Raskrinkavanje.ba

State Department nije naveo da je “Konaković veličao naciste”

Ova analiza je označena kao: Razabiranje

Dnevni Avaz je, na naslovnoj strani, kao glavnu vijest objavio da su Sjedinjene Američke Države navele da je Elmedin Konaković “veličao naciste”. No, u izvještaju State Departmenta o stanju vjerskih sloboda, koji je bio povod za Avazov tekst, nema takve tvrdnje.

Dnevni avaz je na naslovnoj strani svog štampanog izdanju od 14.6.2020. objavio najavu članka o Elmedinu Konakoviću, bivšem premijeru kantona Sarajevo i predsjedniku partije Narod i Pravda, sa sljedećim naslovom:

SAD: KONAKOVIĆ JE VELIČAO NACISTE

Analiza Avaza u kojoj se navodi da je Konaković “pod američkom lupom” je objavljena na 4. i 5. strani ovog lista, sa drugačijim naslovom i identičnim podnaslovom, koji su iskorišteni i za online verziju, objavljenu 13.6.2020.

Nakon što su SAD Konakovića svrstale u nacističke sljedbenike, Bošnjaci i BiH moraju smanjiti štetu
Konaković iz Hitlerovog sokaka je uljez u ulici Valtera Perića, tako da je teško povjerovati da će nakon signala iz Vašingtona Nermin Nikšić i Predrag Kojović pokazati političko slijepilo i za svoje brodove vezati torpedirani Konakovićev čamac.

Formulalcija “Konaković iz Hitlerovog sokaka” se pojavljuje i dalje u tekstu:

Da ne govorimo o ideološkoj perverziji koja, kada bi se u praksi ostvario savez SDP-a, Naše stranke i NIP-a, znači da bi Konaković iz Hitlerovog sokaka bio na čelu antifašističke kolone u ulici Valtera Perića.

Povod teksta bio je Međunarodni izvještaj o vjerskim slobodama kojeg je 10.6. ove godine predstavio američki State Department. Podsjetimo da je Konaković izabran na funkciju predsjedavajućeg skupštine KS 28. novembra 2018. a ostavku na tu funkciju je podnio 27.12.2019.

Elmedin Dino Konaković, šef Naroda i pravde, još se nije, poput svog političkog gurua i pokrovitelja Hasana Čengića, našao na američkoj crnoj listi, ali, sudeći prema najnovijem Izvještaju State Departmenta o stanju vjerskih sloboda u svijetu, Konaković je već pod američkom lupom, koja u smislu političkih posljedica po njega i NiP ima teže posljedice od individualnog stavljanja na crnu listu.
Ustaški simpatizer
Uz podsjećanje da Skupština Kantona Sarajevo nije uspjela provesti odluku iz marta 2018. godine o promjeni naziva osnovne škole i ulice u naselju Dobroševići u sarajevskoj općini Novi Grad, nazvanoj po Mustafi Busuladžiću, ustaškom sipmatizeru iz Drugog svjetskog rata koji je slavio Hitlera i bio poznat po svom antisemitizmu, u izvještaju se posebno kritizira stav donedavnog predsjednika Kantonalne Skupštine Dine Konakovića.
Pri tome se dalje navodi da je Konaković u jednom intervju od 16. septembra 2019. doslovno rekao da nema ništa protiv toga da škola u Dobroševićima i dalje nosi ime Mustafe Busuladžića.

U tekstu se navodi i da su SAD Konakovića stavile “u isti koš sa Hitlerom i Busuladžićem”, te se poziva na tumačenja koja je Sanela Prašović Gadžo (SBB) 12.6.2020. objavila na svom Facebook profilu, gdje je  napisala da isti predstavlja kraj političke karijere Konakovića, što je istog dana prenio Avaz.  

Da li američko stavljanje Konakovićevog imena u isti koš sa Hitlerom i Busuladžićem znači i definitivni kraj njegove političke karijere, kako to tvrdi Sanela Prašović Gadžo, generalni sekretar SBB-a i zastupnica ove stranke u Federalnom parlamentu?
Ako se predviđanje Prašović - Gadžo i ne ostvari u potpunosti, već sada se može zamisliti situacija u kojoj će Narod i pravda skupa sa svojim šefom završiti kao usamljena i prokužena ultradesničarska stranka sa minornom podrškom u biračkom tijelu, nesposobna da animira i privuče simpatizere izvan granica Sarajevskog kantona.

Tekst u štampanom izdanju sadrži i izdvojen dio u kom autor, Fadil Mandal, navodi da je Konaković mogao imati “ulogu Trojanskog konja”, premda nije jasno čijeg - iako je cijeli dio koncipiran kao pohvala Fahrudinu Radončiću: 

Radončić prvi upozorio na skriveni radikalizam
Još dok je bila aktuelna “šestorka" u Kantonu Sarajevo, Fahrudin Radončić je najavljivao izlazak SBB-a iz većine u Skupštini, iz razloga netransparentnog trošenja oko 600.000 KM, koje je Konaković, kao predsjedavajući, lično usmjeravao. I to ideološko-političkim kriterijima krajnje desnice.
(...)
U cijeloj priči nije nova ni teza da je Konaković imao ulogu Trojanskog konja u Bošnjaka i da im, podrškom nacizmu i radikalizmu, podvali nedopustivu šešeljizaciju političkog prostora.
Zato je dobro što je State Department izašao sa preciznim stavovima gdje se u istoj rečenici spominju Konaković i Hitler, jer je time NiP postao stranačko mrtvorođenče. 
Također, nisu malobrojni oni koji vjeruju da je nakon svega potpuno izvjesno rastakanje Konakovićeve stranke i odlazak političara i aktivista koji ne žele da svoj zivot i karijeru obilježe na način da su uz, ili da su podržavali, političara koji je, prema stavu Vlade SAD-a, podržavao neonacističke tendencije i ličnosti koje su veličale Adolfa Hitlera.

Šta su činjenice?

Pomenuti izvještaj, sa nazivom 2019 Report on International Religious Freedom (2019 Međunarodni izvještaj o vjerskim slobodama), State department je objavio 10. juna ove godine. 

Dio koji se odnosi na BiH, sa nazivom Bosnia And Herzegovina 2019 International Religious Freedom Report dostupan je na linku ovdje.

Na 9. stranici izvještaja se navodi da lokalne vlasti u Sarajevu nisu uspjele da provedu odluku o promjeni naziva Osnovne škole “Mustafa Busuladžić”. U istom pasusu se navodi i da je Konaković u jednom intervju izjavio da mu ne smeta što se škola tako zove. 

To je prvi i jedini put da se u 14. stranica izvještaja pominje Konaković - osim u dijelu pod naslovom “Executive Summary”, odnosno u sažetku izvještaja gdje se navedeni zaključci ponavljaju.  

Skupština Kantona Sarajevo ponovo nije uspjela provesti svoju odluku za 2018. godinu o promjeni naziva osnovne škole i ulice u mjestu Dobroševići u sarajevskoj opštini Novi Grad koje su  nazvane po Mustafi Busuladžiću. Busuladžić je bio ustaška ličnost iz Drugog svjetskog rata koji je veličao Hitlera i bio poznat po svom antisemitizmu. I škola i ulica zadržali su ime Busuladžić.
16. septembra  Dino Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, rekao je u jednom intervjuu da mu ne smeta što se škola u Dobroševićima i dalje zove po  Busuladžiću.

Dakle, ne samo da se u izvještaju ne navodi da je “Konaković veličao naciste”, već ne postoji ni dio u kome se “posebno kritizira” njegov stav, a koji je - prema onome što je napisano u članku Avaza - prethodio spominjanju izjave koju je dao u intervjuu. 

Naziv škole u Dobroševićima gotovo istovjetno je tematiziran i u izvještaju State Departmenta o vjerskim slobodama za 2018. godinu, o čemu je pisao naš partnerski portal Istinomjer u analizi objavljenoj 16.6.2020. U analizi je citiran pasus iz izvještaja za tu godinu:

Dana 6. marta je Skupština Kantona Sarajevo poništila svoju odluku iz 2016. godine o imenovanju osnovne škole i jedne ulice u Dobroševićima, u općini Novi Grad, u Kantonu Sarajevo, po Mustafi Busuladžiću, ustaši iz doba Drugog svjetskog rata, koji je veličao Hitlera i koji je bio poznat po antisemitizmu. Do kraja godine odluka još uvijek nije bila provedena. Na web stranici škole još uvijek stoji isti naziv škole, Mustafa Busuladžić, kao i isti naziv ulice. U toku godine je predsjednik Jevrejske zajednice oštro osudio činjenicu da škola još uvijek nosi takav naziv.
-Izvještaj State Department-a 2018.

Dalje, u članku se pominje Facebook status Sanele Pašović Gedžo, članice SBB-a, koja je navela da Izvještaj State Departementa “praktično odsvirao kraj za Konakovića i njegovu politiku”. Pored toga, predsjednik ove stranke se posebno ističe kao neko ko je “prvi upozorio na radikalizam”.

No, u tekstu je izostavljena činjenica da je i sam SBB u septembru 2016. prihvatio inicijativu o promjeni naziva škole u Dobroševićima u “Mustafa Busuladžić”, a kasnije ostao suzdržan prilikom glasanja o izmjeni naziva. O ovakvim nedosljednostima same stranke detaljnije je pisao naš partnerski portal Istinomjer u analizi objavljenoj 17.6.2020:

Podsjećamo, inicijativa Općinskog vijeća Novi grad i MZ “Dobroševići” o izmjeni naziva škole u ovom naselju, prihvaćena je u kantonalnoj skupštini u septembru 2016. godine, a tada su je podržali i zastupnici SBB-a. Godinu dana kasnije, u razgovoru za RTRS tadašnja predsjedavajuća Skupštine KS (SBB), Ana Babić, priznala je da zbog odluke svog stranačkog kluba da podrži inicijativu osjeća “grižnju savjesti”.

U sličnom maniru, u članku se iznose kritike članova/ica SBB na račun najavljenje koalicije tri partije (SDP, Naroda i pravde, Naša stranka), koje se u podnaslovu ovog dijela teksta opisuju kao “ideološka perverzija” - iako je SBB bio dio takozvane “sarajevske šestorke”, odnosno vladajuće koalicije u Kantonu Sarajevo, koju su od 2018. do januara 2020. činili SDP, Narod i pravda, Naša stranka, SBB, Demokratska fronta i Nezavisna bosanskohercegovačka lista. 

Konačno, kao i u nekim ranijim sličnim primjerima pristrasnog izvještavanja ovog lista, autor iznosi spekulacije i/ili svoje stavove, predstavljajući ih kao “glas naroda” ili naprosto ne navodeći ko je izvor takvih “pretpostavki”. Tako se, recimo, u tekstu navodi da “nije nova teza da je Konaković imao ulogu Trojanskog konja u Bošnjaka”; da “nisu malobrojni oni koji vjeruju” da slijedi raspad njegove stranke i slično. 

Tvrdnja sa naslovne strane Dnevnog avaza, da je “Konaković veličao naciste”, kao i tvrdnja da je u izvještaju State Departmenta iskazan “stav Vlade SAD da je Konaković podržavao neonacističke tendencije” je, kako se vidi iz samog izvještaja, netačna, te je ocjenjujemo kao lažnu vijest

Tvrdnju iz naslova članka da su Konakovića SAD svrstale u “nacističke sljedbenike” ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Cijeli ton članka, u kome se tendenciozno navode i/ili izostavljaju informacije o stvarnom djelovanju različitih političkih aktera koji se u njemu pojavljuju, ocjenjujemo i kao pristrasno izvještavanje.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pristrasno izvještavanje 13.06.2020

Avaz: Nakon što su SAD Konakovića svrstale u nacističke sljedbenike, Bošnjaci i BiH moraju smanjiti štetu

Konaković iz Hitlerovog sokaka je uljez u ulici Valtera Perića, tako da je teško povjerovati da će nakon signala iz Vašingtona Nermin Nikšić i Predrag...

  • Pristrasno izvještavanje
  • Lažna vijest
  • Dezinformacija