažna vijest. Ostalim objavama s ovim tvrdnjama dajemo ocjenu prenošenje lažnih vijesti. 

Objavi na Facebook profilu Mirjana Kocijan Trstenjak dajemo ocjene lažna vijest i teorija zavjere za tvrdnju da mediji nisu izvijestili o ovogodišnjim protestima. Ostale objave s ovom tvrdnjom dobijaju ocjene prenošenje lažnih vijesti i teorija zavjere.

(Raskrinkavanje.ba)

 

 

 

Autorica: Maida Salkanović Objavljeno: 27. 07. 2021 | Zadnji put osvježeno: prije 1 mjesec

Posljednje objavljene analize

Analiza
Pregled sedmice: Klikbejt naslovi, teorije zavjere i protein šiljka

U sedmici iza nas pisali/e smo o manipulativnim klikbejt naslovima pojedini...

Lažna vijest
Ivermektin nije lijek za Covid-19, ali ne izaziva sterilitet kod muškaraca

Antiparazitik Ivermektin ne liječi Covid-19, iako ga antivakcinacijski akti...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Dezinformacija Ispravljeno
Lažna vijest
Dezinformacije lažnog franjevca: Alexis Bugnolo o vakcinama protiv Covid-19

Više od 15.000 interakcija na društvenim mrežama zabilježio je članak u koj...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti Pseudonauka Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba Analiziraj.ba NewsMavens.com Raskrinkavanje.me