Raskrinkavanje.ba

Studija na miševima nije dokaz da mRNA vakcine “gase” imunitet

Američki doktor Ryan Cole nastavlja podrivati povjerenje u vakcine protiv Covid-19 ponavljajući, između ostalog, već opovrgnute tvrdnje da mRNA vakcine mijenjaju ljudski genom.

Foto: Wikimedia

Na Telegram kanalu iSTiNA 27.9.2022. godine objavljen je videosnimak s prevodom u kojem američki doktor Ryan Cole iznosi tvrdnje o štetnosti mRNA vakcina po ljudski imunitet. Videosnimak se ubrzo proširio na Facebooku (1, 2, 3) i Twitteru (1, 2, 3) u nizu objava u kojima se navodi da je studija provedena na miševima pokazala da mRNA vakcine narušavaju imunitet i da je to nasljedno.

Cole tvrdi da imunizacija mRNA vakcinama protiv Covid-19 mijenja imunološki sistem i da “potiskuje” T ćelije. Također tvrdi da ove vakcine mijenjaju ljudski genom i da zbog toga tijelo više ne može da se suprotstavlja raznim infekcijama.

Izmena imunog sistema … hmmm, to dovodi do potiskivanja “T” ćelija !!! To sve dovodi do izmene tih ‘kvadrata’ i ‘trouglova’ i drugih koje treba prepoznati. Telo je tako (genetski) izmenjeno, a neke njegove osobine su izmenjene, ugašene i telo više ne može da se bori i suprotstavlja raznim infekcijama. Nekima može da se suprostavi, ali drugima ne može da se suprostavi. To je izmena (ljudskog genoma). 

On navodi da vakcine “gase” brojne receptore imunološkog sistema, zadužene za detekciju bolesti. Također tvrdi da su vakcinisani odrasli i djeca “stalno bolesni” jer su im lipidne nanočestice, spike protein i mRNA “ugasili” imunitet.

U vašim ćelijama imate receptore koji su zaduženi za detekciju oblika. Receptori broj 7 i 8 su ugašeni, a oni su zaduženi za detekciju nekih bolesti. Zašto su ljudi koji su primili 2, 3,4 “vakcine” stalno i sve vreme bolesni i to od onih bolesti koje im nikada ranije nisu pravili nikakve probleme? Zašto su (vakcinisana) deca stalno prehlađena i bolesna? Zato što im ove lipidne nano čestice i spajk protein iz mRNK ugasili imunitet. Isto je i sa receptorima br. 3 i 4 koji su zaduženi za suprotstavljanje kanceru.

Na kraju se osvrće na zaključke studije provedene na miševima, tvrdeći da je studija pokazala da mRNA vakcine mijenjaju imuni sistem, odnosno “gase” ga, i da su te genetski uslovljene promjene nasljedne. 

Zato je ta studija na miševima bila veoma važna u vezi te mRNK “vakcine”. Zato jer je utvrđeno da su se određeni receptori zaduženi za imunitet ugasili. A takav obrazac (oštećenog) imuniteta je prenesen i na sledeće genracije miševa. Svaki miš iz četiri legla koje je imala ova majka je prenela to na svoje potomstvo! Pošto je njen imuni sistem genetski izmijenjen sa ovim “vakcinama” !!! Upamtite to !!!

Cole ne navodi naziv studije o kojoj govori, a iz videosnimka s društvenih mreža nije jasno o kojoj je studiji riječ. 

 

Ryan Cole: doktor koji popularizuje dezinformacije

Doktor Ryan Cole je dermatopatolog i vlasnik laboratorije Cole Diagnostics u gradu Garde City u američkoj saveznoj državi Idaho. Ranije je u javnosti iznosio netačne tvrdnje u vezi sa štetnošću vakcina protiv Covid-19, koje su analizirali Raskrinkavanje i Faktograf, ali i strani fact-checking portali, poput Health Feedback i FactCheck

Zbog činjenice da je pandemija Covid-19 u Sjedinjenim Američkim Državama (kao i u drugim dijelovima svijeta) iz zdravstvenog prerasla i u političko pitanje, Cole je kao član konzervativne Republikanske stranke imenovan za člana uprave Zavoda za javno zdravlje savezne države Idaho zahvaljujući svojim stavovima, navodi Faktograf. Osim toga, kao vlasnik laboratorije u kojoj se provode testiranja na Covid-19, govoreći protiv vakcinacije, on je praktično u sukobu interesa. 

Može se reći da se radi o još jednom doktoru medicine koji zloupotrebljava svoj autoritet kako bi potkopao povjerenje u vakcine.

Videosnimak iz analiziranih objava na društvenim mrežama isječak je s konferencije “Better Way Conference” u Beču na kojoj je Cole govorio 17.9.2022. Organizator “konferencije” je neprofitna inicijativa koja nosi naziv World Council for Health

Iako bi se po dizajnu web stranice ove inicijative moglo zaključiti da je riječ o kredibilnom projektu namijenjenom informisanju o javnom zdravlju, to u stvarnosti nije tako, navodi Vice u članku iz februara ove godine. Radi se, zapravo, o organizaciji koja okuplja udruženja širom svijeta kojima je zajedničko da bacaju sumnju na vakcine protiv Covid-19, šire dezinformacije te promovišu diskreditovane tretmane za bolest – istovremeno nudeći vodiče za “detoksifikaciju od spike proteina” nakon vakcinacije. 

 

Činjenice o tvrdnjama iz videosnimka

Osnova tvrdnji Ryana Colea leži u tome da mRNA vakcine protiv Covid-19 mijenjaju ljudski genom, što se odražava i na promjene imuniteta, koji zbog toga slabi. 

mRNA vakcine ne mijenjaju ljudski genom, što je detaljno objašnjeno u tekstu na portalu vakcine.ba.

mRNA (informaciona RNK) je molekula koja ,,posreduje” u sintezi proteina, to je prepis poruke s DNK. U rijetkim situacijama se može ugraditi u DNK, ali to su uslovi koje stvaraju ili retrovirusi ili se stvaraju u laboratorijskim uslovima ćelijskih kultura s određenim endogenim retrotranspozonskim elementima. U prirodi, u našem organizmu ova mogućnost je tako mala da kažemo da je faktički svedena na nulu. mRNA – ona iz vakcina ili unesene na drugi način čak ne može ni doprijeti do nukleusa (jedra) ćelije gdje se nalazi DNK. Dakle, mRNA iz Pfizer i Moderna vakcine se ne može ugraditi u našu DNK i izmijeniti je.

Tvrdnje da unošenje mRNA u ljudski organizam može izazvati trajne promjene genetskog materijala netačne su, što je za Faktograf objasnio doc.dr.sc. Marko Močibob s Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Detalje možete čitati na ovom linku

mRNA vakcine protiv Covid-19 također ne “potiskuju”, odnosno ne uništavaju T ćelije. Potvrdio je to za Associated Press dr. Grant McFadden, direktor Biodizajn centra za imunoterapiju, vakcine i viroterapiju (Biodesign Center for Immunotherapy, Vaccines and Virotherapy) pri Državnom univerzitetu Arizona. 

Nema dokaza da bilo koja vakcina protiv SARS-CoV-2 uništava postojeće T ćelije; zapravo je obratno. Sve ove vakcine stvaraju nove T ćelije koje zajedno s antitijelima pomažu da se zaštitimo od bolesti Covid-19.

Tvrdnju da mRNA vakcine narušavaju imunološki odgovor još u februaru prošle godine opovrgnuo je dr. Paul Offit, pedijatar i profesor vakcinologije na Medicinskom fakultetu Perelman na Univerzitetu u Pensilvaniji. U videosnimku, koji je kasnije objavio i ugledni fact-checking portal o medicinskim temama Health Feedback, Offit je objasnio da ne postoje dokazi koji pokazuju da mRNA vakcine oslabljuju imunološki sistem. 
 

Studija na miševima

Kao što je ranije naglašeno, iz videosnimka koji se dijeli na društvenim mrežama nije jasno iz koje je studije na miševima izveden zaključak da mRNA vakcine narušavaju imunitet i da je to nasljedno. 

Međutim, u originalnom snimku s “konferencije” u Beču može se vidjeti Coleova prezentacija na kojoj je navedeno ime studije u kojoj se tvrdi da mRNA i lipidne nanočestice mijenjaju stečeni imunitet te da su te promjene nasljedne. 

Slika lijevo: isječak iz videosnimka s društvenih mreža; desno: originalni snimak s “konferencije”

Već na prvi pogled jasno je da je studija objavljena na preprint servisu bioRxiv, što znači da nije recenzirana i da njeni rezultati, u najmanju ruku, ne bi trebali biti predstavljeni u medijima kao konačni. To je istaknuto u žutom okviru na servisu bioRxiv, što se može vidjeti i na slajdu Coleove prezentacije.

bioRxiv objavljuje mnoge radove u vezi s Covid-19. Podsjetnik: oni nisu službeno recenzirani i ne bi trebali upućivati na formiranje stavova povezanih sa zdravljem niti bi mediji o tome trebali izvještavati kao o nečemu nepobitnom.

Preprint radovi često su bili zloupotrebljavani u vrijeme pandemije, kada su korisnici/e društvenih mreža i mediji “žurili” da objave nalaze i zaključke brojnih urađenih studija, iako ih nisu recenzirali stručnjaci/kinje iz polja. Mahom se radilo o “revolucionarnim” otkrićima, koja su u nauci rijetkost, ili o zaključcima koji se ne slažu s naučnim konsenzusom. 

Detaljnije o tome zašto treba biti oprezan s preprint studijama i radovima čitajte u analizi koju je za Media Centar pripremila Jelena Kalinić. 

Za komentar o sadržaju studije obratili smo se dr. Vladici Veličkoviću, istraživaču-saradniku na Institutu za javno zdravstvo, istraživanje zdravstvenih usluga i HTA pri Univerzitetu za zdravstvene nauke UMIT iz Austrije. 

On je naveo da je riječ o studiji generisanja hipoteze za dalje istraživanje te da ona nema dizajn koji bi omogućio uzročno zaključivanje i dokaz bilo koje tvrdnje u bilo kojem smjeru. Veličković je objasnio da su autori/ce studije dokazali/e da postoji indicija da poslije primanja mRNA vakcine postoji bolji imuni odgovor na influencu, a slabiji na Candidu albicans. 

Osim što je riječ o studiji provedenoj na miševima, čiji nalazi nisu potvrđeni na ljudima, neki od zaključaka studije u suprotnosti su s Coleovim tvrdnjama. Veličković objašnjava da su autori/ce studije pokazali/e da se poslije mRNA vakcina dešava da potomstvo testiranih miševa postaje otpornije na influencu (dakle, imunitet u miševa na tu bolest je jači, a ne slabiji). 

Najranija objava tvrdnje da mRNA vakcine mijenjaju ljudski genom i da “potiskuju” T ćelije, što skupa dovodi do slabljenja imunog sistema, dobija ocjene lažna vijest i pseudonauka. Druge objave ove tvrdnje dobijaju ocjene prenošenje lažnih vijesti i pseudonauka.

Tvrdnja da se imunitet koji je izmijenjen i tako oštećen mRNA vakcinama prenosi na potomstvo i da je to rezultat studije provedene na miševima dobija ocjenu dezinformacija

 

(Raskrinkavanje.ba)

Pogledajte originalne članke
Pseudonauka 28.09.2022

Telegram profili: Telegram kanal iSTiNA Ryan Cole

  • Pseudonauka
  • Lažna vijest
  • Dezinformacija
Pseudonauka 02.10.2022

Facebook profili i stranice: Facebook profil Ryan Cole Imunitet

  • Pseudonauka
  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Dezinformacija
Pseudonauka 29.09.2022

Twitter profili: Twitter profil: Ryan Cole imunitet

  • Pseudonauka
  • Prenošenje lažnih vijesti
  • Dezinformacija