Raskrinkavanje.ba

Dnevni avaz o migrantima i izbjeglicama: Negativna kampanja koja traje

Ova analiza je označena kao: Razabiranje Preko margine

U nizu članaka objavljenih na portalu Dnevni avaz, migrantska i izbjeglička populacija se predstavlja u isključivo negativnom i dehumanizirajućem svjetlu. U posljednjem valu ovakvog “izvještavanja”, dehumanizacija migranata se koristi i za stranačke obračune, pa se tako isti nazivaju i “Šefikova raja”.

Na portalu Dnevni avaz 27. aprila je objavljen članak u čijem naslovu se čitatelji/ke zovu da saznaju “koga štite” član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković:

Pogledajte koga štite Džaferović i Turkovićka
Namjera ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da se više od 6.000 ilegalnih migranata mora identificirati i dati svoj pasoš ili drugi identifikacioni dokument domaćoj policiji, jako je iznervirala predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i dopredsjedavajuću Vijeća ministara BiH i ministricu vanjskih poslova Biseru Turković.
Naravno, uznemiren je i ambasador Pakistana u BiH Muhamed Halid Rao, jer odbija da njegova država pomogne u vraćanju ilegalnih migranata u zemlje njihovog prijekla.
Koga štite Džaferović i Turkovićka, možda najbolje pokazuje sljedeći video:

Video snimak objavljen u članku, koji, kako Avaz tvrdi, pokazuje “koga štite Džaferović i Turkovićka”, traje duže od 3 minute i sastoji se od fotografija (snimaka ekrana) isključivo negativnih vijesti o migrantima i izbjeglicama u BiH objavljenih u proteklim godinama.  

Namjera ovog članka očito je bila prikazati migrante i izbjeglice u što negativnijem svjetlu, budući da se cijeli tekst svodi na tvrdnju o pretpostavljenoj “iznerviranosti” dvije osobe iz političkog života, koju prati kompilacija više desetina negativnih vijesti o incidentima u kojima su učestvovali migranti i izbjeglice, a koja je kontekstualizirana porukom “pogledajte koga štite Džaferović i Turković”.  

Nekoliko dana kasnije, 30. aprila, Avaz je objavio još jedan nepotpisan članak o migrantima, na osnovu snimka koji je ovom portalu, kako se navodi, poslao anonimni čitalac:

Pogledajte kako se dostavlja hrana ilegalnim migrantima
U devastiranoj zgradi nekadašnjeg doma penzionera u Sarajevu već dugo živi nepoznat broj ilegalnih migranata.
Oni izbjegavaju smještaj u Centru u Blažuju, a da imaju dobre lokalne veze, pokazuje i snimak koji je portalu "Avaza" poslao anonimni čitalac.
Na njemu se vidi da osoba u nikabu taksijem dovozi kese s hranom za ilegalne migrante, a onda je oni preuzimaju i nose u bivši Dom penzionera, gdje trenutno žive.

Iz teksta nije jasno na kakve “dobre lokalne veze” misli nepoznati/a autor/ica, budući da se iz priloženog snimka može zaključiti tek ono što se na njemu i vidi: da postoji osoba koja pomaže izbjeglicama i migrantima, vjerovatno tako što im donosi namirnice. Ono što sa snimka jeste jasno, je to da osoba nije kese sa hranom “dovezla taksijem”, kako tvrdi Avaz. Na snimku se jasno vidi da se žena, nakon što je drugoj osobi uručila kese, vratila na vozačko mjesto u automobilu i odvezla ga sa parkinga, to jest da se nije “dovezla taksijem”.

Avaz je bez ikakve provjere navoda ili pružanja dokaza za takvu tvrdnju, naveo i da su u pitanju “ilegalni migranti”, iako osoba na snimku može biti i osoba posjeduje dokumente ili koja je podnijela zahtjev za azil u BiH. 

Ujedinjene nacije napominju da je termin “ilegalni migrant” dehumanizirajući, diskriminatoran i zastarjeo

Ured Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice, UNHCR, navodi da se ne preporučuje korištenje termina “ilegalni migrant”, kojim se negiraju ljudska prava i dignitet migrantske populacije.Taj termin ne oslikava nužno tačan opis sa pravne strane, s obzirom da, kako se navodi “biti bez dokumenata u većini zemalja nije krivično djelo”.“Čak i u zemljama u kojima se kršenje imigracijskog zakona smatra krivičnim djelom, počinjenje takvog djela ne čini vas 'ilegalnom' osobom” navodi UNHCR. 

Ističe da se niko osim migranata nikada ne opisuje riječju “ilegalan”, što ga dodatno čini 

negativnim i diskriminatornim. Korištenje ovog zastarjelog termina, navodi UNHCR, predstavlja kršenje međunarodnih pravnih obaveza, kriminalizaciju i dehumanizaciju migrantske populacije i potkopava socijalnu koheziju. 

“Riječ ‘ilegalan’ više nije prihvaćeni pojam za opisivanje osoba bez odgovarajuće dokumentacije i ne odražava vrijednosti Evrope danas” navodi UNHCR, dok mnoge institucije poput Ujedinjenih nacija, Evropskog parlamenta, Vijeća Evrope i drugih, preporučuju korištenje termina “neregularni” ili “nedokumentovani” migrant. 

Dostavljanje hrane, odnosno bilo kakve vrste pomoći osobama koje su u potrebi, obično nije negativna vijest - osim ukoliko, kao i u prethodnom slučaju, ne postoji namjera da se negativno prikažu bilo osobe koje pružaju humanitarnu pomoć, bilo oni kojima se pomoć pruža.  

Tako je ovaj članak, bez ikakvih izmjena, objavljen i na portalu Antimigrant o čijem smo “serijalu” članaka huškačkih naslova, “uparenim” sa slikama preuzetih sa stranica humanitarnih udruženja, nedavno pisali

Na portalu Dnevni avaz je zatim 5. maja objavljen članak u čijem naslovu se navodi da je “zaustavljena Šefikova raja”, pod čime se misli na izbjeglice i migrante, te se tvrdi da je to izraz koji se za njih koristi “u narodu”:

Zaustavljena Šefikova raja
Na graničnom prijelazu Izačić od pokušaja ilegalnog prelaska granice odvraćeno je 14 državljana Pakistana. U pitanju su ilegalni ekonomski migranti, koji s dolaskom ljepšeg vremena prave ogromne probleme domaćem stanovništvu, ali i na granici.
Kao što je poznato, nakon reakcije člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i njegove potpune zaštite ilegalnih ekonomskih migranata i njihovog ponašanja, uniformirani policajci već se ozbiljno kolebaju da li smiju represivno postupati na nelegalne postupke.
Ipak, s obzirom na to da svaki dan ima odvraćanja migrantske populacije, u narodu već prozvane kao Šefikova raja, Granična policija BiH postupa po zakonu.

U navedenom članku je Avaz koristio izraz “ilegalni ekonomski migranti”, iako, ponovo, za to nisu ponuđeni nikakvi dokazi te tvrdnja u tom obliku predstavlja špekulaciju. Iako dio migranata koji se nalaze u BiH jesu ekonomski migranti, neodgovorno i neosnovano je tvrditi da su svi migranti i izbjeglice u BiH “ekonomski migranti”, iz razloga što među tom populacijom postoje i osobe koje su izbjeglice koje bježe od rata, ali i osobe koje u zemljama zapadne evrope traže spas od represije i progona autoritarnih režima. 

Tri dana kasnije, 8. maja, na portalu Dnevni avaz ponovo je objavljen članak u čijem naslovu se migranti nazivaju “ilegalnim”, dok se u nadnaslovu ponovo našla i sintagma “Šefikova raja”:

SAZNAJEMO Šefikova raja nije uspjela
Od ilegalnog prelaska državne granice odvraćeno 50 ilegalnih migranata
U privremene prihvatne centre upućeno 17 državljana Pakistana i 33 Afganistana
Na Graničnom prijelazu Izačić, u mjestu Vikići, sinoć oko 1.50 sati od ilegalnog prelaska granice odvraćeno je 30 ilegalnih migranata. Kako nam je potvrđeno, radi se o 17 državljana Pakistana i 13 Afganistana. Sve ilegalni migranti upućenu su u pravcu Bihaća u prihvatne centre.
Također, oko 10.20 sati u mjestu Džakulina, Plješevica, od ilegalnog prelaska odvraćeno je 20 državljana Afganistana. I oni su upućeni u privremeni prihvatni centar Bira Bihać.

Iako Dnevni avaz tvrdi da su migranti i izbjeglice od strane “naroda” prozvani kao “Šefikova raja”, ova sintagma ne može se pronaći nigdje osim u člancima objavljenim na ovom portalu. Ovakav opis prvi put se pojavljuje upravo u članku Dnevnog avaza od 5. maja ove godine, u kom se tvrdi da je “narod” tako prozvao migrante i izbjeglice. Drugi put je ovaj termin upotrijebljen u članku objavljenom 8. maja. Osim na Dnevnom avazu, termin “Šefikova raja” pronašli smo još samo na portalima Narod i Antimigrant, a u oba slučaja se radi o prenošenjima članaka sa Avaza. Dodatno, Avazov članak podijeljen je u Facebook grupi “SBB BiH svi OO na FB”, ali i na stranici općinskog odbora SBB-a u Velikoj Kladuši. Isti članak podijeljen je i na stranici Želim da se pitam - Migranti, a koja svakodnevno objavljuje izjave Fahrudina Radončića i vijesti o migrantima (uglavnom sa Dnevnog avaza). Stranica Bihać zaslužuje bolju budućnost, koja također dijeli članke Dnevnog avaza i izjave predsjednika Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića, također je podijelila ovaj članak. Osim na navedneim stranicama, termin “Šefikova raja” nismo uspjeli pronaći nigdje drugo. 

Ovi članci na Dnevnom avazu objavljeni su nakon javnih neverbalnih sukoba između ministra sigurnosti Fahrudina Radončića i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. Radončić je naime na pres konferenciji 23. aprila izjavio da je “od direktora Službe za strance BiH Slobodana Ujića tražio da utvrdi tačan broj ilegalnih ekonomskih migranata kako bi se krenulo u proces njihove deportacije iz BiH”. Radončić je rekao i da “pouzdano zna da pojedine zemlje kao Pakistan neće biti kooperativne u ovoj priči”, te da će, ako odbiju da sarađuju, “tražiti da se pakistanski ambasador proglasi personom non grata i da se uputi u svoju državu”. Dan kasnije Džaferović je primio ambasadora Pakistana u BiH, koji je, kako je izvijestio Klix, informisao Džaferovića da je “Ambasada Pakistana spremna za punu saradnju s institucijama BiH u borbi protiv ilegalnih migracija i da to nije bilo, niti će biti dovedeno u pitanje”. Istog dana je Radončić ponovo organizovao pres konferenciju, na kojoj je rekao kako su “ovakvom reakcijom Džaferovića i Turković ilegalni migranti u Grčkoj i drugim zemljama dobili poruku ohrabrenja da krenu ka našoj državi i zapadnoj Evropi”.

U svim navedenim primjerima, kako zajedno tako i pojedinačno, jasno se prepoznaje namjera diskreditacije migrantske i izbjegličke populacije u BiH, koja se predstavlja isključivo u negativnom svjetlu. Raskrinkavanje je ranije više puta pisalo o člancima Dnevnog avaza u kojima su svojevremeno objavljivane netačne informacije o migrantima i izbjeglicama.

Tvrdnju da je “narod” migrante u BiH prozvao “Šefikovom rajom”, ocjenjujemo kao dezinformaciju, s obzirom da nije moguće utvrditi da li je upravo Avaz kreirao takav opis ili on zaista dolazi “iz naroda”, ali je jasno da ga Avaz pokušava predstaviti kao “odomaćen” u narodu, iako ga niko drugi osim Avaza javno ne koristi. Istu ocjenu dajemo i tvrdnji da je “osoba u nikabu taksijem migantima dovezla hranu”, s obzirom da je iz snimka jasno da nije u pitanju taksi vozilo. 

Sve članke Avaza navedene u ovoj analizi, ocjenjujemo kao pristrasno izvještavanje zbog korištenih termina i opisa, ali i cjelokupnog pristupa temama i tona navedenih medijskih izvještaja. 

Napomena

2.10.2023. Članak portala Theworldnews koji je ocijenjen u ovoj analizi naknadno je povezan sa analizom zbog tehničkih razloga.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pristrasno izvještavanje 27.04.2020

Avaz: Pogledajte koga štite Džaferović i Turkovićka

Uznemiren je i ambasador Pakistana u BiH Muhamed Halid Rao, jer odbija da njegova država pomogne u vraćanju ilegalnih migranata

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 30.04.2020

Avaz: Pogledajte kako se dostavlja hrana ilegalnim migrantima

Osoba u nikabu taksijem dovozi kese s hranom za ilegalne migrante

 • Pristrasno izvještavanje
 • Dezinformacija
Pristrasno izvještavanje 05.05.2020

Avaz: Zaustavljena Šefikova raja

U pitanju su ilegalni ekonomski migranti, koji s dolaskom ljepšeg vremena prave ogromne probleme domaćem stanovništvu, ali i na granici

 • Pristrasno izvještavanje
 • Dezinformacija
Pristrasno izvještavanje 08.05.2020

Avaz: Od ilegalnog prelaska državne granice odvraćeno 50 ilegalnih migranata

U privremene prihvatne centre upućeno 17 državljana Pakistana i 33 Afganistana

 • Pristrasno izvještavanje
 • Dezinformacija
Pristrasno izvještavanje 05.05.2020

Narod.ba: Zaustavljena Šefikova raja

Na graničnom prijelazu Izačić od pokušaja ilegalnog prelaska granice odvraćeno je 14 državljana Pakistana. U pitanju su ilegalni ekonomski migranti, k...

 • Pristrasno izvještavanje
 • Dezinformacija
Pristrasno izvještavanje 06.05.2020

Antimigrant: Zaustavljena Šefikova raja

Na graničnom prijelazu Izačić od pokušaja ilegalnog prelaska granice odvraćeno je 14 državljana Pakistana. U pitanju su ilegalni ekonomski migranti, k...

 • Pristrasno izvještavanje
 • Dezinformacija
Pristrasno izvještavanje 27.04.2020

Brotnjo: VIDEO Pogledajte koga štite Džaferović i Turkovićka

Namjera ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da identificira više od 6.000 ilegalnih migranata koji su svoju putovnicu ili identifikacijski do...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 27.04.2020

Sandzaklive: Pogledajte koga štite Džaferović i Turkovićka

.

 • Pristrasno izvještavanje
 • Demantirano
Pristrasno izvještavanje 27.04.2020

Theworldnews: Pogledajte koga štite Džaferović i Turkovićka

Namjera ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da se više od 6.000 ilegalnih migranata mora identificirati i dati svoj pasoš ili drugi identifika...

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 04.05.2020

Antimigrant: Pogledajte kako se dostavlja hrana ilegalnim migrantima

Osoba u nikabu taksijem dovozi kese s hranom za ilegalne migrante.

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 30.04.2020

Sandzaklive: Pogledajte kako se dostavlja hrana ilegalnim migrantima

.

 • Pristrasno izvještavanje
 • Demantirano
Pristrasno izvještavanje 08.05.2020

Antimigrant: Od ilegalnog prelaska državne granice odvraćeno 50 ilegalnih migranata

Samo u protekla 24 sata, od ilegalnog prelaska granice sa Hrvatskom odvraćeno je 50 ilegalnih migranata, saznaje „Dnevni avaz“.

 • Pristrasno izvještavanje
 • Dezinformacija
Pristrasno izvještavanje 08.05.2020

USK Info: OD ILEGALNOG PRELASKA DRŽAVNE GRANICE ODVRAĆENO 50 ILEGALNIH MIGRANATA

Samo u protekla 24 sata, od ilegalnog prelaska granice sa Hrvatskom odvraćeno je 50 ilegalnih migranata, saznaje „Dnevni avaz“.

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 08.05.2020

Krupljani: Od ilegalnog prelaska državne granice odvraćeno 50 ilegalnih migranata

Samo u protekla 24 sata, od ilegalnog prelaska granice sa Hrvatskom odvraćeno je 50 ilegalnih migranata, saznaje „Dnevni avaz“.

 • Pristrasno izvještavanje
Pristrasno izvještavanje 08.05.2020

Bh reporter: Od ilegalnog prelaska državne granice odvraćeno 50 ilegalnih migranata

Samo u protekla 24 sata, od ilegalnog prelaska granice sa Hrvatskom odvraćeno je 50 ilegalnih migranata, saznaje „Dnevni avaz“.

 • Pristrasno izvještavanje