Raskrinkavanje.ba

Steven Meyer: Saradnika Dodikovog lobiste i dalje opisuju kao “bivšeg šefa CIA-e”

Već godinama brojni mediji regiona daju legitimitet izjavama Stevena Meyera, stavljajući uz njegovo ime izmišljene titule, bez spominjanja njegove veze sa lobističkim interesima Republike Srpske.

Na portalu Oslobođenje 26.2.2021. godine objavljen je članak o tribini “Republika Srpska pred novim izazovima”, održanoj ranije taj dan u Beogradu u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i portala Sve o Srpskoj. Članak je opremljen naslovom u kojem se najavljuju “Opasne izjave bivšeg šefa CIA-e za Balkan”:

Opasne izjave bivšeg šefa CIA-e za Balkan: Republika Srpska treba organizovati referendum o nezavisnosti, BiH je fiktivna država

Kao “bivši šef CIA-e za Balkan” u naslovu je predstavljen Steven Meyer, koji se u tekstu opisuje kao “američki stručnjak za Balkan”, bez spominjanja funkcije iz naslova. 

Američki stručnjak za Balkan Stiven Mejer izjavio je da je vrijeme da Republika Srpska razmisli o organizovanju referenduma o svojoj budućnosti i samoopredjeljenju, kao i da BiH i dalje neće biti ništa drugo do fiktivna država, što je oduvijek i bila.

I na portalu javnog emitera RTRS, ali i javne novinske agencije SRNA, isti dan je objavljen članak o tribini održanoj u Beogradu. Međutim, u ovim člancima Meyer je predstavljen kao “američki stručnjak za Balkan”, a ne kao “bivši šef CIA-e”. Ipak, u večernjem dnevniku u programu RTRS-a, Meyer je predstavljen kao “bivši šef CIA-e za Balkan”, i to dva puta - prvi put u najavi priloga, drugi put u samom prilogu. Snimak priloga objavljen je i na Facebook stranici RTRS vijesti, a transkript cijelog priloga objavljen je isti dan i na portalu RTRS-a u formi članka.

Koji novi izazovi očekuju Republiku Srpsku promjenom američke administracije i dolaskom novog visokog predstavnika, bila je tema tribine u Beogradu na kojoj su pored domaćih stručnjaka govorili I bivši šef CIA-e za Balkan, Stiven Majer, te Јelena Guskova iz Rusije.
(...)
Bivši šef CIA-e za Balkan Stiven Mejer, kaže da se mišljenje SAD ne treba ignorisati, ali da se ne smije voditi njime, jer Dejton nije pratio potrebe Balkana, već interese Amerike

 O tribini je sljedeći dan izvijestio i portal Klix, također sa naslovom u kojem se Steven Meyer predstavlja kao “bivši šef CIA-e za Balkan”:

PROTIVNICI BIH
Dodik poziva na autonomiju RS-a, podržava ga bivši šef CIA-e za Balkan Steven Meyer

Za razliku od Oslobođenja koji takav opis nije imalo u samom tekstu već samo u naslovu, Klix je u tekstu Meyera kao “bivšeg šefa CIA-e za Balkan” pomenuo još dva puta:

U Beogradu je jučer organizirana tribina o temi "Republika Srpska pred novim izazovima" na kojoj su, između ostalih govorili predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ali i bivši šef američke CIA-e za Balkane Steven Meyer.
(...)
Iako smo na ovakve Dodikove izjave navikli, još skandaloznije je bilo obraćanje bivšeg šefa CIA-e za Balkan Stevena Meyera, od 49. minute videa, koji je izjavio je da je vrijeme da RS razmisli o organizovanju referenduma o svojoj budućnosti i samoopredjeljenju, a onda je dodao da BiH i dalje neće biti ništa drugo nego fiktivna država, što je oduvijek i bila.

Brojni drugi mediji su u prenošenjima ili svojim tekstovima Meyera predstavili na isti način u naslovu, tekstu ili oboje. Meyer je tako kao “bivši šef američke CIA-e za Balkan” predstavljen na sljedećim portalima: Balkan In(.net), BH Dijaspora(.net), BiH Vijesti, Samo provjereno, Face, Press, Dnevno, Relax Portal, Moj Cazin, Srbija Danas, Radio i televizija Crne Gore (RTCG), Crna Hronika, Vesti Online, NTV Arena, Prijedor 24h(.net), Secrets of(.world), Religis, Glas bosanski, Bosnae(.info), Cazin(.ba), Vidovdan, Infomax i Vo centar

Portal Izdvojeno Meyeru je dao veću ulogu, napisavši da Meyer “nagovara RS da organizuje referendum o nezavisnosti”, te je naveo da je to “rezultat lobiranja”, što nije obrazloženo u samom članku.

REZULTAT LOBIRANJA: Bivši šef CIA-e za Balkan nagovara RS da organizuje referendum o nezavisnosti – BiH je fiktivna država

U drugim medijima Meyer je predstavljen kao “analitičar iz Vašingtona” ili “američki stručnjak za Balkan”. To je je termin kojim je opisan i u članku o ovom događaju na stranici jednog od organizatora, portala Sve o Srpskoj. Meyer je jednostavno predstavljen kao stručnjak za regiju, bez davanja konteksta o njegovim trenutnim angažmanima, što bi čitaocima dalo ideju o njegovoj potencijalnoj pristrasnosti. Koliko i sama sintagma “američki stručnjak” daje težinu Meyerovim riječima u očima pojedinih medija, vidi se u tekstu portala Intermagazin, koji je svoj članak o događaju opremio sljedećim naslovom:

POČELO JE DA SE KUVA: Amerikanci najavljuju samostalnu REPUBLIKU SRPSKU

Sličan naslov imao je i portal Vidovdan

Amerikanci najavljuju samostalnu REPUBLIKU SRPSKU

U ovim naslovima autori/ce Meyera poistovjećuju sa “Amerikancima”, što bi u kontekstu teksta značilo visoke američke dužnosnike. Kako Meyer ne obnaša nikakvu službenu funkciju u američkoj vladi, ova formulacija je obmanjujuća, jer njegovi stavovi ne predstavljaju službene stavove niti planove CIA-e niti bilo koje druge agencije vlade SAD-a. 

Meyer u medijima

Mediji u regionu imaju dugu historiju predstavljanja Stevena Meyera kao “bivšeg šefa CIA-e za Balkan”. U jednom od skorijih primjera, portal Nedeljnik Meyera je predstavio istom titulom u njegovoj kolumni o novoj administraciji SAD-a početkom februara. 

U analizi “Gađanje titulama: Saradnik Dodikovog lobiste kao ‘bivši šef CIA’”, objavljenoj 29.12.2019. godine, naveli smo primjere tekstova u kojima se Meyer nazivao “bivšim šefom CIA-e za Balkan”, ali i “bivši šef CIA-e”, “bivši zamjenik šefa CIA-e“, te “bivši pomoćnik direktora CIA-e za Balkan”. Tada smo napisali i da je Meyer čak imao različite titule u tekstovima istih medija.

Ovakve i slične “titule” Meyeru se, dakle, već godinama dodjeljuju u regionalnim medijima, te se često dešava da ga jedan isti medij različito “titulira” u različitim tekstovima, kao što pokazuje primjer Telegrafa, Kurira i Blica.

Tako je Klix, koji je ovog puta Meyeru dodijelio titulu “bivšeg šefa CIA-e za Balkan”, Meyera u članku od 7.7.2019. godine predstavio kao “bivšeg pomoćnika direktora CIA-e”. 

U ovoj analizi iz decembra 2019. godine naveli smo da se tvrdnja da je Meyer “bivši šef CIA-e za Balkan” u medijima u regionu objavljuje već najmanje deset godina, od kada je to uradio Blic u tekstu objavljenom 2. decembra 2010. godine. Međutim, kako smo tada naveli, izgledno je da ovo nije bilo prvo pojavljivanje ove titule:

Tvrdnja da je Meyer “bivši šef CIA za Balkan” vjerovatno je i starija, budući da se ova fraza pojavljuje u arhivi vijesti na stranici “Gradiška” iz jula 2002. godine. U tekstu se ne spominje Meyerovo ime, te nije u potpunosti jasno da li se tvrdnja odnosi na njega, ali sadržaj navoda odgovara stavovima o podjeli Bosne i Hercegovine, koje Meyer kontinuirano zastupa.

Ko je, zapravo, Steven Meyer?

Na YouTube kanalu Press centar UNS može se naći snimak cijele tribine. Na tribini je Meyer neodređeno najavljen kao “Steven Meyer iz Washingtona”, a u najavi je spomenuto da se u medijima Meyer pogrešno predstavlja kao bivši šef CIA-e za Balkan, kao i da on to nikada nije bio. 

Njega (...) uporno pogrešno predstavljaju u našoj javnosti kao bivšeg zamenika šefa CIA-e za Balkan. On to nikada nije bio.

S obzirom na to da ga mediji već godinama pogrešno predstavljaju, kao što smo naveli, Raskrinkavanje je o Stevenu E. Meyeru pisalo i ranije. 

U već spomenutoj analizi od 29.12.2019. godine pisali smo o titulama poput “šef CIA-e”, “zamjenik šefa CIA-e“, “šef CIA-e za Balkan”, te “pomoćnik direktora CIA-e za Balkan”, koje su mediji dodjeljivali Meyeru, sa zaključkom da nikada nije obnašao niti jednu od tih funkcija, od kojih neke ni ne postoje. U toj analizi naveli smo da se ni sam Meyer nikada nije predstavljao niti jednom od navedenih fiktivnih titula, te pokazali podatke iz njegove javne i lako dostupne biografije. 

Na stranici škole Daniel Morgan Graduate School of National Security, gdje Meyer predaje nacionalnu sigurnost, objavljena je Meyerova biografija, kao i njegov CV, u kojem on navodi da je u CIA-i obavljao dužnost “analitičara i menadžera”, da je ovu agenciju napustio 2011. godine, te da je za vrijeme rata u Bosni bio zamjenik šefa Međuagencijske radne grupe za Balkan:

“Za vrijeme ratova na Balkanu, tokom devedesetih godina, bio sam zamjenik šefa za Međuagencijsku radnu grupu za Balkan (vladina ujedinjena obavještajna organizacija u tom periodu, Balkan Task Force, op.a). U ovom sam poslu bio odgovoran za kontrolisanje svih obavještajnih izvještaja, djelovao sam kao veza između američke obavještajne zajednice i različitih agencija i odjela na Balkanu i uveliko putovao cijelim Balkanom. Nastavljam raditi na balkanskim pitanjima i objavio sam nekoliko radova o tom periodu.”

Slične informacije mogu se pronaći i u drugim Meyerovim biografijama, uključujući i onu objavljenu na stranici firme TSM Global Consultants LLC

Njegov angažman u ovoj firmi zapravo je direktno povezan sa njegovim izraženim prisustvom u regionalnim medijima. TSM Global Consultants je, naime, firma koju zajedno sa Meyerom vode Obrad Kesić i Drina Vlastelić Rajić. Kesić i Vlastelić Rajić su u SAD-u registrovani kao lobisti Vlade Republike Srpske i oboje su uposlenici tzv. predstavništva Republike Srpske u SAD-u, čiji je zvanični naziv u SAD-u “Kancelarija Republike Srpske za saradnju, trgovinu i investicije”. 

Kancelarija RS-a za saradnju, trgovinu i investicije ili TSM Global Consultants?

Kancelarija, koju je 2013. godine svečano otvorila tadašnja premijerka RS-a Željka Cvijanović, registrovana je u SAD-u kao lobistička firma koja zastupa interese Vlade RS-a, na istoj adresi na kojoj je već bila registrovana firma TSM Global Consultants.

Adresa “predstavništva” na stranici Vlade RS-a:

Adresa navedena na stranici TSM Global Consultants:

Tačnije, ista adresa se pojavljuje na zvaničnoj stranici “predstavništva”, na stranici Vlade RS-a i stranici TSM Global Consultants, dok adresa na kojoj je Kancelarija RS-a prijavljena američkom Ministarstvu pravde nešto drugačija i glasi: 

“Virtuelna tura” kroz poslovni prostor u kojem se nalaze ove prostorije pokazuje da se u sobi broj 201 zaista nalazi kancelarija Obrada Kesića, a u prostoriji broj 202 kancelarija Drine Rajić - bez napomene o tome da se radi o prostorijama Kancelarije RS-a za saradnju, trgovinu i investicije ili TSM Global Consultants.

Meyer je od osnivanja Kancelarije RS-a za saradnju, trgovinu i investicije uključen u njene aktivnosti i prisutan na dešavanjima koja ista organizuje, uključujući njeno otvaranje, prijem organizovan 2018 itd. 

U prethodnih desetak godina, Meyer je objavljivao i radove o politici u BiH i regionu zajedno sa Obradom Kesićem i Drinom Vlastelić Rajić (Relief Web, 2009; TransConflict, 2012. i dr.), te se često pojavljuje kao sagovornik lokalnih medija, naročito onih koji su naklonjeni politici Milorada Dodika. 

Iako su Meyerove tijesne veze sa lobističkim aktivnostima Vlade RS-a evidentne, nijedan od medija koji ga predstavljaju kao nekadašnjeg “šefa CIA-e” obično ih ne spominje u svojim člancima. Zanimljivo je takođe da je Meyer 2012. godine - kada ga je RTRS prvi put predstavio kao “bivšeg šefa CIA-e” - u članku objavljenom na portalu E-kapija, predstavljen samo kao direktor TSM Global Consultants. U istom članku je i Obrad Kesić predstavljen kao predstavnik ove kompanije.

“Milovan Topolović, načelnik opštine Laktaši primio je u srijedu u svom kabinetu predstavnike američke kompanije "TSM Global Consultants LLC" iz Washingtona, Stevena Meyera i Obrada Kesića.
(...)
Kompanija "TSM Global Consultants" sa sjedištem u Washingtonu, bavi se poslovnim, političkim i medijskim savjetovanjima prema riječima direktora Stevena Mayera, u opštini Laktaši vide veliki potencijal za saradnju.”

Šta je bila Međuagencijska radna grupa za Balkan?

U istoj analizi objasnili smo i Međuagencijsku radnu grupu za Balkan, čiji je član Meyer bio.

Međuagencijska radna grupa za Balkan (Central Intelligence Interagency Balkan Task Force - BTF) osnovana je u junu 1992. godine i činili su je predstavnici/e nekoliko različitih obavještajnih i vojnih agencija SAD-a.  

Na zvaničnoj web stranici CIA-e od 2010. godine dostupan je i osnivački dokument radne grupe, iz kojeg se vidi da je memorandum o njenom osnivanju izdao zamjenik direktora CIA-e (u tekstu pod skraćenicom DDCI - Deputy Director of Central Intelligence), te da je za rukovoditelja grupe postavljen James O. Carson iz CIA-inog Ureda za evropske analize. U dokumentu se navodi da će Carsonovog zamjenika postaviti DIA (Defence Intelligence Agency - Odbrambeno-obavještajna agencija). 

O radu BTF-a objavljeno je mnoštvo dokumenata sa kojih je skinuta oznaka povjerljivosti i koji su dostupni u virtuelnoj biblioteci CIA-e u okviru kolekcije “Bosna, obavještajne i Clintonov predsjednički mandat: Uloga obavještajnih službi i političkog liderstva u zaustavljanju rata u Bosni” (Bosnia, Intelligence, and the Clinton Presidency: The Role of Intelligence and Political Leadership in Ending the Bosnian War). 

Iz dokumenata se vidi da su funkciju šefa BTF-a tokom 1993. obnašali Daniel Wagner i Gene Wicklund, da bi je 1994. preuzeo Norman Schindler, koji je ostao šef BTF-a sve do 1996. godine. U dokumentima se često pojavljuje i potpis zamjenika šefa BTF-a Raya Conversea. Ni u jednom od preko 300 javno dostupnih dokumenata CIA-e nema pomena o tome da je funkciju šefa BTF-a u bilo kojem trenutku obavljao Steven Meyer - niti je, kao što smo već rekli, on sam ikada tvrdio da jeste.

Konačno, tvrdnja da je uopšte postojao “šef CIA-e za Balkan” takođe je pogrešna, budući da je radna grupa, kako joj i ime govori, bila međuagencijsko tijelo u čijem radu su učestvovale primarno CIA (Centralna obavještajna agencija) i DIA (Odbrambeno-obavještajna agencija), a uz njih i NSA (Nacionalna sigurnosna agencija), EURA (Odjel za evropska i evroazijska pitanja), Recapture Tactics Team i “druge agencije po potrebi”, što se takođe može vidjeti iz memoranduma o osnivanju BTF-a.

S obzirom na to da Steven Meyer nikada nije bio “bivši šef CIA-e za Balkan”, novi val takvih tvrdnji ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti

Napomena, 3.3.2021.

Portal BH Dijaspora (.net) je nakon objave ove analize ispravio netačne navode u svom članku, zbog čega je članak ocijenjen i kao ispravljeno. 

Napomena, 4.3.2021.

Portali Nedeljnik i Crna hronika su nakon objave ove analize ispravili netačne navode u svom članku, zbog čega su dobili i ocjenu ispravljeno.

Napomena, 5.3.2021.

Portali Srbija Danas (.com), Dnevno i Samo provjereno su nakon objave ove analize ispravili netačne navode u svom članku, zbog čega su dobili i ocjenu ispravljeno.

Napomena, 8.3.2021.

Portal PressMedia je nakon objave ove analize ispravio netačne navode u svom članku, zbog čega je članak ocijenjen i kao ispravljeno.

Napomena, 6.4.2021.

Portal Moj Cazin je nakon objave ove analize ispravio netačne navode u svom članku, zbog čega je članak ocijenjen i kao ispravljeno.

Napomena: 26.8.2021.

Na portalu RTRS je 24.8.2021. objavljen članak o najavljenoj posjeti Stevena Meyera, “bivšeg zamjenika šefa CIA-e za Balkan”. Članak su potom objavili i portali RTVIS, Prijedor 24h, TVK3, Palelive, Saransak i Cafe, koristeći isti opis za njega. S obzirom na to da Steven Meyer nikada nije bio “zamjenik šefa CIA-e za Balkan”, ove tvrdnje ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti u svim navedenim člancima.

Napomena 

26.8.2021: Redakcija portala Caffe nam je dostavila članak dopunjen tačnim navodima, te je ocijenjen i kao ispravljeno.

27.1.2022: Portal Face je ispravio netačne navode u članku, pa je članku dodana i ocjena ispravljeno.

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Prenošenje lažnih vijesti 27.02.2021

Klix: Dodik poziva na autonomiju RS-a, podržava ga bivši šef CIA-e za Balkan Steven Meyer

U Beogradu je jučer organizirana tribina o temi "Republika Srpska pred novim izazovima" na kojoj su, između ostalih govorili predsjedavajući Predsjedn...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 26.02.2021

Oslobođenje: Opasne izjave bivšeg šefa CIA-e za Balkan: Republika Srpska treba organizovati referendum o nezavisnosti, BiH je fiktivna država

Takođe, predlažem da zakonodavno tijelo Republike Srpske usvoji zakon kojim će visokog predstavnika smatrati nepostojećim, kazao je Steven Meyer

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.02.2021

BH dijaspora: Skandal u Beogradu: Milorad Dodik poziva na autonomiju RS, podržava ga bivši šef CIA-e za Balkan Steven Meyer

U Beogradu je jučer organizirana tribina o temi “Republika Srpska pred novim izazovima” na kojoj su, između ostalih govorili predsjedavajući Predsjedn...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 27.02.2021

Glas Bosanski: DODIK POZIVA NA AUTONOMIJU REPUBLIKE SRPSKE !

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 28.02.2021

Religis: DODIK POZIVA NA AUTONOMIJU REPUBLIKE SRPSKE

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.02.2021

Secrets of world: DODIK POZIVA NA AUTONOMIJU REPUBLIKE SRPSKE !

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 26.02.2021

RTRS: Tribina u Beogradu: Šta čeka Srpsku dolaskom nove američke administracije? (VIDEO)

Koji novi izazovi očekuju Republiku Srpsku promjenom američke administracije i dolaskom novog visokog predstavnika, bila je tema tribine u Beogradu na...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.02.2021

Balkanin: Dodik poziva na autonomiju RS-a, podržava ga bivši šef CIA-e za Balkan Steven Meyer

U Beogradu je jučer organizirana tribina o temi "Republika Srpska pred novim izazovima" na kojoj su, između ostalih govorili predsjedavajući Predsjedn...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 28.02.2021

Prijedor24h: Dodik poručio: Izvorni Dejton je najbolja varijanta za BiH

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.02.2021

BiH vijesti: Dodik i bivši šef CIA-e za Balkan Steven Meyer pozivaju na autonomiju RS-a

U Beogradu je jučer organizirana tribina o temi “Republika Srpska pred novim izazovima” na kojoj su, između ostalih govorili predsjedavajući Predsjedn...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 28.02.2021

Vesti-online: Srpska je nesalomiva

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.02.2021

Samo Provjereno: Dodik poziva na autonomiju RS-a, podržava ga bivši šef CIA-e za Balkan Steven Meyer

U Beogradu je jučer organizirana tribina o temi “Republika Srpska pred novim izazovima” na kojoj su, između ostalih govorili predsjedavajući Predsjedn...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 27.02.2021

Bosnae: Dodik u Beogradu pozvao na autonomiju Republike Srpske! Poršku mu pružio bivši šef CIA za Balkan Steven Meyer

Tribina na temu “Republika Srpska pred novim izazovima” održana je jučer u Beogradu, a između ostalih govorili su predsjedavajući Predsjedništva BiH M...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 26.02.2021

Cazin.ba: Opasne izjave bivšeg šefa CIA-e za Balkan: Republika Srpska treba organizovati referendum o nezavisnosti, BiH je fiktivna država

Takođe, predlažem da zakonodavno tijelo Republike Srpske usvoji zakon kojim će visokog predstavnika smatrati nepostojećim, kazao je Steven Meyer

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.02.2021

NTV Arena: Šta čeka Srpsku dolaskom nove američke administracije? VIDEO/

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.02.2021

RTCG: Dodik hoće autonomiju RS, podrška od bivšeg šefa CIA

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je BiH neodrživa u obliku u kojem postoji, te da RS nema drugu opciju već da ide ka tom...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.02.2021

Srbija danas (.com): "REPUBLIKA SRPSKA IMA PRAVO NA SAMOOPREDELJENJE!" Bivši šef CIA-e o "mitu zvanom BiH", podržao Dodika (VIDEO)

Bivši šef CIA za Balkan Stiven Mejer podržao mogućnost referenduma u Srpskoj i pravo na samoopredeljenje

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 27.02.2021

Crna Hronika: (VIDEO) DODIK PONOVO O AUTONOMIJI RS-A: PODRŽAVA GA I BIVŠI ŠEF CIA-E

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 27.02.2021

FACE TV: Dodik poziva na autonomiju RS-a, podržava ga bivši šef CIA-e za Balkan Steven Meyer

U Beogradu je jučer organizirana tribina o temi "Republika Srpska pred novim izazovima" na kojoj su, između ostalih govorili predsjedavajući Predsjedn...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 27.02.2021

PressMedia: Dodik poziva na autonomiju RS-a, podržava ga bivši šef CIA-e za Balkan Steven Meyer

U Beogradu je jučer organizirana tribina o temi “Republika Srpska pred novim izazovima” na kojoj su, između ostalih govorili predsjedavajući Predsjedn...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 27.02.2021

Izdvojeno: REZULTAT LOBIRANJA: Bivši šef CIA-e za Balkan nagovara RS da organizuje referendum o nezavisnosti – BiH je fiktivna država

Takođe, predlažem da zakonodavno tijelo Republike Srpske usvoji zakon kojim će visokog predstavnika smatrati nepostojećim, kazao je Steven Meyer

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 27.02.2021

Dnevno.ba: Dodik poziva na autonomiju RS-a: Podrška stigla od bivšeg šefa CIA-e za Balkan Steven Meyer

U Beogradu je jučer organizirana tribina o temi "Republika Srpska pred novim izazovima" na kojoj su, između ostalih govorili predsjedavajući Predsjedn...

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 27.02.2021

Moj Cazin: Dodik poziva na autonomiju RS-a, podržava ga bivši šef CIA-e za Balkan Steven Meyer

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 28.02.2021

Relax-portal: Dodik poziva na autonomiju RS-a: Podrška stigla od bivšeg šefa CIA-e za Balkan Steven Meyer

U Beogradu je jučer organizirana tribina o temi “Republika Srpska pred novim izazovima” na kojoj su, između ostalih govorili predsjedavajući Predsjedn...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.08.2021

RTRS: Mejer: Idem u Republiku Srpsku, nadam se da neću biti uhapšen

Bivši zamjenik šefa CIA za Balkan i član Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992....

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 25.08.2021

IS Radio: Мејер: Идем у Републику Српску, надам се да ме неће ухапсити

Бивши замјеник шефа америчке Централне обавештајне агенције /ЦИА/ за Балкан, Стивен Мејер, рекао је да ће из Београда отпутовати у Републику Српску и...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.08.2021

Prijedor24h: Mejer: Idem u Republiku Srpsku, nadam se da neću biti uhapšen

Bivši zamjenik šefa CIA za Balkan i član Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992....

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.08.2021

TV K3: Mejer: Idem u Republiku Srpsku, nadam se da neću biti uhapšen

Bivši zamjenik šefa CIA za Balkan i član Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992....

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.08.2021

Palelive: Mejer: Idem u Republiku Srpsku, nadam se da me neće uhapsiti

BEOGRAD – Bivši zamjenik šefa američke Centralne obaveštajne agencije /CIA/ za Balkan Stiven Mejer rekao je da će iz Beograda otputovati u Republiku S...

 • Prenošenje lažnih vijesti
Prenošenje lažnih vijesti 24.08.2021

Cafe: Mejer: Idem u Republiku Srpsku, nadam se da neću biti uhapšen

Bivši zamjenik šefa CIA za Balkan i član Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992....

 • Prenošenje lažnih vijesti
 • Ispravljeno
Prenošenje lažnih vijesti 24.08.2021

Saransak: Mejer: Idem u Republiku Srpsku, nadam se da neću biti uhapšen

Bivši zamjenik šefa CIA za Balkan i član Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992....

 • Prenošenje lažnih vijesti